Kletskoek en aalscholvers

Een van de PVV-bolwerken van Nederland is Volendam. Een dorp dat verschrikkingen als Jan Smit en bol.coms vol afgrijselijke baggermuziek heeft voortgebracht, waar iedereen Keizer, Veerman, Smit of Tol heet, waarvan de bevolking zich nog iedere dag in achterlijke zeventiende-eeuwse kleding hijst en ook nog massaal PVV stemt moet welhaast getroffen zijn door ongebreidelde inteelt en dientengevolge verregaande degeneratie. Het is dan ook geen wonder dat PVV-oppermongool Wilders hier met een zekere regelmaat op bezoek komt, al dan niet in gezelschap van een of meer van zijn onderknuppels. Onlangs was het, in het kader van de verkiezingen voor Provinciale Staten en Waterschappen, weer eens zo ver. Geert had onder meer PVV-haatimam Martin Bosma en partijdierendeskundige Dion Graus meegenomen, want er moest bootje gevaren worden met de vissers van Volendam, ruwbehaarde bonken van kerels die niets anders kunnen dan onder het slaken van onverstaanbare kreten sleepnetten in het water donderen en die een uur of wat later weer ophalen. Als de netten dan boven water komen zit er geen paling in. “Hai,” roepen ze dan iedere keer weer stomverbaasd tegen mekaar, “der zit verdulleme gain poaling in!” Die zit er al jaren niet meer in, want in de loop der eeuwen hebben de Volendamse, Urker en andere vissers de paling in het IJsselmeer compleet uitgeroeid. Maar als Volendamse visser vis je op paling, of die er nou zit of niet. Deze mannen kunnen niet anders. Ze kruipen bij wijze van spreken rechtstreeks vanuit de baarmoeder aan boord van een palingvissersboot zoals een pasgeboren kangoeroe feilloos de weg naar moeders buidel vindt.

Voor de afwezigheid van paling in hun netten hebben de vissers nu met behulp van de PVV een schuldige gevonden: de Aalscholver.

De Aalscholver is uitstekend geschikt als PVV-zondebok: hij is zwart, stoot rauwe keelklanken uit die wel een beetje op Arabisch lijken en is niet aaibaar. Als hij ineengedoken zit, doet hij van achteren bezien wel een beetje denken aan een vrouw in niqaab. De meeste PVV-stemmers zullen het dus van nature een rotbeest vinden. En niet te vergeten: hij eet vis, uiteraard tot groot ongenoegen van de Volendamse palingvissers. Gelukkig voor de vissers is daar de PVV, in casu Dion Graus, die de vissers haarfijn uitlegde dat de Aalscholver een exoot is en dat dit horrorbeest daarom te vuur en te zwaard zal worden bestreden zodra de PVV aan het bewind is.

Het is maar een klein voorbeeld van hoe de PVV zijn potentiële kiezers bewust of onbewust (ik weet niet wat erger is) kletskoek verkoopt. Kletskoek die men in Volendam en elders helaas maar al te graag lust. Graus verzint er ongegeneerd nog een verhaaltje bij: dat de Aalscholver in de jaren zeventig van de vorige eeuw in het Naardermeer zou zijn uitgezet. Het zou om je dood te lachen zijn als het niet zo triest was.

Want, voor alle duidelijkheid: de Aalscholver is een inheemse vogelsoort die al sinds vijftienhonderdzoveel bekend is als Nederlandse broedvogel. Deze gegevens zijn eenvoudig op te vragen bij organisaties als SOVON Vogelonderzoek Nederland of Vogelbescherming, organisaties die door de PVV-aanhang ongetwijfeld worden bestempeld als subsidieslurpende milieuterroristenclubs, maar die intussen wel hun oliedomme, hol gekakel voortbrengende PVV-helden van de juiste informatie hadden kunnen voorzien.

De PVV heeft echter zijn eigen waarheden. Iets is waar of niet waar omdat Wilders het zegt. Zelf denken, zelf feiten checken, daar doet de rechtgeaarde PVV’er niet aan. Dat is handig voor Wilders, want zo vindt zijn kletskoek gretig aftrek. Zo kan hij aan zijn kiezers verkopen dat hij moslims met een Nederlands paspoort het land zal uitzetten. Net zoals hij van de Aalscholver gewoon een exoot maakt, maakt hij van Nederlandse moslims buitenlanders. Zo kan het zijn dat Wilders steeds weer met plannetjes komt die qua wetgeving of anderszins onmogelijk te realiseren zijn of met middelen die vele malen erger zouden zijn dan de kwaal, waarbij het hersenloze deel van Nederland staat te juichen en het weldenkende deel moedeloos de schouders ophaalt om zoveel stupiditeit.

Voor elke corrupte, frauderende, brievenbuspissende, vuilbekkende, plucheplakkende PVV-bestuurder vindt de PVV-stemmer moeiteloos een complete range aan excuses terwijl men helemaal over de rooie gaat als bestuurders van andere partijen een steek laten vallen.

Het ontbreekt de PVV’er niet alleen aan hersens, maar evenzeer aan redelijkheid. En daarom is er aan het fenomeen PVV niets te doen. Het monster wordt in leven gehouden door een verzameling domme, intens ontevreden kiezers, een groep die bovendien altijd ontevreden zal blijven. Ook Wilders zal hun ontevredenheid uiteindelijk niet kunnen wegnemen, maar hij kan ze wel lang aan het lijntje houden, ten minste zolang men niet hoeft te regeren en aan de zijlijn zure kletskoek kan verkopen aan mensen met weinig hersens, weinig empathie en te weinig geld om een lekkere stroopwafel te kopen.