Butthead strikes again

In de Volkskrant van vanmorgen een interview met onze eigen Butthead: Martin Bosma. Een stuk barstensvol met de gebruikelijke pvv-krapuliteiten. Een bloemlezing van de meest in het oog springende:

In het boek wilt u ook bewijzen dat Hitler een socialist was Martin: ‘ja’. Vijftien regels later, nadat Martin beklaagt dat Rechts voor Nazi’s worden uitgemaakt: U kaatst de bal terug naar Links. Martin: ‘Helemaal niet. Ik ga niet lekker hullie vergelijken met Hitler’ Zucht. Ja, helemaal wel. Dat zeg je ook vijftien regels eerder. Meestal moeten we redelijk ver terug in de tijd voor een uitspraak van een rechtse politicus die 100% tegenstrijdig is met een hedendaagse uitspraak, maar het is meestal niet slechts 15 regels. Bravo. Zoals Jon Stewart het zou zeggen: Zijn brein is zeker ping-pong aan het spelen met zichzelf.

Eén-derde van de mensen vindt nu al dat de islam een politieke ideologie is. Ogenschijnlijk een Ik-en-velen-met-mij-argument, maar ik wil nu ook wel eens definities horen van een politieke ideologie enerzijds en een religie anderzijds, die aantonen dat de islam wel een politieke ideologie is, en het christendom of jodendom enkel en alleen religies zijn. Ik verklap het alvast; die definities bestaan niet.

Veel mensen hunkeren naar een helder verhaal. Dat geven wij. De wereld is nu eenmaal niet helder, en zeker niet simpel. Er gebeuren veel dingen en wij weten veel zaken die niet altijd, wat zeg ik, bijna nooit met elkaar in overeenstemming zijn. Het gevoel dat die tegenstrijdige wetenschappen geeft in ons hoofd heet met twee moeilijke woorden Cognitieve Dissonantie. Wat we meestal doen om dat gevoel te verminderen, is feiten negeren, feiten verdraaien, of feiten verzinnen. En dat is waar de PVV om de hoek komt kijken. Ogenschijnlijk om van een moeilijke toestand een ‘helder’ verhaal te maken, maar in werkelijkheid verdraaien of verzinnen ze argumenten, die bij een rationeel mens juist nog meer cognitieve dissonantie creëert.

2 gedachten over “Butthead strikes again”

  1. En dan is Bosma nog een van de weinige echt gestudeerde van het hele zooitje. Dat ie daarna overal is uitgegooid, er een potje van heeft gemaakt of alleen maar heeft gewerkt om op slinkse wijze (publieke omroep) carriere te maken is dan weer jammer.

Reacties zijn gesloten.