Waarom niet heel Nederland privatiseren?

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt het een slecht idee als de KPN in handen van de Mexicaanse multimiljardair Carlos Slim komt.

Je kunt je afvragen waarom men dat vindt.

Er zijn allerlei zaken zoals Uggs, Frans Bauer, smurfenijs, Justin Bieber, luxe ondergoedmerken, baseballpetten, Gordon, Marco Borsato, Frans Bauer, Toyota’s, Nissans en Frans Bauer die je graag aan de idiotie en meedogenloosheid van de markt overlaat. Vooral ook omdat je weet dat ze dan eens volkomen ten onder zullen gaan.

Kijk, wat mij betreft is het geen kwestie van nationalisme, niet dat ik denk dat Mexicanen of wie dan ook per definitie minder competent dan Nederlanders zijn in het runnen van een bedrijf als de KPN.

Maar als het over vitale zaken voor het in leven blijven gaat als energie, water en telecommunicatie, dan wil je dat het volk, en dus de overheid, daar een beslissende vinger in de pap houdt. Je wilt namelijk niet dat mensen die helemaal niets met dit gebied te maken hebben beslissen over voor dit gebied essentiële zaken. Je wilt dat als er iets mis gaat er iemand ter verantwoording kan worden geroepen. Dus je wilt niet een of andere willekeurige graaiende particuliere zakkenwasser aan de top, maar op zijn minst een politiek verantwoordelijke graaiende zakkenwasser. Dan kunnen we hem/haar tenminste nog een trap onder zijn/haar reet geven of op zijn minst enige invloed uitoefenen.

Daarom is de privatisering van dit soort nutsbedrijven een slecht idee, iets waar Willem Vermeend 15 jaar na dato ook eindelijk achter komt. Zoals de PvdA al 70 jaar overal te laat achter komt, trouwens. Steeds weer blijken ze teveel met de Christenhypocrieten of Liberaalkapitalisten meegewerkt te hebben. Om maar aan de macht te blijven. Ik denk dat de afrekening bij de volgende verkiezingen plaats gaat vinden, zoals dat met het CDA de afgelopen verkiezingen al is gebeurd.

In de tussentijd is bijna heel Nederland al verkocht, dus het is toch al te laat.

5 gedachten over “Waarom niet heel Nederland privatiseren?”

 1. “Ik denk dat de afrekening [met de PvdA] bij de volgende verkiezingen plaats gaat vinden, zoals dat met het CDA de afgelopen verkiezingen al is gebeurd.”

  Denk ik ook. Zonder idee (de afgeschudde veren) over inrichting van de maatschappij loop je op een bepaald moment vast door de voortdurende toegevingen aan rechts.

 2. [ Ik denk dat de afrekening bij de volgende verkiezingen plaats gaat vinden ]

  Dan schat je de verstandelijke vermogens van mensen in dit land toch wel hoger in dan ik Laurent.

  [ In de tussentijd is bijna heel Nederland al verkocht ]

  Behalve de inwoners die blijven eigendom van de Staat.

 3. @2, Le Roi, ben je scherp ls gebruikelijk:

  “Behalve de inwoners die blijven eigendom van de Staat.”

  Iemand moet de lasten blijven dragen toch, daar waar de rijksten hun vermogen altijd naar het buitenland wegsluizen.

  @Laurent, wat met KPN nu gebeurt is wat we aan de rest van de wereld als Mondialisatie/Globalisatie in de recente 15-20 jaren hebben verkocht en opgelegd.

  Nu komt de boomerang ’s keertje terug.
  Volstrekt normaal te verwachten.

 4. Persoonlijk maakt het me niet uit of het nu een Nederlandse kapitalist of een Mexicaanse kapitalist is. KPN moet staatsbezit worden onder democratische controle van haar arbeiders en klanten. Maar dat moet gelden voor alle grote bedrijven in Nederland. Niet alleen de nutsbedrijven, ook de financiële sector moet volledig genationaliseerd worden. Banken moeten bezit zijn van de gemeenschap en niet enkele aandeelhouders.

  Natuurlijk denkt daar niemand in Nederland aan. Want bij ons heerst de dogma dat staatsbezit altijd fout is. Onder het kapitalisme is staatsbezit inderdaad niet efficiënt. Maar dat komt omdat de staat kapitalistisch denkt en haar eigen mensen op hoge posten zet. Deze bureaucratische managers kunnen er vaak niets van terecht brengen. Daarom brullen rechtse partijen dat men alles moet privatiseren.

 5. #4 wat de grote concernsaangaat een vorm van syndicalisme of radencommunism zou mogelijk zyn.

  \het probleem is dat als een sociaalist of PVDA er en dergelijke fantasten niet langer het modale salaris verdient maar een topinkomen heeft hy/zy vergeet hoe gewone mensen van hun mager inkomen moeten leven.

  Daarom is nu de tyd voor nieuw denken: geen staatsslaverny meer.
  Geen wonderen verwachten van het marktdenken op elk terrein.

  Wat electriciteit betrefft: reken eens uit hoeveel geld een zonnecollector je uiteindelijk opbrengt.
  reken eens uit hoeveel goedkoper gasflessen zyn t.o het gasbedryf al dan niet geprivatiseerd.

  Waarom voor een baas werken een kundig vakman zou als ZZper goed moeten kunnen leven.

Reacties zijn gesloten.