Obama wil Guantanamo Bay sluiten – hij weet namelijk iets veel beters

Een ontroerende toespraak van Obama, de State of the Union 2014. Veel communistische dingen weer uiteraard. Bijvoorbeeld dat mensen recht hebben op gezondheidszorg en op eten. Je weet wel, waar je rednecks binnen en buiten de USA mee op de kast jaagt. Dus dat is wel leuk.

Maar wat echt wereldschokkend is, is opnieuw het voornemen om de gevangenis Guantanamo Bay te sluiten. Je weet wel, die gevangenis waar de USA je 13 jaar zonder vorm van proces kan opsluiten, ook als je helemaal niks op je kerfstok hebt en sowieso als er niks bewezen kan worden. Juist dan is een Guantanamo Bay, of uiteraard nog liever een anoniem concentratiekamp in een of ander ontwikkelingsland waar de USA je lekker ongestraft want ongezien kan martelen, bij uitstek de ideale oplossing. Ben je verdacht en heb je een baard? De USA weet wel de oplossing.

Collateral Damage
Collateral Damage
En dit zijn dan “oplossingen” waar totaal geen recht aan te pas komt. Wie wel eens naar de televisie kijkt die weet dat er in de USA een uitgebreid justitieel systeem bestaat, met allemaal checks and balances om te zorgen dat alles helemaal goed komt. Het recht om te zwijgen bijvoorbeeld. Of dat je onschuldig bent tot het tegendeel bewezen is.

Allemaal perfect geregeld dus. Met als resultaat dat er in de USA verhoudingsgewijs meer mensen opgesloten zitten dan in het Goelag systeem van de Sovjet Unie tijdens het regime van dictator Jozef Stalin. 760 gevangenen per 100,000 burgers. Vergelijk dit eens met Japan, waar vast ook criminaliteit bestaat, daar is het 63 gevangenen per 100.000 burgers.

Het nadeel van Guantanamo Bay is natuurlijk dat het zo’n slepende zaak is die iedereen kan zien. Om de zoveel tijd mag er weer eens iemand uit, die dan 10 jaar volstrekt onschuldig heeft vastgezeten en overigens, dit wordt dan heel erg benadrukt in de media, “geen enkele wrok koestert jegens de USA”. Sure.

Dit Guantanamo Bay wil Obama dus sluiten, want “we counter terrorism not just through intelligence and military action, but by remaining true to our Constitutional ideals, and setting an example for the rest of the world”. Dat hebben we inderdaad gezien. 13 jaar example van wetteloosheid. En deze wetteloosheid blijft maar doorrotten.

Wat als men deze “terroristen” 13 jaar geleden had uitgeschakeld met wat raketten? Dan had er nu echt geen haan meer naar gekraaid.

Zal er over een jaar of 10 nog iemand zeuren over Obamas drone-oorlog?

The nonpartisan New America Foundation, which has attempted to keep a running tally, says drone strikes under both presidents have killed between 258 and 307 civilians in Pakistan, and between 66 and 68 in Yemen. Those numbers may seem small, but each victim was a human being who posed no threat to the United States or its interests — in some cases a child who was here one minute, full of laughter and life’s promise, and gone the next (washingtonpost).

Hoeveel burgerslachtoffers zijn er eigenlijk gevallen door Guantanamo Bay?

8 gedachten over “Obama wil Guantanamo Bay sluiten – hij weet namelijk iets veel beters”

 1. merkwaardig is ook in de USA dat in verhouding zoveel gekleurde medemensen in de cel zitten en straffen krygen ! 150 jaar cel of 2 keer levenslang.

  wie de moeite neemt eens wat literatuur uit de twintiger jaren te lezen betreffende het fascisme en naar de huidige VS kykt krygt soms koude rillingen

 2. Wie is toch altijd dat zonnebank gebruinde lijk dat achter Obama zit tijdens die toespraken.

  De haat voor mensen met een kleurtje spat ervan af.

  En frapant ook dat mensen die niet klappen voor redelijk normaal en fatsoenlijke zaken, dat wel hadden gedaan als er een puntmuts zou hebben gestaan die had geroepen. Amerika is het land van god voor blanken alleen en vooral voor 1% van die blanken die dan de 99% mag uitbuiten. Dan hadden zij wel opgestaan en staan klappen. En dan een mooie oorlogsverklaring erbij naar een of ander arm land omdat oorlog eenmaal een leuke hobby is van rechts Amerika.

  Oh en ik neem aan dat Obama niet het VVD werken moet weer lonen bedoeld. Want die verstaan daar iets totaal anders onder. Namelijk graaiers nog meer belonen en het plebs aan de slavenarbeid.

 3. Een typisch geval van het ene gat met het andere dichten. Terechte kritiek op de Obama’s toespraak die de verschrikkelijke drone-aanvallen in het niets laat verdwijnen.

 4. @ Ramon. De haat spat uit zijn ogen. En de onwil om het land te verbeteren en daarbij echt schijt te hebben aan mens en millieu. Hoe kunnen die mensen toch altijd zoveel mensen aan zich weten te binden.

  Ik ben blank, rechts en zeer rijk. En jij! Jij gaat nu 3 banen nemen en je werkt je dood voor mij. Heb je dat begrepen?!.

  J. met de pet: “Ja meneer!”

  Overal heb je 1000 euro mensen.

  Rechts is een remmende factor op onze ontwikkeling als mens. Het was immers reli rechts dat lang dacht dat de wereld plat was. Veel mensen die anders dachten hebben daarvoor moeten sterven. En wat bleek rechts had het weer eens fout de wereld is niet plat.

 5. Nee, ik zou niet weten tegen wie ik moet zeuren over oBama’s drones, nu niet en over 10 jaar niet. In het buitenland hebben mensen helemaal geen idee van al dat ‘wereldnieuws’ Als ik depressief wil worden lees ik nederlandse media. Het is een bonte stoet verenigd in klaagzang en zelfbeklag. Uurtje gelezen is genoeg om van de planeet te willen verdwijnen.

 6. @Katsu,

  Een vader of moeder van een onschuldig kind dat slachtoffer is van een drone-aanval moet ook niet zeuren.

  Tja, als je levensopdracht is om gelukkig te zijn, moet je het nieuws niet volgen. Dan maak je er het beste van alle omstandigheden, zelfs al kom je in een concentratiekamp terecht, omdat je toevallig iets anders bent dan de anderen.

 7. Sjaak, het nieuws is een sta in de weg voor persoonlijk geluk, en misschien zijn we wel familie. Ik zal de enige niet zijn die daar last van heeft. Die mensen zijn waarschijnlijk beter af ergens diep in in het Amazone gebied in rust en vrede te wonen. Coca blaadjes kauwen, de ellende elders (en hier) is voorspelbaar, en grotendeels onnodig. Hier vliegt toevallig de grote padvinder over, dus laten we maar wijselijk de mond houden.

Reacties zijn gesloten.