Waar moet ik op stemmen? Ik blijf thuis

Al sinds ik een jaar of 10 was, ben ik bovengemiddeld geïnteresseerd in politiek. Dat is inmiddels ruim 35 jaar geleden.

Ik heb even een paar jaar gemeend in een Hugo Boss pak te moeten rondrennen en toen interesseerde me dat allemaal geen drol en dacht ik eigenlijk alleen aan mezelf, maar die bevlieging was van korte duur. Je kunt dus stellen dat “landsbelang”, of laat ik het beter stellen, “planeetbelang”, ruim 30 jaar bij mij hoog in het vaandel heeft gestaan.

Daarom heb ik ook, tot afgelopen keer, altijd mijn “democratische plicht” vervuld, en ben ik altijd gaan stemmen.

Afgelopen keer had ik geen tijd, maar ook geen belangstelling. Trouwens ook geen zin.

Ik heb een keer op Wim Kok gestemd. Ik heb een keer op Jan Marijnissen gestemd omdat hij “even dimmen” tegen de kamervoorzitter had gezegd. Foute boel dus. Dat is net zoiets als op De Lijder stemmen omdat hij “doe normaal man” tegen Rutte zegt. Ik erken dit nu.

Ik heb wel eens op mezelf gestemd. Jaha.

Maar voortaan stem ik echt helemaal nergens meer op.

Ik stem niet op de SGP, de redenen mogen duidelijk zijn. Het zijn hysterische gevaarlijke gekken. Daarnaast hebben hun speeches als bijverschijnsel dat je ervan in coma raakt. De SGP doet denken aan die Monty Python sketch, The Funniest Joke In The World. Wegblijven dus.

De CU is op zich wel leuk maar het zijn christenen. Daarnaast wou Rouvoet het schaamhaar van pubers in dossiers. Daarnaast hebben ze halve neo-nazi’s in de gelederen. Zie bijvoorbeeld dit mormel. Nee dus.

VVD? De VVD is een mondsnoerende vrijheid-hatende maffiaclub die verboden zou moeten worden wegens fraude en bedrog en criminele organisatie. Dat hoor je mij niet snel zeggen over een partij maar bij de VVD dus wel.

PVV? Dûh.

CDA? Ik verwijs naar deze video, die zegt wat mij betreft ALLES over het CDA. Verder heb je nog zoiets als “Koppejan”. Of figuren als Van Agt en Lubbers die het licht zien zodra ze niet meer actief zijn in het CDA. Een soort sekte dus waar je je uit moet bevrijden.

PvdA? PvdA is echt extreem-foute shit. Types als Florijn, Marchouch en Asscher. Kaj Leers. Een slavendrijverspartij is het. Bekijk eens een foto van Diederik Samsom en je weet genoeg.

D66/GroenLinks. Ik heb ze maar vast laten fuseren. Ze hebben wel eens een klein beetje het voordeel van de twijfel van me gehad, totdat op het hoogtepunt van de hoofddoekjeshaat een paar jaar geleden, Femke Halsema vlammende anti-hoofddoekenbetogen ging schrijven. Dat vond ik niet gepast.

SP: bij de SP moet ik een beetje aan het Molotov-Ribbentroppact denken. Dat is de SP ten voeten uit.

Ouderenclubje. Een foutere boel bestaat niet. Henk Krol is een sjacheraar. Ouderenclubje is een sjacheraar. En iedereen die stemt op, of met sympathie voor ouderenclubje is een sjacheraar.

Dierenclubje. Had mijn sympathie maar het gemak waarmee dierenclubje een verbond sloot met Het Kwaad, alleen maar om een paar zielige diertjes minder erg dood te maken, deed mijn goesting snel in waarde dalen.

Thieme en Ouwehand doen het heel goed. Maar zij zijn met zijn tweetjes. Stel je een dierenclubje voor met 40 zielen in de Kamer, zoals nu de VVD. Daar moet je toch niet aan denken? Tientallen brallende nutteloze tweetende werkschuwe handomhoogstekende papegaaien. Die jaren in de Kamer zitten en dat je er dan nog nooit van hebt gehoord behalve Lorre en Koppiekrauw.

Plus: vergeet dit niet, als je stemt op een partij vanwege Een Issue dan ben je helemaal dom bezig. Want deze issue zal de partij als eerste door de plee spoelen in ruil voor de macht. Dit geldt voor alle partijen. Vooral die met Een Issue.

Het heeft Geen Enkele Zin om op een partij te stemmen vanwege Een Issue. Dit heb ik tijden terug al eens beschreven.

Daarom stem ik, in deze “democratie” voortaan op helemaal niks. En ik heb nog geen seconde spijt gehad van mijn stem.

41 gedachten over “Waar moet ik op stemmen? Ik blijf thuis”

 1. Stemmen – t is frustrerend, vooral na de verkiezingen. Mijn partij krijgt altijd te weinig stemmen om feest te kunnen vieren. En na de laatste keer denk ik ook Waar moet ik op stemmen? Thuisblijven doe ik niet. dan ga ik liever mijn stem ongeldig maken. door 2 hokjes rood te maken en bloemetjes en hartjes op het biljet te tekenen. Heb ik tenminste nog een beetje lol van mijn stemrecht.
  Voor het Europarlement moet ik nog het een en ander bedenken. Ik stemde altijd op dezelfde partij als nationaal. Dat vind ik nu achterhaald. Ondertussen weet ik dat er 6 europese fracties zijn en nog een handjevol los volk.
  Eigenlijk weet ik vooral niet hoe het op europees niveau werkt. maar wil de EP democratie nog wel een kansje gunnen.

 2. Ben het , tot mjn spijt , geheel met JvdH eens .. Heb al nachtmerries waarin een PVV -SP regering voorkwam .. en de PvdD stemmen gaat na hun samenwerking ter schapenredding ook niet meer .. weer na jaren terug naar ” Wie stemt , stemt toe …. “

 3. ” Wie stemt , stemt toe …. “
  Ja dat is een leuke. Wie legitimeert een regering meer? de kiezer die weg blijft of degene die gestemd heeft op een kansloze partij of zijn stem ongeldig heeft gemaakt?
  Wie niet stemt, stemt toe. is net zo waar vind ik. Maar natuurlijk geeft een algehele lage opkomst ook geen stevig legitimiteit
  De SP stelt mij ook teleur maar een regering samen met de pvv?
  http://www.elsevier.nl/Politiek/nieuws/2009/5/Kant-SP-zal-nooit-met-discriminerende-PVV-regeren-ELSEVIER233486W/

  Volgens mij ziet een groot deel van de SP achterban dat niet zitten

 4. Een raak stuk ,het heeft ook geen enkele zin meer om je stem uit te brengen .Er bestaat in Nederland geen democratie meer alleen eigenbelang van de politieke elite .Die elkaar zo genaamd de tent uitvechten op het moment dat het electoraal nodig is voor de noodzakelijke stembusgang .En zodra die achter de rug is geeft men elkaar weer in de achterkamertjes de gunsten .Om elkaar in het zadel te houden .Dat is waar men in de Nederlandse politiek nu al enige jaren mee bezig is .Voor zichzelf zijn partij en vooral de opstap naar een langdurige toekomst van zakken vullen ten koste van de maatschappij .

 5. @3
  Ik denk dat een groot deel van de achterban van de PvdA, en zeker de kiezers van die club vorig jaar, deze coalitie nou juist NIET wilden. Dus wat maakte het uit.

  De partij van “Gastarbeid en kapitaal” zou misschien wel eens goede zaken kunnen doen met de “partij” van Fitna.

 6. Hoe zat het ook alweer met reststemmen ? Moet je het nu ongeldig maken zodat je stem niet kan worden meegeteld aangezien bij Blanco stemmen je blanco stem toch meegeteld wordt ?

 7. ” aangezien bij Blanco stemmen je blanco stem toch meegeteld wordt ? – ” Een absoluut nonsense flutleugen .. Niet geldige , blanco en niet uitgebrachte stemmen tellen gewoon NIET MEE …

 8. Zodra de SP er ook maar over denkt om met de PVV samen een coalitie te vormen is dat meteen de laatste keer dat de SP mijn stem heeft gekregen. Zo denken gelukkig alle SP’ers die ik ken, en dat zijn er aardig wat. De SP is ook niet zaligmakend, maar is er een beter alternatief? Zolang een meerderheid van de bevolking gewoon gaat stemmen en dus de status quo legitimeert heeft thuisblijven imho geen zin.
  Hoever staat het met de oprichting van LOMP of hoe waren de andere naamsvoorstellen? 😉

 9. @5 “Ik denk dat een groot deel van de achterban van de PvdA, en zeker de kiezers van die club vorig jaar, deze coalitie nou juist NIET wilden.”
  Ja, daar heb je een punt. PvdA valt wel kiezersbedrog -verlakkerij te verwijten. (niet voor het eerst)

  Gastarbeid en Kapitaal is van 30 jaar geleden en niet met Fitna te vergelijken. Nu is het salonfähig is om te waarschuwen voor invasies. Socialisme blijft wel kansloos in de ned. politiek. als zowel rechts als links de enige partij die dat nog een heel klein beetje wil nastreven als not-done wordt afgedaan.

  @8 Zo denken gelukkig alle SP’ers die ik ken – idem

 10. @12: JvdH

  Ja, jij vond de DELLEN ook al wat ambitieus hè? ( onder 51). Wat een kostelijk draadje en al die namen.

 11. Wat betekent niet stemmen? We hebben fout fouter foutst….. Niet stemmen = stem naar foutst… Dus dan maar fout… We kunnen rechts ook carte blanche geven en dan breekt de hel los en wordt ook het wat tragere deel van het ” plebs” wakker….. En dan komt er wellicht een echt sociaal bewogen partij bovendrijven. Maar willen we zoveel doden laten gebeuren?

 12. Geweldig stuk en als ik ooit nog een keer zou gaan stemmen – wat ik al heel lang niet doe (ook nooit spijt van gehad) – dan…de Dellen! 🙂
  Trouwens…maar weer eens krom gelegen van het lachen om die video over die aan borderline lijdende gek van het CDA die thans baas is van de bakken met kopgeld aan Shreibtischmörder Teeven’s deportaties verdienende KLM is…

 13. Niet stemmen is volgens mij niet handig.
  Wel stemmen vereist nogal wat denkwerk.
  Hoewel ik Christen ben is er geen Christelijke partij die mijn stem krijgt.
  Onze partijen zijn namelijk niet Christelijk. Een partij die Christelijk is zou én verdraagzaam én socialistisch moeten zijn.
  Aangezien ze dat geen van allen zijn gaat mijn stem niet die richting uit.
  Die partij voor ouderen?
  Zelf ben ik 64,maar het lijkt mij toe dat wanneer iemand politiek wil bedrijven voor ouderen, hij/zij in conflict komt met de werkelijkheid.
  Politiek moet toekomstgericht zijn en niet op korte termijn de belangen van 1 groep veilig stellen.
  Se Partij voor de Dieren? Aardige mensen, maar dierenwelzijn moet toch in de wet geregeld worden en daarvoor zijn meer kamerleden nodig dan 2 of 3.
  Blijft over de SP, mijn partij, maar zouden zij zo dwaas zijn om te gaan regeren met de nazi’s, dan zal ik de SP nog feller bestrijden dan dat ik het met de nazi partij doe, maar tot dan blijf ik stemmen, en wel SP

 14. Wat is dat nu voor een Nonsense Leon @14 :Niet stemmen = stem naar foutst , wanneer je niet stemt telt je stem ten eerste niet mee . en ten tweede heb je bedankt met een corrupt systeem te collaboreren .. dubbel pro-punt zou ik zo zeggen …

 15. @16, Leon, je bedoelt dat niet gaan stemmen een stem weggeven is?
  Aan een volstrekt abjecte, fascistische partij bijvoorbeeld?
  Ik vind dat een hele goede vraag en ik heb destijds – toen er nog geen PVV bestond – ook heel lang nagedacht over of niet stemmen misschien wel rechts zou bevoordelen.
  Maar ik vind dat als je goede argumenten hebt om niet te gaan stemmen – bijvoorbeeld omdat de democratie toch vooral een farce is bedoeld om het volk de illusie te geven dat ze wat te vertellen heeft terwijl een kleine groep machtigen de dienst uitmaakt – het niet zo is dat je rechts daarmee bevoordeelt. Ik doe niet mee aan een toneelstuk dat door anderen is bedacht om mij onder de duim te houden. Ik bestrijd het bestaansrecht van dat toneelstuk, ik wijs deze maatschappij met al haar instituties af.
  Verder is het zo dat de vraag of je rechts bevoordeelt als je niet gaat stemmen vandaag compleet irrelelvant is: het onderscheid tussen wat ooit linkse en rechtse politieke partijen waren is volgens mij allang verdwenen.
  Immers, Wilders maakt de dienst uit al heet hij de ene dag Teeven en de andere dag Asscher of Samsom dan wel Gesthuizen.
  En dat in een land waar het aantal NSB’ers zo ongeveer op 99, 9999+ % ligt.
  Nee, ik denk dat strijd voeren en verzet plegen en opkomen voor een betere wereld niet via een stemhokje gaat.
  Ik hoop dat ik je vraag afdoende beantwoord heb, zo niet…laat maar weten want het is wel een hele belangrijke vraag die je daar stelde.
  Trouwens, ik ben wel benieuwd waarom je worstelt met die keuze.

 16. @18, Ho, ho..iets kalmer kan ook wel hoor: Leon stelt niks behalve een hele legitieme vraag.

 17. Ik vrees voor een peroxide paradijs.

  VVD, PVV, SGP, CDA als comeback (als kanker komt het terug).

  Gecondoleerd Nederland.

 18. @21 en ?? dat is toch wat ‘het volk “wil , én waar de SP met haar nieuwe Sociaal Democratische en de PvdA met haar Nationaal-Sociaal Democratische koers voor kiest ..??

  Geschiedenis schijnt hier in Nederland het minst belangrijke politieke onderwerp te zijn .. De S.P. leert niets van de teloorgang van Groen Links , de PvdA niet dat collaboratie met het kapitaal uiteindelijk afgestraft word ..

 19. De laatste keer heb ik vooral gestemd om te voorkomen dat mijn stem bij de PVV zou landen. En dan gelijk het meest tegengestelde wat mogelijk was: de eerste “allochtone” vrouw die er op de lijst van GL te vinden was. Niet omdat ik die zo tof vond, maar vooral omdat ik zoveel mogelijk tegen de PVV in wou stemmen.

 20. @21, Dat peroxide-paradijs zoals jij dat noemt is er nu toch ook al? Deportaties, marteling en mishandeling van mensen die niet in de ‘Neue Ordnung’ thuishoren….
  Ja-knikkers in een door en door corrupt zgn. parlement. Onvoorwaardelijke en materiele steun aan de genocideplegers en vriendjes van Ester Voet in het M.O.
  Deelname aan oorlogen als ‘de wijsheid van het Witte Huis’ dat vereist…..
  Elke dag in de sheeple-media racistische en fascistische propaganda, vaak gepresenteerd en opgediend op een quasi-luchtige en amusante manier door morele wrakken als Knevel en vd Brink danwel Pauw en Witteman…
  Slavenarbeid voor hen die door het kapitalistische vernietingingssysteem hun baan kwijt zijn geraakt…
  Een onderwijssysteem dat elke vorm van kritisch en onbevangen naar de wereld kijken door kinderen eruit ramt ten einde ze willoze zombies te maken die een jaar of zestig als sheeple productief zijn voor degenen die werkelijk de dienst uitmaken…
  Concentratiekampen…..
  Een politie die er steeds meer uitziet op een manier waar de Waffen-SS’ers van weleer hun vingers bij af zouden likken…

  En zo kan ik nog wel even doorgaan…
  http://www.krapuul.nl/overig/blog/105930/beeld-nederland/#sthash.lONlM5Qz.dpbs

  http://www.krapuul.nl/samenleving/106173/bevrijd/#sthash.kgv7ab4e.dpbs

 21. @22, “Geschiedenis schijnt hier in Nederland het minst belangrijke politieke onderwerp te zijn.”

  Uiteraard omdat opportunisme hoogtij viert.

  Verder, niet stemmen zou betekenen dat je laat je stem volledig verloren gaan.
  Uit overweging voor schadebeperking zou je een partij moeten kiezen die het meest dwars aan bijvoorbeeld PVV gaat zitten.

  Nogmaals niet stemmen betekent dat je “carte blanche” aan Jan lul geeft en tevens aan zijn kinderen Ingrid Lul en Henk Lul om lekker PVV en zijn afgrijselijke profascistische standpunten te doen verkondigen.

 22. Even prachtig aangegeven door Ralph:

  “Immers, Wilders maakt de dienst uit al heet hij de ene dag Teeven en de andere dag Asscher of Samsom dan wel Gesthuizen.”

  Dit zegt haast alles over de huidige politieke scène in Nederland.

 23. @25, Nee, het betekent dat je een door en door corrupt en misdadig systeem dat geen enkel zinnig doel dient of welke vorm van bestaansrecht ook heeft sanctioneert middels sheeple-gedrag dat erop uit is en alleen maar kan bestaan bij de gratie van het feit dat het jouw klein moet houden. Daartoe dienen de vertoningen met stemhokjes: om de sheeple klein en rustig te houden opdat ze tot de laatste snik in de pas lopen met wat de werkelijke machthebbers willen.
  Als die machthebbers willen dat de sheeple elke dag met hun blote reet op een blok ijs gaan zitten roepen ‘leve de koning’ dan zullen die sheeple dat zonder aarzelen doen en het ergste is nog dat de machthebbers er ook nog in slagen de sheeple te laten denken en uit te laten roepen dat die vernederingen goed voor ze zijn…
  want zo zijn sheeple namelijk geconditioneerd en geprogrammeerd….
  Dat is wat ik zie bij stemhokjes als er weer eens zo’n van de pot gerukte vertoning op touw gezet is: sheeple gedrag.
  Stemmen is sheeple gedrag. Wie klein wil zijn stemt. Wie mens wil zijn, stemt niet. Simple as that.

 24. De komende verkiezingen zijn gemeentelijk. Per gemeente is een beoordeling te maken welke partij het minst slecht is. Misschien is er zelfs wel een te pruimen lokale partij.

 25. @27 [Stemmen is sheeple gedrag. Wie klein wil zijn stemt. Wie mens wil zijn, stemt niet. ]

  Niet stemmen kan ook een uiting zijn van het opgegeven hebben, een gevoel van machteloosheid en dus wegkruipen in een hoekje.
  Wie mens wil zijn kan zijn stem laten horen. liefst niet alleen in verkiezingstijd. parlementair en buitenparlementair zorgen voor tegengeluid. De invloed van de betaalde neo-liberale lobby (op vorm en gedachte -http://www.krapuul.nl/overig/nieuws/118581/betekent-socialisme-precies/#sthash.skn64tAG.dpbs )
  kan alleen onschadelijk gemaakt worden als alternatief gedachtegoed verspreid wordt. op wat voor manier dan ook (behalve dmv geweld)

 26. @30, Je hoeft het uiteraard niet met mij eens te zijn: meningsverschillen en debatten helpen de wereld vooruit.
  Maar ‘opgeven’ doe ik niet als ik zeg dat ik weiger deel te nemen aan sheeple-gedrag geinstigeerd door tuig van de richel dat tracht mij klein en dom te houden en de wereld inclusief al het leven erop en de toekomst er van beschouwt als een soort prive-bezit.
  Opgeven doe ik niet door bijvoorbeeld op deze site stukken te schrijven over alles wat ik belangrijk vind of waar ik mijn ei over kwijt wil.
  En daarom – over tuig van de richel gesproken – binnenkort op deze site een stuk over voormalig ABN-AMRO-graaier en zwendelaar Rijkman Groenink (die onlangs met zijn grote bek en dito hondsbrutale mentaliteit weer eens op tv was) die thans in zijn functie als president-commissaris (de kunst van het verzinnen van dwaze titels en functiebenamingen is meestal omgekeerd evenredig met de ethiek en de moraal van het betreffende bedrijf en degenen die er het voor het zeggen hebben) van het in private handen zijnde propaganda-en leugenbureau genaamd Algemeen Nederlands Persbureau wel even denkt te kunnen bepalen wat ik wel of niet over een held als Bradley Manning mag weten en vooral moet vinden.
  Dus opgeven? Nee!

 27. De SP kan veel stemmen winnen door met een strijdvaardig socialistisch programma te komen. Geen gepraat over coalities met PvdA of een ”menselijker en socialer” Nederland. Je kunt het kapitalisme niet menselijker maken, omdat hebzucht en geld honger geen humanistische waarden zijn. De SP is helaas diep gezonken in het moeras van de sociaal democratie!

  Om daar uit te komen moeten nieuwe leiders opstaan. De huidige SP top is door en door sociaal democratisch, wat hun ook zo hypocriet maakt. Zowel Emile Roemer als Jan Marijnissen werden lid van de SP in de jaren toen socialisme nog echt iets betekende. Het is daarom zo hypocriet dat die juist die SP leden, die al 30 tot 40 jaar lid zijn, nu zo sociaal kapitalistisch denken!

 28. Tijd dus voor een Socialistische partij op Nationale grondslag. De NSNLAP. Kunnen we meteen een weerwoord op Wilders geven. Maken we een jeugdbeweging, geuniformeerde leden van elk ras, elk geloof en elke sexuele voorkeur, houden we marsen door Den Haag onder gezamelijke vlag, en natuurlijk landdagen onder de bezielende leiding van het Partijkader in Lunteren.

  Prima idee.

 29. Hoe wilde jij het dan gaan doen ? Het proletariaat inschakelen en wachten op de socialistische heilstaat ? Wachten tot het grootkapitaal dusdanig de mensen uitbuit dat deze als vanzelf tot revolutie overgaan ?

  Ik vrees dat Marx en Engels wat dat betreft niet meer echt ter zake doende zijn in ons Neo-Liberale fascistenland.

  En een ludiek weerwoord tegen Geert Wilders en zijn partij van de dommen lijkt me altijd nog beter dan stemmen op de huidige gevestigde partijen die iedere belofte breken en ieder plan uit hun verkiezingsprogramma met voeten treden.

 30. 😉 Hahahahaha. Nee, ik weet zeer goed wat het verschil is.

  Maar het is goed dat het verschil weer eens gepost wordt.
  Veel mensen kennen zelfs niet het verschil tussen Fascisme en Nationaal Socialisme. Het wordt allemaal over één kam geschoren.

  hoe ridicuul zou het toch zijn om met een progressieve partij met uiterlijke zwaar foute kenmerken (uniformen, vlaggen met zelfbedacht logo en wat je er allemaal nog bij kunt bedenken) rond te marcheren met mensen van allerlei slag, huidskleur, sexuele geaardheid, gewoon. Superprogressief, Sociaal,. democratisch, maar wel met uniformen en laarzen…….. Mooie laarzen, Geen goedkope rotzooi……. Zie je het al voor je ? Meer gelijkheid ! Socialere welvaartsverdeling ! Allerlei idealen. En dan gewoon niet in je Alternatieve pakkie met kistjes en hoodies en palestijnensjaaltjes of dreads met trommeltjes., nee, wel diversiteit, daar strijden we voor, maar toch allemaal in dat uniform. Roze of een andere mooie kleur. Of meerdere kleuren. Maakt niet uit.

  Ze krijgen een hartverzakking in Den Haag ! En dat moet maar eens. Op het verkeerde been zetten hoog niveau.

  Toch blijf ik er bij. De ME bus met verklede milieu-activisten die een Kerncentrale terrein opreed om een spandoek uit te hangen is één van de allerbeste ludieke acties die ik ooit gezien heb.

 31. “Alternatieve pakkie met kistjes en hoodies en palestijnensjaaltjes of dreads met trommeltjes”

  Hoewel niet letterlijk, valt ook dat te zien alszijnde “een unifom”.

  Men vormt/ identificeert zich (tevens) middels kledij, binnen (en deels buiten) de groep waar men toe behoort, dan wel wil behoren. Indien van toepassing op het individu met een “identiteitscrisis”. (zie bijvoorbeeld de recente -overigens prachtige- foto’s van de zgn. ‘Jugaloos’ tijdens het Cave in Rock festival, en de achtergrond van deze veelal “social outcasts”. Overigens een gruwelijke typering…)

  Op zich zou je beoogde actie inderdaad ludiek zijn. En kan deze mogelijk voor verassende (en zelfs hilarische) effecten zorgen.
  – Het aantal malen dat ik persoonlijk voor neo-nazi ben uitgemaakt (kaal geschoren kop (want: ijdeltuit & gemakszuchtig) en veelal kisten dragende (o.a. vanwege rugklachten), kan ik werkelijk niet op de vingers van beide handen tellen. 😉 –

  Maar goed, het ‘geuniformeerde’ is een geheel andere, en op zich interessante, discussie. En staat verder los van het al dan niet stemmen op ‘een politieke partij’.

  Mijn stem gaat, mede gezien het extreemrechtse politieke klimaat in Nederland, naar de SP.

  De nieuwe namen voor de politieke partijen, zoals door Laurent hilarisch omschreven in http://www.krapuul.nl/overig/nieuws/119201/nieuwe-namen-poltieke-partijen-zijn-bekend/ geven in het kort wel weer waar ik dus sta.

 32. @38: Marc:

  [ Mijn stem gaat, mede gezien het extreemrechtse politieke klimaat in Nederland, naar de SP ]

  Uit overtuiging of bij gebrek aan beter?

 33. Le Roi, stemrecht en geen stemplicht.

  Wat ik bedoel te zeggen is, dat ik normaliter geen gebruik maak van die ‘door strijd verworven recht’. Die (persoonlijke) keuze is mede mogelijk gemaakt door die ‘strijd’, waarvan ik de meerwaarde inzie en zonder enig voorbehoud waardeer. En ja, ook enorm dankbaar voor ben.

  Echter: “mede gezien het extreemrechtse politieke klimaat in Nederland’ – zie ik het min of meer als mijn (stem-)plicht (mogelijk gemaakt door het ‘verworven stemrecht’) om te stemmen op een partij die ‘zo dicht mogelijk bij mijn visie past’.

  En dan kom ik uit bij de SP. Ondanks dat deze ‘te mak’ is, in mijn optiek.

  Het is dus, zeg maar, een combinatie van “overtuiging” (subjectief & relatief), en een ‘gebrek aan beter’.

  Daarbij: zolang de Nederlandse overheid (breed) de verschillende fascismen willens en wetens ‘blijft faciliteren’ (wat m.i. verder gaat dan enkel het gedogen van de fascistoïde PVV), zal mijn stem naar de SP gaan.

  ( En nee, ik begin geen politieke partij. Het dictatortje in mij houd ik lekker aan de overdrachtelijke ketting. 😉 )

  Duidelijk(er) zo?

 34. Eerst gaat dit land kopje onder….. we hebben er ook lang over gedaan eer religieus rechts begreep van linkse wetenschappers dat de wereld niet plat was maar gehaktbal rond. Ze moesten het eerst zien en dan pas gingen die gelovigen het geloven “oh the Irony of it all”

Reacties zijn gesloten.