Een bronzen standbeeld voor Samir A.

De democratie is het allerbelangrijkste dat er is, en mensen die dat met geweld willen ondermijnen die smijt je in het gevang. C’est ça! Of zoiets. Daarom hebben wij Samir A. ook jarenlang opgesloten.

We gaan een tikje terug in de tijd, 1948 om precies te zijn.

De Tweede Wereldoorlog was voorbij, wij hadden als geen ander volk geleerd hoe het was om geknecht te zijn, en slaaf te zijn, en daarom had de Nederlandse regering in 1946 besloten dat het misschien niet zo’n goed idee was om het hele Indonesische volk te onderdrukken en tot slaaf te maken, en een overeenkomst gesloten, de zogenaamde Overeenkomst van Linggadjati, die er in het kort op neer kwam dat de de mensen in “Nederlands-Indië” voortaan zelf de baas mochten spelen in “Nederlands-Indië”, althans ze kregen gezag over Java, Madoera en Sumatra, en wij Nederlanders zouden dit erkennen.

Vervolgens gingen een aantal Nederlanders muiten. Een voorbeeld hiervan is oud-premier professor Pieter Sjoerds Gerbrandy. “Oud-premier” is een groot woord, want we weten nu van onze huidige premier al dat je daar bitter weinig voor hoeft te kunnen behalve bovengemiddelde stand-up comedy skills en een guitig grijnsje, maar Gerbrandy was nog eens premier tijdens de Tweede Wereldoorlog en zat dus in Engeland zogenaamd Nederland te “besturen” terwijl we allemaal weten dat Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog op meer dan adequate wijze (laat ik deze Verdonk-terminologie ook eens gebruiken) werd bestuurd door de Duitse bezetter. Al met al ben ik niet echt super onder de indruk van zijn “bestuur”, zeg maar.

Gerbrandy vond dat maar niks, dat zelfbestuur door de Indonesiërs, en dus moest de Nederlandse regering als het dan niet op democratische wijze zou lukken, dan maar middels geweld tot “rede” gebracht worden.

Achteraf heeft hij nog zijn zin gehad ook want we hebben er nog jarenlang middels “politionele acties” duizenden inlanders standrechtelijk lopen afknallen, totdat de Verenigde Naties hier een einde aan maakten.

Maar om terug te komen op onze Sjoerd, die wou de Nederlandse regering dus omver werpen. Hij benaderde wagonladingen met reactionaire, meest militaire, mensen, om zijn toekomstige militaire dictatuurtje te bemannen. De meesten onder hen zagen dit eigenlijk nog best wel zitten ook.

Een moordaanslag op een Nederlandse politicus had hij ook al in voorbereiding:

Om de ‘spanning onder het volk te brengen’ zou in overleg met Gerbrandy besloten zijn PvdA-voorzitter Koos Vorrink te liquideren, waarna het uur X zou zijn aangebroken. Voor het geval de staatsgreep zou slagen waren de functies al verdeeld (gerard45).

Op een bepaald moment benaderde hij een politiechef. Hij had voor zijn junta nog een betrouwbare politiechef nodig. Deze politiechef zei niet “hee Sjoerd, dat gaat zo maar niet, beetje samenzweren tegen de staat en moordaanslagen op politici voorbereiden, we zullen jou eens voor een jaar of 10 in de bak knuppelen”. Nee de politiechef zei dat hij er toch maar vanaf zag want de inlichtingendiensten enzo waren ook al op de hoogte. Dus.

Nou en toen ging de staatsgreep inclusief politieke moord dus maar niet door. Je hoeft dit allemaal verder niet van mij aan te nemen, lees gewoon vanaf blz. 781 in deel 12b van “Het koninkrijk der Nederlanden in de Tweede Wereldoorlog” van Lou de Jong.

Paar jaartjes later werd Gerbrandy “minister van staat”. Gerbrandy was van de Anti Revolutionaire Partij (ARP) een voorlopertje van het huidige CDA. Denk daaraan als je Buma ziet.

Hij heeft inmiddels diverse standbeelden, waaronder een mooi bronzen standbeeld in het gebouw van de Tweede Kamer. (Bijna) iedere dag wandelen onze supervolksvertegenwoordigers daar gewoon voorbij.

Gerbrandy een groot staatsman? Nee hoor, Gerbrandy onze bloedeigen Samir A. En ons Kamieleke zou er gewoon voor salueren.

4 gedachten over “Een bronzen standbeeld voor Samir A.”

  1. Hoofd van dezelfde regering die een belangrijk deel van het nederlandse verzet aan de Duitsers verraadde bij de zogenaamde “Velzer affairre “.. ??

  2. Zo doet rechts dat iedereen en alles veraden en een ander zijn vrijheid misgunnen. Nooit eens zelfreflectie alles is de schuld van links of iemand met een kleurtje. Lees je even mee PVV.

  3. Ach waarom ook niet ,uiteindelijk Wilhelmina kreeg ook een bronzen beeld ,en schreef voor de WO 2 al een brief aan Hitler .Die tekende ze dan wel tezamen met haar schoonzoon ,omdat ze beiden zijn beleid wel zagen zitten .

  4. Pats! Die zit, want zo is het precies.
    Hebben we het nog niet gehad over dat schorem van de zogeheten ‘Nederlandsche Unie’ met onder ander die – alweer voorlopertje CDA – de Quay.

Reacties zijn gesloten.