Ik heb een tante in Marokko en die komt (hiep hoi)

1974. Het gaat voor “oliecrisis” door, want “de Arabische olielanden” boycotten Nederland vanwege zijn steun aan Israel. En het zou nooit meer worden zoals het was, zei minister-president Den Uyl. Een echt tekort aan olie was er niet, maar omdat je nooit zeker weet werden er autoloze zondagen ingesteld, een gedeeltelijke verduistering van wegen hoorde er bij, benzine was op de bon en de snelheid op snelwegen werd 100 km/u.

Volkszangerd Pierre Kartner kwam uit zijn kleine café aan de haven en deed een duet met Boer Koekoek, op de wijze van het voormalige strijdlied van de Kabouterbeweging godbetert, De uil zat in den olme: Den Uyl is in de olie. Kartner, met zijn aangeplakte baard zich noemende Vader Abraham, altijd klaar voor het werpen van de eerste steen van het gezonde volksondervinden zon op een vervolg. Het werd Wat doen wij met die Arabieren hier. Wijze: She’ll becoming ‘round the mountain, ook wel bekend onder de titel van dit blogstukje. Kernzin bij Kartner: “Ze zijn niet te vertrouwen bij onze mooie vrouwen”. Nederlanders van Arabische herkomst wisten langs gerechtelijke weg een verbod op dit vod af te dwingen. Zo kon dat nog in 1974. Kartner nam het opnieuw op onder de titel: “Wat kunnen we toch lief zijn voor elkaar”.

Auke Kok in zijn boek Dit was Veronica typeert de zanger van het Nederlandse querulantendom scherp:

Kartner, het type multimiljonair dat ondanks een muur vol gouden platen en een Rietveld-villa aan een lommerrijke laan in Breda altijd wat te klagen heeft…

De zogenaamde oliecrisis markeerde wel scherp dat de gouden dagen van het kapitalisme voorbij waren. ook al zou het de ideologische hegemonie juist gewelddadig heroveren. In datzelfde jaar 1974 bracht een Surinaams ensemble een plaatje uit dat met aangedikte accenten het “autochtone” racisme op de hak nam: Oeij oeillen Oeee Oeee (op de wijze van Brasil en Rijst met kouseband). Verboden op de radio, want het “zou misverstanden kunnen wekken”. Ja, daar ging het juist om, om die hypocrisie! Luister zelf zolang het kan.

De termen allochtoon/autochtoon werden overigens in de Nederlandse politiek geïntroduceeerd als argument tegen de kraakbeweging, met name in de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt. De “autochtone” bevolking zou juist graag sloop van moderne huizen met douches willen voor de metrobouw, werd door het PvdA/CPN-regime ter plaatse verkondigd (1975). Aut- en allochtone bewoners moesten hun woordenboek raadplegen om dit te bevatten. Niet veel later werd het een term voor mensen die in de rij stonden bij die Soosiejale Zaken of die niet te vertrouwen zijn bij onze mooie vrouwen. De inhoud is niet veranderd, wel is de vrijmoedige vorm van het verkondigen van racistische praatjes inmiddels veroverd door de “autochtonen”.