Rampcentrale Fukushima gerepareerd met plakband

borsele
KERNENERGIE NEE BEDANKT BORSSELE 1987

Kernergie is geen enkel probleem zo wordt ons verteld. Het zou wel eens rot kunnen worden als zo’n ding kapot gaat, en het afval nou ja, dat blijft nog duizenden jaren gevaarlijk. De Geldgraaiers gillen en schreeuwen dat we echt moeten bezuinigen want we mogen immers onze kinderen niet met afschuwelijke ellende opzadelen. Blijkbaar alleen geldig voor wat betreft de centjes. Dat ze in een onleefbare wereld terechtkomen, naja, wat kan het ze schelen, lang leve de lol.

Zegt de naam Karen Silkwood u nog iets? Ze kwam in 1974 om het leven tijdens een mysterieus auto-ongeluk. Ze deed onderzoek naar de misstanden in de Kerr McGee plutoniumfabriek in Crescent (VS).

Yoshitatsu Uechi uit Japan was me tot gisteren onbekend. Hij deed een boekje open over hoe het werk plaatsvindt in de lekkende kernenergiecentrales in Fukushima. Dit komt uit een Japanse krant, hier staat een korte Nederlandse versie.

Uechi climbed to the top of a nearly 10-meter-tall storage tank and found white adhesive tape covering an opening about 30 centimeters across. The tape was all that separated Uechi and the surface of radioactive water only 50 cm below.

Plakband om gaten te dichten. Kan het gekker. We schreven al eerder over het feit dat er daklozen gerekruteerd worden om het radioactief afval op te ruimen. Meer drek staat er onder de Japanse link te lezen. Laten we hopen dat deze man het gaat overleven.

Chernobyl is ook snel vergeten hè? Blijkbaar heb ik een ander idee over de toekomst van onze kinderen dan die lui die alleen maar kunnen denken aan de economie, eurootjes of guldentjes, macht en andere onbenullige dingen. Er staan afschuwelijke beelden in het filmpje maar ik wil het toch laten zien…15 gedachten over “Rampcentrale Fukushima gerepareerd met plakband”

 1. Chernobyl was een menselijke fout, Fukushima de natuur. Wanneer dringt het eens door tot de voorstanders? Er bestaat geen 100% veilig systeem. Niet voor de reactie en niet voor het afval. En met kernenergie bestaat zoiets als een ‘calculeerbaar risico’ niet.

 2. En dat terwijl Thorium centrales zo voor de hand liggen, wel de voordelen van kern-energie maar niet de nadelen. Bij gebruik van Thorium geen gevaarlijk nucleair afval en geen meltdowns met desastreuze gevolgen. Je kunt er ook nog eens geen bommen van maken en het is in veel ruimere mate in de natuur aanwezig dan uranium. Kunnen we ook mooi meteen stoppen met die geldverslindende horizonvervuilende vogelslachtende windmolentjes.

 3. @Cornelis. De ramp in Fukushima mag dan wel veroorzaakt zijn door ‘de natuur’, maar ze hebben nooit de middelen gehad om de rommel op te ruimen mocht een natuurramp desastreuze gevolgen hebben. En dit hadden ze kunnen voorzien, aangezien het aantal aardbevingen en tsunami’s behoorlijk hoog zijn. Ook hebben ze de centrale aan zee gebouwd. Ze wisten dondersgoed dat wanneer een tsunami zich aan zou bieden, dat de gevolgen niet te overzien zouden zijn en dat de giftige stoffen in zee zouden komen, welke vervolgens zeer snel verspreid zouden worden. Vooruit denken is beslist geen overbodige luxe wanneer je ‘speelt’ met dit soort gevaarlijke stoffen.

 4. Denk je nou echt dat ze zo stom zijn,dit is gewoon exspress met opzet gedaan.
  Waarom aan zee, zodat het lekker in zee komt, allemaal met opzet gedaan.

 5. # neen, jan het probleem met deze zeer technische zaken is dat de uiteindelijke beslissers niet de echte deskundigen zyn.
  Overigens zyn uiteraard de rare windmolens nooit in staat efficient onze energiebehoefte op te lossen maar wie dat in nederland (waar velen met molentjes lopen) tracht aan te tonen wordt automatisch uitgescholden voor RECHTS..

 6. Dat windmolens niet functioneren is weer zo’n rechts praatje … het probleem is vastzitten aan oude technieken .. niet de windmolens an sich .. het denkraam zit trouwens te vast aan “enkele bronnen “net zoals fosielle brandstoffen een “enkele bron “was .. de “nieuwe energie ” dient van zoveel mogelijk bronnen te komen .. met zoveel afgesloten delta armen zou nederland bijvoorbeeld veel met getijde energie kunnen doen , wat ook weer meer diversiteit in die nu afgeloten gebieden zou kunnen brengen.

 7. De oplossing met windmolens en zonnencellen kan alleen werken als stroom opgeslagen kan worden. Er zijn methodes voor bedacht, maar niemand wil investeren om die methodes bedrijfzeker te ontwikkelen.
  Hoe dan ook: kernenergie is niet de oplossing, gewoon omdat het te gevaarlijk is. Ook al heb je scenario’s gemaakt voor 100.000.000 mogelijke gevaarlijke situaties, je zult altijd zien dat zich situatie 100.000.001 op een dag aandient. Wat een pech.

 8. Het probleem is niet kern energie. Het grootste probleem is de mens …. Er gaat werkelijk geen dag voorbij of we lezen over grenzeloze, gewetenloze zelfverrijking nota bene van mensen aan de top waarbij betrokkenen geen enkele boodschap hebben aan hun medemensen of de mogeljke gevolgen voor de maatschappij maar slechts denken aan eigen winst (al dan niet in opdracht van grote en machtige investeerders). Zo gaat het met banken, bestuurders van grote bedrijven, directeuren van woningstichtingen. Er komt werkelijk geen eind aan.
  Zo zien we bij Tepco dat de directie van boekhouders volledig incapabel was en geen idee had wat kernenergie in hield en de installatie slechts vanuit economisch perspectief zag. Toen handelen noodzakelijk was waren zij nergens!!
  Overigens is kernenergie een prachtige vorm van energie, maar het huidige ontwerp van centrales zijn minder geschikt. Een veel beter concept is het Thorium LFTR proces. Een dergelijk proces is intrinsiek veilig en notabene in de jaren zestig ontwikkeld in de VS, maar door defensie tegengehouden omdat met dit proces geen bommateriaal kon worden gemaakt. Ook daar weer: waar zijn menselijke normen en waarden in plaats van economische en politieke intriges? Laten we hopen dat de mensheid wakker wordt in het besef dat het zo niet langer kan.

 9. Goh Anne Lyse, interessant, Ik lees nu al jaren stukjes van mensen zoals jij en we zijn nog steeds niet bevrijd. Integendeel, het is weer zo’n projekt waar we afhankelijk worden van een paar ingewikkelde doende geleerden die ons niet vertellen wat de schaduwkanten zijn.

 10. @ Cornelis

  Natuur of niet inderdaad. En wat vaak dan het geval is in Nederland is dat partijen zoals met name de PVV, de VVD en het CDA heel graag op elke hoek van dit kikkerlandje (2km2) zo een centrale willen hebben. 1 foutje en ons land is volkomen onbewoonbaar. Rusland had nog de “luxe” van ruimte.

  Maar vooral die genoemde partijen houden van bezuinigen…. en ze verdienen liever .10 eurocent extra als dat betekend dat er minder geld gaat naar millieu en veiligheid. Die zaken sneuvelen onder rechts altijd als eerste. Van die vervelende kostenposten en millieu is toch een hoax….

  Levensgevaarlijk dus. Zelfdestructief. Die dode tak aan de boom der evolutie.

 11. Geld trouwens ook voor onderzoek naar nieuwe medicijnen en tegen ziekten. Insiders klagen steen en been over dat er meer geld gaat naar Marketing (VVDdingtje)en management lagen dan naar werkelijk onderzoek. Money money money … ITS NOT FUNNY!(anymore).

  Brandweer topic IDEM.

  Wel JSF maar millieu en veiligheid HO MAAR!

 12. Om mijn stelling weer van feiten te voorzien. Wat heel makkelijk is.
  Brandweer topic. Een of andere “linkse” partij ziet de tekenen van die bezuinigingen op veiligheid gebeuren.

  http://www.dichtbij.nl/t-gooi/regionaal-nieuws/artikel/3315300/sp-verbaast-over-het-schrappen-bluswagens-gooise-brandweer.aspx

  En stel je nou eens voor dat wij hier een kerncentrale hebben…. maar we hebben geen goede brandweer. Maar ook voor wat kleinere rampen natuurlijk NOT DONE!

 13. Nogal hypocriet dat je achter een computer, op het internet (beide aangedreven door electriciteit), kernenergie gaat bestrijden. Zonder kernenergie kan de wereld niet voorzien worden van electriciteit. Period.

  Daarnaast heeft deze reactor een aardbeving én een tsunami overleefd. Sure er is lekkage geweest en er zullen gerust veel vissen door aangetast zijn, maar laten we even eerlijk zijn welke andere energie-centrale overleefd een aardbeving of een tsunami, laat staan van beide? We kennen allemaal de gebeurtenissen van oil leaks, zowel bij schepen als bij installaties, welke geen van beide rampen nodig hebben om de oceanen en zeeen te vervuilen. Veel succes in het nalaten van een “leefbare” planeet als je kinderen zonder stroom zitten en met 1 grote vervuilde klere-wereld. De controles op nucleaire installaties zijn na Fukushima nóg strenger geworden.

 14. Nou Hendrik, ik zie dat je vrijwilliger bent om in de centrale van Fukhushima werkzaamheden te verrichten! En begraaf je troep gelijk met jezelf.

 15. “Sure er is lekkage geweest”; fout, er is nog steedseen lekkage. De ramp is zich nu nog steeds aan het voltrekken.

  Over de veiligheid is altijd gelogen. Een ernstig ongeluk zou zich heel misschien met veel pech een keer in de 10.000 jaar kunnen voordoen. Dat klinkt heel veilig, maar dat is niet zo. In werkelijkheid leert een eenvoudig middagje turven en rekenen dat zich eens in de 2500 jaar een ernstig ongeluk voordoet. En dat is “best wel” veilig misschien, maar niet genoeg, gezien de schaal van de rampen.
  Wereldwijd zijn er dik 500 centrales, en die staan vrijwel allemaal vlak bij zee ook nog. 2500/500 is dus iedere 5 jaar een ernstig ongeluk, een ongeluk waarbij er lekkages vervelende optreden dus.

Reacties zijn gesloten.