Rabiaat-rechts spoedig niet meer van deze tijd?

Het gewerd een onzer medeschrijvers op twitter dat Thierry Baudet niet meer in de redactie van Buitenhof zat. Wat de vraag doet rijzen of er wellicht een trend ingezet is waar het ‘t buitenschoppen van rabiaatrechtsen betreft. Kort geleden immers werd Joost Niemöller de mogelijkheid afgenomen zich als volstrekt normaal en redelijk persoon bij de NCRV te presenteren, waar hem nooit ook maar één vraag gesteld werd over zijn schedelmetende artikelen op de Dagelijkse Standaard, om kort daarna ook daar afgevoerd te worden. Daarna kreeg hij trouwens nog bijna slaande ruzie met een andere rechtserd, Yoeri Albrecht, in Lijn Een op de radio.

In plaats van Niemöller op DDS komt Bart Schut, van Joop afkomstig. Of dat nu gebeurt omdat Schut zich meer thuis voelt bij de rabiaatrechtsen van DDS of dat zijn racistische anti-islampraatjes zelfs Joop teveel werden is niet helemaal duidelijk.

Vooralsnog nergens afgevoerd, maar wel nogal onverwacht in het openbaar geconfronteerd met zijn abjecte twittergedrag werd natuurlijk Bert ‘Rifapen’ Brussen bij Pauw en Witteman, vorige week. Ik stond er echt van te kijken, want ook deze hysterische haatsmurf wordt doorgaans geen strobreed in de weg gelegd in de main stream media. Hij mocht eens met mooie foto’s en al met een – door niets gerechtvaardigd –  uitgebreid interview in de VN verschijnen, en op vrijdagmiddag kan hij ook steevast de volkomen redelijke en nuchter beschouwende figuur uithangen bij Vrijdagmiddag Live, van de Avro.

Kortom, het valt op hoe diverse rabiaatrechtsen ineens de wind van voren krijgen hier en daar, of op zijn minst niet meer zo kritiekloos lof toegezwaaid wordt als in voorbije jaren.

Misschien begint men een gevoel te krijgen dat dit soort types ‘niet meer van deze tijd’ zijn. Begrijp me goed: ik geloof geen moment dat dit iets met een doorsijpelend besef van fatsoen en beschaving te maken heeft, want als dat er ook maar in de geringste mate geweest zou zijn bij de diverse media, was de PVV en al deze in de rabiaatrechtse optocht meefeestende figuren om te beginnen nooit een dergelijk groot en kritiekloos podium gegund.

Nee, ‘het is niet meer van deze tijd’. Moet u maar eens opletten, op het moment dat er iets veranderd of afgeschaft moet worden is het doorslaggevende argument tegenwoordig vaak dat het ‘niet meer van deze tijd is’. Verdere argumentatie is dan overbodig.

Het ‘niet meer van deze tijd zijn’ is veeleer een afweging die gemaakt wordt door mensen die het van essentieel belang vinden bij de hipste en nieuwste trends te horen, dan door mensen die daadwerkelijk hart hebben voor de maatschappelijke ontwikkelingen zelf.

Wil men succesvol zijn, dan moet men vooral  ‘van deze tijd zijn’, wat betekent dat men zo hard mogelijk meeholt met de massa, of bij voorkeur het hele peloton inhaalt en voorop met een vlag zwaaiend pretendeert de trend zelf uitgevonden te hebben.

Ik vermoed dat de politieke en maatschappelijke agenda niet heel veel verandert, de komende jaren, maar dat men het wellicht slechts in een wat minder lelijk gekleurd jasje zal steken, omdat het bruine jasje dat vooral sinds 2004 in de mode is gekomen misschien niet meer als van deze tijd zal worden gezien.

2 gedachten over “Rabiaat-rechts spoedig niet meer van deze tijd?”

  1. @1, de betrokken uitspraak van Wilders geeft aan hoe ontzettend gestoord, wereldvreemd en hersenloos zijn de xenofoben in Nederland die alles wat niet in hun straatje niet past gelijk willen vernietigen. Zombies. De rest van de wereld met de bevolking bestaan voor deze xenofoben niet, hoogstens is de wereld nuttig als slaven werkkrachten.

    Neem nu even adem en ga je even rustig afvragen wat voor sfeer voor de “buitenlanders”, allochtonen in Nederland hebben deze mensen reeds gecreëerd.

Reacties zijn gesloten.