Geert Wilders is een fascist

Toen ik 14 maanden geleden deze website begon heb ik bewust voor de naam krapuul gekozen. Ook toen had je de discussie of je Wilders en de PVV wel fascistisch kon noemen, of dat wel mocht, en of die titel wel klopt.

Ik dacht toen: dan noemen we het gewoon krapulisme. Klaar, het beestje heeft een naam.

Inmiddels is “krapulisme” niet echt doorgedrongen in het Nederlandse taalgebied. Wat we op deze site wel vaak terugzien zijn woorden als “krapulair”, “krapuliteiten, “krapulenstreken”, “krapulenclub” en, één van mijn favorieten: “het krapulaat”. Goede vondsten en we gaan we gewoon mee door. 😮

Misschien dat ook ik “slachtoffer” ben van een “geinstitutionaliseerde ontkenningsobsessie“, namelijk dat je een fascist geen fascist mag noemen. “Hoe mag je het noemen” en “hoe noemen we het” is op deze site ook al regelmatig aan bod gekomen. We zijn er dus wel mee bezig.

Als je diverse definities hier bekijkt, dan is Wilders een fascist. Als je de definitie van fascisme volgens Wikipedia erbij pakt, dan scoort Wilders 8 uit 10.

En ik zeg altijd “als het kwaakt als een eend, grote kans dat je te maken hebt met een eend”. Ook waar.

Is 8 uit 10 op schaal van wikipedia fascisme genoeg om daadwerkelijk een fascist te zijn? Dit is discutabel. Wanneer iemand in alle toonaarden ontkent dat hij een fascist is. Wanneer fascisme een dermate beladen begrip is dat je iemand “demoniseert” door hem een fascist te noemen.

Aan de andere kant; socialisme is ook een beladen begrip. Dit kan ook demoniserend werken. Hoe hard er ook door sommigen aan gewerkt wordt; het is nog steeds niet gelukt om de SP of de PvdA de excessen van Stalin, Mao of Pol Pot in de schoenen te schuiven. De SP kan rustig socialistisch zijn, niks aan de hand. En terecht.

Kortom wat let ons om Geert Wilders en zijn krapulenclub “fascistisch” te noemen? We verwijten hem niet de Holocaust of zo, we noemen hem gewoon wat hij is: fascist.

Er is weinig dat ons dat belet.

Ik was er gezien die 8 uit 10 score niet echt super van overtuigd dat het een goed idee was om Wilders een fascist te noemen. Er blijft altijd die 2 uit 10 over waardoor Wilders geen fascist is. Stel ik studeer af aan de universiteit met een 8. Dan blijven er altijd nog die 2 punten over die roepen dat het niet terecht is dat ik dat diploma krijg.

Daarnaast heb je de populariteit van het standpunt. “Wilders is een fascist” is niet populair om te zeggen, kan tegen je gebruikt worden. Dan ben je aan het discussiëren over iets wat jij zegt, over een “labeltje”. Wat schiet je er mee op?

Geert jongen, je bent een fascist!

Nu ik hier in de titel vaststel dat Wilders een fascist is, verandert dat iets? Nee. Ik ga niet een website oprichten. Ik ga er geen 5 stukken per dag over typen. Dat doe ik nu ook al. Zonder dat ik steeds zeg dat Wilders een fascist is. De constatering dat Wilders een fascist is verandert dus niets. Hoe iets heet maakt mij namelijk niks uit. Ik geef Wilders of zijn bende eigenlijk nooit een naampje. Nou ja ik noem het wel eens een roedel krapulaire proleten of zo. Maar verder niks.

Vanwaar toch deze openbaring op deze site? Zo van de grote (tot nu toe ontkennende) jvdheuvel heeft eindelijk gesproken en hij zegt dat Geert Wilders een fascist is?

Nou Wilders’ reactie vanochtend dat die politiechef maar op staande voet ontslagen moet worden.

Dat was voor mij echt de druppel.

Echt een reactie voor een fascist in hart en nieren.

Ik ben om.

Zo en nu ga ik weer over tot de orde van de dag.

66 gedachten over “Geert Wilders is een fascist”

 1. nee jolanda ik geef je een inkijk in hoe ik uiteindelijk achter die conclusie ben gaan staan

  ook leuk voor de lezers

 2. De vereniging van Wilders en het gehele verkiezingsprogramma, dus niet alleen de heikel punten, heeft meer vergelijking met de Nationaal-Socialistische Beweging dan het fascisme.

  Gelijk daarmee hebben sommige oproepen, reflexen en uitingen ook weer overeenkomsten met eerdere maatregelen ter bestrijding van deze ideologie.

 3. Kies geen partij voor pvv nog de politiechef.
  Maar de schrijver van dit artikel besteed zijn tijd ook niet nuttig om met domme vergelijkingen met schooldiplomas te komen.

 4. @jordi

  Komt omdat deze discussie op krapuul meerdere malen is langsgekomen en dat een reageerder toen zei:
  “een 8 is nog altijd voldoende om mee te slagen in dit land ; anders zouden er geen scholen en universiteiten zijn”
  Hij refereert aan die discussie.

 5. @jvdheuvel: diepe buiging voor u 😎

  Volgens de dikke Van Dale:

  Fascisme
  1.politiek systeem berustend op ultranationalistische, corporatistische, autoritaire en onverdraagzame (m.n. anticommunistische) beginselen.
  2.heerschappij van het fascisme (1)
  3.politieke filosofie of richting die het fascisme (1) voorstaat resp. probeert te verwezenlijken

  corporatistische – corporatisme: (het streven naar) staatsordening op grondslag van samenwerkende corporaties.

  Fascist
  1.voorstander, aanhanger van het fascisme (vrouw: fasciste)
  2.lid, c.q. afgevaardigde van een fascistische partij

  Nationaalsocialistisme
  1.(in Duitsland, tussen 1919 en 1945) de beweging van A. Hitler, die ‘een vernieuwing van het Rijk op nationalistische en socialistische grnodslag’ nastreefde
  synoniem: nazisme
  1a. (in andere landen) een dergelijke dictatoriale beweging naar Duits model.

  Nationaalsocialist
  1.aanhanger van het nationaalsocialisme
  synoniem: nazi

  Nazi
  (1926-1950) Du., verkorte naam voor een lid van de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei

  Officieel hebben we geen Nationaalsocialistische partij in Nederland, let wel: officieel!
  Kan iemand dan nog wel aan de genoemde criteria voldoen? Zo te zien wel.

  Wat mij ook opvalt is dat dhr. Wilders zich als mens en als parlementariër niets voor wil laten schrijven, maar wel anderen allerlei plichten en regels op wil leggen. Raar denkraam!

 6. Jordi Schreef:

  Kies geen partij voor pvv nog de politiechef.
  Maar de schrijver van dit artikel besteed zijn tijd ook niet nuttig om met domme vergelijkingen met schooldiplomas te komen.

  Het is een uitstekende vergelijking. Wikipedia heeft 10 kenmerken. Wilders scoort 8.

 7. Sheik Al Habasa , U bent welkom in de gelederen van hen die het beestje bij de naam noemen …
  😎

 8. Beste jvdh, (jolanda)

  jvdheuvel Schreef:

  Er verandert niks

  Correct. Girrrt was een fascist voorheen en is een fascist nu. Er is niets verandert.

  Jij ben eigenlijk van inzicht verandert, want je ben gaan inzien dat hij voorheen en nu hetzelfde is gebleven.

 9. @bakra
  \
  de grap is dat als je iemand er op wijst en hij goed bij zijn hoofd is en hij een dagje oplet dat hij tot dezelfde conclusie komt als wij die de luxe hebben door onze grootouder gewaarschuwd te zijn
  😮 + 🙁 + 😐

 10. Als ik de beschrijving van wikipedia volg dan kom ik maar op drie punten waar Geert Wilders aan zou kunnen voldoen.

  Daarentegen voldoet de islam aan alle 10!

 11. Ik was aanwezig bij de geboorte van Krapuul. Wilders is het krapuul par excellence, het oerkrapuul, de vader van alle krapulen, het aartskrapuul.

 12. Rascale (ex collega van me) en ik hebben samen deze site, en de naam, bedacht. Alleen wij weten precies wat er achter zit. 😮

 13. Het valt mij wel op dat iedereen zo op de man speelt, namelijk de heer Wilders.
  Ik heb ooit het genoegen gehad om met deze man te mogen praten en het was gewoon een prettig gesprek.
  Dat men inhoudelijk het met de heer Wilders oneens is is prima maar al dat soort typeringen zoals op deze site worden gebruikt is toch wel een teken van onvermogen .
  Ik vindt dat jammer en deze site onwaardig.
  Want ik vindt deze site wel grappig.

 14. Er wordt keurig uitgelegd waarom Wilders van mij vandaag deze typering krijgt. Dat kan deze site echt niet onwaardig zijn. Dan heb je deze site toch niet echt goed begrepen.

 15. @jvd heuvel,

  Maar waarom al die typeringen en dat gescheld dan?
  Het zegt mij altijd meer over de persoon die deze termen gebruikt,dan over de persoon waarover men klaagt!

 16. 😥 Veur de 1ste keer in mien laeve, heb ich mich intens diep gesjaamdj een Limburger te zeen. De vieswaterstof geblondeerde Limburgse facistkop Geert Wilders en auch klootzak de Limburger Dion Graus zijn en blijven krapuul van de eerste rang en auch det dizze Limburgse miskleun!!!!

  Alaaaf van Edje

 17. De vraag die mij rest, bij zoveel volharding om een stempel te zetten op een persoon, zijn de stemmers op PVV in jullie ogen dan ook gelijk fascistisch?

 18. @33 er staat hierboven keurig beschreven en uitgelegd waar de diverse typeringen vandaan komen en wat ze betekenen.

 19. Prince EDmund Schreef:

  De vraag die mij rest, bij zoveel volharding om een stempel te zetten op een persoon, zijn de stemmers op PVV in jullie ogen dan ook gelijk fascistisch?

  Om op een Facist te stemmen hoef jje niet persé facist te zijn , Dom of Facistoide kan ook …

 20. jvdheuvel Schreef:

  @35 de meeste niet, maar veel wel.

  eerder omgekeerd , De meeste wel maar veel niet …Maar of ze het zelf weten ..

 21. Wil de echte Wilders nu opstaan?
  In 2001 verklaarde Wilders tijdens een Barend en van Dorp uitzending dat Fortuyn verwerpelijk was en de islam OK.

 22. En Jos, wat zou dat filmpje dan zeggen? Hij was toen nog lid van de VVD. Nooit begrepen dat politici daardoor beperkingen krijgen opgelegd? En dus wel eens dingen moeten zeggen te vinden waar ze eigenlijk anders over denken? Beetje naief hoor.

  En ik blijf bij mijn standpunt. Ik kan maar drie punten vinden waar Geert Wilders aan zou kunnen voldoen bij die omschrijving van fascisme op wikipedia. Leggen jullie mij dan maar uit hoe hij aan acht kan voldoen. Want ik kom er niet aan.

 23. Andrea

  Wat maken het aantal punten eigenlijk uit…..Wilders ambities zijn huiveringwekkend, zie bv. dit uit zijn program:

  Blijvende opheffing van het habeas corpus-beginsel in die zin dat de overheid bij het enkele vermoeden van terroristische activiteiten of sympathieën naar eigen goeddunken iedere burger voor onbepaalde tijd kan vastnemen zonder aanklacht en zonder substantiële rechterlijke toetsing: de zogenaamde administratieve detentie.

  En neem sympathien naar eigen goed dunken als ook bloed serieus, getuige Wilders reactie op politiechef en ontslag.

  Zij had prive een mening geuit die Wilders niet beviel en ze was aanhanger (geweest of niet) van socialistisch gedachtengoed.

 24. Er komt nog wel een apart berichtje waar de score op de wikipedia fascisme schaal wordt toegelicht.

 25. Andrea Schreef:

  En dus wel eens dingen moeten zeggen te vinden waar ze eigenlijk anders over denken?

  Beste Andrea, dit heet LIEGEN.

  Met een leugenaar wil je meestal niets mee te hebben, toch?

 26. Andrea Schreef:

  En ik blijf bij mijn standpunt. Ik kan maar drie punten vinden waar Geert Wilders aan zou kunnen voldoen bij die omschrijving van fascisme op wikipedia. Leggen jullie mij dan maar uit hoe hij aan acht kan voldoen. Want ik kom er niet aan.

  Terug op basisschool? Bezoek aan Büchenwald? Het film “De Ondergang” eens gaan kijken? Eens buiten de grenzen van Nederland gaan kijken en vervolgens ontdekken dat daar Europa ligt, vol met allerlei soort cultuur?

 27. Jos Schreef:

  In 2001 verklaarde Wilders tijdens een Barend en van Dorp uitzending dat Fortuyn verwerpelijk was en de islam OK.

  Andrea, ben je d’r nog? Ik denk dat je de reacties zeer selectief leest en pikt alleen dat wat in je bijzonder nauwe straatje past, hé?

 28. Katja Schreef:

  Andrea
  Wat maken het aantal punten eigenlijk uit…..Wilders ambities zijn huiveringwekkend, zie bv. dit uit zijn program:
  Blijvende opheffing van het habeas corpus-beginsel in die zin dat de overheid bij het enkele vermoeden van terroristische activiteiten of sympathieën naar eigen goeddunken iedere burger voor onbepaalde tijd kan vastnemen zonder aanklacht en zonder substantiële rechterlijke toetsing: de zogenaamde administratieve detentie.
  En neem sympathien naar eigen goed dunken als ook bloed serieus, getuige Wilders reactie op politiechef en ontslag.
  Zij had prive een mening geuit die Wilders niet beviel en ze was aanhanger (geweest of niet) van socialistisch gedachtengoed.

  Ik vind de administratieve detentie ook een gevaarlijk idee. Daarentegen hebben we het in dit land al wel veel te ver laten komen, met dank aan partijen als een PvdA en CDA die terroristen geen strobreed in de weg hebben gelegd om vanuit Nederland te opereren. Daar zal je zeker maatregelen tegen moeten gaan nemen. En administratieve detentie zou dat wel vergemakkelijken. Of dat de beste weg zou zijn weet ik ook niet. Dat er wat moet gebeuren weet ik wel.

  Daarentegen ben ik van mening dat je als politiechef zijnde geen dermate extreme privé-uitingen kan doen. Sommige beroepen dragen dat nu eenmaal met zich mee. En als je je daar niet mee kan conformeren zal je de consequenties daarvan moeten dragen.

  En geef toe, iemand voor fascist uitmaken, met de tweede wereld in het achterhoofd, hier in Nederland, dat is nogal wat vind ik. Dan zal je een dergelijke stelling wel zeer goed moeten (kunnen) onderbouwen. En zoals ik al in een andere thread heb aangegeven. Ik kom, de beschrijving van wikipedia volgend maar op drie punten van de tien.

  Een politiechef die daarentegen in een summiere tweed, stemmingmakerij bedrijft en daarmee delen van de burgers die voor hun veiligheid van haar afhankelijk zijn, wegzet, is, in mijn visie, niet geschikt voor de functie.

 29. Prince EDmund Schreef:

  De vraag die mij rest, bij zoveel volharding om een stempel te zetten op een persoon, zijn de stemmers op PVV in jullie ogen dan ook gelijk fascistisch?

  Yezz, dit is juist het probleem. Meerdere malen heb ik al aangegeven dat Wilders alleen gebruik maakt van een deel van de bevolking met opvattingen die ronduit fascistisch zijn.

  De geïnstitutionaliseerde ontkenningsobssesie heeft jaren lang volgens de thans geldende cultuurpatroon dit probleem als niet bestaande gebruikelijk onder het tapeet gewegen.

  Er is een typisch omerta cultuur ontstaan van stelselmatig verzwijgen dat deel van de bevolking fascistoïde opvattingen erop nahoudt, deel is uiterst racistisch en xenofoob en een deel is matig xenofoob, allemaal aan de rechter kant van de samenleving.

  Geen enkel universiteit en/of instituut die durfte in de afgelopen jaren dit ter handen te nemen. Werd algemeen gedaan alsof de neus bloedt en de commentaar was “dat zijn we niet hoor”.

  Nu dankzij De Blonde Führer is het voor iedereen duidelijk geworden hoe de zaak in elkaar zit.

  Geloof me, de Prince, ik ben in dezen Wilders zeer dankbaar want de Ijzeren Gordijn van het stilzwijgen van de burgerfascisme in ons land was zonder hem niet te doorbreken!

 30. Je wordt op je wenken bediend ik ben dhr Wilders al tegen de meetlat aan het leggen er komt dadelijk een artikeltje.

  Overigens jij zegt “met de tweede wereldoorlog in het achterhoofd” en ik dacht in mijn stuk wel duidelijk heb geprobeerd te maken dat ik dat juist nadrukkelijk niet doe.

 31. Nexus Schreef:

  Jos Schreef:
  Andrea, ben je d’r nog? Ik denk dat je de reacties zeer selectief leest en pikt alleen dat wat in je bijzonder nauwe straatje past, hé?

  Nexus, ik was even een andere reactie aan het tikken. Ik kan niet op twee plekken tegelijk zijn. Vanwaar dan deze drie reacties onder elkaar alsof ik als een haas tussen de benen zou zijn weggerend?

  Overigens begrijp ik niet waar jullie allemaal de tijd vandaan halen om de hele dag hier berichtjes te gaan zitten typen. Ik heb nu toevallig een dagje vrij. maar hoeven jullie niet te werken?

  En verder…. terugkomend op jouw berichtje waarin je stelt dat als een politicus zich conformeert aan de standpunten van zijn partij en op die gronden een interview geeft een leugenaar is, dan is iedere politicus een leugenaar en zou je met geen van allen zaken willen doen.

  We zijn het in feite helemaal eens op dat vlak. De geldende politieke moraal vind ik zeer verwerpelijk. De achterkamertjespolitiek kan mij gestolen worden.

  Maar, en dat verbaast mij dan, als een Geert Wilders zich ontworstelt uit die praktijken en zich de mond niet meer laat snoeren, of je het nu eens bent met hem of niet, dan zou dat ineens fout zijn? Lijkt mij juist een goede zaak dat er eindelijk eens iemand op staat en echt zegt wat hij vindt. Beter laat dan nooit. En dat zouden er meer moeten doen daar in Den Haag.

  Overigens hoef ik niet terug naar de basisschool hoor. Ik ben op de hoogte. Maar als je iets of iemand wilt betitelen, dan ga je uit van een omschrijving. Nu is hier op de site gekozen om voor de beschrijving van wikipedia te gaan van fascisme en daarin werd gesteld dat hij 8 punten zou scoren. Ik kom maar op 3. Daar zou nog een apart topic over gestart gaan worden, dus ik wacht af.

  Overigens, over onderwijs gesproken, wist jij dat de EEG in 1975 een pro-Arabische resolutie heeft aangenomen waarin gesteld werd arbeidsmigratie vanuit Arabische landen bevorderd diende te worden, moskeeën, islamitische scholen end. moesten worden gesubsidieerd, de academische wereld van de EU moest worden gemotiveerd tot het benadrukken van het Arabisch cultuurgoed als positieve bijdrage aan de ontwikkeling van Europa.

  Dit alles niet vanwege hun eigen kijk op de Arabische wereld die zij uit wilden dragen, maar zij zijn gezwicht voor de druk uit de Arabische wereld, anders werd de oliekraan dichtgedraaid. Oftewel, jij Europeanen doen er alles aan om onze Arabische normen en waarden over te nemen, onze mensen onder jullie midden te laten komen die die normen en waarden kunnen verspreiden, of anders….

  De Arabieren die hier zijn, zijn hier vanwege een verstandshuwelijk dat de EEG is aangegaan. Denk jij dat dat een wijs besluit was van die 200 afgevaardigden?

 32. jvdheuvel Schreef:

  Je wordt op je wenken bediend ik ben dhr Wilders al tegen de meetlat aan het leggen er komt dadelijk een artikeltje.
  Overigens jij zegt “met de tweede wereldoorlog in het achterhoofd” en ik dacht in mijn stuk wel duidelijk heb geprobeerd te maken dat ik dat juist nadrukkelijk niet doe.

  Ik zeg niet dat jij die oorlog in je achterhoofd houdt. Maar die politiechef doet haar uitspraken wel in een Nederland waar die beleving nog steeds aanwezig is en zal die gevoelens dienen te respecteren en daarmee wijs om dienen te gaan vanuit haar functie.

 33. @ Katja: Ojee, we zijn al een fascistisch land. Op aangeven van onze bondgenoot worden zomaar 2 mensen voor verder onderzoek in hechtenis genomen. Een bondgenoot die trouwens heel makkelijk mensen voor langere tijd en zonder proces vast zet op de verdenking van terrorisme. En een cartoonist wordt aangehouden voor verhoor omdat deze zou aanzetten tot haat met zijn prenten.

  De vrijheid om je mening te uiten staat al langere tijd onder druk. Ook deze site heeft dictatoriale trekjes waarbij onwelgevallige meningen gewist worden door de moderator. Neem dan ook niet alleen een ander de maat maar ook jezelf eens.

  Iemand elitair van een stempel voorzien is makkelijk maar nutteloos als je niet de problemen oplost die deze gedachten voeden. Bek houden en verder dromen van je linkse paradijs tussen de dijken is met de toenemende digitalisering onmogelijk.

  Zelfs als je Wilders en de PVV nu weet te marginaliseren dan zal er weer een ander opstaan die de onvrede zal verwoorden. Kijk om je heen wat er in Europa gebeurt. Alleen als je de onvrede wegneemt zul je weer rust kunnen brengen. Vergeet ook niet dat nationaal-socialisme, fascisme en communisme in wezen voortkomen uit onvrede.

  De symptomen een naam geven maar de problemen onbesproken laten is precies de voedingsbodem waarop PVV (en daarvoor de LPF) bloeit.

 34. Met de tweede wereldoorlog in het achterhoofd

  JA en NEE

  Fascisme is geen exclusief duits-italiaans oorlogsgebeuren

  De tweede wereldoorloog leert ons wel lessen over hoe fascisme in de praktijk werkt.
  Maar daar komt meer bij kijken dan alleen Fascisme; de oorlog zelf en racisme spelen ook een grote rol.
  Laat ik het nu zo extra zorgelijk vinden dat ook bij de PVV racisme bedreven wordt .

 35. @Andrea: er zijn te veel mensen die hun wijsheid uit wikipedia halen. Zelfstandig nadenken, onderzoeken en concluderen is kennelijk voor de meeste mensen niet meer weggelegd. Je hebt kennelijk het verkiezingsprogramma van de PVV niet gelezen, dat staat nl. vol met verwerpelijke standpunten die regelrechte discriminatie zijn ofwel op basis van afkomst, ofwel op basis van geloof. Die administratieve detentie die Wilders wil, nadat hij notabene een bezoek aan Guantanamo Bay had gebracht, is maar een heel klein onderdeel van dat programma. Daar mag jij dan niet achter staan, maar sta je dan wel achter de rest van zijn punten? Geef daar svp eens antwoord op, voor met punten uit Wikipedia aan te komen zetten. En kom niet met smoesjes dat hij het niet zo bedoelt, want het staat er echt zwart op wit.

  @57: “De symptomen een naam geven maar de problemen onbesproken laten” – ja, dat is een bekende PVV smoes, en als iemand als Marcouch er wel een heleboel aan doet is het ook niet goed?

  @51: “met dank aan partijen als een PvdA en CDA die terroristen geen strobreed in de weg hebben gelegd om vanuit Nederland te opereren” – over welke terroristen heb je het? Bedoel je de Molukkers of de RAF? Noem eens namen! En waarom noem je hier PvdA, terwijl de VVD veel vaker dan de PvdA in de regering zat?

 36. Prince EDmund Schreef:

  Zelfs als je Wilders en de PVV nu weet te marginaliseren dan zal er weer een ander opstaan die de onvrede zal verwoorden. Kijk om je heen wat er in Europa gebeurt.

  In het geval dat je een degelijk, niet hersenspoelend, onderwijs zou genoten hebben zou je ook op de hoogte zijn dat die problematiek die regelmatig in Europa opkomt, want deel uitmakend van de Europese cultuureelrfgoed, s steeds door oorlogen opgelost geweest.

  Daarom mijn constatatie dat fascisme en xenofobie, daar hebben de Duitsers zelf de pijnlijke les van geleerd. Gaan we , met hulp van de PVV en Wilders, op hun schreden steeds verder?

 37. De blinde vlek bij vergelijkingen met historie is dat er niet verder gekeken wordt dan waar het gelijk aangetoont kan worden.

  Vanuit autodidactisch genoten onderwijs heb ik de indruk dat de aanleiding voor de eerste wereldoorlog niet alleen gevonden kan worden in het fasiscme of nationalisme. Daarentegen kan de aanleiding van de tweede wereldoorlog wel gevonden worden in het gevoel van onvrede dat heerste na verlies hiervan.

  Ik denk dan ook dat de motivatie voor oorlog en revolutie dezelfde bron met een gemeenschapplijke verheerlijking van geweld hebben als oplossing voor levende onvrede. Overeenkomst tussen de, meestal van conservatieve kant gestarte oorlogen en progressief begonnen revoluties is de escalatie en erfenis hiervan.

 38. jvdheuvel Schreef:

  heb ik de indruk dat de aanleiding voor de eerste wereldoorlog niet alleen gevonden kan worden in het fasiscme of nationalisme.

  Correct. Slavernij en koloniale belangen waren de aanleiding o.a. van deze WOI uit een reeks oorlogen. Nog een vraag?
  Prince EDmund Schreef:

  Ik denk dan ook dat de motivatie voor oorlog en revolutie dezelfde bron met een gemeenschapplijke verheerlijking van geweld hebben als oplossing voor levende onvrede.

  Dit stuk gaat over de neocon handelwijze = steeds oorlogen aansteken in de wereld. Geweld overal.
  Als ik jou ben, zal ik de neocons niet op die manier aanvallen. Want dan bedenken ze meteen aan figuren als Geert Wilders meer macht te geven.

  Resultaat: Liberaal-fascisme.

 39. Andrea Schreef:

  Ik zeg niet dat jij die oorlog in je achterhoofd houdt. Maar die politiechef doet haar uitspraken wel in een Nederland waar die beleving nog steeds aanwezig is

  Weer incorrecte weergave. Kan ik je minstens een zeer hoog geplaatste persoon meteen citeren die voor de afschaffing van de herdenkingen aan de WOII was, want volgens hem leefde het niet meer in de samenleving.

  Welke is je volgende verzinsel?

 40. jvdheuvel Schreef:

  @Hierboven dat heb ik helemaal niet geschreven wel correct citeren aub

  Mijn welgemeende excuses. Ik druk gewoon op het knopje citaat. Dan moet ik weer kijken of er een virus in mijn computer binnengedrongen is.

Reacties zijn gesloten.