Wie stemt moet zijn bek houden

Nog een week of wat, 3 of zo, en we krijgen weer gemeenteraadsverkiezingen. Dan mogen wij “kiezen”, welke proleten ons geld mogen roven en verbrassen. Wordt het VVD? Die niet zal rusten voor iedereen met een modaal inkomen of minder tot slavernij is gebracht? Of toch PvdA? Die sterk en sociaal kennelijk exact hetzelfde doel nastreeft. Of toch CDA of D66?

Wat is eigenlijk het verschil tussen deze partijen? Ziet u verschil? Ik niet. Ze willen allemaal parkeerplaatsen en megalomane gebouwen en projecten. En dan praat ik uiteraard niet over hun verkiezingsprogramma’s, daar zie je nog wel wat verschil tussen, hoewel dat op gemeenteniveau uiteraard nauwelijks interessant is. En met name omdat het ’t eerste is dat ze door de plee spoelen ná de verkiezingen.

Na verkiezingen zijn partijen als CDA/D66/PvdA/VVD volstrekt uitwisselbaar. Het is allemaal meer van hetzelfde. Dus mocht u trots zijn op uw D66-stem dan houdt u zichzelf voor de gek. U heeft op CDA/D66/PvdA/VVD gestemd. Heeft u een grote lokale partij in uw gemeente? Dan kunt u deze aan dit rijtje toevoegen.

Groenlinks? Kunt u aan het rijtje toevoegen. Of u moet het onder dwang oprapen van takjes en het onder dwang poetsen van schoenen, of velletjes ontnieten, onder de bezielende leiding van Andrée van Es, echt wezenlijk vinden afwijken van beleid van eerder genoemd rijtje.

Heeft u een kleine lokale partij in uw gemeente dan zijn het avonturiers. Zonder uitzondering zijn dit voor de Bühne brallende zweefkezen. Stem er maar eens op, dan zal je het zien.

De SGP/CU, zowel Europees als lokaal kunnen we deze meestal op 1 hoop geven. Wat is nou de kernkwaliteit van deze club idioten: de macht steunen. Hebben ze altijd gedaan en zullen ze altijd doen. Want de macht zit er dankzij God of zoiets. Daarom steunen ze nu bijvoorbeeld Bruin II. En steunden ze tijdens de bezetting de nazi’s. Wat voegt je stem hierop dan toe? Meer steun voor de macht. Nou gefeliciteerd.

De SP. Best ontroerend. Jammer alleen dat (hoogstwaarschijnlijk mede door die spartaanse afdrachtenregeling) de mensen die in de raad worden gekozen vaak niet bepaald behoren tot het beste dat er te krijgen is. Zoals bij iedere partij moeten ze eerst een paar jaar hebben bewezen dat ze volstrekt onschadelijk zijn en geen grote mond hebben. Vervolgens gaan ze zitten afdragen en slaan geen deuk in een pakje boter. De afdracht was ooit bedoeld om geld te genereren voor AKTIE. Ziet u de SP nog wel eens actie voeren de laatste 10 jaar? Ik nooit. De afdracht zal wel grotendeels terecht komen bij hun onlangs aangeschafte nieuwe partijhoofdkantoortje. Dat heet geloof ik ook De Afdracht.

Een lage opkomst, nou dat pikt Rutte dus niet. Daar gaat hij wat aan doen. Zag ik laatst op de NOS. “Het publiek zegt al 200 jaar dat politici corrupte graaiers zijn”, aldus Rutte. Goh hoe zou dat toch komen?

Maar het is waar, we zeggen dit al sinds mensenheugenis. Uiteraard omdat we dit al sinds mensenheugenis weten. En dan toch om de zoveel jaar dit weer legitimeren met een stem. Wie is hier nou gek?

16 gedachten over “Wie stemt moet zijn bek houden”

 1. Gemeenteraadsverkiezingen gaan erom figuren als Andrée van Es en erger van het pluche af te houden.

  Vroeger hadden we in Amsterdam Frank Köhler. Zijn wethouderschap liep niet zo goed af.
  “Hij verzette zich tegen de liberalisering van de taximarkt en de sollicitatieplicht voor mensen in de bijstand. Toen in 2001 de gemeenteraad hem geen vertrouwen gaf om mensen in de bijstand voor te bereiden op werk trad hij, samen met de andere GroenLinks wethouder Ruud Grondel, uit het college van burgemeester en wethouders.” (wikipedia)

  Let wel: het gaat hier om sollicitatieplicht. Inmiddels kennen we al dwangarbeid.
  Maar dergelijke mensen als Köhler zijn er nog wel te vinden.

 2. Wat is het alternatief voor de huidige manier van organiseren van lokale politiek of lokaal bestuur?
  Wie gaat er dan beslissen over en zorgen voor parkeerplaatsen, zorgen voor organiseren van ouderen- en jeugdzorg, zorgen dat infrastructuur onderhouden wordt, zorgen dat mogelijkheden voor sporters gefaciliteerd worden, zorgen dat paspoorten uitgegeven kunnen worden, zorgen dat trottoirs onderhouden of aangelegd worden, zorgen dat rioleringen onderhouden of vernieuwd worden, dat onderwijs in een gemeente bestaat en kan bestaan, dat groen onderhouden of aangelegd wordt usw?

  Op één of andere manier zal iemand dat soort zaken moeten willen organiseren, besluiten, faciliteren, er geld voor vrijmaken, erover overleggen met buurtbewoners en zo.

  Wat is een andere degelijke manier om dit voor en binnen gemeentes te kunnen doen?

 3. In Rotterdam heb je het NIDA .. in Den Haag de Islam Democraten .. Het NIDA een prima stem tegen “Misbaar Rotterdam ” en PvdA , Islam Democraten een prima stem tegen zowel de PVV als tegen ex-PVVr , drugshandelaar , Salafi knuffelaar , Shiah hater , Saud-reten-likker “van Doorn “..

 4. Ik ben van mening dat de SP het in de gemeenteraad in Groningen best wel goed heeft gedaan. Dit in tegenstelling tot de PvdA en Groen Links alhier (denk aan tram en Forum wat men er door wilde drukken. Tram gelukkig gestopt; Forum wordt toch gebouwd). Als je met elkaar wilt regeren, dan ontkom je niet aan compromissen. Maar soms, en dat is in Groningen ook gebeurd, gaat het zover dat verder regeren zo ver tegen principes indruist dat het onmogelijk wordt. Het stadsbestuur viel om in september 2012.

  Nu hebben we een PvdA/D66/CDA (en SP???) bestuur. Helaas kan ik het op de website van de gemeente Groningen niet in één klik vinden. De pagina met een opsomming van burgemeester (Ruud Vreeman) en wethouders? Geen idee.

 5. Ik moet toch even wat corrigeren, het hoofdkantoor van de SP in Amersfoort heet de Moed. En wat betreft SP en actie, wij hebben altijd wel een actie lopen tegen het rechtse tuig, graaiers en ander uitschot!

 6. Die deuk in het pakje boter wordt vooral moeilijk gemaakt doordat de SP nooit een meerderheid behaalde, en VOORAL doordat overig links (pvda zowel als gggrr links) evoor koos liever over rechts te gaan dan met de SP samen een echte vuist te maken. Je kan van de SP veel zeggen, maar niet dat er geen actie wordt gevoerd en vooral ook niet dat linkse idealen alleen met de mond worden beleden. Vandaar die afdracht, die natuurlijk wel pas vanaf een fatsoenlijk bescheiden inkomen in gang gezet moet worden.

 7. Leuk al die beschrijvingen van de OUDE SP .. net zoals er binnen Groen Whatever af en toe nog iemand herinneringen ophaalt , maar onder Roemer lijkt de weg naar Sociaal Democratie toch wel duidelijk ingezet .. Hij was zelfs bereid met de VVD te spreken .. Als je wil weten waar dit soort compromis-bereidheid toe leid moet je de geschiedenis van de PvdA en Groen Whatever eens bestuderen .. en die van de CPN in Zaanstad ….

 8. De ChristenUnie komt voort uit de Anti-Revolutionaire partij en die was in doorsnee juist goed tijdens de bezetting. Dat ze nu Constructieve Oppositie zijn is weer een andere zak. En ja, in veel gemeenten gaan ze samen met de SGP.

 9. Rare, haast Orwelliaanse benaming: constructieve oppositie. De maatschappij wordt gesloopt, alles wat van waarde is weg- en kapot bezuinigd, mensen en groepen mensen worden tegen elkaar opgezet en dat noemt men ‘constructief’.
  Maar ja, tuig van de richel dat dagen achtereen in een orgie van verbaal geweld – daartoe aangemoedigd door ‘de premier van alle Nederlanders’ – staat te joelen en te tieren bij een flat en zeer dreigende taal uitslaat in een op sensatie beluste talkshow heet ook ‘bezorgde burgers’.
  Nog even en Rutte heet straks ‘een groots staatsman en visionair’ ondanks dat ie niks met visie heeft en dat ook duidelijk laat merken als ‘premier van alle Nederlanders’.

 10. O ja en ‘dwangarbeid’ heet ‘participatie’ en ‘wat terugdoen voor de samenleving’.

 11. Betreft: Rechts Betreft: VVD Betreft: Onrechtvaardigheid / onmenselijkheid

  Minister Schippers (VVD)

  Onder leiding van deze onkundige lobbyende egocentrische huppelkut minister werd door het UWV een vriendin van mij opgebeld door het UWV. Ze ligt nu met zware griep thuis WEER.

  Zij is namelijk afgekeurd 100% maar of ze kon werken want ze heeft een donornier.
  Ze blijft afgekeurd want niet de donornier maar een subdurale hematoom was de doorslag. Heeft ze namelijk ook gehad en nog tal van andere shit maar dat terzijde.

  Maar deze regering belt dus mensen met een donornier. Laat ik een ding zeggen haar arts (nevoloog) heeft gezegd als donornier patient heb je “recht” op klachten. Ze is een blijft chronisch ziek. Ook als je alleen al ziet wat ze slikt prednison Celcept of hoe het allemaal mag heten. Maar flink wat medicijnen.

  Nu kun je zien dat die VVDers schippers en dat wijf dupuis niks maar dan ook niks van de medische wereld afweten. Ik ben geen arts maar ik weet wel dat donornier patienten een verlaagde weerstand hebben vanwege het niet moge afstoten van die donornier. Dit geld natuurlijk ook voor anderen met een hart of wat dan ook.

  Griep kan koorts geven koorts is per direct een ziekenhuis opname voor dit soort patienten.

  Mensen met nierproblemen moeten letterlijk overleven. Sommige mensen komen niet eens meer op de nierdialyse afdeling want ze gaan nog liever dood dan door die hel.

  Dus stel die vrouw zou geen subdurale hematoom hebben gehad zou ze nu gezeik hebben met het UWV. Stel dat ze ergens had moeten werken en ze krijgt van een collega een griepje en ze zit met koorst op het werk of daarna ziek thuis is het direct ziekenhuis met alle gevolgen van dien. Ook haar herstel duurt langer vanwege dit alles dus die is veel langer ziek dan u en ik.

  Maar dit walgelijke UITERST rechtse kabinet laat onder hun druk het UWV mensen die patient zijn Chronisch Ziek dus opbellen of ze nog wel kunnen werken.

  Weg met de VVD, PVV, PVDA, gristengriezels en alles en iedereen die ze steunt in hun endlosungs drang.

  Dit is mijn stem advies aan u allen die gaan stemmen.

 12. Oh en nog een toevoeging als gezond en verstandig mens is het niet meer dan logisch anti rechtse gevoelens te hebben want dat is niets minder dan een hekel hebben aan onrecht waar dan ook ter wereld.

 13. Reageer hier eens op smerig stuk verdriet met de naam knager.

  Rechts is de dode tak aan de boom der evolutie. Pijnlijk maar waar.

 14. Vind ik het mooi geschreven K ’t Jong.

  Waarom zijn de politieke partijen nu niet te onderscheiden?
  Omdat ze de houding hebben aangenomen om hetzelfde baas klakkeloos te bedienen: de neoliberale economie. Dan verdwijnen alle verschillen.

  Wie anders wil zijn, moet ook met andere economische maatregelen komen.
  Of er op de sociale toer zijn – maar dit hebben we in Nederland van de laatste 20 jaren hard afgeleerd. Niemand die weet meer wat sociaal zijn betekent.

  SP zijn de enigen die een kans op herkansing maken – indien ze grote mediatieke acties enz. gaan ondernemen.

 15. t.o.v klassiek liberalisme, nationaal socialisme en communisme was neo liberalisme misschien een mogelijkheid geweest.

  we leven in 2014, smart phoness, robots, computers en een politieke Elite die nog woorden gebruikt uit een voorby tydperk.

  stem by de gemeenteraad; maar niet op een van de oude grote partyen

  omdat er geen werk Voor Allen is (tenzy dwangarbeid) gun alle mensne een basis inkomen en geniet dmv van sociale contacte en kunst

Reacties zijn gesloten.