Juliana en de Bierkellerputsch

Leuke geschiedenisverhaaltjes.

Vandaag is het precies 90 jaar geleden dat Hitler c.s. probeerden de macht te veroveren in Duitsland middels een staatsgreep, de zogenaamde Bierkellerputsch. Deze mislukte jammerlijk. Er viel een aantal doden en Hitler werd na een voor hem zeer gunstig gezind partijdig proces wegens “hoogverraad” een aantal maanden in een cel gezet waar hij zijn beroemde boek schreef.

Niet lang daarna zou hij alsnog op “democratische wijze” de macht grijpen, dit was ongeveer de tijd dat Bernhard von Lippe-Biesterfeld besloot om ook maar een SS-uniform aan te trekken. Zo stond Bernhard volgens dit verhaal op wacht tijdens de Nacht van de Lange Messen.

Wat Hitler verder allemaal gedaan heeft is history, het eindigde dat hij zich samen met het Duitse volk probeerde dood te vechten. Dit is maar gedeeltelijk gelukt.

Bernhard trouwde later, zoals uiteraard ook bekend, met Juliana en na een huwelijk waar het Horst-Wessellied gespeeld werd en een flinke lading rechterarmen op enthousiaste wijze in de lucht werd gestoken, bereisden Bernhard en Juul de wereldzeeën op een jacht dat ze gratis hadden gekregen van Het Nederlandse Volk, met hoog in de mast een vrolijke Swastika.

Maar dat is niet alles over geschiedenis vandaag:

Nu hadden we vandaag ook nog Het Schokkende Nieuws van het NIOD. ALLES wat Loe de Jong van het Rijksinstituut voor Oorlogsdocumentatie de wereld in heeft gestuurd over Juliana de moederkloek en Juliana de huismus en ALLES wat wij dachten te weten over het “pacifisme” van Juliana ist FALSCH.

Want wij hebben nu sociologe Jolande Withuis die vandaag middels een lezing voor het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap zal onthullen dat Juliana eigenlijk een Ware Heldin was:

De historische vervalsing gaat verder. ‘Het pacifisme dat haar altijd als wezenskenmerk wordt toegeschreven, ontbrak in deze periode volstrekt’, schrijft Withuis. Juliana was een strijdbare vrouw die vond dat Nederland zijn vrijheid moest heroveren en desnoods ‘vechten tot de dood’. (VK)

Wat een onthulling. Wij Nederlanders moesten maar vechten, desnoods tot de dood, aldus Juliana vanuit Canada.

Ik ben werkelijk weer tot tranen geroerd.

8 gedachten over “Juliana en de Bierkellerputsch”

 1. Over dat HW-lied: de aanvankelijke dirigent, Peter van Anrooy alsook 25 leden van zijn orkest weigerden dat lied te spelen.
  Van anrooy is door een furieuze Wilhelmina op staande voet ontslagen en is nooit meer aan de bak gekomen door toedoen van diezelfde Wilhelmina als dirigent bij koninklijke concerten.
  C.L. Walther Boer van de Koninklijke Militaire Kapel was wél bereid het lied uit te voeren en aldus geschiedde.
  Eén en ander zegt iets over de sympathie die Wilhelmina zeer zeker had voor het nazisme, zeker in het begin ervan.
  En dat verhaal dat juffrouw Withuis de wereld instuurt: yeah right.
  Het Koninklijkhuis bestond louter uit lafaards en profiteurs: toen en ook nu.

 2. “Bernhard trouwde later, zoals uiteraard ook bekend, met Juliana en na een huwelijk waar het Horst-Wessellied gespeeld werd en een flinke lading rechterarmen op enthousiaste wijze in de lucht werd gestoken, bereisden Bernhard en Juul de wereldzeeën op een jacht dat ze gratis hadden gekregen van Het Nederlandse Volk, met hoog in de mast een vrolijke Swastika.”

  Tjemig, is dit werkelijk waar?! Is dat ergens op internet te lezen en/of te zien? Dat wist ik helemaal niet!

 3. “bereisden Bernhard en Juul de wereldzeeën op een jacht dat ze gratis hadden gekregen van Het Nederlandse Volk”

  Die wereldzeeën zijn de Nederlandse wateren geweest, het jacht was niet erg zeewaardig.

 4. Het HW-lied was op dat moment (jan. 1937) anders wel het officiële Duitse volkslied. Het laten spelen van dat lied lijkt mij dan toch eerder getuigen van een ultra-diplomatieke inslag (à la Chamberlain) dan van nazi-sympathieën.

 5. @6, In ’37 was voor in ieder geval mensen die niet hun kop in het zand staken al duidelijk wat voor een pervers regime er in Duitsland aan de macht was. Door het HW lied niet te spelen had men aldus een protest kunnen laten horen en dat heeft men a) niet gedaan en b) daar hebben de orkestleden die wel weigerden een hoge pris voor betaald.
  Wilhelmina heeft vaker daarna het verzet en protest tegen de nazi’s ondergraven en gesabboteerd. Ik ben niet overtuigd van haar anti-fascisme.

Reacties zijn gesloten.