Watergruwel

U moet het de schrijver maar niet kwalijk nemen, maar ik ga niet vaak binnenlands op vakantie. Een van de dingen die mij het meest opvielen in de Achterhoek was de plaatselijke wijn. Ik ben in Nederlands Limburg wel eens op een wijnchateau geweest, maar dat er waarachtig in de buurtsuper Achterhoekse wijnen te koop zijn vond ik wel heel verrassend. Duur, maar ja, dan heb je ook een wijn die – eigenlijk gewoon naar wijn smaakt. Rode. Moet eens kijken of ze in de Randstad ook te vinden zijn. Er zijn zelfs wijnfestivals in de streek, waar je heel wat wijngaarden kunt waarnemen – zijn die in plaats van de koeien die je nauwelijks meer ziet?

Een andere, wat particuliere waarneming: (jonge) vrouwen hebben er allemaal lang engelachtig haar. Maar hebben ze dat in de Randstad dan ook niet? Kort haar is beslist uit, tenzij wild geverfd. Klopt. Maar de merkwaardige gewoonte van paardestaarten – die zie je dan plotseling niet meer. Een ingewijde zegt mij dat zo’n staart op cacque wijst. Naief ben ik weer, dat wist ik niet. Nu je het zegt, je hoort er eigenlijk ook geen televisienederlands, een verademing.

En wat eten we? Ik zag iets in de zuivelschappen in de Achterhoek, dat ik heb leren eten en waarderen in het grote studenteneetverband waar ik het eerder over gehad heb. En dan dringt het tot je door dat het verdwenen is.
Om de naam? Omdat er geen vraag naar is? Uit de kant-en-klaarschappen verdwenen in het westen van Nederland: watergruwel.

De “gruwel” staat etymologisch in verband met “grutjes” en “gort” en niet met bijbelse verboden. Eigenlijk hoort die w niet in de naam. “Krentjebrij” vind ik kinderachtig klinken, maar in het Frysk wordt het plotseling weer iets. Ik denk niet dat ik de Janneke van dit recept ken, tenzij mijn voormalige hoofdredactrice zich op iets geheel anders gestort heeft. Hoe dan ook verwijs ik graag naar Friese Janneke en haar recept voor watergru(w)el waarin de rijst van Europa voorkomt.
Om het goed te maken dat dit geen eigen recept is volgt er nog een eigen in de rubriek hierna. U wordt wel verwend.

2 gedachten over “Watergruwel”

Reacties zijn gesloten.