Brandbommengooiers die het medialandschap vormen

Geef toe, het is een prestatie van formaat geweest dat zoiets als Veronica überhaupt ooit in het omroepbestel is terechtgekomen, onder alle lawaai van Je bent jong en je wil wat!, af en toe exploiteren van het zeezendergevoel en het uitdragen van de leegte die waarschijnlijk bij de doelgroep en mensen daaraan voorbij hoort.

Hebben er echt mensen zitten snikken op 31 augustus 1974 toen dit radiostation sloot, alsof het hetzelfde zoniet veel erger was dan het sluiten van Radio Atlantis een uur later of Radio Noordzee nog een uur later?

Radio Noordzee en Veronica…


Zaterdagavond 15 mei 1971, Mayday mayday mayday – er is een brandbom aan boord van zendschip de Mebo 2 gegooid. De oproep klonk dramatisch maar de beelden zijn er naar. Een bomaanslag op volle zee tegen een schip met nietsvermoedende bemanning.


Het bleek al snel dat de opdracht tot het bommengooien van de directie van Radio Veronica afkomstig was.
Had dit tot gevolgd dat een groot deel van de diskjockeys vol walging opstapte om – bijvoorbeeld – zich te melden bij het gebombardeerde station of bij Het Bestel? Welnee. Ook Barend & Van Dorp bleven, tot hun programma een advertorial voor de Telegraaf zou worden. Maar dat was alweer bijna een jaar later. Jan “Candlelight” van Veen vertrok – bij Noordzee, want het was wat pijnlijk dat zijn schoonvader, Veronicadirecteur, hem in de lucht had willen zien vliegen.

Ben ik verbaasd, en dit al tientallen jaren aan een stuk, dat een bommengooiersclub zo enorm populair zou worden in Nederland, binnen Het Bestel – de grootste “omroeporganisatie”? Het offensief van desinformatie ging door. De Telegraaf wist een paar maanden later zeker dat de Mebo 2 een spionageschip voor de Russen was. Ze hadden wel reclame gemaakt voor de Tories bij de Britse verkiezingen in 1970, maar geen nood: “volgens de marxistische theorie kunnen de arbeiders het best de macht grijpen als de reactie sterk is”. Hadden ze campagne gevoerd voor Labour dan was het natuurlijk puur communistische propaganda geweest, rooien zijn rooien. (Het ging er om de stoorzender die het Britse Labourregime had ingezet stil te krijgen, hetgeen niet gebeurd is zodat de Mebo 2 naar de Nederlandse kust terugvoer).

Een van de medeoprichters van Veronica, later uitgerangeerd, is NieuwRechtsman Max Lewin, het brein achter de metrobom van 14 februari 1975, maar omdat hij niet actief heeft meegedaan aan de (mislukte) aanslag is hij daar niet voor veroordeeld [hoe serviel hangt “rode jongen” Frank Roos aan zijn lippen].

Ach, dit alles is verleden tijd, Veronica is tegenwoordig keurig eigenaar van het Algemeen Nederlands Persbureau. Nee, en dat is niet zorgwekkend. Vindt men in spraakmakend Medialand.
Wat is eigenlijk wel zorgwekkend? Hun eigen GeenStijl waarin mede opgenomen De Nieuwe Pers onder leiding van ex-redacteur van dagblad De Waarheid voortgezet als weekblad Forum, Jan Jaap Heij (allez, we klappen er niet van)? Onder leiding van iemand die Nederlandse burgers met Marokkaanse achtergrond “rifapen” noemt?

Dat het Nederlandse medialandschap al tientallen jaren wordt beheerst door ultrarechtse bommengooiers met ondoorzichtige banden met De Telegraaf (die jarenlang het Veronicablaadje drukte, misschien nog wel, wie kan het schelen), is het verrassend? Wat zegt het over Nederland dat elders als zo vrijzinnig en verlicht gegolden heeft – tot de ideologische bommengooiers hun Grootste Held kregen?

8 gedachten over “Brandbommengooiers die het medialandschap vormen”

 1. “Het bleek al snel dat de opdracht tot het bommengooien van de directie van Radio Veronica afkomstig was”

  Dat wist ik niet.

  “Op 15 mei 1971 werd de rust verstoord aan boord van de Mebo II (het zendschip van Radio Noordzee Internationaal) door een bomaanslag, gepleegd in opdracht van de directie van Veronica. Het was de bedoeling geweest dat het uit te branden schip een haven binnengesleept zou worden en aldus de concurrentie het zwijgen opgelegd zou worden. Veronica had geprobeerd met de eigenaren van Radio Noordzee een akkoord te sluiten om tegen betaling de Nederlandstalige uitzendingen te staken. Maar Radio Noordzee wilde hiervan niet weten, met de bomaanslag als gevolg.”
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Radio_Veronica_(zeezender)#Bomaanslag_op_de_Mebo_II

  Max Lewin en die metrobom:
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Venserpolder_(metrostation)

  Over Max Lewin:
  http://www.icce.rug.nl/~soundscapes/VOLUME13/Max_Lewin.shtml

  ‘De Jood’ Max Lewin:
  “Mijn vader (…) geloofde dat de mens in wezen goed was. Hij sloot de ogen voor het nationaalsocialisme. Hij kon zich niet voorstellen dat de mens in staat zou zijn tot de dingen die Hitler wilde. Ik geloofde dat wel.”
  http://www.joodsmonumentzaanstreek.nl/pagina-2484-Lewin-Marcus.htm

  Max Lewin en Raymond de Roon (PVV):
  “Rond de zomer van 1971 raakte hij in contact met rechts-activistische kringen rond Max Lewin, de oprichter van Radio Veronica en voorzitter van de splintergroepering Partij Nieuw Rechts, en activist Joop Baank.”
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Raymond_de_Roon#Jeugd_en_studententijd

  Ik heb weer iets om te “puzzelen”, zo blijkt. Dank hiervoor Arnold!

 2. Ook Radio Caroline gedroeg zich nogal vrijbuiterig, m.n. rond de onenigheid met Radio City (http://en.wikipedia.org/wiki/Radio_City_%28pirate_radio_station%29). Na de diefstal van hun zendkristal ging Calvert, de baas van City, verhaal halen bij Smedley, die hem daarop dood schoot ‘in self defense’.

  Adam Curtis schrijft daarover (http://www.bbc.co.uk/blogs/adamcurtis/2011/09/the_curse_of_tina.html):
  “A historian called Adrian Johns has written a brilliant book about Pirate Radio in the 1960s, called Death of a Pirate. In it he argues that Reg Calvert and Oliver Smedley represent two completely different kinds of “privateer”.

  Reg Calvert was part of an old, unruly tradition of true independence and libertarian freedom. A real bucaneer who would ignore rules and the structure of class and power in Britain while merrily going his own way.

  Smedley on the other hand was a “privateer” only to the extent that he wanted to bring the private sector back to power in Britain. Other than that he wanted the traditional power structure to remain the same. And to do this he (and his Think Tank) wanted to reinvent the free market as a managed system – managed by them, and any true “privateer” – like Reg – who challenged that power was doomed.”

 3. @2
  Oliver Smedley was oprichter van Radio Atlanta, die was al uitgekocht na de fusie van dit station met Caroline. Toen City het zwijgen werd opgelegd zijn de meeste deejays juist naar Caroline verhuisd.

  Dat in een juridisch schemergebied schimmige “zaken” gedaan worden is te verwachten. Een bomaanslag gaat nogal erg ver.
  En rechtse gewelddadige warhoofderij ligt om de hoek op de loer, zoals Max Lewin illustreert.

 4. @2 nog even en als aanvulling op 3
  Het is schizofreen, moet ik apart over schrijven denk ik, zaterdag vanwege de zoveelste verjaardag misschien – dat Mike Raven, Tony Withers, Bryan Vaughan, Neil Spence en de anderen naar wie ik met zoveel genoegen geluisterd heb zo’n boef als baas hadden.
  Terwijl het toch om de muziek ging…

 5. @4 de advertentie inkomsten waren de reden om de stations op te zetten en de reden van onderling geweld ,, Kapitalisme met een goede soundtrack .. meer niet ,,

 6. @6 Erg aardig van je om deze verbanden (die van het ANP met de vrij jongens van Veronica) weer eens onder de aandacht te brengen. Leuk om te zien in wat voor water Wilders zwemt. En ook de naam Lewin. Het lijkt me niet toevallig dat zijn achtergrond zo nauw bij de politiek van Wilders aansluit.

Reacties zijn gesloten.