In memoriam: Theo van Gogh

Het is vandaag precies 9 jaar geleden dat Theo van Gogh om het leven werd gebracht door een gestoorde gek. Wie was ook al weer Theo van Gogh? Van Gogh was een zogenaamde “cineast”, althans de Nederlandse uitvoering ervan zodat er van zijn cineïsme weinig indrukwekkends de tand des tijds heeft doorstaan. Dat zien we wel vaker bij Nederlandse cineasten.

Oehoehoehoehoe
Oehoehoehoehoe

Uiteindelijk, laten we er maar rond voor uit komen: we kennen Van Gogh uiteraard vooral van zijn opruiende columns in het vod Metro over islamitische geitenneukers en zo. Later is Rita Verdonk dat ook gaan doen of zo. Die praat nu met de kippen. Verder wilde Van Gogh pissen op het graf van Rosenmöller en maakte hij ook grapjes over een zoete caramelgeur bij Auschwitz omdat de suikerzieke Joden werden verbrand.

Ik denk dat ik hiermee wel een accurate samenvatting heb gegeven van zijn oeuvre.

De laatste zin die hij ooit schreef in zijn metro-column was “En ik vraag me af hoe lang autochtonen nog welkom zijn in Amsterdam”. Ja dat ging er in als koek. Nu nog steeds hoor. Wat dat betreft stellen zijn opvolgers weinig voor. Er is nooit een betere aanjager van de angst voor de muzelman dan Theo geweest. Zijn woorden galmen nog na, na 9 jaar: En ik vraag me af hoe lang autochtonen nog welkom zijn in Amsterdam.

Maar zonder gekheid, het aller-aller-aller-aller-allerbelangrijkste waar wij Theo van kennen is natuurlijk die vrijheid van meningsuiting. Ons grootste goed! Ons belangrijkste recht! Het mooiste dat er bestaat!

Daarom is het extreem droevig, voor Theo, en dit zeg ik met tranen in mijn ogen, dat al snel bleek dat een enorm groot deel van zijn fans in plaats van De Voorvechters van Het Vrije Woord die men pretendeerde te zijn, gewoon ordinaire zieke muilkorvers zijn.

Dat is wat mij betreft de meest tragische erfenis die Theo heeft achtergelaten. Zogenaamde “voorvechters van het vrije woord” die zich in alle bochten wringen om anderen het zwijgen op te leggen. Die politici oproepen om aangifte te doen tegen een website, omdat daar iemand een admin is die ze een klootzak vinden (en dát kan ik bevestigen, guilty as charged), die ze anoniem vinden omdat ze niet weten wie zijn werkgever is, omdat er iemand op twitter iets zegt, of omdat er een paar uur een reactie op onze website heeft gestaan van een onbekende persoon die echt met de beste manier ter wereld niet kan worden uitgelegd als een bedreiging, maar die uiteraard toch wordt uitgelegd als bedreiging, op een website waar nergens een anti-semitische letter te vinden is, maar die wel anti-semitisch genoemd wordt in de staatsmedia Der Muilkorver Online en DeJoap, die kortom KAPOT moet, die overigens, vergeet dit niet te benadrukken, volkomen IRRELEVANT is, want we zijn allemaal nazi’s en totaalidioten, verder wordt onze site helemaal door NIEMAND gelezen,

Maar de Strijders Voor De Vrijheid Van Meningsuiting vinden wél dat de Vice-Premier van de Staat der Nederlanden onze site moet slopen.

Tot zover de dappere vrijheidsstrijders in de geest van Theo van Gogh. Sorry Theo, je bent helemaal voor niets gestorven. Je fans hebben er geen barst van begrepen.

19 gedachten over “In memoriam: Theo van Gogh”

 1. Ik vond zijn programma Een prettig gesprek altijd de moeite waard, een van de laatste Nederlandse programma´s die ik regelmatig bekeken heb. Daar was hij ook helemaal niet de scheldende schreeuwlelijk die hij op papier was.

  De “suikerzieke joden”-grap, hij geeft de context waarin hij die gehoord heeft ergens weer – was eigenlijk van Ischa Meijer. Hij heeft veel ergere “eigen” dingen gezegd, over Eveline Gans bijvoorbeeld en Paul Rosenmöller dus, en daarmee heeft hij toch juist de toon gezet voor de huidige Nederlandse “debatcultuur”?! Zonder Theo van Gogh geen Geen Stijl, denk ik.

  (Ik zag zojuist op twitter dat ik een gore smeerlap ben, een bedrieger van de ergste soort, van iemand die ik in het geheel niet ken en omgekeerd, zomaar een voorbeeld uit eigen keuken).

 2. “Zoo, luitjes. Negen jaar geleden lag Theo van Gogh met doorgesneden keel op het wegdek rond dit uur. Ten prooi gevallen aan Mo Bouyeri.”
  https://twitter.com/baspaternotte/status/396558452991864835

  En niet veel later werd de ‘verkeerde’ Mo Bouyeri meer dan lastig gevallen door de Roze Khmer, via het daaropvolgende volksgericht op geenstijl. Bedreigingen met de dood; familieleden van werden lastig gevallen… en meer van dat “fraais”.

  De ‘verkeerde’ Mo Bouyeri bleek een keurig mens te zijn, die een emmer bruine drek over zich heen gestort kreeg.

  Als er dan toch herinneringen worden opgehaald.

 3. Ik was ook een fan van een prettig gesprek, maar het viel mij wel op dat als er mensen waren die van Gogh persoonlijk of politiek niet zo zag zitten en die hij er verbaal niet onder kreeg, hij erg vuil werd en zonder meer tot vuilspuiterij over ging. ( met Jan Marijnissen was een prachtvoorbeeld)

 4. Zijn interviews waren fantastisch, Arnold verwijst daar ook al naar. Het allermooiste interview met Herman Brood ooit, is van zijn hand.. Weinigen konden zich zó inleven in hun gesprekspartner als Van Gogh. Doodzonnde dat men zich vooral de puberale schreeuwlelijk herinnert. En ja: in dat opzicht was hij de voorloper van van GS.

 5. Iedereen die niet meteen met de xenofobe hooivorkenmeute in de pas loopt, moet tegenwoordig vanuit het bekende clubje ons-kent-ons helemaal kapot gemaakt worden.

  Het werkt als volgt: ze wrikken zich onder elkaar in allerlei bochten tot dat eentje wordt gekozen om een zuiver verzonnen en uit de bruine vinger gezogen aantijging hardop te uiten.

  Daarop gaat de rest van de hooivorken meute meteen alles automatisch herhalen en verzwaren zonder enig bewijs, gewoon hard krijsen met alle kracht.
  Dit is Nederland altijd voldoende om een bewering te kunnen uiten en steeds gal te blijven spugen.

  Geen enkel ziel die iets zal proberen te checken.
  Gewoon meekrijsen, pas dan doe je echt mee bij rabiaat rechts Nederland.

 6. Even een comentaartje in “Van Gogh stijl ” : Tja de “bolle vetklep met z’n vette krullen ” was wat “beter”op de buis .. maakt dat het feit dat hij het discussie-niveau to “geitenneukers ” niveau verlaagde goed ?? “opgeruimd staat netjes ” is alles wat ik in het geval van Gogh zeggen kan , hoewel ik de methodiek niet goed kan keuren … De methode mama Cash was een toepasselijker einde geweest
  ( nog los van het feit dat er in ieder geval minder nieuwe films met zijn favoriete huppelkut Schuurman verschenen , ook iets om Mo B dankbaar voor te zijn ) vraag me trouwens af hoe zijn crematie rook , Caramel vanwege door overgewicht veroorzaakte diabetis ?? Of kiloknaller Tokkie Barbecue ??

 7. @7 dat mag uiteraard, alleen had ons programma “akismet” je in de spam gedonderd. Blijkbaar sta je ergens op een zwarte lijst.

 8. Wel schattig dat @7 eerst om toestemming vraagt, om vervolgens met een beargumenteerde onderbouwing te komen. Toch?

 9. Respect is ook niet het eerste gevoel dat ik krijg als ik op de link onder de naam Mediamix klik…

Reacties zijn gesloten.