Nederland de beste gezondheidszorg maar volgens wie eigenlijk?

1603

Gisteren las ik een berichtje van de NOS dat dit land de beste gezondheidszorg van Europa zou hebben. Daar merk ik eerlijk gezegd niets van en ben daarom het laatste rapport over 2013 van dat onderzoeksbureau Health Consumer Powerhouse maar eens gaan lezen. Mij werd al heel snel duidelijk dat er beter kan staan: In Nederland zijn er bakken met geld te verdienen in de gezondheidszorg en er zijn nog volop kansen voor de “vrije” markt om de inwoners van dat landje verder uit te persen. De beleidsmakers en politici leggen je er geen strobreed in de weg.  Sla je slag! Ga het halen dat geld!

Om te beginnen wordt die Euro Health Consumer Index (EHCI) betaald middels: “unrestricted grants from Pfizer Inc, USA and Medicover S.A., Belgium en New Direction Foundation, Belgium” (pagina 3 van het rapport, dat je hier geheel of gedeeltelijk kan downloaden).

Ah, juist ja. Pfizer Incorporated, ’s werelds grootste farmaceutische bedrijf met een omzet van 51,3 miljard dollar en 106.000 werknemers, geeft subsidie aan die club zoveel ze maar willen. Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

Medicover S.A. is “the largest private sector employer of medical professionals, Medicover serves both prepaid members and fee-for-service patients in its own modern, fully-equipped health centres, as well as through an extensive network of medical professionals.”  Jaja, dat zit ook wel snor.

Als laatste die New foundation Direction, daar zakte mijn broek letterlijk van af. Kijk eens naar het onderschrift bij de tweede foto: “Europe’s privatisation goldmine”. Of ga via die bolletjes eens naar de tiende foto: “Defending The Thatcher-Reagan Legacy in Europe”. Niets aan toe te voegen.

Dit lezen we allemaal niet in de kranten of op het internet, wel dat we zo’n uitstekende gezondheidszorg zouden hebben. De vraag voor wie het allemaal zo prachtig is lijkt me verder niet nodig om te beantwoorden. De “liberale” uitvreters en consorten in dit land en elders zullen het wel prachtig vinden dit rapport, ik ga er in het vervolg toch eens heel anders naar kijken.

5 gedachten over “Nederland de beste gezondheidszorg maar volgens wie eigenlijk?”

 1. Nice, dank je voor het nemen van de moeite. Hidden in plain sight, zoals de engelsen het zeggen. Alleen ook weer typisch hoe dit opgepikt wordt. Je zou zeggen dat de ‘vrije’ pers dit zo doorprikt, maar nee.

  Ik wordt er echt niet goed van. Gisteren stipte ik even het voornemen van Blok om het bouwtoezicht de nek om te draaien. ook daar ligt zo’n doorzichtig rapport ten grondslag aan. En om nu mijn dagtaak ervan te maken om die spelletjes te ontzenuwen.

 2. Goed dat je het opmerkt LeRoi. ’t was ook mijn reactie toen ik op de radio er een berichtje over hoorde: ‘oh ja? Voor wie dan?”
  Doet een beetje denken aan een ‘wetenschapper’ die in dienst is van Monsanto en een prijs krijgt van Monsanto voor zijn ‘baanbrekende werk’ op het gebied van GMO dat uiteraard een zegen is voor de mensheid….
  Al dit soort ‘onderzoeken’ is gewoon pr, propaganda en vooral misleiding.

 3. Via de computer kun je na lezen dat Nederland in Europa een van de DUURSTE gezondheidszorg per patient heeft.
  Maar ook vind je datbv. de duurste gezondheidszorg de amerikaanse is. Hoewel in the USA lopen toch nog veel mensen onverzekerd rond.

  Mischien kunnen we in de toekomst als we in een participatie maatschappy komen te leven iets doen aan de vergoedingen voor bestuursleden in ziekenhuizen.
  Mischien kan er beter op worden gelet om dure operaties die te vermyden zyn niet uit te voeren.

  Overigens is enige oplettendheid by onze zg. “vrye” media byzonder aan te bevelen.
  Wie wist er enkele jaren geleden dat in frankryk, spanje, griekenland en engeland velen na een werkzaam leven al voor hun 60ste hun oude dag pensioen mochten gaan genieten???

Reacties zijn gesloten.