Weet je wie zijn tijd ver vooruit was? Adolf Hitler

Aan de orde is een stuk in het blad Vrij Nederland over gevaarlijk racistisch gedachtengoed, toen en nu. Ze lezen het programma van de Centrumpartij begin jaren ’80 en de vraag wordt gesteld:

Was dit het? Als dit gedachtengoed gevaarlijk was, is een groot deel van de Nederlandse politici nu gevaarlijk. We lezen het twee keer door op zoek naar de levensgevaarlijke ideeën die ons toen zo verontwaardigden. We vinden ze niet en beginnen ons af te vragen: waren we toen gek of zijn we het nu? (VN)

Dit is een goede vraag die tot lezen uitnodigt. Heel verrassend is het niet dat het antwoord op die vraag uitblijft. De rest van het stuk is een soort schoolkrantinterviewtje met Wil Schuurman, weduwe van Hans Janmaat. Waar verder ook helemaal niks nieuws in staat overigens.

Maar ik zal de vraag wel even beantwoorden. Lees vooral (gratis) verder.

Ik wil het stuk in VN niet helemaal afbreken want dankzij dit stuk zag ik bijgaand televisieprogramma over de Centrumpartij en wat moeten we er aan doen (onderaan dit artikeltje). Heb je toevallig een uur over dan is het best aanbevelenswaardig om het eens te bekijken.

Hier, voor jullie: een vingertje uit 1983.
Hier, voor jullie: een vingertje uit 1983.
In dit 30 jaar oude programma zien we piepjonge BN’ers, zoals Geert Mak, en Ina Brouwer en Andrée van Es. En nog veel meer. Allemaal heilig verontwaardigd over het racisme van de Centrumpartij maar ook van de Nederlanders in het algemeen. Ina Brouwer gaat zelfs zo ver dat ze het partijen wil verbieden om racistisch gedachtegoed uit te dragen. Racisme ban je niet uit, zegt ze, maar je kunt het wel onmogelijk maken om politiek te maken die is gebaseerd op racisme.

Stel dat ze haar zin had gekregen, dan zou de Tweede Kamer nu zo goed als leeg zijn. Want het is waar: dat waar wij vroeger verontwaardigd over waren, begin jaren ’80, is nu bon ton. Om deze onnederlandse uitdrukking ook maar eens te gebruiken.

Tegenwoordig is het volstrekt normaal om in het openbaar te roepen dat negers inferieur zijn en terug moeten naar hun bananenland. Tegenwoordig is het volstrekt normaal om mensen etnisch te categoriseren, een droom van vice-premier Asscher. Als je daar dan wat van zegt dan ben je een geniepige antisemiet volgens voormalig verzetsblad Trouw. Want Asscher heeft Joodse roots. Wie zijn hier dan de racisten?

Tegenwoordig is het normaal om tientallen miljoenen moslims uit Europa te willen deporteren. Zeg je dat dan ben je “een volstrekt normale partij”, aldus de premier. Zelfs als je niet eens een partij bent maar een sekte/stichting met 1 lid.

Verder zorg je gewoon voor minstens 1 bewakingscamera per inwoner van dit land. Ongelimiteerde afluistercapaciteit en ongebreideld meelezen op het internet. Vingerafdrukken in het persoonsbewijs. DNA gegevens in een databank. Slavenarbeid. He Andrée?

Hitler zou hier jaloers op zijn geweest. Weliswaar waren zijn methoden om problemen op te lossen tamelijk primitief, gaskamers en zo, vergeet niet erbij te vermelden dat ook in die tijd alles in het werk werd gesteld om alles zo humaan mogelijk te laten verlopen. Want executiepelotons dat leverde maar traumatische stress op. In ieder geval kun je stellen dat Hitler de problemen niet alleen benoemde, maar ook met oplossingen kwam. Dat is eigenlijk het grote verschil tussen Hitler en Wilders.

De nazi’s hadden ook een hekel aan abstracte kunst en atonale muziek. Iets wat we tegenwoordig alleen nog vinden bij de “avant garde” van Thierry Baudet. Daarnaast probeerden de nazi’s het racisme (wat echt niet typisch nazistisch was, 90 procent van de wereld was toen racistisch) een wetenschappelijk tintje te geven. Ruim 80 jaar voor Joost Niemoller.

Nou en om op de oorspronkelijke vraag terug te komen: waren we toen gek of zijn we het nu? Eind jaren ’70, begin jaren ’80 stonden we oneindig veel verder weg van het nazi-tuig dan nu. En ja dat was beter dan nu.

13 gedachten over “Weet je wie zijn tijd ver vooruit was? Adolf Hitler”

 1. Inderdaad, Nederland is nu gek.
  Na een discussie met een centrum democraat kreeg ik een ban op 50 plussers.
  De nazi kon rustig doorgaan met alles en iedereen beledigen.

 2. Maar de Schreibtischmördertjes, schedelmetertjes, slavendrijvertjes en het overige gespuis uit Bruin II doen wel erg hun best in de geest van hun grote roerganger te handelen toch?
  Nog een paar van die bruine regimes en het komt helemaal goed….

 3. Wat ik lees op ultra-rechtse en nationalistische weblogs uit binnen-en buitenland stemt me treurig. Tot voor een jaar geleden dacht ik: ach, het is maar een minieme minderheid die racistisch, islamfoob, xenofoob of een andere foob is. Maar ik hoor steeds meer geluiden om me heen die intolerant zijn of nog erger een fascistische toon hebben. Fascistisch in die zin dat men zich niets aantrekt van de Grondwet, de vrijheid van godsdienst en meningsuiting, los van de vrijheid om je te kleden zoals jij wilt.Ultra-rechts en populistisch wil niet anders dan een wit Nederland zonder vreemde kleuren en namen.Vreemde kleuren en namen die over de grens moeten worden gezet of nog erger. En wat je ook zegt en argumenteert, je praat tegen een blinde muur en dat beangstigt me het meest.

 4. Bovenstaand artikel en ook het interview in VN aandachtig gelezen.
  Ik heb van 1969 tot 2013 in Nederland gewoond en heb het XRD gehalte grimmiger en agressiever zien worden.
  Maar het was er al vanaf dag 1.

  Het verschil is dat het aanvankelijk meer bedekt, geniepiger en ook nogal bevoogdend en neerbuigend in een soort cadeauverpakking van onoprechte vriendelijkheid en niet-gemeende gastvrijheid was.
  Er werd van ons verwacht dat wij blij en “dankbaar” waren in NL te “mogen” studeren en daarna werken. Zolang wij het spel mee speelden en ons “aanpasten” (= boerenkool eten, sinterklaas vieren, doen alsof wij dat lekker resp. leuk vonden),liefst een paar straten verderop gingen wonen, Nederlands met onze kinderen spraken en vooral nergens commentaar op hadden, werden wij geprezen:
  (“Als ze allemaal waren zoals jullie, zou niemand een probleem hebben”)
  Dat partijen die als links bekend stonden, daarop een uitzondering zouden zijn, heb ik nooit geloofd: het was een nuance-verschil met rechts, niets meer dan dat!

  Het gemeenteraadslid dat mij in 1969 vertelde dat een urgentie-verklaring voor een huurwoning er nooit in zou zitten “want waar jullie vandaan komen, zullen jullie ook niet meer dan een 2×3 hebben gehad”, was toch echt van de PVDA. Hij gaf nog een verhandeling over dat iedere vorm van geboortebeperking ons vreemd zou zijn (wij hadden 1 kind van 11 maanden), de “doordringende lucht van buitenlands eten” waar buren last van zouden krijgen etc.etc.
  Gelukkig konden onze ouders wat geld bijeen harken om een huisje voor ons te kopen,(de valutakoersen stonden gunstig voor ons: 1 Naf was toen 2 gulden) waarvoor we overigens geen woonvergunning kregen. We hebben er 4 jaar “illegaal” in gewoond.

  Omstreeks de jaren ’90 begonnen de maskers af te vallen en wij werden steeds voorzichtiger. Het gaat sluipend.
  Het verschil viel ons eigenlijk pas op, toen we bij remigratie in 2013, al in de vliegtuigslurf werden begroet, nota bene door een geuniformeerde security guard (het soort waar ik geleerd heb in een grote boog omheen te lopen) met een glimlachend “welkom thuis”.

 5. Navrant verhaal, Angy. Misschien kun je eens iets schrijven voor op onze site over je ervaringen?

 6. Links is in wie het internationaal steunt al vaak even fout … Zo zie ik veel steun voor de demonstranten in zowel Ukraine als Turkije .. terwijl beide voor een groot deel uit fascistische organisaties bestaan … Iets waar de Nederlandse pers natuurlijk geen aandacht aan geeft … Erger nog .. wanneer men het over Mustafa Kemal heeft gebruikt men concequent de titel “Ätaturk” wat net zo absurd is als Hitler altijd “De Fürher”noemen , Mussolini “el Duce ” of Franco “de Generalismo “

 7. Angy,wat een herkenbaar verhaal over die mensen die wilden dat je een straatje verder woonde,sinterklaas vierde,erwtensoep met kluif moest eten,en de slogan als ze nou allemaal als jullie waren…dát vertegenwoordigt nog steeds de mening van PVV stemvee.

 8. Mooi verhaal Angry, dank dat je dat met ons wilde delen.
  De (neo-) fascisten – die zoals in het geval van de VVD de wereld nog steeds (en daar gelukkig steeds minder in slagen) trachten wijs te maken dat ze iets met liberalisme te maken hebben – worden inderdaad steeds openlijker in het uitdragen van hun werkelijke ideeën.
  Hier een verkiezingsposter uit 2010: http://gr2010.nlkiest.nl/2010/01/31/vvd-nederlands.html

 9. Klopt als een bus en het is het ruggengraat van de huidige totalitair-corporatieve neoliberale maatschappij:

  @Angy: “Maar het was er al vanaf dag 1.

  Het verschil is dat het aanvankelijk meer bedekt, geniepiger en ook nogal bevoogdend en neerbuigend in een soort cadeauverpakking van onoprechte vriendelijkheid en niet-gemeende gastvrijheid was.”

  Mensen gaan zover dat ze verkiezen vaak om zelf nadeel te hebben doch eigen XRD syndroom te laten zegevieren.
  Het rijkt naar het psychopathische toe – doch is dit belangrijke kenmerk van het westerse fascisme.

 10. Mede ook uit het verhaal van VN is het eenvoudig de conclusie te trekken dat kleine landen (Nederland is er goed met een groot Amerikaans en/of Chinese stad ongeveer te vergelijken) zeer vatbaar voor MassHysteria en Paranoia zijn. Het ene volgt het andere eindeloos op als onderdeel van het niet altijd zo stiekem aangestuurde massacultuur.
  Volgen van de waan van de dag en de sterkte man van de dag is leidinggevend voor de meute. (Zombie beweging, sommige noemen het decadentie).

  De uitzondering vormt de leider van de meute die haast in elke land meteen als terrorist zou aangemeten zijn indien hij de aankondiging blijft doet dat de politie bijvoorbeeld “voebalfans in de knie moet schieten”. Het verschil is mogelijk dat hij allochtonen/buitenlandse voetbalfans bedoelt volgens de Nederlandse XRD syndroom, daarom wordt hij bespaard.

  Dat hij en zijn clubje nog niet als terrorist(en) aangemerkt zijn verklapt gewoon wie hem oorspronkelijk in zijn grandomane nationaal-chauvinistische idee voor etnische zuiverheid steunt.

 11. typisch nederlands jaren 80+ skinheads zyn fout zyn rechts en nu SuperSkinhead D Samsom Fuerer van de draaikontenparty.

  Maar wees gerust, noch VVD, noch PvdA kunnen er iets aan veranderen dat veel werk door robots en computers gedaan wordt(zal gaan worden)
  Ergo iedere party die volledige wekgelegemheid belooft LIEGT.

  Ee bepaalde vorm van “socialisme”onder leidingvan de Ryken en een kleine partytop met aanhang werd dat niet FASCISME genoemd???

 12. @Laurent:
  Ik voel me vereerd door je verzoek, misschien dat ik het nog eens doe, maar mijn ervaringen zijn volgens mij niet zo bijzonder.

  @Nexus:
  Ik ben het met je eens; het XRD verschijnsel is meer iets westers-facsistisch, dan iets typisch Nederlands.

  @Ralph:
  Die verkiezingsposter is idd veelzeggend en voor mij toch ook in zeker opzicht hilarisch:
  Het initiatief hiervoor was nog genomen door Rita Verdonk; volgens haar moest iedereen in Nederland in het openbaar uitsluitend Nederlands spreken. Nog geen jaar later kwam ik Mevr. Verdonk toevallig tegen in Parijs, ze wandelde in Beaubourg, op luide toon Nederlands pratend tegen haar gezelschap. Ik heb haar in het voorbijgaan toegesnauwd: “Vous êtes en France Madame, ici on parle Français!”

  @Neel:
  Toevallig is erwtensoep met kluif het enige gerecht uit de Nederlandse keuken dat ik ècht lekker vind; ik maak het zelfs hier op Curaçao (bij 30 graden) en heb er naar goed Antilliaans gebruik wat van naar de buurvrouw gebracht om te proeven. :))

Reacties zijn gesloten.