Implosietheorie

Bijgaand artikel werd met toestemming overgenomen van de auteur, Jan Dirk Snel, en verscheen eerder op zijn eigen site.

De grote vraag blijft waarom VVD en CDA zo graag met het nietszeggende eenmansscheldpartijtje van Geert Wilders samen willen werken. Omdat een directe rationele verklaring niet voorligt, bedenken mensen allerlei theorieën.

Eentje werd een tijdje geleden door Willem Schinkel in de NRC ingebracht. Beide partijen willen hard bezuinigen en koud saneren en daarbij fungeert Wilders alleen maar als bliksemafleider. Terwijl iedereen het over zijn flauwekulonderwerpen heeft, voeren VVD en CDA ondertussen bijna ongemerkt hun programma uit. Ik vat het nu vrij samen uit het hoofd – bij voorbaat mijn excuses als ik met een al te grof penseel schets.

Een andere complottheorie is nog ingenieuzer. Die komt er op neer dat ze, VVD en CDA in de persoon van Mark Rutte en Maxime Verhagen dus, zouden denken dat ze het populisme van Wilders kunnen uitschakelen door het bij het regeren in te schakelen. Als Wilders echt verantwoordelijkheid had moeten dragen, een volledige coalitiepartner was geworden, eigen ministers had aangeleverd – waar had hij die moeten halen? – dan zou er iets in deze theorie gezeten hebben. Maar nu? Nu zit hij voor een dubbeltje op de eerste rang. Hij mag meepraten over het regeringsprogram, draagt geen verantwoordelijkheid en mag blijven blèren wat hij wil.

Toch, zo gaat de theorie, zal de PVV zo imploderen. Men neemt dan altijd de gang van zaken rond de LPF in 2002 ten voorbeeld. Die deed kortstondig mee aan een kabinet, bewees binnen 87 dagen de verantwoordelijkheid niet te kunnen dragen, waarop er nieuwe verkiezingen volgden, de LPF op een miniem restantje na weggevaagd werd en we van het probleem verlost waren.

Daar zijn twee kanttekeningen bij te plaatsen. De eerste is dat de PVV totaal niet op de LPF lijkt. De LPF was een allegaartje en na de dood van Fortuyn was er helemaal niemand meer met het gezag om de boel bij elkaar te houden. Maar ook daarvoor was het al een rommeltje. Fortuyn was niet de gedisciplineerde leider die Wilders wel is. Wilders is totaal anders. Hij bedient trouwens ook een toal ander segment van de kiezersmarkt dan Fortuyn: hij haalt zijn kiezers per saldo bij het CDA vandaan, Fortuyn destijds bij de PvdA. Maar dit terzijde. In zijn eentje bepaalt Wilders – met misschien enkele vertrouwelingen als Martin Bosma – de koers. De rest is van hem afhankelijk en alleen zolang ze naar hem luisteren, hebben ze mogelijk enige politieke toekomst. Wilders zal de regie niet gauw uit handen geven. Het chaosscenario van de LPF is zeker niet voorzegd.

Wat wel kan, is dat Wilders in zijn eigen gekte, die nu al groot is, nog verder verzandt en de werkelijkheid nog verder uit het oog verliest. Werkelijkheidsverlies, dat is wel de centrale diagnose. Zo slim is hij niet. Ten onrechte wordt dat altijd gedacht. Ik heb een jaar of misschien twee jaar geleden een keer een week lang aan alle Amsterdamse kennissen die ik tegenkwam, gevraagd of Wilders meende wat hij zei. De meesten dachten toen van niet. Slechts één vriendin zie volop ja. Zij had gelijk. Maar de meeste normale, weldenkende mensen kunnen zich niet voorstellen dat iemand zulke totale onzin – lees het verkiezingsprogramma: een en al onwetendheid – oprecht kan menen. Dat kan alleen maar als je tamelijk dom en monomaan bent en dat is hij. Juist omdat hij al die flauwekul meent, kan hij die elke keer weer uitstoten. Dat is het probleem. Maar het is dus mogelijk dat de gekte tot zodanige hoogte wordt opgevoerd, dat het ook aan Mark Rutte en Maxime Verhagen begint op te vallen. Het meest waarschijnlijk is dat Wilders zelf zijn glazen door onbeheersbaarheid een keer ingooit. (In feite doet hij dat al voortdurend, maar mensen als Bleker, Verhagen, Rutte en de leden van de fracties van VVD en CDA hebben nu eenmaal een masochistische trek.)

Dan de tweede kanttekening. Mensen die uitgaan van het chaosscenario doen net alsof dat wenselijk is. Ach, even wat rotzooi en dan is het probleem ook voorbij. Maar moet je nu trots zijn op zo’n oplossing? Is die fraai en moreel wenselijk? Nee, zou ik zeggen. En het LPF-gedoe is ook nooit bevredigend opgelost. Nooit zijn de toenmalige kiezers aangesproken op hun wangedrag. Nooit is er met ze afgerekend: waar ze eigenlijk de gore moed vandaan haalden om het land met zo’n stelletje ongeregeld op te zadelen? Nooit is hen om verantwoording gevraagd. Dat wreekt zich nu.

Populisten, mensen die chaos creëren, moet je niet belonen en je moet niet doen alsof hun wangedrag normaal is. Je moet ook niet zwijgen als de troep voorbij is. Je hoort te confronteren met hun gebrek aan verantwoordelijkheidszin. En dat kan alleen maar door heldere grenzen te stellen.

Willen ze zich conformeren aan de geldende norm, dan mogen ze meedoen. Zolang ze dat vertikken, kunnen ze buiten blijven staan.

Genoeg fatsoenlijke opties om wel mee te doen.

22 gedachten over “Implosietheorie”

 1. De LPF had geen strakke regie. De kandidaten waren ad hoc door Fortuyn bij elkaar gegraaid nadat hij uit LN was gezet. Wilders heeft zeer nadrukkelijk geleerd van de fouten van de LPF. Daarom is hij het enige lid van zijn partij. Daarom acht ik het heel onwaarschijnlijk dat de PVV op dezelfde manier onderuit gaat als de LPF.

  Rutte en Verhagen denken dat ze de kiezers van Wilders kunnen paaien door aardig voor hem te zijn. Dat is hun fout. Ze maken het juist aantrekkelijke om op Wilders te stemmen door de PVV als coalitiepartner te overwegen. Een stem op de PVV lijkt geen weggegooide stem.

 2. “Nooit zijn de toenmalige kiezers aangesproken op hun wangedrag. Nooit is er met ze afgerekend: waar ze eigenlijk de gore moed vandaan haalden om het land met zo’n stelletje ongeregeld op te zadelen? Nooit is hen om verantwoording gevraagd. Dat wreekt zich nu.”

  Deze kiezers worden nog steeds gekieteld en geaaid, en verleid op hun egoïsme en hun angst. Tot op zo’n punt dat Jan Schinkelshoek, de CDA’er die deze week zei niet langer beschikbaar te zijn voor een doorschuifzetel, zich in een interview in de NRC van woesndag afvroeg of een stem op Wilders soms zwaarder telde dan een stem op een andere partij. Alsof die anderhalf miljoen kiezers van de PVV meer rechten hadden dan anderen.
  Die suggestie wordt voortdurend gewekt. Die specifieke kiezers schijnen ongelofelijk belangrijk te zijn. In plaats van dat ze worden aangepakt op hun simplistische vreemdelingenhaat en hun hebzucht, mag je niets onaardigs over dit ‘electoraat’ zeggen.

 3. Boze heks Schreef:

  n plaats van dat ze worden aangepakt op hun simplistische vreemdelingenhaat en hun hebzucht, mag je niets onaardigs over dit ‘electoraat’ zeggen.

  De Nederlandse politieke establishment vertikte het tot nu toe uit geïnstitutionaliseerde ontkenningsobsessie het feit aan te kijken dat het hier deels een xenofoob en racistisch electoraat betreft.

  Er is werk aan de winkel. De basiswaarden van onze democratie worden te grabbel gegooid door de instituties die dienen om ze te beschermen.

 4. Nexus Schreef:

  De Nederlandse politieke establishment vertikte het tot nu toe uit geïnstitutionaliseerde ontkenningsobsessie het feit aan te kijken dat het hier deels een xenofoob en racistisch electoraat betreft.

  Misschien omdat dat Nederlandse politieke establishment het eigenlijk wel goed vind zo ?? Wilders en zijn PVV zijn ideale aandachtsafleiders terwijl er van alles en nogwat door de demisionairen besloten word , hoor je nog iemand over de terugkeer van het studierecht naar alleen maar de rijken ( afschaffing Studie Financiering ) het beperken van de internetvrijheid , ect ect .

  Toen wilders en AHA nog VVD kamerleden waren was het opvallend dat bij ieder bezuinigings voorstel een bekscheet van een van hun als echo volgde en alle aandacht was van de bezuiniging naar de bekscheet …

 5. Zou het niet dat Wilders een bedreiging voor Rutte’s electoraat is, Verhagen van aard een paapse machtsgeile rat is en nu als voorman geen oppositie voor het CdA accepteert?
  M.a.w. dat dit de touwtjes zijn die Wilders in handen heeft.
  Een meester manipulator hoeft niet intelligent te zijn.
  Het spel en de spelers van begin tot eind beheersen, daar gaat het om.
  Puppeteer laat 1 van zijn marionetten tegendraads reageren of marionet heeft dat zelf gedaan. In kort, de meester bespeler heeft een feilloos touwtjes gevoel, tovert en past het spel tijdelijk aan.
  Burgers mogen deze show, bv.het gevecht rond de wisseling van een pop, niet zien.
  Iemand op het debat ook gezien hoe krom, gebocheld Verhagen van het kansel weg liep?
  Over het armsteun ding van Rouvoet geen woord, volgens mij zat hij niet in Wilders spel al zal hij plaatsvervangend christelijk Klinks geleden hebben.
  “In de CU spreken wij niet over dissidenten als we een mening verschil hebben” Chapeau!
  Dat er de meest vuile dingen strategien toegepast worden, bonus, lucratieve nevenbaantjes, aanstellingen, old boys network, banken, de hele meut, om bezuiniging doelen door te zetten, goes without saying.
  De neo lib markt en economie wordt er zeke weer verder doorgejast.
  Deze markt gijzelt, dicteert en ze is nauw verwikkeld met eigen partij belang.
  Bruin 1 zou m.i. als slotsom een neo liberaal fascistisch beleid zijn 😈 : : 👿
  Ik geloof helaas niets van de gegeven implosie theorie, ik ben niet van de Haagse Kerk 😛
  Maar geloof weer wel dat Wilders conform zijn regie, dadelijk weer wegloopt.
  Dit is wat ik er van heb begrepen, beperkt als het is…. we zullen het zien.
  Ook nog een kwestie van geestelijk gezond blijven, Haagse obsessies als volks virus of besmetting 😥 !

 6. Ligt eraan Katja , ik zie nog een andere mogelijkheid , Dit is allemaal toneel en Wilders heeft dankzij van de Mossad ontvangen info allebei de partijen bij de ballen … Dus Bruin 1 komt er gewoon ,,,

 7. Quote Al Bakrastani: Dit is allemaal toneel en Wilders heeft dankzij van de Mossad ontvangen info allebei de partijen bij de ballen … Dus Bruin 1 komt er gewoon ,,,

  Deze stelling lijkt me ook het meest waarschijnlijk. Want hoe komt zo’n zo’n brallende nietspresterende lulhannes aan de zijlijn aan zoveel macht?

  Want SP Marijnissen had immers nog niet zolang geleden meer echte politieke prestaties in zijn CV en een groter electoraat in zijn zog dan die Wilders? En desondanks werd de SP uitgelachen. terwijl je over de PPV al bijna niks onaardigs nog hardop mag zeggen.

  Israël aan de Noordzee? ik vrees van wel. En ik denk vrij zeker te weten dat onder Bruin1, mocht dat doorgaan, het verschijnsel `politieke gevangenen’ weer terugkomt in NL. Als gevolg van uitereraard een nieuwe generatie `subversieve’ schrijvers en kunstenaars.

 8. “Nooit zijn de toenmalige kiezers aangesproken op hun wangedrag. Nooit is er met ze afgerekend: waar ze eigenlijk de gore moed vandaan haalden om het land met zo’n stelletje ongeregeld op te zadelen? Nooit is hen om verantwoording gevraagd. Dat wreekt zich nu.”

  Waar dacht je aan? Zelfbeschuldigingsprocessen? Werkkampen?
  Wat is dit voor een totaal ondemocratische gedachtengang, dat met kiezers afgerekend zou moeten worden?

 9. @7
  @8

  Iemand die enig verstand van MO dialectiek en lichaams taal op het kansel heeft, noemde dat Wilders beiden zou hanteren.
  Dat meenemend moet ik het nog zien……
  Israel aan de Noordzee als Wilders ambitie is duidelijk zijn program.
  Het is voorals nog zo dat onze democratie tegen een stootje kan
  Over Amersfoort aan de Noordzee, milieu beleid horen we al tijden geen zorgzaam woord meer!
  Ik denk dat pas als jan modaal helemaal neo liberaal uitgeknepen is er een volksopstand zal komen.
  De SP is er helaas in 2006 uitgeknikkerd door de PvdA en CdA, voorbereid door Tichelaar en Balkenende.
  We zien het wel….Bruin 1. Ik denk dus van niet, dat megalomane Wilders zijn biezen pakt, op meer zetels uit is en dat zijn prioriteit bij buitenlandse missies ligt.
  Het verraad van Rutte komt er wel aan…..
  Daar komt bij dat bruin1 niet op een brede volkssteun kan rekenen, dit zal hoe dan ook een rol mee spelen.
  Ik heb op een andere reactie hier geschreven dat ik denk dat Nederland binnen enige tijd op een ”Brussels” zakenkabinet af zal stevenen,.
  Wanneer en hoe …in ieder geval dat HM, een van de machtigste vrouwen op onze aardbol, daar al mee bezig is, overdracht aan WA en meer..
  Ik zou dit ook diep triest vinden, weg met onze polderdemocratie…
  Dit alles geschreven in het bewust zijn dat ik geen helderziende ben 😆

 10. @Nexus

  Bespeur ik in deze topic enige nuancering?

  Is politiek nu oorlog of is oorlog slechts een voortzetting van politiek zoals Clausewitz zei?

  Ik ben in elk geval tegen elke uitkomst omdat Jan Soldaat (of het synoniem aan de andere kant) simpelweg altijd de lul is. De Wehrmacht (dat was dus het gewone ‘klootjesvolk’ en niet de fanatici) soldaten droegen de inscriptie ‘Gott mit uns’ op de gesp van hun koppelriem. Duitsland stond deze periode echt niet symbool voor het Christendom over de gehele wereld. Nee, in tegendeel. De nazi’s hebben dus God en het Christendom misbruikt voor hun idealen.

  De opmerking van Nexus over het xenofobe electoraat is precies de zwakke menselijke plek waar de demagogen gebruik van maken. Dit gebeurt helaas aan beide zijden van de ‘frontlinie’. Het moment en de massa zijn dan ook opmerkelijk goed en strategisch gekozen.

  De geschiedenis heeft ons geleerd dat de werking van deze krachten alleen maar tot oorlog kan leiden. Een oorlog die pas zal stoppen als één of meerdere krachten zijn afgezwakt. Het versterken van het wij-zij gevoel is de meststof voor xenofoob gedrag.

  Het feit dat de rechterkant van het politieke spectrum nu een kleine meerderheid heeft gekregen is misschien inderdaad de aversie tegen het politieke establishment met hun geïnstitutionaliseerde ‘ontkenningsobsessie’. Opmerkelijk in dat krachtenveld vind ik dan ook de ommekeer van Roemer. Maar ja, deze werden toch al niet als volwaardige speler door dat establishment gezien.

 11. @9
  Opmerkelijk dat de heer Maduraatje dit soort vragen nooit stelt aan het reagerend schorremorrie op zijn eigen site, dat voortdurend afrekeningen aankondigt. Integendeel, hij moedigt dit van harte aan.

 12. @9

  (Politieke) verantwoording kent ons systeem niet. Dat is dan ook de pest van ons geïnstitutionaliseerde bestel. Als het je te heet wordt onder de kont verdwijn je gewoon in de politieke baantjes machine. Bijvoorbeeld als politie dame in een rustige provincie.

  Er zijn veel mensen aan de politiek gestorven, doch slechts weinig politici.- Cees Buddingh.

 13. @ Private Benjamin ..

  Het werken van de Marokaanse geheime dienst in Nederland is al aangekaart in de jaren 70 , maar toen gebruikte Hassan V het om zijn onderdanen hier onder controle te houden , dus had geen enkele instantie er problemen mee .. ze kregen zelfs alle medewerking om linkse groepen te bedreigen en aan te pakken …

  En de Marokaanse geheime dienst heeft inderdaad een dossier van mij .. De AIVD vermoed ik ook , maar de Marokaanse weet ik zeker , kwamen naar het huis van mijn schoonouders , stelde zich netjes voor , gaven aan dat ik me elke week moest melden , niet omdat ik verdacht werd maar omdat de recente bomaanslagen in casablanca door buitenlandse echtgenoten van Marokaanse vrouwen waren gepleegd en men die groep voorlopig extra in de gaten hield .. Toen ik vervolgens vergat langs te komen kwamen ze even vragen hoe dat kwam , maar de uitleg dat we verstrikt waren geraakt in het marokaanse papierwerk was voldoende , ze waren daarmee bekent … koppie thee , handje en klaar …
  De Nederlandse geheime dienst is veel geniepiger , kwamen langs bij de moskee van een Nederlandse Moslimkennis van mij en waarschuwde de Imam aldaar dat hij voor X uit moest kijken want die was betrokken bij het Palestina commitee … Als van die kennis een AIVD dossier bestaat lijkt het mij waarschijnlijk dat er van mij ook een bestaat … en dan nog een oud BVD dossier uit m’n krakerstijd én mijn Dossier van mijn tijd als immigrant in de USA .. vermoed dat dat FBI zou zijn …. want voor CIA of NSI was ik denk niet radicaal genoeg …

  Trouwens raar dat rechts Nederland zich stoort aan die spion uit Marokko , ze willen toch zo graag dat de landen van herkomst een verantwoordelijkheid voor hun onderdanen hier nemen..

  Het is trouwens al jaren bekent dat de Turkse geheime dienst in de Dinayet en de Grijze Wolven geinfiltreerd is , maar aangezien dat een kemalistische orginasatie was(is ? ) heeft daar niemand tot nu toe bezwaar tegen …

  Trouwens over Mossad en Israel gesproken .. De in Nederland gebruikte afluisterapperatuur komt uit Israel en mag volgens contract alleen maar daar geserviced worden , dus volledig buiten de controle van Nederlandse politie en geheime diensten ….

 14. @Al Bakrastani

  Hoewel dit niet mijn intenties waren noch mijn belangstelling hebben, bedankt voor uw bekentenis.

  Toch maak ik even gebruik om op de conclusie van Nexus over xenofobie verder borduren op enkele (mogelijk uit hun verband getrokken) punten :
  ….om zijn onderdanen hier onder controle te houden….
  ….ik denk niet radicaal genoeg …

  Ik wil niet onder controle gehouden worden door manipulators. Of deze nu politiek geëngageerd zijn of vanuit rotsvaste geloofsovertuiging werken.

  Radicalisering in standpunten en daden is de energie die het het wij-zij denken voedt en dus impuls van xenofobie.

  Voor wat betreft de paranoïde aangaande de Mossad , er komt ook heel goede apparatuur uit andere landen hoor. Of wilt u insinueren dat Wilders de marionet is van de Mossad? Interessante theorie als ik me dan ga afvragen wie bij Cohen dan aan de touwtjes trekt?

  Nee, daarmee zou ik in de val trappen van het wij-zij denken. Een menselijk trekje, nietwaar?

 15. Private Benjamin Schreef:

  Radicalisering in standpunten en daden is de energie die het het wij-zij denken voedt en dus impuls van xenofobie.

  Besef je dat het steeds over het RECHTSE stroming gaat als je het woord xenofobie gebruikt? Want hier is er geen nuancering mogelijk. Het komt niet van Links!

  Private Benjamin Schreef:

  Ik wil niet onder controle gehouden worden door manipulators. Of deze nu politiek geëngageerd zijn of vanuit rotsvaste geloofsovertuiging werken.
  Radicalisering in standpunten en daden is de energie die het het wij-zij denken voedt en dus impuls van xenofobie.

  Goed herkenbaar beeld van traditioneel RECHTS.

 16. Private Benjamin Schreef:

  @Al Bakrastani
  Hoewel dit niet mijn intenties waren noch mijn belangstelling hebben, bedankt voor uw bekentenis.

  Tja vraag het dan niet als het je belangstelling niet heeft …..

  Private Benjamin Schreef:

  Radicalisering in standpunten en daden is de energie die het het wij-zij denken voedt en dus impuls van xenofobie.

  Ja en ?? wiens standpunten doel je op ?? op dat van Wilders .

 17. Private Benjamin Schreef:

  In uw antwoord laat u volgens mij een reductio ad absurdum zien door complexe sociale structuren te versimpelen in een goed/slecht categorisering. Dat is volgens mij een xenofobische waarneming

  Totaal onzin.

  Hieruit blijkt zeer helder dat jij geen argumenten meer heb. Einde discussie.

 18. Private Benjamin Schreef:

  Maar ja die demonen in ons hoofd laten ons dan ook de gekste dingen doen

  Ben even te streng voor je gewqeest, had ik nog niet je biecht over de demonen in je hoofd gelezen.

  Blijft niet treurig hangen – er is altijd een oplossing. Je huisarts kan je altijd de juiste weg helpen vinden.
  Sterkte.

 19. @Nexus

  Kom, kom u kunt echt wel beter. U beledigd mij, zet mij weg als slecht maar geeft niet aan waar ik een fundamentele denkfout maak. Die demonen waaraan ik refereer zitten echt niet alleen in mijn hoofd hoor.

  Maar u betoog zo gelezen te hebben wordt me wel duidelijk wat de psychologie is van de ‘goede’ linkerkant. Dan voelt rechts helemaal zo slecht nog niet.

  @Al Bakrastani
  Ja, ook Wilders hoewel ik deze meer als pion zie.

 20. @Private, in je perceptie kun je alles als belediging zien, het is je eigen keuze.

  Dit is geenszins mijn bedoeling, hoewel nogmaals je keuze is om op die manier mijn bijdrage te lezen. Daar kan ik niets aan doen. Misschien moet je ’s een keertje ophouden die biechten te schrijven.
  Dat zijn toch je eigen woorden, snap je?

  Sterkte

Reacties zijn gesloten.