Vuurwerkverbod – Nu mijn mening

Ik ben eigenlijk altijd tegen verbieden. Dat is ook 1 van de redenen dat ik mij zo senang voel op deze glorieuze, vrijheidslievende, site.

Maar I mean: come on.

Wat mankeert mensen die normaliter DE EERSTEN zijn om iets te verbieden wat ze niet snappen, om in het geval van vuurwerk ineens fanatieke pro-vuurwerk jihadi’s te worden?

Dit is bijvoorbeeld een gedeelte van de schade van vorig jaar:

Volgens cijfers van VeiligheidNL zijn tussen 24 december en 3 januari bij de spoedeisende hulp van ziekenhuizen 810 mensen behandeld aan verwondingen die aan vuurwerk te wijten waren. Dat is 20 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Van die 810 waren er 146 zo zwaar gewond dat ze in het ziekenhuis moesten worden opgenomen, het hoogste aandeel in tien jaar (nrc).

Stel je voor dat er zo’n andere hobby bestond, recreatief drugsgebruik bijvoorbeeld, met 810 gewonden en 146 zwaargewonden? En doden? Een geamputeerde lichaamsdelen?

Dat bestaat! Ja geen drugs waarbij 800 gewonden vallen, maar wel drugs die worden verboden. Ik noem bijvoorbeeld een qat. Volkomen onschadelijk. Maar moest verboden worden.

Ik noem bijvoorbeeld een paddo. Daar viel inderdaad wel eens een dode of gewonde. Maar geen 800. Toch verboden.

Ik noem bijvoorbeeld op straat lopen zonder persoonsbewijs. 0 slachtoffers. Wel verboden.

Ik noem bijvoorbeeld op straat pissen tegen een boom. Victimless crime. Maar verboden.

Ik noem bijvoorbeeld op straat zitten op een stoeltje met een biertje. Moet toch kunnen zou je denken. Nee is meestal verboden.

Ik noem bijvoorbeeld je afval een dag te vroeg op straat zetten. Verboden.

Ik noem bijvoorbeeld ergens je tent opzetten in niemandsland en daar gaan wonen. Verboden.

Ik noem bijvoorbeeld je snorfiets 2 jaar lang onverzekerd in je schuurtje laten staan omdat het kapot is. Verboden.

Ik noem bijvoorbeeld met een kartonnen bordje “weg met de monarchie” staan. Verboden.

Ik noem bijvoorbeeld met een t-shirt “zwarte piet is racisme” bij de intocht van Sinterklaas staan. Verboden.

Ik noem bijvoorbeeld op straat sinaasappels gaan verkopen. Verboden.

Ik noem bijvoorbeeld dampen in plaats van het 1000x schadelijkere roken. (Nog niet maar bijna) verboden.

Ik noem bijvoorbeeld een kamertje verhuren aan wie je maar wil. Vaak gewoon verboden.

Ik noem bijvoorbeeld door het rode stoplicht lopen als er echt geen enkel verkeer is te bekennen. Verboden.

Ik noem bijvoorbeeld een paar kikkervisjes mee naar huis nemen voor in een pot. Verboden.

Ik noem bijvoorbeeld een huis bouwen helemaal precies zoals je het zelf wil. Verboden.

En zo kan ik nog heeeeel lang doorgaan. Dit zijn allemaal dingen die verboden zijn en alle brave burgers zijn het daar mee eens.

Maar vuurwerk verbieden met zijn 800 slachtoffers? DAT NOOIT!!!!!!

24 gedachten over “Vuurwerkverbod – Nu mijn mening”

 1. Nu meteen verbieden helpt niet. Het is al verboden, 100 euris boete etc. Wordt niet gehandhaafd. Ga d’r maar aan staan. Het is veel makkelijker om een ‘vuurgevaarlijk’ persoon te handhaven dan 3 miljoen vuurgevaarlijke vuurwerkknallers te handhaven. Daar heb je wel wat schietbaantraining voor nodig. Bij gebrek aan handhaving kan ik mijn buren niet aangeven voor dit geknal. Dan ben je wel je buren kwijt en heb je er wat vijanden bij. Aanbellen dus. Is het nu niet mooi geweest voor de jongens? Een paar uurtjes al! Hebben ze straks nog wel wat over op oudejaarsavond?

  We zijn weer even vrienden.

  Maar mijn oude theorie komt terug: sommige mensen houden rekening met hun medemens en de meesten doen dat niet.

 2. Dat vuurwerk knallen tot ellende van een heleboel mensen en hun gehoor, tot ellende van talloze huisdieren en het milieu…dat is een ‘traditie’ van ‘Henk & Ingrid’ en daar mottuh ‘ze’ met hun potuh vanaf blijve!
  Ga maar vuurwerk knalluh in je eiguh land verbieduh…
  Dat ongeveer en daarom zitten we nog heel wat jaren aan die ellende vast….

 3. Grappig. Een site vol met links-progressieve mensen die de Staat der Nederlanden geen echt warm hart toedragen en de boel willen veranderen gaat lopen pleiten voor een verbod op het enige middel dat buitenparlementair nog gebruikt zouden kunnen worden bij een eventuele revolutie om diezelfde Staat aan te pakken indien deze nog repressiever en dictatorialer wordt.

  Natuurlijk, vuurwerk is enorm irritant, en mensen die er mee stunten en experimenteren brengen anderen nodeloos in gevaar. Strenge controle rondom oud en nieuw blijft dan ook nodig. Daar heb ik geen problemen mee aangezien ik ook gestoord wordt van alle mega knallen in de volksbuurt.

  Maar als ik naar de demonstraties in Turkije van afgelopen week kijk op de televisie zie ik een heel ander gebruik van vuurwerk.

  Niet dat het in Nederland al zover is hoor, gelukkig niet ! Stemmen blijft voorlopig de enige mogelijkheid om andere Regeringen te krijgen en vooralsnog lijkt de democratie in ons land nog enigzins te werken, maar toch. Rekening houden met het eventuele is nooit slecht geweest.

  Si vis pacem, para bellum.

 4. @Jan Jaap, waar wordt hier door één van ons gepleit voor het verbieden van die stompzinnige bezigheid?
  En geloof jij werkelijk dat het gebruik van vuurwerk (wellicht) bij kan dragen aan de hoognodige maatschappelijke veranderingen ten goede? Moet ik die opmerking van je zo interpreteren?

 5. Vuurwerk is toch wel iets anders dan de complete bommen die er gegooid worden.

  Georganiseerd siervuurwerk waar je dan ohhhh en ahhhh bij kan krijsen prachtig hoor, maar deze wonderschone bommen & granatenfolklore had wat mij betreft wel mogen stoppen tegelijk met het afschaffen van de Hollandse Waterlinie.

 6. JJB

  [ Grappig. Een site vol met links-progressieve mensen die de Staat der Nederlanden geen echt warm hart toedragen en de boel willen veranderen gaat lopen pleiten voor een verbod op het enige middel dat buitenparlementair nog gebruikt zouden kunnen worden bij een eventuele revolutie om diezelfde Staat aan te pakken indien deze nog repressiever en dictatorialer wordt.]

  Dit verslaat qua stompzinnigheid wel zo ongeveer alles wat ik gelezen heb.

 7. LRD: Welk deel van cynische satire begrijp je nu niet ?

  Ik geloof dat je nogmaals de tekst moet gaan lezen die bij mijn beschrijving hoort.

  Wat neem je alles toch ongelofelijk serieus zeg, bijna reformatorisch. Echt, kan je nog weleens lachen om het leven ?

  Geloof ik dat vuurwerk kan bijdragen aan maatschappelijke verandereingen ?

  Nee natuurlijk niet. Net als bomaanslagen, terreur en moordpartijen. Ik acht vrijwel alle actie waarbij geweld gebruikt wordt zinloos, inclusief revolutie.

  De knallen zijn groter dit jaar, tenmiste, naar wat ik buiten kan horen, en vandaag begon het in mijn buurt om ongeveer half acht.

  Een verbod acht ik niet nodig, klagen is prima. Maar de mensen die aan de ene kant lopen te roepen dar agenten en de Staat fascistisch zijn, skinhead, psychopaten, constant vergelijkingen maken met de Tweede Wereldoorlog waar het de heren in het Blauw betreft dienen mijns inziens niet zo hoog van de toren te blazen wat vuurwerk betreft. Als ik hen dan een enorm vervormde spiegel voorhoud, moeten ze niet kwaad worden.

  Vind ik dat Nederland rechtser en gepolemiseerder wordt ? Hufteriger ? Fascistischer ?

  JA.

  Vind ik dat daar met geweld wat tegen gedaan moet worden ?

  Nee.

  Dan ben je namelijk net zo’n gore fascist als diegenen die je probeert te besrtijden.

  Wat is daar stompzinnig aan ?

  Laat het “dommere” deel van de bevolking dat wil knallen voorlopig lekker doorknallen.
  Dat vinden die mensen fijn en het is nog hun enige verzetje.

  Meer dan 50.000 klachten op ongeveer 16,818,045 miljoen mensen is totaal te verwaarlozen.

  Ik heb geen enkel medelijden met mensen die hun handen er af blazen omdat ze experimenteren of met illegaal vuurwerk stunten.

  Als ze slachtoffers maken buiten zichzelf moeten ze aangeklaagd worden en mag de rechter beslissen welke straf terecht is.

 8. “Laat het “dommere” deel van de bevolking dat wil knallen voorlopig lekker doorknallen.”

  Oh ja, die ‘oer-Hollandse traditie’, volledig eraan voorbijgaande dat die ‘traditie’ bestond uit het aansteken van vuren en hele harde knallen te laten horen. Dit, uiteraard, alleen maar om de boze geesten te verjagen.

  Practig, zulke ‘tradities’.

  “Meer dan 50.000 klachten op ongeveer 16,818,045 miljoen mensen is totaal te verwaarlozen.”

  Vertel dat ook even persoonlijk aan die ruim 800 gewonden ieder jaar, wil je? Die bevinden zich ook in je verwaarlozing?

  “Ik heb geen enkel medelijden met mensen die hun handen er af blazen omdat ze experimenteren of met illegaal vuurwerk stunten.
  Als ze slachtoffers maken buiten zichzelf moeten ze aangeklaagd worden en mag de rechter beslissen welke straf terecht is.”

  Kwam net buiten het winkelcentrum alhier een jochie van een jaar of 10-11 tegen, die “heel stoer” vuurwerk liet knallen in zijn handen – onderwijl een sigaar ‘rokende’. Van alles werd er door hem uit de kast gehaald, nadat ik hem wees op de zeer wel mogelijke gevaren van zijn handelen. Incl. hoe datgeen hij in zijn handen hield daadwerkelijk wordt gemaakt.

  Uitgebreid onderzoek had ‘ie gedaan, alsook een vuurwerkfabriek bezocht, los van zijn gepresenteerde “feit” dat hij met zowel verkopers en producenten in gesprek was geweest, over de gevaren die vuurwerk met zich mee kunnen brengen.

  Jochie knalde gewoon door, terwijl wij al lopende in gesprek waren.

  Volgende keer dat ik hem zie, zal ik hem de groeten van je doen. Zal ‘ie mogelijk leuk vinden.

  In ieder geval het meest gangbare riedeltje dit jaar.

  ‘Alles goeds toegewenst, aan u allen.’

 9. 800 slachtoffers, waarvan ongeveer 775 door eigen stommiteiten. (om en nabij).

  Dat noem ik geen slachtoffers maar oenen.

  Dat kind dat jij zag zal waarschijnlijk op de harde manier leren dat wat hij denkt niet klopt. En de ouders valt zeer zeker wat aan te rekenen.

  Dat belet mij evenwel niet jou en de rest van de Krapuul schrijvers en lezers ook een gelukkig nieuwjaar te wensen.

 10. Mogen dingen dan niet meer gevaarlijk zijn?
  Niet elke boerenlul kan Formule 1 racen of Parachutespringen.

  Een van de elementen die juist wel aardig zijn aan vuurwerk is dat het eng is .

  Daarbij mag die klootzak die vanmiddag in een drukke winkelstraat een knal produceerde met zoveel decibel dat ik op 10 meter afstand piepende oren kreeg natuurlijk wel op de bon. Als je jezelf wil opblazen prima maar val geen argeloze mensen in een winkelstraat er mee lastig .

 11. Ook een algeheel verbod op vuurwerk zou thuishoren in stompzinnige verboden. Mensen in bescherming nemen tegen zichzelf is zo 1933…

 12. Na de afgrijselijke bombardementen van gisteren stel ik toch echt voor om maar ergens vuurwerk te organiseren, dit is bizar, te gek voor woorden.

 13. ik ben het eens met Eliza
  verbieden is zoooo 1933

  maar goed is me bekend dat de redactie van krapuul verbieden net als GeenStijl zien als de oplossing voor ‘problemen’ (leest : eigens frust)

 14. tenslotte was zwarte piet het zeikpaardje op krapuul voor het vuurwerk en geloof me binnenkort vinden jullie weer iets dat verboden moet worden ; fietsen zonder helm, neuken zonder voorbinddildo (echt piemels in kutten da’s onderdrukking)

  Stelletje halve gare freaks ook

 15. het: een ander heeft last
  ARGUMENT

  nou stoppen jullie maar eens met die kloteauto’s van jullie

 16. Probeer voortaan eerst te lezen voordat je gaat “beargumenteren”. Nergens op deze site beweert iemand dat vuurwerk verboden moet worden. Was bij zwarte piet discussie ook niet. Echt NERGENS man. Volgens mij wordt hier nooit ergens opgeroepen tot verboden. Bovenstaand stuk is een oproep om al die andere dingen juist niet te verbieden. Daarnaast wijst het op de hypocrisie van menig keihard tegenstander van vuurwerkverbod.

  Jouw bewering dat “wij” hier altijd dingen willen verbieden slaat echt helemaal nergens op.

 17. Ik moet zeggen dat ik mijn mening na de jaarwisseling van gisteren toch enigszins bij heb moeten stellen. Niet dat de hoeveelheid meer of minder was dan voorgaande jaren, de kracht van de explosieven die ik heb voorbij zien en horen komen kwamen inderdaad overeen met militair materieel. Ik heb welgeteld twee keer uit het raam gehangen om wat 16-17 jarige mannetjes aan te schreeuwen over het feit dat ze een cobra 6 afstaken waardoor de ramen zowat uit de sponningen vlogen, twee verschillende groepjes pubers. Ik heb toen boos wat blijkbaar echt angstaanjagende dingen geroepen waarop de kinderen wegrenden aangezien ze wat ik uitte toch serieus leken te nemen.

  Ik stel dan ook voor om een verbod op vuurwerk in te voeren voor mensen onder de 30 jaar.

  Helaas is ook dat niet te handhaven, net als een totaalverbod niet te handhaven zou zijn. Toch moet ik zeggen dat de Politie die ik op straat heb gezien (twee agenten op een fiets) wel hun best deden en groepjes jongeren naar hun ID vroegen en in hun tassen keken. (Het is vrijwel onmogelijk dermate veel agenten op straat te krijgen om groepen vuurwerk gooiende jongeren en groepen dronken mensen die vuurwerk gooien van de straat te halen, daar waren de Duitsers toch beter in.)

  Het is vrij duidelijk dat de meeste illegale zooi door kinderen onder de 21 gebruikt wordt, al is de dode van 51 jaar die door zijn eigen vuurwerk omkwam (ruimt toch lekker op), een uitzondering op die leeftijdscategorie.

  Medelijden heb ik alleen met diegenen die door anderen getroffen zijn met vuurwerk en daardoor gewond zijn geraakt. Niet met mensen die zelf lopen te klooien.

  Dat mag hard en onmenselijk klinken, maar ik heb hetzelfde bij hardrijders die zonder anderen daarbij te verwonden zichzelf dodelijk om een boom vouwen.

  Jammer dan, eigen schuld.

 18. Hoorde iets op de radio over de 46 keer oogletsel in een paar uurtjes: de sprekerT gaf aan dat het volk den Haag zou bestormen als door een virusje, dat niet gerapporteerd was geworden door de RIVM, 46 mensen oogletsel hadden opgelopen. Precies!
  Niet alleen Nederland, nee de hele wereld zou in rep en roer zijn. Men zou stante pede Bayer van het nachtslot halen om een vaccin te brouwen.
  Maar nu is het alleen maar illegaal of legaal vuurwerk en dat moet gewoon kunnen zolang u en ik en onze omgeving maar gewoon 2 functionerende ogen en 10 vingers hebben.

 19. Ach om het een beetje in perspectief te stellen, het verkeer eist bijna twee doden(als direct slachtoffer) en 54 zwaargewonden per dag, ook hier ervaren vele mensen 365 dagen per jaar overlast in de vorm van geluidshinder, luchtvervuiling, trillingen…
  Duizenden dieren vinden, ook moedwillig, de dood in het verkeer.

Reacties zijn gesloten.