Zwarte Piet proces juridische dwaling

Aan de orde tijdens het proces gisteren was niet of Zwarte Piet racistisch is, of iets dergelijks, nee de vraag moest worden beantwoord: is de intocht van Sinterklaas, indien deze zou worden vergezeld van Zwarte Pieten, een gevaar voor de openbare orde.

Deze vraag werd door burgemeester Van der Laan negatief beantwoord, en dáár waren de proces-gangers het niet mee eens.

Not an actual black person
Not an actual black person
De rechter oordeelde net als de burgemeester dat er geen gevaar is voor de openbare orde en dus kan de intocht, mét Zwarte Pieten, gewoon doorgaan.

Echter, wie denkt dat een intocht met Zwarte Pieten geen gevaar is voor de openbare orde heeft toch niet zo goed opgelet.

De ervaring leert namelijk dat tegenstanders van Zwarte Piet als een rode lap op een stier werken. Vorig jaar sloeg een gezelschap agenten een man met een T-shirt “Zwarte Piet is racisme” met veel geweld in een busje en voerde hem af.

Wanneer in een democratische rechtstaat de politie blijkbaar zo makkelijk om een kulreden kan veranderen in een gewelddadige bende dan lijkt me dat toch wel een bedreiging voor de openbare orde.

Niet alleen de politie lust de Zwarte Piet tegenstander rauw, ook het grauw, lust er wel pap van. Zo kreeg zangeres Anouk een enorme lading gedreig en gescheld over zich heen waar de honden geen brood van lustten, louter omdat zij een tegenstander van Zwarte Piet is.

Deelnemers aan een debat over Zwarte Piet, enkele dagen geleden, durfden niet te komen opdagen omdat zij met de dood werden bedreigd.

Een Sinterklaas-organisatie die onlangs aankondigde “wat met gekleurde Pieten te willen gaan doen” zag daar na diverse doodsbedreigingen toch maar van af.

Hiermee geeft de pro-Zwarte Piet bende toch duidelijk bloot wel degelijk een gevaar voor de openbare orde te zijn en zij worden hierbij ondersteund door een geüniformeerde en gewapende macht op straat.

Het “onschuldige kinderfeestje” is nu dus inmiddels een soort superdemonstratie van macht van de racistische en gewelddadige gekken die dit land helaas rijk is.

Overigens lopen niet alleen tegenstanders van Zwarte Piet gevaar, ook mensen die worden verdacht van anti-Zwarte Piet denkbeelden lopen een risico: onlangs veranderde een pro-Zwarte Piet demo bijna in een soort lynchmob toen de hysterische meute een kleurlinge ontwaarde die men verdacht van een niet toegestane anti-Zwarte Piet mening. Deze persoon kon met moeite aan de grijpgrage handjes van de pro-Zwarte Piet tokkies ontsnappen.

Dat de openbare orde al weken groot gevaar loopt vanwege deze kwestie is dus geen vraag maar een feit.

En het is dus op zijn zachtst gezegd eigenaardig dat wij straks onze openbare ruimte volledig ter beschikking stellen aan een enorme bende hysterische en gewelddadige pro-Zwarte Piet fundamentalisten, met hun “het komt door de schoorsteen en als het je niet bevalt dan donder je maar op naar je eigen land”.

10 gedachten over “Zwarte Piet proces juridische dwaling”

 1. Gezellig kinderfeest hoor,zwarte mensen als slaven afbeelden,en pleur maar lekker op naar je eigen land,en bedreigingen jegens de medemens leuk kinderfeest,lijkt zo wel een jugendfeest voor bepaalde jeugd de anderen moeten maar oppleuren naar hun eigen land het is ONS feest wordt steeds geroepen,dan is het klaar als een klontje dat dit een walgelijk anti samenheidfeest is maar voor tokkies

 2. kijk sinterklaas zonder specifieke afbeelding van een religie op zijn mijter,en gewoon vrolijke alle kleuren en stijlen helpers eromheen zou veel leuker zijn voor de kids,en dan een feest voor ALLE kinderen..

 3. Wat een volslagen onzin zeg ! Alsof je de Zwarte Piet meutes met de Krakers uit 1980 loopt te vergelijken.

 4. Het “gevaar voor de openbare orde” wordt snel toegewezen als het om linkse demonstraties gaat: hoppa, verbieden die hap, ook al slaat het nergens op.

  Nu slaat het wel degelijk ergens op: als ik met een anti- Piet T-shirt zou lopen ben ik mijn leven niet veilig. Zéker nu het gepeupel zich gesteund weet dor de rechter. Vrijheid van meningsuiting, maar nu even niet.

  Strategisch vind ik het een slechte ondoordachte zet van de anti-ZP-ers. Verandering krijg je door praten en niet door dit soort acties via een rechter, sterker nog, het schaadt het gesprek.

  Overigens vind ik dat er niets verboden moet worden, maar dat is een ander verhaal.

  @3:

  Ik snap geen moer van je reactie, leg eens wat nader uit als je wil en kan.

 5. vdHeuvel slaat de spijker op zijn kop: de openbare ruimte is nu dankzij de rechter – of eigenlijk dankzij de stupiditeit een rechtzaak aan te spannen – het exclusieve domein van gewelddadige politiebendes, tokkies en ander schorem dat Neerland’s met Prinsenvlag getooide ‘tradities’ hoch acht….

 6. Ik zal uitleggen waarom ik dit onzin vindt.

  De gehele teneur van dit artikel en andere media artikelen op dit moment is die van reporters die bij een voetbalwedstrijd van tevoren stemming gaan lopen maken over de mogelijke voetbalrellen tussen de aanwezige supporters. Een voorbeeld werd in de jaren 80 gegeven toen er in een Limburgs grensdorp niets aan de hand was maar er twee dagen van tevoren al media was want “er zou weleens iets kunnen gebeuren”.

  Niet dat er nu niets aan de hand is. Het debat was en is fel. Dat betekent echter niet dat bij een intocht, waar enorme aantallen ouders met kinderen aanwezig zijn, rellen zullen uitbreken en mensen elkaar in elkaar gaan lopen slaan vanwege hun standpunten. Zelfs de Stürmer kwam vandaag met een video reportage waarin een meneer uit Suriname zei dat er wellicht Pieten in elkaar zouden worden geslagen. Dit is de teneur van de hele discussie in de media tot nu toe. Het feest voor kinderen wordt gevoegelijk opzij gesmeten door de het politiserende gajes van beide kanten.

  In plaats van zich druk te maken over de problemen die echt spelen in dit land, verregaand racisme naar Arabische medemensen, anderskleurigen en anders sprekenden door Staat en Politie maar ook door burgers, wordt een kinderfeest dusdanig gepolitiseerd om de verkeerde redenen.

  Het mooie ervan is dat de mensen die zeggen. Zal wel loslopen, als er niets gebeurt kunnen gaan roepen zie je wel ! Terwijl de doemdenkers, angsthazen en militanten van beide zijden in het standpuntendebat als er wél wat gebeurt ook kunnen roepen: Zie je wel, we hadden gelijk.

  En de kinderen die naar de stoet staan te kijken hebben daar geen ene FUCK mee te maken. Zij kijken nog niet in zwart en in wit in bruin en in wit. Zij kijken voornamelik naar het snoep wat op hen af wordt gegooid en de kadootjes die zij waarschijnlijk zullen gaan krijgen.

  Ook die kinderen die uit andere culturen komen zal u vragen ? Ja, het merendeel wel. Er zullen een aantal kinderen zijn die niet meedoen, zoals er ook kinderen zijn die niet meedoen aan het Suikerfeest, het slachten van schapen bij het offerfeest, en andere religieuze of minder religieuze festiviteiten. De basis blijft dat het kinderen zijn die met het gezeik van volwassenen onderling niets te stellen hebben.

  En het zijn, zoals altijd, weer de volwassenen die de boel verpesten. Op een enorm grote schaal.

  Ik zou zeggen, ga lekker knokken, ga je lekker boos maken, en ga lekker het feestelijke aan Sinterklaas voor de kleintjes verzieken vanuit je eigen vermeende superioriteitsgevoel.

  Als het aan Rechts ligt worden de anti-Zwarte Piet mensen opgepakt en in de cel gegooid, als het aan Links ligt worden de Rechtse pro-Zwarte Piet mensen opgepakt en in de cel gegooid.

  Wat mij betreft worden beide groepen in de zak gestopt en midden op zee, onderweg naar Spanje van de boot gepleurd. In een modern reddingsvlot met genoeg eten, dat wel. Wellicht bereik je Lampedusa nog wel. Kan je daar verder tieren over de wantoestanden in Europa en dan kan de rest hier ongestoord kadootjes uitpakken, marsepein en pepernoten eten tot ze een ons wegen, en dan richting Kerst het verplichte tientje overmaken aan de hulporganisaties voor Afrika zodat ze daarna lekker aan het Kerstdiner kunnen aanzitten.

  Of nee…. Een asteroïde. Nu. Midden op Nederland. Dat zou nog het beste zijn eerlijk gezegd.

 7. UUL.

  Natuurlijk ging ik weer te ver zoals de cynicus in mij betaamt, maar ik moet eerlijkheidshalve zeggen dat waar ik het gehele debat rond Z.P. Zeer zeker nuttig en noodzakelijk vindt, ik daarentegen de volslagen overtrokken wijze waarop zowel voor als tegenstanders ageren in dit debat echt rabiate onzin en flauwekul De stap naar de rechter bewijst dit voor mij alleen al.

  En die mening verander ik niet.

 8. @jvdheuvel

  Wat een onzin! Hoezo een probleem voor de openbare orde? Het is pas een probleem sinds dit jaar, en dat hebben we te danken aan Quinsy Gario!

  En waar is Quinsy Gario gebleven? Waar is de “held” gebleven? Was het de “held” die behalve wat slappe uitspraken bij ‘P&W” zich vooral hardhandig verzette tegen zijn arrestatie en daarbij krijste als een “speenvarken”!

  Of is het de Quinsy Gario die zegt; “dat zwarte piet rasicme is, en vooral geen ruimte open laat voor een andere interpetatie”?!?

  Of is het de persoon die de Surinaamse gemeenschap misleidt, zo erg zelsf dat Anouk erin trapt..

Reacties zijn gesloten.