Weesper moppen

Met afgrijzen kon ik vernemen dat er plannen zijn de gemeenten Weesp, Muiden, Bussum en Naarden bijeen te vegen. In Den Haag moet die Dienst Gemeentelijke Herindeling vastzitten aan een permanente bezigheidstherapie. Bedoeling: het Bestuur zo ver mogelijk van de Burger vandaan te halen. Bestuurskracht noemen ze dat. Hier mag toch eens echt krachtdadig bezuinigd worden, maar dat zal wel niet gebeuren, die Dienst blijft.

En die enorme fusiegemeente zal wel Gooi en Vecht gaan heten, met als ondertitel Throw & Fight, dit in het kader van de Internationale Kenniseconomie.
Weesp wordt een herinnering, een Hollands stadje met dorpse trekken. Industrie in de eerste plaats chocolade en jenever. Die is allang weg… Er is nog wel een groot dozenschuifcomplex (om nostalgische redenen “industrieterrein” genoemd) waar ik als bibliotheekmannetje regelmatig mijn karretje vulde met importboeken – dozenschuiven zoals ik al zei.
Ter ere van een stadje dat bijna dood is het recept van de Weesper Mop.

*

Wat de Weesper Mop precies Weesps maakt weet ik eigenlijk niet. Het is misschien als met die chocola: het is er omdat het er is en dus associeer je Weesp met chocola. Nou ja, in de tijd van Sonnevelds Dorp dan. Omdat het niet ver van Amsterdam ligt heb je er al gauw banden mee als Amsterdammer: klasgenoten in mijn geval, en familie. Dure Tante die lid is van het heemkundig genootschap, voor wie je ter gelegenheid van Het Een Of Ander onderstaand recept volgt. Viel niet goed, want was niet duur genoeg. Dure tantes zijn moeilijk tevreden te stellen.

Gemakshalve ga ik er in het receept van uit dat u de amandelspijs niet zelf gaat bereiden. Het is te koop bij de betere (banket)bakker, soms moet het van te voren besteld worden en misschien wordt u argwanend bekeken. Want de banketbakker houdt het natuurlijk liefst voor zichzelf.

Je hebt al een uitstekende Weesper Mop als je ronde vormpjes maakt uit een rol van amandelspijs – laten we uitgaan van een half pond. Bestrooi met suiker en stop de rondjes in een voorverwarmde oven. Als de suiker gecaramelliseerd is kun je er van uitgaan dat de Mop klaar is. Na tien minuten is het voor de bakker zogezeid.

Nauwelijks ingewikkelder: meng de amandelspijs met een ei, kneed het doorelkaar, doe er een theelepel bakpoeder bij, kneed verder, maak vormpjes en bestrooi met suiker. Tien minuten bij een oven op pakweg tweehonderd graden moet voldoende zijn.
Amandelspijs is altijd lekker, dus als het niet gaar is hoef je nergens over in te ziiten. Te gaar is eerder een probleem dus niet te lang in de oven houden.
Denk aan Weesp als u ze eet.

6 gedachten over “Weesper moppen”

  1. Het zgn “Amandelspijs ” wat de bakker verkoopt is vaak nog voor een percentage witte bonen , en inplaats van “echte suiker ” vaak met ” Maisstroop ” gezoet ..
    Zelf maken is véél beter … Net als Turkse Halva trouwens , beter zelf je hele sesamzaadjes roosteren malen en met honing mengen ..

  2. Ach ja wat doe je er tegen, kleine geneeten kunnen niet nu eenmaal net overeind blijven, Zou het toejuichen, wateringen, Leischeinveen enYpenburg echt bij Den haag, Barendrecht, en randgemeenten bij Rdam, Diemen en randgemeenten onder Amsterdam.

  3. Voorburg en Leidsedam dan ook maar meteen bij den haag Sjef ?? en duindorp en Scheveningen afstoten .. is toch Tokkiestan 😮

  4. Schiedam tot maasluis bij tot Rdam, Breda en Eindhoven samenwerken, randgemeenten als Gilze-rijnen opslokken

Reacties zijn gesloten.