Wilders is nuttige idioot voor Poetin

Een nuttige idioot handelt meestal uit idealisme, maar speelt daarmee machtspolitici in de kaart. Het begrip wordt vaak toegeschreven aan Vladimir Lenin. Zo cynisch was die echter ook weer niet. ‘Nuttige idioot’ is na WO-II gemunt. Een aantal Westerse intellectuelen verdedigde de Sovjet-Unie als noodzakelijk voor de goede socialistische zaak. Daarmee waren ze waardevolle bondgenoten voor Stalin en zijn opvolgers. Meermaals werd van hen geprofiteerd door de machthebbers in de Sovjet-Unie en tegelijkertijd werden ze veracht om hun naïviteit. Als voorbeeld van een nuttige idioot diende een tijdlang de bekende Franse filosoof Jean-Paul Sartre.

Eigenheid

Weliswaar kan ik me Geert Wilders moeilijk voorstellen als een idealist, maar misschien denkt hij er zelf anders over. Hij strijdt wel voor een zaak. Hij wil Nederland voor het Nederlandse volk, wie daar dan ook toe mogen behoren. Marokkanen wil hij in ieder geval niet. En de islam aanhangen is evenmin erg Nederlands. Joods is dan weer wel oké.

Tot het belang van het Nederlandse volk hoort dat het zich keert tegen de EU. ‘Eigen volk eerst’ is het devies. Andere volkeren moeten zich niet met ons bemoeien. Daarom werkt hij in de EU samen met Marine Le Pen van het Franse Front National en met Filip Dewinter van het Vlaams Belang. Die interesseren zich eveneens slechts voor het eigen volk. Samen sta je sterk, weet je wel. Samen kun je erin slagen de Europese samenwerking op te blazen. Goed, Wilders blijkt een idioot, maar waarom is hij een nuttige idioot?

Hongerige beer

Stel dat Wilders’ plan lukt, dat de EU uiteen valt. Wat zou Vladimir Poetin daarvan vinden? Zou Poetin dat toejuichen of betreuren? Poetin is een machtspoliticus. Je kunt veel zeggen over de Russische president, maar niet dat hij niet sluw is. Hij probeert zijn invloed langzamerhand steeds verder uit te breiden. De Krim smaakt de Russische beer prima. Is zijn honger daarmee gestild of smaakt het naar meer?

In zijn schoenen zou ik het prettig vinden wanneer er niet een EU-blok tegenover me zou staan, maar in plaats daarvan onafhankelijke kleine landen. Niet dat de EU nu zo’n sterk blok is, maar een bedreiging kan de lidstaten nauwer tot elkaar brengen. Op zichzelf opererende landen zijn een stuk gemakkelijker in het Russische kamp te krijgen dan elkaar steunende EU-leden. De Baltische staten zouden eventueel wel interessant zijn en Bulgaren zijn toch alleen maar fraudeurs voor veel West-Europeanen, wat moeten die ermee?

Sluw

Poetin denkt als een schaakgrootmeester. Meerdere zetten vooruit heeft hij afgewogen. Daarin past ook zijn uitnodiging aan West-Europese eurosceptische politieke partijen, waaronder de PVV, om als waarnemer op te treden bij het referendum op de Krim. De partijen hebben zijn invitatie afgeslagen, maar het is het proberen waard. De vijand van mijn vijand wil misschien mijn vriend worden. En baat het niet, schaadt het niet. Iedere scheur in het EU-bastion is er één.

Wilders gelooft in zijn goede zaak. Poetin ook in de zijne. Maar Poetin is net iets sluwer dan Wilders.

5 gedachten over “Wilders is nuttige idioot voor Poetin”

 1. Bosman heeft zijn oog toch al geworpen op de al eeuwen Nederlands sprekende bevolking van Zuid-Afrika? Mocht Poetin nog slechts denken aan Russen aan zijn grenzen, de PVV=Wilders denkt als echte schaakgrootmeester al wereldwijd en bedenkt al zetten naar Nederlands Zuid-Afrika en zelfs naar werelddelen als Europa,Amerika en Australië. Poetin is maar een kleine jongen vergeleken bij Wilders. Hij heeft inderdaad veel meer weg van Lenin en met name Stalin tijdens de oude grandeur van de communistische wereldheerschappij. Nu niet gericht tegen het kapitalisme, maar tegen de politieke verderfelijke wereldideologie islam.Zelfs zijn Marokkanen raus und moskeeën hin zijn daar maar een klein voorspel van. Men noemt dat terecht megalomaan denken!

 2. @Sjaak, hiermee geef je aan volstrekt niets van een “schijnbeweging” , dat gebruikelijk in het sport is, brood te hebben gegeten.

  Overigens heb je ooit schaken gespeeld?

 3. @Sjaak, zou echt een antirussich, tevens antislavisch gen onderhuids in West-Europa bestaan die deze anders onverklaarbare haat zou kunnen verklaren?

  Getuige het gemak waarop men de bombardement op ziekenhuizen in Servië heeft aanvardt. Net het bombardement op de civiele stad Dresden tijdens WOII.

  Er doen harde geruchten de ronde dat Rusland, China en mogelijk andere Aziatische landen bezig zouden zijn om een Internationaal Appel Tribunaal op te richten in VN verband als volgende schakel voor deze in Nederland die zal internationale misdaden gaan berechten en tevens de mogelijkheid bieden om in appel te gaan voor vonnissen die in Den Haag zijn opgelegd waarop geen appel bestaat oftewel mogelijk is.

  Het wereld bestaat niet alleen voor ons en door ons, weetjewel.

  Dit heet Multipolariteit en mensen die tot op heden steeds voor het zeggen hebben gehad hebben erg veel moeite met de nieuwe situatie.

  Hoe ver zullen ze gaan?

 4. Rusland hoort bij Europa en zou in een stelsel met Europa moeten functioneren. Dit is de natuurlijke gang van zaken.

  Uit respect voor je Sjaak, zal ik niet alles voor je gaan voorkauwen – kijk zelf wat Gerhard Schroder hierover gezegd heeft.

  Het is schande te noemen dat Europa heeft toegelaten een stelletje/groepje neo-nazis de gewapende putsch in Kiev uit te voeren en ermee condities voor de volgende oorlog aan de grenzen van Europa te gaan creëren. Lees wat mensen met kennis van zaken als Paul Craig Roberts schrijven hierover.

  Afgezien van het feit dat drie Europese Ministers van Buitenlandse zaken in deze context hebben zichzelf openbaar voor schut gezet.
  Welke Europa heeft het voor het zeggen en waar?

 5. @nexus,

  De rol van de EU en met name van Verhofstadt en Van Baalen in Oekraïne is bijzonder onfris.

  Maar pleit je voor een annexatie van grote delen van Europa door het Rusland van Poetin? Hoe moet het dan verder met de homo’s?

Reacties zijn gesloten.