’Gewone man’ voelt zich niet begrepen door bestuurlijke elite

Misschien is de ‘gewone man’ wel niet te begrijpen. Zou de ‘gewone man’ zichzelf wel begrijpen. Ik betwijfel het. Ik heb wel eens het idee dat het onvrede om de onvrede is. In dit stuk staan dingen als dat de immigranten  ‘onze’ waarden en normen niet aannemen. Nou, woonde ooit in een leuke buurt en het niet-aanpassende gezin was hartstikke Hollands. ’s Zomers lekker in de tuin zitten kon alleen als dat gezin niet thuis was. Want dan kon de hele buurt meegenieten van Andre Hazes en dat hele repertoire, lekker rustig buiten naar de vogeltjes luisteren was er niet bij.

Ook de zin ,,Deze mensen hebben sterk het gevoel dat het geen zin heeft om te participeren.” geeft bij mij vraagtekens. Ze hebben het gevoel dat het geen zin heeft. Misschien eens van de bank afkomen en de TV uitdoen en iets gaan doen in de buurt. Misschien eens gaan praten met mensen ipv dom voor het scherm hangen?

Wat mij ontzettend stoort is dat mensen zeggen ergens last van te hebben en vervolgens dat de oplossing van anderen af moet komen. Lijkt mij een stap in de goede richting als ze ook zelf iets gaan doen om een beter Nederland te maken.

14 gedachten over “’Gewone man’ voelt zich niet begrepen door bestuurlijke elite”

 1. Het idee dat “ze in de watten worden gelegd”…
  Toen ik polotolie studeerde spraken docenten zich al verbaasd uit over wie toch die “ze” moesten zijn “die maar met ons doen wat ze willen”.
  Er is niet veel veranderd. behalve dan dat het racisme er bij bij gekomen is en dat dit van harte wordt aangemoedigd van hogerhand. Niet alleen door WIlders, maar die zorgt wel voor een lawine-effect intussen.

  Wat te doen met de apathische klagers? Die niets zullen doen via een partij, een bond, de kerk, een buurtvereniging, een actiegroep, weet ik veel…
  Ruften en jammeren op de bank bij Big Brother.

 2. Ik wil het toch even opnemen voor het gewone volk. Het gevoel dat participeren geen zin heeft lijkt misschien op een gemakkelijk excuus, maar is een uiting van niet geslaagde pogingen om de door klasenongelijkheid (oei verouderde linkse terminologie) opgeworpen barrieres te doorbreken. Als je voor een dubbeltje geboren wordt…etc. Je kunt het vergelijken met een glazen bestuurlijk plafond voor vrouwen. Er zijn wel individuen die erdoor heen komen, maar dat zijn uitzonderingen.
  Volgens het onderzoek van Motivaction is het meest voorkomend netto inkomen onder de pvv-stemmers tussen 1000 en 1500 euro netto per maand., waarschijnlijk dezelfde inkomensklasse als de zo gevreesde buitenlanders, die hun banen, uitkeringen, huizen en zorg inpikken.Dat is net onder of boven het minimum, Bij Motivaction wordt dit modaal genoemd. Ik zie daarin een gebrek aan kennis bij de hoogopgeleide onderzoekers.
  En de hoogopgeleide heren polotolie lijken me ook niet helemaal op de hoogte als ze niet weten wie de ze zijn die maar met ons doen wat ze willen. Maar goed dat is dan ook niet het onderwerp van de polotolie . en ik vermoed dat ook studenten in de sociologie of economie niet veel te horen krijgen over sociaal-psychologische factoren van maatschappelijke ongelijkheid of over de rol van het openbaar bestuur daarin. Voor wie ie er niet tegenop ziet een lang stuk tekst te lezen Dorien Pessers in NRC 2006 over Goede en Kwade trouw in het openbaar bestuur.

 3. lieke Schreef:

  de zo gevreesde buitenlanders, die hun banen, uitkeringen, huizen en zorg inpikken

  Dit drolschrijven heet haatpropaganda en hoort op stormfront.nl zoals jij Lieke.

  Veel succes!

 4. Nexus Schreef:

  lieke Schreef:
  de zo gevreesde buitenlanders, die hun banen, uitkeringen, huizen en zorg inpikken
  Dit drolschrijven heet haatpropaganda en hoort op stormfront.nl zoals jij Lieke.
  Veel succes!

  nexus,je hebt me waarschijnlijk misverstaan. Het is niet mijn mening dat buitenlanders hier banen enzo komen inpikken. Ik had die zin beter tussen aanhalingstekens kunnen zetten om aan te geven dat het als citaat bedoeld was van heersende opvattingen bij bepaalde groepen in de bevolking. Ik dacht dat dat uit de context wel duidelijk was, maar helaas dat was niet zo. Mijn excuus

 5. @ Lieke. Waarom zou ik meelij moeten hebben met het `gewone volk’?
  Vooral nu het, opgejuind door een brallende Meester, zich geschoffeerd en tekort gedaan voelt door de sociaal-democratie waaraan het zijn breedbeeld tv, leren bankstel en zijn opel aan heeft te danken. Ondankbare kleinburgers!
  Het angstige klootjesvolk lijdt aan het Stockholm syndroom, masochistisch bukkend voor hun schuimbekkende blonde idool. Niet beseffend dat ze straks van Hem en zijn bruinhemden onderbuiks zoveel klappen krijgen als ze willen hebben. Het onnozel klapvee snapt niet dat het een instrument is voor fascisten en dat het regelrecht solliciteert naar bijltjesdag als het straks mis gaat en de Leider allang is gevlucht naar Israël.

 6. @Nexus,
  Het lijkt mij wel duidelijk dat lieke het niet slecht bedoelt.
  Ook iemand met wie je het niet eens bent (wat in haar geval nog maar de vraag is) niet zomaar wegwensen naar zo ongeveer het ergste, s.v.p..

 7. Mijn punt is dat ze onvervalst een haatterminologie gebruikt heeft die ongetwijfeld maar een kant wijst.
  Die terminologie is al decennia bij extreem-rechts in gebruik.
  Dat ze daarna excuses aanbiedt doet goed, toch moet ik haar bedoelingen tegen haar volledige bijdrage bekijken om tot goed oordeel te komen.

  Mijn jarenlange ervaring met racisme, xenofobie,hypocrisie en alle leugens eromheen heeft me bewust gemaakt voor het feit dat de wolf vaak in schaapskleren komt aanhuppelen.

  Laat maar vaststellen dat ik het opneem voor de onbegrepen gewone allochtoon.

 8. Uit een ander onderzoek bleek dat mensen die het hardst klagen over de maatschappij, zich ook het minst hiervoor inzetten. Apathie leidt tot klagen en wijzen naar “de anderen”.

 9. @Lieke,
  (Dit dient ook gezegd)
  Een klassestandpunt houdt rekening met de positie van de zogeheten islamitische allochtoon. Die is hier niet terechtgekomen om Leuke Koeltoer te brengen maar om onderaan de maatschappelijke ladder te werken in het algemeen.
  (EU-ingezetenen, mensen uit Japan enz. belanden zeker niet onderaan, zoiets hebben ze in NL ook niet te zoeken).

  Het stompzinnige van de verhalen over “de multiculturele samenleving ” was nu juist dat de klassedimensie verdwenen was, alsof het om een “ontmoeting tussen culturen” gaat.
  En nu is het dan een “botsing met de islam”.
  De fabrieken waarvoor ‘ze” kwamen zijn bijna allemaal weg. Toch zijn “ze” er nog.
  De klassehaat druipt er af bij de PVV, maar de autochtonen onderaan denken dat ze een stem hebben gekregen in de vorm van rassenhaat, twee lettertjes verschil. Dat wordt pech, onder Bruin I.

 10. # 9 ja want gezien de denkbeelden over democratie en inbreng van meningen, staat de PVV niet echt vooraan om ‘samen’ iets te doen. Het is meer in de trant van: bek houden en doen ik zeg!

 11. Arnold J. van der Kluft Schreef:

  Het stompzinnige van de verhalen over “de multiculturele samenleving ” was nu juist dat de klassedimensie verdwenen was,

  Dat lijkt me een belangrijke constatering. Dat de kern van het probleem sociaal-economische ongelijkheid is zowel tav de allochtonen (aangeduid als k-marokkaan) als tav de volgens Zwagerman kleinburgergerlijke autochtonen (ook wel aangeduid als “white trash”) Voor mij geen reden om voor 1 van beide groepen meer of minder begrip te willen opbrengen. Uiteraard heb ik wel moeite met personen of groeperingen die misbruik maken van verwarring en ontreddering in de soc-ec onderklasse (zei het autochtoon of allochtoon) om hun eigen politieke agenda te botvieren.

 12. lieke Schreef:

  waarschijnlijk dezelfde inkomensklasse als de zo gevreesde buitenlanders, die hun banen, uitkeringen, huizen en zorg inpikken.

  Ik werk in zo’n “Ingepikte banen sector ” namelijk de beveiliging …en als je beveiligd heb je ook veel te maken met die andere “Ingepikte banen sector ” , de schoonmaak .. Tijdens het begin van de opleiding waren er zelfs iets meer Nederlanders dan “inpikkers ” in mijn “beveiligersklas ” . Tijdens de terugkomweek waren er al meer “inpikkers ” dan Nederlanders , want de Nederlanders vonden of de onregelmatigheid te zwaar , of blowde te veel om zelfs de eenvoudige beveiligingsopleiding aan te kunnen . of zoals een van mijn directe collegaas , vonden het te lastig om op vrijdagavond en zaterdag en Zondag overdag te moeten werken want dan moesten ze uitgaan …. Aan het eind van het cursus en opleidingsjaar haden we nog 3 Nederlanders ( mij meegerekend ) en 10 “inpikkers ” in onze klas ..

  Uit ervaring weet ik dat het productiewerk en de Schoonmaak er helemaal geen probleem mee heeft Nederlanders aan te nemen , en dat Nederlanders die daar blijven werken vaak ten koste van langer werkende “inpikkers ” al snel gepromoveerd worden naar Leidinggevende posities .. maar waar ik werk zijn er van de 60 schoonmakers 4 Nederlands !!! voor de rest is alles uit de verschillende “inpikkerslanden ” afkomstig …

  Dan nog mijn ervaring als voorman in de schoonmaak vóór ik de beveiliging in ging , waar het merendeel der “inpikkers ” gewoon hun werk doen specialiseerd het merendeel der langskomende Nederlanders zich in wat je hier op Krapuul een IP ban oplevert : “zuigen, piepen, klagen en jammeren”

Reacties zijn gesloten.