Hangop

De zuivelindustrie heeft de schappen er maar heel kort onveilig mee gemaakt: hangop. Nog iets heerlijks dat zijn naam niet mee lijkt te hebben en dus gedoemd is commercieel te floppen.
Maar het is ook onzin het kant en klaar te leveren, want het is zo eenvoudig te bereiden en als je het zelf doet weet je ook meteen waarom het zo heet.

Voor drie personen uw toespijze hangop. De bereiding duurt een dag, maar je kunt intussen een heleboel andere dingen doen.

Neem tussen de een en twee liter karnemelk.
Neem een schone theedoek, spreid die uit in een vergiet dat boven een diepe, grote pan gezet kan worden. Giet onbekommerd de karnemelk in de theedoek en laat die samen met het vergiet het werk verrichten.
Als de pan eronder vol dreigt te raken giet je die maar eens leeg. Een toepassing voor het vocht dat er in lekt weet ik vooralsnog niet. Wat karnemelk een beetje zuur doet smaken zit in dit vocht.
Na een etmaal is de theedoek gevuld met een romige witte massa. Die schep je in dessertschaaltjes. Simpelweg schrapen van de theedoek. Je hebt hangop bereid, gefeliciteerd. Je kunt het op alle mogelijke manieren eten. Heel Nederlands is een beschuitje met kaneel en suiker erbij, indopen en genieten.

Het gerecht is gangbaar in alle mogelijke streken waar koeien gehouden worden. Door een speling van het talenlot heet het in het Farsi doek – precies, daar bereid je het mee. Dus het is oudvaderlandsch en multiculti tegelijk. Beter kan het toch niet.

7 gedachten over “Hangop”

 1. Is misschien toch wel lekker dan ja. En ook vaderlandschlievender dan “bulgaarse” yoghurt. 💡

 2. Hangop is een eenvoudige kaassoort:
  _____
  Hangop is de meest eenvoudige vorm van kaas die zonder stremsel bereid wordt. Hangop is friszuur van smaak en dik, smeuïg, smeerbaar.

  Het was vroeger heel gebruikelijk dat huisvrouwen regelmatig zelf hangop maakten (vooral voor nagerechten), maar dat gebruik is grotendeels verloren gegaan.

  Hangop wordt niet algemeen in winkels verkocht, dus degenen die deze verse kaas willen proberen kunnen zelf aan de slag met het recept dat hieronder volgt.

  Labneh is een Libanese verse kaas die vrijwel identiek is aan hangop. Het enige verschil met hangop is dat er iets zout aan toegevoegd is.

  Labneh is er in twee vormen:

  Smeuïg (deze vorm van labneh is niet te koop) Deze smeuïge Labneh wordt in veel Arabische landen traditioneel gegeten met geroosterd pitabrood. De Labneh wordt uitgesmeerd op een bordje, in het midden wordt een kuiltje gemaakt en daarin komt een flinke scheut olijfolie. Vaak wordt er nog fijngesnipperde munt op de Labneh gestrooid en worden er zwarte olijven rondom gelegd

  Bron: http://www.dekooktips.com/warenkennis/zuivel/kaas-v.htm#hang

 3. toevoeging:
  ____
  Bereidingswijze: Hangop en Labneh.

  Benodigdheden (voor circa 200 gram)

  een pan
  een zeef
  een kaasdoek of een andere fijnmazige doek (zie: Tip)
  een stuk touw of
  een klein bord of een schoteltje

  3/4 liter yoghurt
  extra voor labneh: 1 afgestreken theelepel zout

  Tip: Een (oude) theedoek werkt ook, maar let op het volgende: De doek moet goed schoon zijn en mag geen zeep-resten van een wasbeurt bevatten ( kook de doek bij twijfel even enkele minuten in een pan met water – giet het water af, wring de doek uit (wacht even is heet!) en laat hem voor gebruik afkoelen.

  Bereiden:
  Leg de zeef op een pan en de opengevouwen doek op de zeef. Druk de doek in de zeef aan (laat de punten over de rand hangen). Meng de yoghurt desgewenst met zout en giet de yoghurt in de doek.

  De yoghurt moet nu uitlekken dat kan op twee manieren:

  Pak de punten van de doek bij elkaar en knoop hem met een touwtje dicht. Hang de doek met yoghurt ergens* boven de pan op (er komt vocht uit de doek). (*Tip: De handgreep van het keukenkastje is geen goed idee, het deurtje verzakt en gaat scheef hangen).

  Vouw de doek dicht boven op de yoghurt (werk alle doek binnen de rand van de pan, anders gaat het lekken) en leg een bord of een schoteltje op de doek (pak een exemplaar dat in de zeef past).

  Laat de yoghurt uitlekken tot de kaas de gewenste dikte heeft (nog smeuïg of dik genoeg om er balletjes van te vormen).

  Hoe lang het uitlekken duurt hangt van de omstandigheden af. In het gunstigste geval is de wachttijd circa 8 uur, door ongunstige omstandigheden – bijvoorbeeld een natte doek, erg dunne yoghurt of als er een grote hoeveelheid gemaakt wordt – kan het wachten oplopen tot 24 uur.

  Tip: De waterige vloeistof in de pan bevat vitaminen en mineralen – sommige honden en katten zijn er dol op.

Reacties zijn gesloten.