”Het Bombardement” smaakt naar meer

Het heeft even geduurd maar hier is ie dan. De Review van Het Bombardement. Wat is Het Bombardement? Welnu, Het Bombardement is een film die zich afspeelt tijdens de begindagen van de Tweede Wereldoorlog in Nederland, met uiteraard een belangrijke rol voor het platgooien van Rotterdam, zie de titel.

Al met al heb je daar alles wel mee gezegd zou je denken.

Maar is dit waar. Belangrijke acteurs in deze film zijn personen als Gerard Cox en uiteraard de hoofdrolspeler: Jan Smit.

Wat is er mis met een film met hoofdrolspeler Jan Smit, hoor ik u vragen?

Welnu: helemaal niets.

Jan Smit is een acteur zoals alle andere acteurs die we kennen van Amerikaanse films en series. Een mooie, sympathieke, vlotte jongeman. Hij speelt ongetwijfeld zichzelf. En dat gaat hem goed af. Wie kan een hekel hebben aan acteur Jan Smit? Ik in ieder geval niet. Waren ze allemaal maar zo. Ik hoop dat Jan Smit stopt met muziek en acteur wordt. Iedereen die dit ziet houdt van Jan Smit, denk ik, en terecht.

Zijn vrouw, of wat daarvoor moet doorgaan, zie verder de film, is ook leuk. Maar zij haalt het niet bij onze Jan.

Heb ik het al gezegd? Lang leve Jan Smit. Wat een bikkel.

Echt fucking serial ben ik. Rutger Hauer is er echt helemaal niks bij.

Over Rutger Hauer gesproken, zie de titel van dit bericht. “Het Bombardement” smaakt uiteraard naar meer. Voor iets wat zo vreselijk was voor de Nederlanders als Het Bombardement op Rotterdam verdienen we een film die beter is dan Het Bombardement. Natuurlijk waren er in mei 1940 ook superlieve mooie knappe superjongens als Jan Smit, maar is dat wat we willen weten over het bombardement op Rotterdam? Nee.

Het Bombardement is de film over Het Bombardement wat Soldaat van Oranje was over Het Nederlandse Verzet. Vermakelijk maar kut.

We hebben echt nog steeds goeie films nodig over het Nederlandse verzet in 40-45, het bombardement, de oorlogsdagen, het Englandspiel, de Velser affaire, en laten we eerlijk zijn: de Grebbelinie. Maak ook een film over de Duitsers die zich stukliepen op de Afsluitdijk. Want dat gebeurde. Hebben we al een goede film over de Jodenvervolging in NL? Denk het niet. Süskind is een mooie film maar gaat hij over de NL Jodenvervolging? Nee. Deze film gaat slechts over dat theater waarvan onze nationale historicus Mark Rutte niet eens weet dat het bestaat. Het decor van Süskind oogt erg Oosteuropees. Ongeloofwaardig. Verder is de film goed.

Het feit dat wij Nederlanders Joden verzamelden in een theater is inderdaad interessant, maar is het de essentie van de vervolging van Joden in NL? Denk ’t nie.

Goeie films over de eerste oorlogsdagen, de Jodenververvolging, of het Nederlandse verzet bestaan helemaal nog niet. Ik zeg: ga maar maken. En mag Jan Smit dan ook meedoen? Sure, waarom niet.

4 gedachten over “”Het Bombardement” smaakt naar meer”

 1. Joden verzamelen in een theater. Dat is vrij gek. Het kon nog gekker. In Amsterdam (Polderweg) werd Joden verzameld in een pand van de Gemeentelijke Gasfabriek. Dat was fijn dichtbij het Muiderpoortstation toen de treinen nog op tijd reden.

 2. De volgend film zou moeten heten.

  400 jaar moord, verkrachting en uitbuiting. Nederland zoals het werkelijk is.

  Rolverdeling:

  Dader: VOC minnend Nederland
  Slachtoffers: Afrikanen, Indianen, Joden en Aziaten.

  Een historische horror movie zal het worden. Eens een andere kijk op de Nederlander en nu eens niet als slachtoffer. Dit ter educatie van rechts Nederland zover je die leeghoofden nog wat kunt bijbrengen.

  Spin off movie met als titel : “Dood door schuld”

  Neo kolonialisme. SHELL en dat soort bedrijven hoe ze nu landen verkankeren voor belachelijke winsten.

 3. Liever zónder Gerard Cox’, de man die zich op de radio zo vreselijk ergerde aan ‘de vernegering’ van de muziek, griezel!

Reacties zijn gesloten.