Dan ik ook maar even over die stropop column van Femke Halsema

Femke Halsema zou volstrekt irrelevant zijn als ze niet door een kudde dwaallichten zou worden beschouwd als een soort “leider op links”. Waar het precies fout is gegaan weet ik niet maar dat het fout is gegaan daar plukken we met zijn allen iedere dag de wrange vruchten van. Grote kans dat het echt nooit meer wat wordt met links in dit land en dat hebben we mede te danken aan types als Femke Halsema.

De column van Halsema is een klassieke stropop. Ze legt de gemiddelde linksert een stupide infantiele gedachtegang in de mond en gaat die vervolgens onderuit halen. Hou je vast, hier komt ie:

“Ik ben links en geloof in het goede van de mens. Als mensen zich misdragen of crimineel zijn, dan komt dat door het systeem waarin ze leven. In de eerste plaats is dat natuurlijk het kapitalistische systeem, maar het zijn ook bureaucratische en religieuze systemen die mensen aanzetten tot het kwaad. Als ik de verantwoordelijkheid bij mensen zelf leg, dan heb ik een ‘conservatief wereldbeeld’ en ben ik rechts. Rechtse mensen maken de slachtoffers van systemen medeschuldig, zij doen aan blaming the victim, en dat is moreel inferieur. Ik heb wel het beste met de mensen voor en daarom ben ik links.” (demorgen)

Ik waardeer Halsema voldoende weinig om niet verbaasd te zijn als zij mogelijk zelf ooit zo gedacht heeft en vervolgens het licht gezien heeft tijdens het ondergaan van haar Stockholm-syndroom in de Tweede Kamer. Maar het zou ook zomaar een kwaadaardige discussietruuk kunnen zijn.

Typisch dat een Halsema, afkomstig van een partij die weliswaar in de naam het woord “links” draagt maar die in de praktijk het bestaan van het onderscheid tussen links en rechts het liefst ontkent en die in de praktijk een doodordinaire centrumrechtse, liberale, machtspartij wil zijn, juist plotseling out of the blue ineens iets weet te melden over “links” wanneer dat middels een kwaadaardige stropopredenering in diskrediet gebracht kan worden.

Ik zal even uitleggen waarom het moreel superieur is om links te zijn. Ik ben moreel superieur omdat ik voor vrijheid ben, omdat ik tegen repressie ben, omdat ik voor privacy ben, omdat ik tegen discriminatie ben, omdat ik tegen bombardementen in verre landen ben, omdat ik tegen martelen ben, omdat ik tegen dierenmishandeling ben, omdat ik tegen de doodstraf ben, omdat ik überhaupt tegen zware straffen ben, omdat ik voor open grenzen ben, omdat ik tegen honger in Afrika ben, omdat ik tegen uitbuiting ben, omdat ik tegen het middels dwangarbeid burgers dwingen tot “participatie” in een land met 700.000 werklozen ben, omdat ik tegen het wegsluizen van duizenden miljarden naar belastingparadijzen ben, omdat ik tegen het kwellen en brandmerken als “fraudeurs” van burgers die per ongeluk een formuliertje verkeerd hebben ingevuld ben, omdat ik tegen etnische categorisering ben, en zo zou ik nog heel lang kunnen doorgaan.

En ja, ik ben ook moreel superieur omdat ik de hersencapaciteit heb om in te zien dat niet iedereen evenveel geluk heeft als een Halsema om met een bakfietsje aan de grachtengordel binnen te lopen met een “carrière” die grotendeels bestaat uit contraproductief stupide gewauwel. Dat niet iedereen vorstelijk beloond kan worden voor het verkopen van lulkoek. Dat sommige mensen minder capaciteiten hebben, of zelfs brute pech hebben. Die kun je laten kreperen, of “eigen schuld dikke bult zeggen”, of die kun je proberen te steunen. Ook al levert jou dat zelf helemaal niets op en kost het je alleen maar geld.

Dat is allemaal niet zo ingewikkeld om te begrijpen, maar voor onze “leiders op links” blijkt dit een onmogelijkheid. Het ziet er naar uit dat Marx toch gelijk zal moeten krijgen voor er iets verandert.

26 gedachten over “Dan ik ook maar even over die stropop column van Femke Halsema”

 1. Moreel zijn wij zonder enige twijfel superieur ten opzichte van al het schorem waar die zo gezellig met massamoordverheerlijkende types keuvelende muts zich aan laaft….
  Onze waarden zijn hoogstaand en zuiver en dat kan ik van niet één rechtse lul of tuthola zeggen.
  Rechts heeft namelijk ethiek noch moraal noch fatsoen noch intellect…..
  En dat alles spreekt zó vanzelf dat het verder tijdverspilling is dat nog een keer op te merken.

 2. Ben het volledig eens met je K. t’Jong wat morele superioriteit betreft.

  En over Groen Links, de verkiezingsvideo van de afdeling Zeist van deze “Partij” zegt al genoeg.

  http://youtu.be/zsh3UgVuqN4

  Wat dat betreft is je duiding perfect :

  “Contraproductief stupide gewauwel”

 3. Nu heb ik de zekerheid gekregen dat ik ook Links ben omdat ik ook:

  “Ik ben moreel superieur omdat ik voor vrijheid ben, omdat ik tegen repressie ben, omdat ik voor privacy ben, omdat ik tegen discriminatie ben, omdat ik tegen bombardementen in verre landen ben, omdat ik tegen martelen ben, omdat ik tegen dierenmishandeling ben, omdat ik tegen de doodstraf ben, omdat ik überhaupt tegen zware straffen ben, omdat ik voor open grenzen ben, omdat ik tegen honger in Afrika ben, omdat ik tegen uitbuiting ben, omdat ik tegen het middels dwangarbeid burgers dwingen tot “participatie” in een land met 700.000 werklozen ben, omdat ik tegen het wegsluizen van duizenden miljarden naar belastingparadijzen ben, omdat ik tegen het kwellen en brandmerken als “fraudeurs” van burgers die per ongeluk een formuliertje verkeerd hebben ingevuld ben, omdat ik tegen etnische categorisering ben, en zo zou ik nog heel lang kunnen doorgaan. “

 4. “Dan zullen we onze levensstijl – en ja, ook onze hebzucht – aan een kritisch onderzoek moeten onderwerpen. Dat geldt niet alleen voor rechtse, maar ook voor linkse mensen.”
  Daarin heeft Halsema volkomen gelijk. De weg naar deze conclusie is echter vol logische fouten, te beginnen met de impliciete aanname dat linkse mensen geen eigen verantwoordelijkheid zouden willen hebben.
  Ist auch vollkommen Wurst, ik vind Halsema niet (meer) belangrijk genoeg om me daar ook nog mee bezig te moeten houden.

 5. In verband met de zo door hen gewaardeerde “vrijheid van meningsuiting ” is bij de verkiezingsvideo van de afdeling Zeist van Groen Blerghhh welke Jan Jaap met ons deelde de mogelijkheid to reageren natuurlijk uitgeschakeld …. de keizer is niet alleen naakt , maar heeft zich ook al 20 jaar niet gewassen ….

  http://youtu.be/zsh3UgVuqN4

 6. Maar ja, Halsema acht zichzelve uiteraard ook moreel superieur omdat ze naar de hongerende mensen in Afrika is geweest en “Het vreselijke” gezien heeft én ook nog eens bedreigd is door die ene twitterende mafkees. Onnozel zeikwijf.

 7. Chipo, eerlijk gezegd acht ik mijzelf ook superieur, in alle opzichten, aan iemand die mij of mijn kinderen op wat voor manier en via welk medium dan ook bedreigd.

 8. Tegen van alles zijn is makkelijk. Waar ben je voor? En ben je bereid ook de negatieve gevolgen van je keuzes te verdedigen? Wil je een communistische maatschappij, met hoe veel dwang mag dat dan gepaard gaan?

 9. @Elmar,

  “Tegen van alles zijn is makkelijk. Waar ben je voor?”

  Voor de Tegenpartij! 🙂

 10. @Elmar,

  “Tegen van alles zijn is makkelijk. Waar ben je voor?”

  Dat vraag ik me ook wel eens af bij sommige teksten. Maar het is de taak van de journalistiek om fouten aan de kaak te stellen, niet om oplossingen te formuleren. Voor het aandragen van alternatieven hebben we politieke partijen.

 11. Als dat “Tegen van alles zijn is makkelijk. Waar ben je voor?” een opmerking is die moet slaan op dit stuk dan vind ik m tamelijk achterlijk.

 12. De Groenen in Europa en Nederland zyn voortgekomen uit de kabouterparty en activiteiten van hippies, niet te verwarren met de exlinkse baantjesjagers en plucheklevers die zich groenlinks noemen.

  De Groenen vragen zich verbysterd af waarom men ondanks het falen van meer meer meer groei en winsten toch zowel van links als rechts mikt op 3% Groei volgend jaar.
  Een erkenning dat o.a. tengevolge van robots en computers minder mensen in de produktie nodig zyn en er een andere kyk op de economie nodig is. kunnen we van RECHS amper verwachten helaas LINKS laat ook verstek gaan.

 13. links is gestorven aan een overdosis multi culturisme ,de arbeiders positie is compleet ondergraven door de massale concurentie ,nu zitten we in de participatistiese samenleving welke een logies gevolg is van de multi culturele ,er was nog even kans op verandering maar dat is snel vol gaten geschoten op dat media park ,inmiddels zit er een door de ,,linkse,,verontwaardeging gelegitimeerde blonde ratten vanger om die democratiese flank af te schermen ,de situatie is hopeloos ,althans er is wel hoop want ondanks de schaakmat situatie blijft het linkse instinct wel groeien dus misschien ooit ontwaakt links uit het idealistiese zwelgen in die wereld vreemde idealen die nu zo,n 60 jaar (eigenlijk sinds drees z,n abbonement opzei)als een molen steen om de linkse nek hangen

 14. De enige hoop die Fortuyn bracht was een hoop stront ..Als je zie hoe rechts Wilders nu moet wauwelen om zijn achterban te behouden had Volkert misschien wel gelijk wat het Fortuyns gevaar betrof ( al niet qua methode dat gevaar af te wentelen ) grote kans dat we nu onder Fortuyn een nog rechtser regime gehad zouden hebben … En die partij waar jij het over hebt de “PvdA” is niet links , is nooit links geweest en zal nooit links worden ….

 15. nou meneer Bakrastani het ging het mij er vooral om dat via fortyun het monopolie van de oude politiek gebroken had kunnen worden want het gebrek aan markt werking in de politiek is volgens mij het grootste probleem waar we politiek gezien mee te maken hebben.uiteraard begrip ik dat de pvda nooit echt links is geweest,maar volgens mij heeft er nog nooit in de wereld geschiedenis een waarachtig linkse politiek bestaan (tenzij je de systemen van sommige natuur volkeren mee wilt tellen )ten slot wil ik u er op wijzen dat een hoop stront de allerbeste bemesting is voor een natuurlijke vernieuwing, dus wellicht zijn we het al eens .

 16. nou meneer Bakrastani het ging het mij er vooral om dat via fortyun het monopolie van de oude politiek gebroken had kunnen worden want het gebrek aan markt werking in de politiek is volgens mij het grootste probleem waar we politiek gezien mee te maken hebben.uiteraard begrip ik dat de pvda nooit echt links is geweest,maar volgens mij heeft er nog nooit in de wereld geschiedenis een waarachtig linkse politiek bestaan (tenzij je de systemen van sommige natuur volkeren mee wilt tellen )ten slot wil ik u er op wijzen dat een hoop stront de allerbeste bemesting is voor een natuurlijke vernieuwing, dus wellicht zijn we het al eens .

 17. ps meneer K
  Jezelf superieur verklaren is het directe einde van je superieuriteit en de 1e stap richting verrechtsing

 18. Echt links zijn of liever gezegd sociaal bewogen. Dat is de moeilijkste weg om te bewandelen voor ieder mens.

  De verlokkingen van geld, macht en status zijn moeilijk te trotseren. Rechtse mensen hebben daar veelal het intellect niet voor en zijn eerder geneigd tot…. nou ja wat je dagelijks in het nieuws leest en ziet aan oorlogen,rascime, reli fanatici, moorden, millieuvervuiling en andere misstanden. Dus het kwade in de mens zeg maar. Ikke ikke ikke ten kosten van wat dan ook en van wie dan ook.

  Ieder mens is bezig met zijn of haar eigen geluk. Dus we zijn allemaal in de basis egoistisch bezig. Maar het is vooral de manier waarop. Moet het over de ruggen van anderen en het millieu of doe je het op een andere manier. Ik probeer het tenminste niet op de rechtse manier en dat lijkt me ook gewoon de beste weg.

Reacties zijn gesloten.