‘Het was maar een grapje’

De afgelopen weken waren er talloze blogs, opiniestukken en talk shows over racisme in Nederland. Bestaat het wel, bestaat het niet en wat vindt u ervan? De ‘discussie’ is nu zover afgedwaald dat het nu gaat over de vraag of racisme überhaupt erg is. De NOS stuurde een verslaggever op pad om enkele van de 1,5 miljard inwoners van China te vragen of onze Gordon wel racistisch is als hij bij wijze van grap een meneer van Chinese afkomst aanspreekt met de Nederlandse gewoonte om een maaltijd niet te bestellen via een naam, maar via een nummer. In de Volkskrant verscheen een opiniestuk waarin gesteld werd dat racistische grapjes best leuk kunnen zijn en dat het politiek correct is om daar tegen te zijn. Het begon allemaal naar goed-Nederlandse gewoonte met een discussie over de beetje domme donkere helper van de witte wijze goedheiligman, die worden gezien in het licht van een volkse traditie, die we met hand en tand moeten verdedigen. Iedereen die tegen dit kinderfeestje is, zo wordt gesteld, moet maar opsodemieteren naar hun eigen land, wat natuurlijk vreemd is wanneer zij hier geboren zijn.

Ota Benga, een menselijk tentoonstellingsobject, in 1906. “Leeftijd, 23 jaar. Lengte, 1 meter 50. Gewicht, 46 kilo. Bezorgd uit de Kasai Rivier, Congo Vrijstaat, Zuid-Centraal-Afrika, door Dr. Samuel P. Verner. Tentoongesteld iedere namiddag in de maand september.” (Tekst bord buiten het tentoonstellingsgebouw voor primaten, september 1906 in de dierentuin van de Bronx, New York. Bron

Volgens de rechterflank van het politieke spectrum is iedereen een racist en dus is racisme heel gewoon. Dat je als blanke een hekel hebt aan zwarten en vice versa is natuurlijk en zit in de genen, vinden ze. Mensen die geloven in een blank superieur Nederland schermen graag met misdaadcijfers om aan te tonen dat niet-blanken misdadiger zijn dan blanken. Het ludieke aan dit argument is dat ze ook zeggen dat sociale factoren ondergeschikt zijn aan genetische factoren. Daarom tellen ze misdaadcijfers wel, maar cijfers over armoede, werkeloosheid, sociale uitsluiting, discriminatie en stigmatisering weer niet. Bovendien, zeggen ze, worden juist de blanken gediscrimineerd, want die criminele niet-blanken worden altijd voorgetrokken. Die zijn weliswaar veel vaker werkeloos en hebben minder kans op de arbeidsmarkt, het is hun schuld en ook nog een complot over links, dat de ware Nederlanders hun banen kwijtraken. Het is een eindeloos betoog van verzinsels, hyperbolen, drogredenen en cirkelredeneringen en de discussie valt eenvoudig niet te winnen, want iedere kritiek op het idee van een complot wordt gezien als bewijs van dat complot.

Ondertussen gaat het schelden op of in de sociale media vrolijk verder. Nergens wordt zoveel en zo vaak gescholden op Internet als in Nederland. Alles wat men kutmarokkanen verwijt wordt digitaal uit de kast getrokken om het argument voor Zwarte Piet en tegen negers en hun linkse handlangers die daar een probleem mee hebben kracht bij te zetten. Iemand voor aap en/of hoer uitmaken omdat hij zwart is, of critici met de dood bedreigen moet je zien als grapje zonder intenties. Geen intenties betekent dan dat er blijkbaar niets mis is mee. Het is ondertussen wel duidelijk dat niet het kind centraal staat in dit kinderfeestje. De PVV ging zelfs zo ver dat mishandelaar van vrouwen nu dierenliefhebber Dion Graus pleitte voor het ingrijpen van de regering om het symbool van de middenstand te redden van de ondergang. Een grapje, zou je denken, maar nee, het was uiterst serieus bedoeld. De economische waarde van mensen die zich zwart schminken en een pagepakje aantrekken om onder begeleiding van kapriolen kinderen met suikergoed en andere cadeau’s te plezieren is niet in geld uit te drukken.

Eerder kwamen rapporten naar buiten dat het onderwijssysteem in Nederland voor geen meter deugt, maar deze week kwam het heugelijke nieuws dat onze kenniseconomie werkt. Het aantal uitgegeven patenten in Nederland bleek de afgelopen vijf jaar verdrievoudigd. Daarin wordt blijkbaar het bewijs gezien dat de wetenschap dankzij de kenniseconomie geld oplevert en dat is dus goed. Onze wetenschap is wat waard. Ook was er het nieuws dat zwarte scholen best goede cijfers kunnen halen heeft, wat door sommigen weer wordt gezien als bewijs dat racisme niet bestaat. Er werden door een adviesraad voor het onderwijs vraagtekens gezet bij het gepropageerde onderwijssysteem, dat alleen prestatie als maat neemt en een brede vorming ondergeschikt maakt. Kinderen worden tegenwoordig regelmatig getest door een commercieel bedrijf, dat hun rating-systeem voor scholen verkoopt via de media om ouders te manipuleren in het idee dat ze ergens voor kunnen kiezen. Het instrueren van primaten die na verloop van tijd feilloos op het juiste knopje kunnen drukken is blijkbaar voldoende voor een succesvolle toekomst waarin ‘we met elkaar lekker veel geld verdienen’, zoals een glimlachende Rutte het altijd zo mooi weet te zeggen. Als je niet mee wil doen, tel je niet mee. Racisme als onschuldig grapje verkopen om er geld, bekendheid of politieke macht mee te verdienen, wie is daar nou tegen?

12 gedachten over “‘Het was maar een grapje’”

 1. Goed stuk, dank u. Het is om te janken zo erg, momenteel in Nederland, misschien is het zelfs altijd zo geweest… 🙁

 2. Racisme platvloers als “grapje”omschrijven kan alleen in een door-en-door hypocriet/verkapt racistisch land.
  Xenofobie als ‘grapje’ omschrijven helpt het uitvoeren van de rechtse agenda waarbij de autochtone suprematie moet afgedwongen worden, desnoods met eindeloze scheldpartijen en doodsbedreigingen. Het is het kenmerk van Nederland geworden.

  Het bewijs van de stiekeme rechtse agenda is dat indien deze soort doodsbedreigingen ooit uit een linkse hoek waren gekomen, bijvoorbeeld krakers, lagen de bedreigers nog dezelfde avond vast in de cel. Heden komen alle doodsbedreigingen uit rechtse hoek en volgens de officieel politieke koers van de neoliberalen en extreem-rehctsen mag dat allemaal.

 3. “Heden komen alle doodsbedreigingen uit rechtse hoek”

  Nou nee, niet bepaald. Linksom of rechtsom zijn er mensen die zich op zo’n onbeschofte/ onaangepaste wijze gedragen.

  Voorbeeld?
  De lading bagger die de kunstenaar Tinkebell over haar heen krijgt, helaas tot op de dag van vandaag.
  Nog een voorbeeld?
  Gebroeders Anker, die zich inzetten voor pedofielen.
  Nog een voorbeeld?
  Politici van een rechtse signatuur die allerhande (doods-)bedreigingen ontvangen.

  En ja, helaas gaat hetzelfde ook op voor politici van een linkse signatuur.

  Het is werkelijk te kort door de bocht om dat soort wangedrag af te schuiven op ‘rechts’, als de mens zelf niet in staat blijkt te zijn om dat soort belachelijke reacties vanuit emotie en onbegrip los te laten..

  Dat jij schijnbaar enkel oog hebt voor de bedreigingen van ‘rechts’ is prima, maar feitelijk niet correct om deze op die wijze op te voeren. Tunnelvisie en informatiebubbel; stap eruit.

  Ontopic: mooi stuk, Walter!

 4. vandaag in de Telegrof:

  Sollicitant afgewezen: ‘Is niks, een neger’

  Een electronicabedrijf in Arnhem heeft een sollicitant voor een stageplek afgewezen vanwege zijn huidskleur. Een medewerker stuurde de mail met de reden van de afwijzing per abuis door naar sollicitant Jeffrey Koorndijk, die de mail online plaatste.

  “Heb nog even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (een neger). En op zijn cv weinig tot geen ervaring met computers”, mailt een medewerker van het electronicabedrijf aan zijn baas.

  De mail werd vervolgens gedupliceerd op Facebook en Twitter, waar een rel is ontstaan. Veel mensen spreken schande van de discriminatie. Koorndijk heeft inmiddels aangifte gedaan.
  ———————————-
  Vraag me in arren moede af hoe uniek dit is… ;o(((

 5. @Tonnie:
  Het enige “unieke” aan dit voorval, is dat er bewijs van is. Racisme wordt de laatste tijd steeds openlijker, maar is zeker geen nieuw verschijnsel.

 6. In eenvoudige taal heet dit fenomeen Racistische Excalatie.

  Het gebeurt alleen op plekjes waar XRD allang aanwezig is.

 7. @Angy: vertel mij wat. Heb razzia’s meegemaakt in de jaren ’70, aanhoudingen op straat, zomaar, vanwege huidskleur, och, teveel om op te noemen.

 8. @Tonnie: Inderdaad: jaren ’70,’80,’90 etc. Maar nu nog openlijker en grimmiger dan eerst.
  Zoals Nexus al vaststelde: racistische escalatie!
  Goed dat Jeffrey aangifte heeft kunnen doen. De gevallen waarin daarvoor het bewijs ontbreekt, zijn legio.

 9. Tonnie, zou er een mogelijkheid bestaan om je ervaringen uiteen te zetten en (bijvoorbeeld) hier op Krapuul te plaatsen?

  Brutale vraag, mogelijk (ben nu eenmaal een brutale vlegel), maar dat soort persoonlijke getuigenissen zijn m.i. te belangrijk om voorbij te laten gaan.

  “teveel om op te noemen”

  I beg to differ.

  Gaat niet alleen op voor Tonnie, uiteraard.

 10. @Marc: kan niks beloven jammer genoeg. Sommige dingen zijn te persoonlijk, verder is het lastig voor me om eea op een rijtje te krijgen (herseninfarct gehad helaas)

 11. Zoals het vogeltje gebekt is, zal zij nimmer kunnen beloven om te zingen. Stel je voor dat het gaat regenen..

  Balen van je herseninfarct, werkelijk. Echter heb ik met mijn eerdere verzoek geen ‘tijds-indicatie’ gegeven, volgens mij. Als buitenstaander kan ik enkel adviseren om met enige regelmaat de tekst in je http://www.openoffice.org op te slaan (ctrl+s). Oh, en meermalen op te F7 te rammen, ter (spellings)controle.

  Sappige details zijn altijd welkom, maar die vertel je uiteindelijk/ mogelijk zelf.

Reacties zijn gesloten.