Gemeenteraadsverkiezingen 2014 – 5 adviezen

Gemeenten moeten zorgen dat de lantaarnpalen het doen, de gaten in de stoep dicht maken en het vuil ophalen. Dat is prioriteit 1. Wat minder prioriteit heeft is een nieuw theater of voetbalstadion bouwen voor 100 miljoen euro, of de halve stad platgooien voor een winkelcentrum. En wat nog minder prioriteit heeft is dat het gemeentebestuur een paar miljoen euro belastinggeld ergens in een of ander casino op zwart inzet.

In de praktijk bestaan gemeentebesturen uit twee typen mensen: megalomane beroepspolitici en incompetente nitwits. Beide typen kunnen zeer schadelijk zijn voor je gemeente. De megalomanen zitten tot hun schouders in de aars van de vastgoedmaffia en gaan je geld met miljoenen tegelijk over de balk smijten. De incompetenten zijn, nou ja, incompetent. Geef een incompetent persoon een blanco cheque en de kans dat daar iets goeds mee gedaan wordt is niet erg groot.

Daarom is het van belang om de mix megalomanen en incompetenten in balans te hebben in je gemeenteraad. Dit is dus iets om rekening mee te houden bij het bepalen van je stem. Daarnaast spelen andere afwegingen mee. Je moet bijvoorbeeld zorgen voor voldoende verdeeldheid in je gemeente, zodat het bestuur zo vleugellam mogelijk is. Dit brengt mij tot de volgende afwegingen:

Advies nummer 1:
Weet je een partij met een volstrekte debiel op de lijst, stem dan vooral op juist deze persoon. De kans dat zo’n persoon iets voor elkaar krijgt is nihil. Hij kan zodoende dus geen schade aanrichten aan je gemeente. Een voorbeeld is Haarlemmermeer waar ze dat goed begrepen hebben. Wat ook leuk is aan een of meer volstrekte debielen in de raad is dat er grote kans is op achterlijke dingen die het nieuws halen waar we dan keihard om kunnen lachen.

Advies nummer 2:
Ben jij ondernemer stem dan op de VVD, want “de VVD is de partij voor de ondernemers”. HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA HA gorgel. Dit geldt trouwens ook voor huizenbezitters.

Advies nummer 3:
Vrees je dat je gemeente wordt overgenomen door megalomanen, of juist door incompetenten, wat ook niet wenselijk is, stem dan op de PvdA. De PvdA heeft in zichzelf de megalomane incompetentie tot kunst verheven. Daarnaast heeft de PvdA ook principes. Helaas alleen vóór de verkiezingen, maar toch.

Advies nummer 4:
Ben je bijstandsgerechtigd dan zul je (helaas, want dat zijn ook allemaal klunzen) op de SP moeten stemmen. Dat is namelijk de partij waar je de minste kans loopt om dwangarbeid te moeten verrichten die óf volstrekt idioot is, óf leidt tot verdringing van bestaande banen. En dit advies geldt eigenlijk ook voor mensen van wie het baantje wel eens zou kunnen worden verdrongen. Denk aan mensen in de zorg, in de plantsoenendienst, bij de post enzovoorts. Daarnaast is de SP een anti-megalomane partij dus vaak een goede keuze op gemeente-niveau.

Advies nummer 5:
Niet stemmen. Is ook leuk. Hoe legitiem is een bestuur waar niemand op gestemd heeft? Dat kunnen ze zich dan leuk afvragen.

En wat is uw stemadvies voor de gemeenteraadsverkiezingen 2014?

14 gedachten over “Gemeenteraadsverkiezingen 2014 – 5 adviezen”

 1. Stemmen op de grootste debiel? Dan is er nogal wat keuze. Wordt waarschijnlijk Gemeentebelangen. Daar denken ze dat de gemeente de WAO uitkeert. Of toch maar gewoon thuisblijven? Such tough choices we have to face in life.

  Hilarisch stukkie, btw:)

 2. Fraaie column!

  Maar niet stemmen is geen optie. De potentiële gemeenteraadsleden en hun aanhang stemmen sowieso. Dan wordt het een kwestie van stemmen ronselen (als jij op mij stemt, weet ik nog wel een leuke baan/opdracht voor jou).

 3. Ik adviseer iedereen de PVV te stemmen, behalve in Den Haag en Almere, daar zitten ze al breeduit.
  De PVV combineert het beste van alles: kampioen incompetente nitwitten en megalomaner als de verzameling aan dictatoren uit de meer recente geschiedenis. Bovendien hebben ze een giga-grote bek, dus er bestaat een kans dat er daadwerkelijk naar ze geluisterd wordt.

 4. vroeger kon je nog SGP stemmen want die waren tegen vrouwen in de politiek, gemengd zwemmen en tegen voetbal op zondag.

  dan maar dierenparty want die zyn tegen de dieren

 5. “dan maar dierenparty want die zyn tegen de dieren”

  Conservatieveling, die je telkenmale op Kapruul toont, werkelijk?

  “vroeger kon je nog SGP stemmen want die waren tegen”

  lol

 6. Voor een groot deel een juiste analyse, alleen is de VVD niet de enige ondernemerspartij. In feite kunnen we zeggen dat iedere partij in het huidige parlement, of ze nou corrupt zijn, naief of gewoon nitwits op de een of ander manier wel een ondernemerspartij is – de SP niet uitgezonderd. Het feit blijft: wie geen goede analyse kan maken van het systeem waarin men leeft zal altijd de sterkste partij steunen – dus het kapitalisme op zich.
  De VVD is hier dus volstrekt niet alleen in, alleen het meest enthousiast en het meest openlijk.

 7. Kleine ondernemers zijn klein. En denken “klein”. Daar heeft de VVD als partij met “grote denkers” niks aan. Het gaat om de grote getallen. Niet om een kleine ondernemer met een omzet van € 25.000,- tot € 50.000,-

  Zou het ook slim zijn om de gemeenteraadsverkiezing en de verkiezing voor het Europees parlement op één dag te doen in plaats van in maart een verkiezing te houden en dan in mei nog eens? Volgens mij scheelt dat toch enige miljoenen (ach, waar heb ik het over; is maar een paar miljoen).

 8. @Jan Fré Boven:
  [Het gaat om de grote getallen. Niet om een kleine ondernemer met een omzet van € 25.000,- tot € 50.000,-]

  Hetzelfde geldt m.i. voor de “huizenbezitters” genoemd in Advies nummer 2:
  Het zal echt gaan over mensen die gebukt gaan onder de hypotheeklasten van hun rijtjeshuis.

 9. De VVD zou op de lijst van verboden middelen moeten komen te staan. En in het onderwijs zou men die partij moeten afleren.

  MC: Vraag 1 Economie:

  Is de VVD goed voor de economie ? JA of NEE ?

  Antwoord: NEE

  Open vraag: Bij antwoord NEE: Waarom is de VVD slecht voor de economie ?

  Antwoord die goed wordt gerekend door een ruime meerderheid:

  Het is een criminele organisatie puur gericht op eigenbelang. Een partij die het aantal armen aanzienlijk vergroot en de armoede enorm verdiept. Ze zorgen voor een onaangename angstige en millieu vervuilde maatschappij waarbij slavenarbeid weer helemaal normaal gevonden wordt.

  Iemand uit het onderwijs moet hier maar iets van maken in de examenstof voor economie, geschiedenis en maatschappijleer. Geld ook voor de PVDA.

  VERPLICHTE KOST! NEDERLAND ZOU ER VAN OPLEVEN!

Reacties zijn gesloten.