Feest bij rechts: Breiviks aanslagje is jarig

Divers onaangenaam dagelijksestandaard-volk is de afgelopen 2 jaar uit de kast gekomen als bewonderaar van niet alleen het “gedachtegoed” van Breivik, maar ook letterlijk van zijn daden, die morgen precies 2 jaar geleden tot 77 doden en minstens evenveel levenslang gehandicapten en verminkten hebben geleid.

De meningen zijn uiteraard verdeeld. De ene rechtse malloot vindt dat hij beter moslims had kunnen doodschieten, terwijl de andere rechtse randdebiel vindt dat het afschieten van kinderen wat ver ging en dat Breivik beter volwassen socialisten op de korrel had kunnen nemen, maar over het algemeen kunnen we wel stellen dat de gemiddelde rechtse tokkie het wel prima vindt zo.

Is het, ja die mening hoor je ook, tenslotte niet zo dat de 77 doden eigenlijk de schuld zijn van links, aangezien links nooit naar Het Volk wilde luisteren?

Het is sowieso een armetierige vertoning op rechts, die zelfs wanneer een radicaalrechtse kruisridder 77 kinderen doodschiet, de schuld nog bij links durft te leggen. Dat is het failliet van rechts. ALLES is de schuld van links. Hoe dat komt is simpel (zoals alles bij rechts altijd simpel is): ALLES is namelijk links.

De VVD is links. Hitler was links. Wilders is links. De EU is links. Obama is links. Tja lees er de dagelijksestandaard of de volkskrant maar op na.

Dat moet toch vervelend zijn om zo’n hysterisch wereldbeeld er op na te houden. Ja en dan ga je natuurlijk al snel over tot het gebruik van, of op zijn minst het verheerlijken van, dodelijk geweld.

Ondertussen murmel je dan “de kogel kwam van links”. Net als die zombies in de film “The Mummy”, die door de straten sjokten al “Imhotep, Imhotep” prevelend.

Goed nieuws voor de rabiaten: Breivik heeft dankzij een tamelijk soft gevangenisregime nog steeds een hoop burgerrechten. Zo schrijft hij honderden brieven per maand. Is het misschien geen idee voor dagelijksestandaard om Breivik een eigen column te geven? De aanhang is er al dus die hoef je dan niet te verzamelen.

Anders misschien een diepteinterview van Joost “god wat hebben negers van die lekkere lange lullen” de wetenschapper Niemoller om eens een diepgravend wetenschappelijk interview te houden, met deze ziener Breivik de kruisridder.

Aangezien volgens onderzoekers in bijgaande video het gedachtegoed van Breivik ONHERROEPELIJK leidt tot geweld, eenvoudig omdat er geen andere keuze is, een beetje zoals bij het PVV-gedachtegoed dus, is het uit overwegingen van de staatsveiligheid wel aan te bevelen om de schrijftafel-kruisridders een beetje centraal te houden.

Onderwerpje over Breivik begint op 5:47 minuten:

38 gedachten over “Feest bij rechts: Breiviks aanslagje is jarig”

 1. Het mij niet verbazen, wanneer Anders Breivik met enige regelmaat brieven stuurt aan neo-nazi joost niemoller. En andersom.

 2. Niemoller is de schuld van links begrijp ik nu. Maar als iemand Niemoller doodschiet, is dat dan de schuld van rechts?

 3. Rechts de dode tak aan de boom der evolutie. Haat, leugens, angst, geweld, hebzucht en onkunde zijn universeel bekend als eigenschappen van rechts. Je hoeft maar een film te kijken en de badguy doet je denken aan een republikein, vvder, relifanaat of pvv neonazi. Het is een universeel beeld en waatom? omdat het beeld klopt.

 4. @3 Als iemand Niebruller doodschiet is dat de schuld van rechts ja. Weet je waarom?
  Volgens rechts is links schuldig aan de dood van 77 jongeren vermoordt door een rechtse cocosnoot genaamd draaifik.
  Dus waarom zou de dood van niebruller niet de schuld van rechts kunnen zijn?

 5. “Rechts de dode tak aan de boom der evolutie. Haat, leugens, angst, geweld, hebzucht en onkunde zijn universeel bekend als eigenschappen van rechts.”

  Daarvoor hoef je niet eens naar een film te kijken.

  Recent heeft Derek Black het nationaal socialisme/ nazisme afgezworen. Lees het volgende artikel maar eens wat de reacties daarop waren, en leg die maar eens langs de woorden van menig rechts rukkertje hier in Nederland.

  http://www.splcenter.org/blog/2013/07/18/racists-reach-with-shock-anger-to-fellow-activists-renunciation/#comments
  “White nationalists, learning yesterday of activist Derek Black’s renouncing of the movement, reacted with disbelief, conspiracy theories and unbridled fury. But it was the fact that Black, son of the former Alabama Klan leader who now runs the largest racist Web forum in the world, made his comments to the Southern Poverty Law Center that seemed to be the single factor that most rankled the racist world.”

  Ik blokkeer sites zoals amsterdampost, maar heeft iemand toevallig gezien of dit daar ter sprake is gekomen?
  Pak ik vast de popcorn. 😆

 6. Marc het gaat me niet om de film maar iedereen ter wereld herkent rechts. Het kwade in de mens. En ook rechtsen zien films en weten zelf dus ook wel dat een badguy alle die nare rechtse eigenschappen heeft en hanteert die ik daar even op het universeel bekende rijtje zet. Dus waarom toch stemmen op de badguys in het echte leven. Het is dus vreemd gedrag.

 7. @7, omdat een ieder op een geheel andere wijze naar een film kijkt en deze op een geheel andere wijze ervaart.

  Iemand die van een overdrachtelijke ‘bad guy’ slachtoffer is geworden, zal heel anders naar dat soort filmbeelden kijken dan een ‘bad guy’ zelfe.

  Het e.e.a. is te complex om aan de hand van een (willekeurige) film (proberen) te duiden.

  Die link die ik hierboven gaf, is ‘een vorm van evolutie’ die de zoon van https://en.wikipedia.org/wiki/Don_Black_(white_nationalist) heeft doorgaan. Het heeft enkele jaren mogen duren, maar hij is zich dus bewust geworden van dat vreemde (en zelfs ongewenste) gedrag waar jij op doelt, met de verwijzing naar een willekeurige ‘bad guy’ in een of andere _onbekende_ film.

  Types zoals Breivik, of joost niemoller, kunnen datzelfde proces doorkomen. Maar dan moeten ze eerst die oogkleppen eens (durven!) afzetten en open leren staan voor de (dagelijkse) standaard genaamd realiteit.

  Ik begrijp het punt welke je wil maken wel degelijk, hoor.

 8. Het gevaar van “koppiekats” (kan dat Journaille gvd geen Engels meer?) zie ik ook. Hoeveel Breivik-brieven zijn er bij Jeroen B. en zijn deutsche en schweizerische Kumpels gevonden?

 9. Mensen die over een groot eigen vermogen beschikken hebben een belang bij een politiek dat wij “rechts” noemen. Rijke VVD’ers kan ik begrijpen. Wat mij altijd heeft verbaasd is dat mensen die laag zijn opgeleid en met een klein inkomen moeten rondkomen zo’n vurige aanhangers kunnen zijn van een politiek en economisch systeem dat henzelf niets te bieden heeft maar hen tot het bot zal uitkleden. Door online discussies met dit rechtse stemvee aan te gaan heb ik een onthutsende ontdekking gedaan; deze mensen verkeren in een geestestoestand dat alle kenmerken heeft van een psychose. Ze lijden niet alleen aan waandenkbeelden over de wereld waarin zij leven, maar ze reageren op informatie uit de realiteit dat op exact dezelfde wijze als mensen reageren die in een acute psychose verkeren. Kenmerkend voor psychoten is o.a. het paranoïde complotdenken, de waan dat alles een samenzwering is en zij de enige zijn die dat door hebben, is een typisch symptoom bij mensen die in een psychose verkeren. Daar breek je met geen enkel zinnig argument door heen, want alles wat je zegt maakt deel uit van dat complot. De ziekelijke gedachte dat iedereen die hun waanideeën niet deelt “links” is en dat links een groot complot tegen de wereld heeft gesmeed, en dat zij, de patriotten van rechts, geroepen zijn de wereld te verlossen van het linkse tuig dat uit is op zelfvernietiging en daarom al het kwaad in de wereld op z’n geweten heeft. Een “politieke psychose” ben ik dit gaan noemen, en de term “domrechts” heeft in mijn woordenlijstje plaats gemaakt voor “psychotisch rechts”.

 10. @10

  “Door online discussies met dit rechtse stemvee aan te gaan heb ik een onthutsende ontdekking gedaan; [….] deze mensen verkeren in een geestestoestand dat alle kenmerken heeft van een psychose. Ze lijden niet alleen aan waandenkbeelden over de wereld waarin zij leven, maar ze reageren op informatie uit de realiteit dat op exact dezelfde wijze als mensen reageren die in een acute psychose verkeren. Kenmerkend voor psychoten is o.a. het paranoïde complotdenken, de waan dat alles een samenzwering is en zij de enige zijn die dat door hebben, is een typisch symptoom bij mensen die in een psychose verkeren.”

  https://nl.wikipedia.org/wiki/Projectie_(psychologie)
  Iets met Theologie was het voor jou toch?

  Ga niet op de stoel van een psych zitten, Max.

  /dit-consult-is-gratis-ongeacht-het-feit-dat-ik-tevens-geen-psych-ben

 11. @ Marc dank je voor je input. Om toch even door te gaan over het herkennen van mensen die kwaadwillend zijn zowel in films, documentaires en natuurlijk het echte leven.

  Laatst was er een MKBer die dit hele kabinetsbeleid neersabelden….

  Waarom hoor je nooit van die mensen die waarschijnelijk VVD hadden gestemd niet eens openlijk op TV zeggen “Met dank aan de VVD”.

  Gewoon zeggen welke partij daar verantwoordelijk voor is. Nee ook dan weer houden ze het in het midden. Terwijl iedereen dondersgoed weet dat het voornamelijk die VVD is die de boel heeft verkloot.

  Ook bij die programma’s zoals kassa en opgelicht. Soms komen die oplichters in beeld. En rara waar die figuren toch het meeste op lijken. Ze lijken toch verdacht veel op PVV tokkies of een gladde VVD/CDAers.

  Zet verdomme nu eens die politieke voorkeur in beeld bij die oplichters. Want het is gewoon zo het zit ze in het bloed. Ze zien er echt allemaal uit als gladde maatpakken en ze kijken nooit recht in de camera of ze draaien om de hete brij heen.

  Rasechte rechtselingen en iedereen weet het. Je ruikt het zowat door de TV heen. Maar toch PVV of VVD stemmen. Dat je je prettig voelt bij zulke mensen. Maar jah door mutsen als Jette Klijnsma en Diederik Samsom weet je ook niet meer wie je moet vertrouwen…. eerlijk is eerlijk. Die zijn nog rechtser dan de paus (Rutte).

  Verder OT. Breivik was natuurlijk weer 1000 kogels van links…. nee Pim Fortuyn elke dag weer. Die rechtsen meten met 2 maten. “Hun” leed is veel erger dan het leed dat zij elke dag veroorzaken op milioenen anderen. Ze huilen om Jappenkampen maar lachen om 400 jaar Slavernij etc…. Nooit eens die spiegel voorhouden. Rechtse kabineten links noemen omdat het logischerwijze slecht gaat zodat je links altijd de schuld kan blijven geven. Hoe slechter een rechts kabinet het doet hoe linkser ze worden gevonden door hun eigen achterban.

 12. @11 Marc,

  Als je de politieke discussies een beetje hebt gevolgd de laatste jaren Marc, dan weet je dat de PVV geregeld door andere partijen op de vingers wordt getikt omdat het anti-Islam beleid dat zij voorstaan regelmatig in strijd is met art. 1 en 6 van de grondwet en in strijd is met de scheiding van kerk en staat. Als dan uitgerekend uit de politieke hoek, die telkens weer schijt lijkt te hebben aan onze rechtsstaat, dit soort uitspraken komen, ik citeer van 2 verschillende sites:

  “De grondwet is geschreven met de gedachte dat elke burger door de staat gelijk behandeld dient te worden. Mede dankzij de PvdA, maar ook VVD en CDA, is deze wet vrijwel volledig buitenspel gezet en is deze wetmatigheid in het dagelijks bestuur eerder een uitzondering geworden. De grondwet wordt verkracht door PvdA, CDA, VVD en de rest van het toneelgezelschap.”

  of:

  “Met artikel 1 en artikel 6 van onze Grondwet in de hand staan zij [=alle politieke partijen behalve de PVV] overtredingen van de Nederlandse wet, regels, normen en waarden oogluikend toe.”

  (En hier kan ik nog wel een hele lange lijst aan idiote observaties aan toevoegen.)

  dan wil jij beweren dat deze malloten niet het contact met de realiteit zijn verloren en dat ze niet aan het hallucineren zijn geslagen? Nou, dan bewaar dat gratis consult maar voor jezelf.

 13. @14, van psychosen en wanen naar hallucinaties. Ik kan niet zeggen dat het e.e.a. afzwakt.

  Gezien de reeds geruime tijd bekende demografische achtergronden van “Henk en Ingrid”, althans de meeste van “hen”, zou bijvoorbeeld een opleiding en/ of een sterkere sociaal-maatschappelijke positie beter zijn, dan de digitale sofa van een gewezen theoloog.

  Wat deze fascistische partij zelf aangaat… Een partij die mede voortkomt vanuit (onterechte) angst en ‘parasiteert’ op de onwetendheid/ naïviteit van ‘de burger’ (lees bijv. “Fear inc.”) houdt op te bestaan, wanneer o.a. de twee eerder genoemde punten op gepaste en beschaafde wijze zijn “opgelost”. Want: waar de emoties angst en onzekerheid heersen, zijn ratio en logica nml. verdwenen.

  En dat is het punt, zo getuige de geschiedenis van het rechtsextremisme/ fascisme, waar het maatschappij ontwrichtende van deze start.

  Voor hen die direct betrokken zijn bij deze fascistische partij, weet ik nog wel wat andere ‘dingetjes’…echter dien ik ervoor te waken dat ik niet vanuit mijn onderbuik reageer, juist omdat ik mij niet wens te conformeren aan dat destructieve niveau.

  Fear inc.:
  http://www.americanprogress.org/issues/religion/report/2011/08/26/10165/fear-inc/

  (En hier kan ik evt. nog een hele lange lijst aan rapportages/ onderzoeken etc. aan toevoegen.

  ‘Fear inc.’ lijkt mij, overigens, een prima stap om de huidige mechanismen iets beter te begrijpen. Dit mede gezien de internationale overlap tussen deze fascisten, incl. Joost Niemoller. Same shit; different countries, for several years…zeg maar.)

 14. @15 Marc. In 2012 twitterde Anand Soekhoe: “De islam is geen geloof maar een barbaarse achterlijkheid.” en “Gedenk eer gij begint! Anders spreken de volgende generaties Arabisch! En is de Islam de staatsgodsdienst. Doe dat uw kinderen niet aan.”

  Omwille van de eerste tweet is hij ontslagen, maar de tweede tweet vind ik zelf veel verontrustender. Soekhoe is namelijk niet alleen gemeenteraadslid, maar ook docent maatschappijleer. Van een docent maatschappijleer mag je verwachten dat hij onze politieke geschiedenis vanaf de 80jarige oorlog kent, en dat hij zijn leerlingen kan uitleggen hoe de Nederlandse rechtsstaat en democratie functioneert. Bij zo’n docent moet je erop kunnen vertrouwen dat hij zijn leerlingen juist uitlegt dat het in Nederland staatsrechtelijk gezien absoluut onmogelijk is dat wij verplicht worden een Arabische taal te spreken en een staatsgodsdienst krijgen opgelegd, tenzij de NAVO een derde wereldoorlog met de moslims heeft verloren en heel Europa met militair geweld is bezet door een Islamitische dictatoriale grootmacht.

  Als zelfs docenten maatschappijleer al dit soort rabiate onzin beginnen te verkondigen, dan is er iets goed mis binnen de gelederen van de PVV en aanverwante partijtjes, en hebben wij hier niet meer met een politiek verschil van inzicht te maken, maar met een massa-psychose ter rechterzijde van het gezonde verstand.

  Toevallig heb ik in mijn kennissenkring wel eens te maken gehad met mensen die in een acute psychose verkeerden en wel eens getracht met hen te praten over hun waandenkbeelden en hallucinaties. Ik ga niet op de stoel van een psychiater zitten, maar heb wel vastgesteld dat als je een gesprek probeert aan te gaan met mensen die aan dit soort politieke waandenkbeelden lijden, zo’n gesprek even zinloos is en dezelfde kenmerken vertoont als een gesprek met een psychoot over zijn ziekte. Probeer het maar eens uit en je zult versteld staan van de waanzin waarmee je dan te maken krijgt.

 15. @13: “Laatst was er een MKBer die dit hele kabinetsbeleid neersabelden….

  Waarom hoor je nooit van die mensen die waarschijnelijk VVD hadden gestemd niet eens openlijk op TV zeggen “Met dank aan de VVD”. ”

  Waarom ga je er van uit dat “de MKB’er” waarschijnlijk een VVD stemmer is? Dat is een onjuiste aanname, en bovendien bestaat “de MKB’er” niet.
  Ook ik ben een MKB’er en voel er niet veel voor om automatisch voor VVD’er aangezien te worden.

 16. “… iets goed mis binnen de gelederen van de PVV en aanverwante partijtjes, …”
  moet zijn: “… iets mis met dit land en grote delen van Europa, …”

 17. @16
  “Toevallig heb ik in mijn kennissenkring wel eens te maken gehad met mensen die in een acute psychose verkeerden en wel eens getracht met hen te praten”

  Mij al te bekend. En dan ‘iets’ dichterbij dan (een) vage kennis(sen).

  “Probeer het maar eens uit en je zult versteld staan van de waanzin waarmee je dan te maken krijgt.”

  Niet nodig, ervaring doet mede ‘spreken’.

  “Ik ga niet op de stoel van een psychiater zitten”

  Ahum..ik citeer:
  “Door online discussies met dit rechtse stemvee aan te gaan”

  Zonder verdere ‘signalen’, zoals bijvoorbeeld non-verbale expressie, koppel je daarna psychosen/ wanen aan een (of meerdere) online discussie(s), alsware je een online psych. YHBT much, lately?

  Het zal, Max. Richt je focus op het extreemrechtse deel. In essentie kan ik vrij ver met je meegaan/ meedenken. Maar het is m.i. verwerpelijk om op de stoel van een psych te gaan zitten. Volgens mij, -en ik kan mij hier vergissen-, staat er tevens over zo’n attitude het e.e.a. in de DSM beschreven.

 18. @18 – Cornelis: “… iets mis met dit land en grote delen van Europa, …” Klopt, er is absoluut een hoop mis met de wereld waarin wij leven. Dat zal geen enkele politieke partij ontkennen. Maar het feit dat andere politici en hun achterban niet de waanideeën van de PVV en extreemrechts overnemen, wil niet zeggen dat ze de daadwerkelijk bestaande problemen ontkennen. Dit te veronderstellen is namelijk ook weer een van die waandenkbeelden met een psychotisch trekje van de PVV.

  @19 – Marc. Ik zet mijzelf beslist niet op de stoel van een psychiater, dat maak jij er van. Als iemand met 40 graden koorts in zijn eigen braaksel in bed ligt te ijlen hoef je geen arts te zijn om te kunnen zien dat hij ziek is en een dokter nodig heeft. Ik heb alleen maar waargenomen dat er frapante overeenkomsten te zien zijn in hoe het brein werkt bij mensen met extreemrechtse ideeën als het om hun politieke waandenkbeelden gaat, en mensen die last hebben van een acute psychose. Het zal misschien geen nutteloos experiment zijn om gasten als Niemoller, Hans Jansen (arabist) en Anand Soekhoe eens een tijdje anti-psychotica te laten slikken, om daarna te testen of ze dan wel weer in staat zijn om in tot het inzicht te komen dat hun politiek gedachtegoed, angstcomplexen en complottheorieën niets meer met de realiteit te maken had. Maar omdat ik geen psychiater ben kan ik een dergelijk wetenschappelijk onderzoek helaas niet uitvoeren.

 19. @20 Best, jij je zin.
  @19 en @20 Kunnen jullie nu asjeblief ophouden met deze mierenneukerij?
  Laten we ons erop verenigen, dat een groot deel van de NLse bevolking, in ieder geval het deel dat PVV (PVVDA) stemt, goed gek is, of niet goed bij zijn verstand.

 20. “dat maak jij er van”

  Op basis van hetgeen door jou persoonlijk alhier aangedragen, inderdaad.

  “Als iemand met 40 graden koorts in zijn eigen braaksel in bed ligt te ijlen hoef je geen arts te zijn om te kunnen zien dat hij ziek is en een dokter nodig heeft.”

  Nee, dat is vrij logisch.

  Echter, schijnbaar pak jij het EHBO handboek voor dummies erbij om alvast een (al dan niet voorlopige) diagnose te stellen, waarom die persoon in z’n eigen braaksel ligt i.p.v. direct contact met een arts te zoeken.

  Dat stel je nml. met je verwijzingen naar psychosen/ wanen en inmiddels hallucinaties, louter op basis van wat online “discussies”.

  “Het zal misschien geen nutteloos experiment zijn (….) om daarna te testen of ze dan wel weer in staat zijn om in tot het inzicht te komen (….) Maar omdat ik geen psychiater ben kan ik een dergelijk wetenschappelijk onderzoek helaas (!) niet uitvoeren.”

  Eng mens, dat ben je. Weet je wie ook graag op zulk een wijze experimenteerde met _mensen_ van allerlei pluimage? Ik zal je zijn initialen geven: JM

  *edit*
  @21, yup

 21. @23 – Le Roi danse

  Wat lag ten grondslag aan de holocaust? Behalve hier een Godwin destijds een proeve van gezond verstand?

 22. @24:

  De moeite waard in dit verband vond ik de autobiografie ( twee delen) van Doris Lessing.

 23. @22 – Marc. Je roeptoetert maar over mij wat je wil, dat ben ik inmiddels wel van je gewend, maar ondertussen heb je wel verzuimd om aannemelijk te maken dat de overeenkomsten die ik heb benoemd niet alszodanig zouden bestaan. En zolang deze overeenkomsten aantoonbaar en waarneembaar zijn blijf ik ze alszodanig benoemen. Ik hoef geen bioloog te zijn om te mogen zeggen dat een beest dat op een beer lijkt op een beer lijkt. Dan mogen biologen als ze zin en tijd hebben uitzoeken of het een beer is of een ander soort schepsel.

 24. “Je roeptoetert maar over mij wat je wil, dat ben ik inmiddels wel van je gewend”

  Grappig, tenzij je hier tevens onder een ander pseudoniem reageert heb ik nooit eerder met jou gesproken, laat staan over jou “geroeptoetert”.

  _
  En wat betreft het verzuimen om aannemelijk te maken? Even vergeten dat ik @11 je een voorzichtige waarschuwing gaf, niet op de stoel van een psych te gaan zitten?

  Waarop jij vervolgens van psychosen & wanen naar hallucinaties sprong, en dat alles op basis van enkele ‘online discussies’. Mogelijk met een paar trolletjes. Mogelijk je dikke duim. Geen enkel voorbeeld van je zijde, enkel hetgeen je stelt.

  Verwijt mij derhalve niet dat ik het e.e.a. niet aannemelijk maak, je blijft nml. zelf nogal in gebreke.

  Overigens ontneem ik je geenszins het recht om te blijven roeptoeteren wat je wil. Daar sloot ik @19 al mee af (‘Het zal, Max.’).

  Tevens stel je @26 weer dat het e.e.a. aantoonbaar is, zonder dit aan te tonen.

  Overigens wel guitig dat je er ditmaal biologen en beren bijhaalt. Van psych naar een mini-Mengele naar een bioloog.

  Het ga je goed, Max.

  @23
  Le Roi, het is niet aan mij om jou iets uit te leggen, waarover je meer feitelijke kennis in huis hebt dan ondergetekende. Schoenmaker & leest, voor mij.

  Evengoed:

  Massapsychose is “iets” meer dan een vlaag van verstandsverbijstering. Tevens een middel ingezet bij diverse vormen van propaganda, en dan niet alleen ten tijde van oorlog. Alsook heden ten dage misbruikt, door Wilders cs. (en met internationale ‘overlap’, zoals ik met mijn verwijzing naar ‘Fear inc.’ eerder trachtte duidelijk te maken)

  Angstbeelden injecteren om mensen in een dusdanige staat van onzekerheid te brengen, dat ze feit van fictie niet meer kunnen onderscheiden. En daar gaat het fascisten zoals Wilders cs. om.

  De door Max gebruikte combinatie van psychosen/ wanen en (later) hallucinaties en z’n verdere context was voor mij, op dat moment, voldoende om @11 te schrijven. Mijn verwijzing naar ‘projectie’ hanteerde ik om mijn punt in een later stadium (mogelijk) duidelijk(er) te maken. Bleek gelukkig niet nodig te zijn.

  /out

 25. @27 – Marc. Het is mij nog steeds niet duidelijk wat precies jou probleem is Marc. Dat niet alleen individuen maar hele groepen aan collectieve waanvoorstellingen kunnen lijden is algemeen bekend en wordt door jou hierboven ook niet ontkend. Dat ik hier aan toevoeg dat ik de ervaring heb gehad dat gesprekken met individuele leden van zo’n groep frapante overeenkomsten vertoont met gesprekken die ik ooit heb gevoerd met mensen die in een psychose verkeerden, is niet meer dan een waarneming die ik heb gedaan en die jij op geen enkele wijze hebt kunnen ontkrachten of ontkennen. Dus hou gewoon op met je gezeik en valse argumenten over psychs en minimengele’s, en kom met iets concreets op grond waarvan ik zou kunnen zeggen dat mijn waarneming niet klopt.

 26. Max en Marc:

  Probeer eerst eens een definitie te vinden over wat een “psychose” is/niet-is.
  Die is nergens te vinden, eenvoudig niemand die het “weet”.
  Het zou de discussie zinvoller maken denk ik, want deze kan wel degelijk bijdragen in het pogen om te komen tot een beschrijving van wat er “gaande” is in een chaotische samenleving.
  Ik vind het een beetje jammer dat er een wat ruzie-achtige sfeer is hierover. Misschien schrijf ik snel wat over het onderwerp. een heel klein beetje deed ik dat al, maar dan anders 😉

  http://www.krapuul.nl/overig/blog/70261/gek-worden-in-een-idiote-samenleving-1/#sthash.wrICYLhP.dpbs

  http://www.krapuul.nl/overig/blog/70344/gek-worden-in-een-idiote-samenleving2/#sthash.nDrSWR9h.dpbs

  http://www.krapuul.nl/overig/blog/70346/maf-geworden-in-de-samenleving-de-inrichting-is-zo-gek-nog-niet3/#sthash.tnIRePLs.dpbs

 27. Je bracht iets ter berde, Max, waar ik op reageerde met een milde waarschuwing om niet op de stoel van, te gaan zitten. Vervolgens blijf je doorgaan, tot in het ridicule (hallucinaties) aan toe, zonder ook maar enige ondersteuning middels min of meer tastbaar bewijs te leveren (digitaal, want: online discussie(s), volgens jou).

  Jij stelt, dus maak jij het aannemelijk. Normale gang van zaken, lijkt mij zo. Boetekleed welke ik aantrek: daar had ik duidelijker naar moeten vragen.

  Tevens ga je volledig voorbij aan het feit, dat fascisten/ nationaal-socialisten exact hetzelfde beweren over _ieder_ ander.

  Dat mini-mengele is, hoewel kort door de bocht, zeker van toepassing. Ik citeer je hier nogmaals, Max:

  ““Het zal misschien geen nutteloos experiment zijn (….) om daarna te testen of ze dan wel weer in staat zijn om in tot het inzicht te komen (….) Maar omdat ik geen psychiater ben kan ik een dergelijk wetenschappelijk onderzoek helaas (!) niet uitvoeren.””

  …daarbij opmerkende dat de (…) en de (!) door mij zijn geplaatst.

  Jij stelt en gaf op dat moment tevens een inkijkje in je gedachtengang. Een uiterst verwerpelijke, dat is. In mijn optiek.

  Mensen (ja, ook fascisten zijn mensen, Max.) als proefkonijn wíllen gebruiken. Je bent eng, zoals ik eerder al stelde.

  Ik heb geen enkel probleem met jou, ik heb min of meer een probleem met crypto-fascisten zoals jou. En daar belanden we dus bij de ‘ruzie-achtige sfeer’, waar Le Roi op doelt…

  @29 de hele wereld is gek, maar ik…ik ben lekker een vliegtuig. 😉

  Ik zou een stukje van je hand over deze materie zeker toejuichen.

 28. @30: Marc:

  [ Ik zou een stukje van je hand over deze materie zeker toejuichen.]

  Eerst voor straf de artikeltjes die ik hierboven gaf inclusief alle linken lezen. We gaan elkaar hier geen crypto-fascist noemen, dus ik ben streng met overhoren, paar foutjes en de straf zal niet mals zijn.

 29. @30 – Marc. Dan krijg jij van mij hier een milde waarschuwing om niet op de stoel van van een rechter te gaan zitten en mensen te veroordelen die je niet eens kent. Dat doe ik ook niet, zelfs niet die personen die hier het onderwerp van discussie zijn. Het enige wat ik heb gesteld is dat uit communicatie met bepaalde personen over hun politieke waandenkbeelden mij is opgevallen dat zij reageren op informatie uit de realiteit op exact dezelfde wijze als mensen reageren die in een acute psychose verkeren. Met deze opmerking stel ik geen diagnose, want je hebt mij nergens horen zeggen dat deze mensen in de medische zin des woords aan een psychose zouden lijden, en zet ik mij dus ook niet op de stoel van een psych. Ik heb het hier namelijk alleen maar over de kenmerken van de gevoerde communicatie, en niet over de mensen zelf, want die ken ik niet. Het is jou goed recht om dat ridicuul te vinden, maar dan is het aan jou om aan te tonen waarom dat ridicuul is door in te gaan op het onderwerp zelf, en niet zoals jij doet mij als persoon aan te vallen middels steken onder de gordel. Daarmee creëer jij een ruzieachtige sfeer waar niemand wijzer van wordt. De vraag is hier namelijk niet of ik een crypto-fascist ben, maar of mijn stelling zoals gedaan in mijn eerste bijdrage hier wel of geen hout snijdt. Als jij denkt dat je dat kan weerleggen dan mag je daar een begin mee maken.

 30. @29 – Le Roi danse. Ik kan mij wel vinden in de definitie die Kuno van Dijk geeft van een psychose als “een diepgaande stoornis in gedrag en beleven, waarbij sprake is van een desintegratie van de persoonlijkheid en een ernstige stoornis in de relatie met de realiteit.”

  Zoals ik ook in mijn reactie op Marc duidelijk heb proberen te maken wil ik niet beweren dat mensen met bepaalde politieke waanideeën, zoals het idee dat de Islam over enkele jaren de staatsgodsdienst van Nederland kan zijn, of het idee dat de “linkse elite” Nederland wil Islamiseren, in de medische zin des woords aan een psychose lijden. Wat ik wel heb beweerd is dat als je met deze mensen over dit soort waanideeën een discussie aangaat, een dergelijk gesprek vaak frappante overeenkomsten vertoont met gesprekken met mensen die lijden aan een psychose. Wel gebruik ikzelf daarvoor de term “politieke psychose” maar deze term is louter politiek en niet medisch bedoeld. Of een dergelijke “politieke psychose” kan worden herleidt tot een pathologische “stoornis in de relatie met de realiteit.” lijkt mij de moeite van een onderzoek waard, maar dat laat ik over aan mensen die daar voor hebben doorgeleerd.

  Het is echter niet haalbaar mijn stelling hier nader uit te werken, omdat ik dan ellenlange teksten hier naar toe moet gaan kopiëren om ze vervolgens regel voor regel te gaan analyseren om te laten zien waar en hoe deze overeenkomsten te vinden zijn, want dat lijkt mij niet de bedoeling van een reactie op Krapuul, en daar heb ikzelf op dit moment ook geen behoefte aan.

  Daarom mag iedereen met deze stelling doen wat hijzelf wil, misschien herkennen lezers het en kunnen ze er wat mee, of heeft een psycholoog er iets aan als hij onderzoek gaat doen naar het ontstaan van politieke waandenkbeelden.

 31. “Met deze opmerking stel ik geen diagnose, want je hebt mij nergens horen zeggen dat deze mensen in de medische zin des woords aan een psychose zouden lijden, en zet ik mij dus ook niet op de stoel van een psych….“

  “…deze mensen verkeren in een geestestoestand dat alle kenmerken heeft van een psychose. Ze lijden niet alleen aan waandenkbeelden (….) Kenmerkend voor psychoten is… “

  Nog meer voorbeelden, Max? Kan hoor, jij tikte de woorden zelf alhier.

  “…niet op de stoel van van een rechter te gaan zitten en mensen te veroordelen die je niet eens kent. Dat doe ik ook niet, zelfs niet die personen die hier het onderwerp van discussie zijn. “

  Nee, jij ‘veroordeelt’ ze enkel maar tot het hebben van psychiatrische aandoeningen. Zonder dat de persoon/ personen in kwestie hun zijde kunnen toelichten (wederhoor), laat staan dat een evt. “jury” zich over enig bewijslast (online discussie(s)) kan buigen om tot een min of meer gepaste “strafmaat” te komen. Als strafmaat wil jij deze personen zelfs gaan gebruiken bij een walgelijk experiment (mini mengele).

  “maar of mijn stelling zoals gedaan in mijn eerste bijdrage hier wel of geen hout snijdt “

  Geen houtblokken voor jou. Scherp je bijl, bij een volgende poging. Dag Max.

  p.s.
  “Het is echter niet haalbaar mijn stelling hier nader uit te werken, omdat ik dan ellenlange teksten hier naar toe moet gaan kopiëren”

  Mede daarvoor is er http://pastebin.com/. Kan je heul wat lettertekens kwijt.

  _
  @31, die (overigens prima) artikelen zijn mij bekend.

 32. @34 – Marc. Doe’s ff normaal man en zit de boel niet op te blazen. Mijn stelling @10 was:

  “Ze lijden niet alleen aan waandenkbeelden over de wereld waarin zij leven, maar ze reageren op informatie uit de realiteit op exact dezelfde wijze als mensen reageren die in een acute psychose verkeren.”

  Als je dat onzin vindt moet je daar inhoudelijk op ingaan en aantonen dat het onzin is. Verder heb ik aan je tirade met niet terzake doende opmerkingen die kant noch wal raken geen boodschap. Als ik op die idiote aantijgingen van jou zou moeten reageren dan krijgen wij hier een dogfight dat niets meer met het onderwerp te maken heeft.

 33. @35:

  [ Als ik op die idiote aantijgingen van jou zou moeten reageren dan krijgen wij hier een dogfight dat niets meer met het onderwerp te maken heeft.]

  Nou, volgens mij heeft de strenge webmeester een hitteflauwte, want het hele “gesprek” is al heel lang off topic heren ; )
  Niet dat het me kan schelen, want ik denk laat ze maar uitrazen , dat is vaak beter. Kunnen jullie elkaar niet privé mailen, of willen jullie publiek? 😉

 34. Ik denk dat ze hun standpunten het beste persoonlijk kunnen gaan uitwisselen. Nog beter onder het genot van een afkoelend glaasje bier (of twee, drie).

 35. @36 – Le Roi danse: “Nou, volgens mij heeft de strenge webmeester een hitteflauwte, want het hele “gesprek” is al heel lang off topic heren ; )”

  Klopt. Want tot nu toe heeft niemand inhoudelijk gereageerd op mijn stelling in @10 en is er alleen nog maar met modder gegooid.

Reacties zijn gesloten.