Dus we krijgen weer “eurlog”? Boeie

Het is dus weer oorlog. Is dat slecht? Hoeft niet per definitie zo te zijn. Oorlog is een soort shocktherapie voor de mens. Mij is ooit eens uitgelegd wat shocktherapie is. Shocktherapie is dat je een ruïne hebt, dat je daar dan een bom op gooit. En dan heb je weer een huis.

Die ruïne hebben we. Deze heet: de beschaving.

Voor de oplettende lezer wil ik hier aan toevoegen dat ik onder “beschaving” alles reken dat gepasseerd is sinds we gestopt zijn met aan boomtakken hangen en nootjes plukken. Dus niet alleen “onze beschaving”.

Oorlog kan heel heilzaam zijn. Het ruimt op en schept nieuwe kansen. Mits je voldoende mensen uitroeit en steden en dorpen plat gooit. Anders schiet het niet op.

De Eerste Wereldoorlog was een goed voorbeeld van een zeer succesvolle oorlog. Ten eerste ruimde het heel veel mensen op en ten tweede hebben we er ontiegelijk veel aan gehad qua technische ontwikkelingen. Gifgas, tanks, mitrailleurs, vliegtuigen en noem maar op.

Vele miljoenen mensen crepeerden in de modder. Vaak werden ze nooit meer teruggevonden. Bits and pieces. Soms vielen er honderdduizend op één dag.

Kijk, zó voer je oorlog.

Waar de Eerste Wereldoorlog over ging weet nog steeds niemand. Waar de Tweede over ging wél. Die ging over de Eerste. De Tweede heeft ook de nodige mogelijkheden en kansen gecreëerd.

Wat niemand weet, is hoe erg die oorlogen vroeger allemaal waren. Want er was nog geen Twitter.

Maar in feite zijn die oorlogjes van tegenwoordig peanuts vergeleken bij die van vroeger.

Hoe gaat het in zijn werk: je maakt een Powerpoint met een presentatie over hoe erg iets is wat pietje puk gedaan heeft. Voor het dramatische effect gebruik je onscherpe zwart-wit foto’s en zet je hier en daar een pijltje of een driehoekje of een vierkantje.

Vervolgens schiet je een paar kruisraketten af. Als je pech hebt, raak je verzeild in een “grondoorlog”. Dan ga je met de Houwitser schieten en af en toe een op hol geslagen soldaat voor extra gore.

Goed voorbeeld van dit soort super-nuttige oorlogen: Vietnam, de Russen in Afghanistan, USA/NL/DE/GB in Afghanistan, de “bevrijding van Koeweit”, de inval in Irak en ga zo maar door.

Dit soort oorlogjes zijn, zoals gezegd, totaal NIETS vergeleken met hoe wij dat vroeger deden maar blijkbaar altijd weer des te nodiger en des te nuttiger. Echt super.

Omdat ik inmiddels niet meer oproepbaar ben voor het Nederlandse leger, en omdat dit soort flut-oorlogjes me eigenlijk geen barst interesseert, geloof ik het allemaal wel. Ik kijk wel naar een herhaling van Blackadder of zo.

En de “strijdende partijen” in deze nieuwe “oorlog” wens ik veel plezier. Succesvolle killing sprees enzo. En kijk uit met oversteken want we willen geen betraand gezicht van Hennis bij een body bag.

12 gedachten over “Dus we krijgen weer “eurlog”? Boeie”

 1. En je houdt er af en toe een spannende film aan over.
  Vorige week nog kunnen zien hoe Matt Damon met gevaar voor eigen leven in de green zone wist te bewijzen dat zijn superieuren de WMD in Irak hadden verzonnen, de schurken.
  En hij liet zijn verhaal zomaar straffeloos publiceren in een krant ook nog es.

 2. The Green Zone was idd best een geinige film. Maar haalt het bijvoorbeeld niet bij Stalingrad, ik noem maar wat.

 3. “eurlog”

  Oprechte vraag: wat roept dat ‘verbasterde woordje’ bij u allen op?

  ‘Oorlog’ is menig mee bekend. Iets met ‘heilig geloven in’, enzovoorts..

  _
  @2
  Ain’t no Hollywood beatin’ tha wave, Mon:
  1. NL subbed)
  https://www.youtube.com/watch?v=IUu34V32OKk
  2. NL subbed)
  https://www.youtube.com/watch?v=uydFg06Dhqk
  3.NL subbed)
  https://www.youtube.com/watch?v=i7z4k9Vpd1o
  4. NL subbed)
  https://www.youtube.com/watch?v=1yzydIhNHgk
  etc.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Ron_Jones_(teacher)
  p.s.
  Leuke film, idd. Green Mile (alsook de ‘under the dome’ serie) is tevens geweldig. 😉

 4. Doomsday scenario :

  Aanval op Syrië.
  Assad slaat terug met scuds gevuld met Sarin
  Rusland en China verbreken betrekkingen met het Westen.
  Israel slaat terug, eventueel Nucleair.
  Iran valt aan.
  Noord Korea valt aan.
  De US slaat terug.
  Rusland en China slaan terug.

  WOIII is een feit.

 5. Voorlopig is er geen oorlog. De militairen staan te trappelen maar er is helemaal geen doel voor een oorlog. Het regime van Assad omverwerpen is iig geen doel, dat weten ze dan weer wel. Daar zitten ze nog een beetje mee in de maag. Zomaar doelloos wat in de rondte schieten gaat zelfs de VS te ver.

 6. Vandaag is er een USAF E4B command plane geland op een Turkse basis vlak bij Syrië, ongeveer 8 Tankers zijn ook vertrokken richting Turkije. Waaronder eentje van de Klu.

  En dan zou er niks gaan gebeuren ?

 7. er is een half jaar terug olie ontdekt in oost Syrië .. sindsdien ratelen de sabels een stuk harder ..

 8. @7 natuurlijk gaat er iets gebeuren. Maar voorlopig heeft de VS nog geen doel, en zonder duidelijk doel kun je geen oorlog voeren, da’s duidelijk.
  Uiteraard hebben ze doelen genoeg, maar die zijn niet te verkopen aan de buitenwereld. Domweg “Assat een lesje leren”, “even laten zien wie de baas is” of “we willen die olie” kunnen ze zo niet naar buiten brengen.

Reacties zijn gesloten.