Gratis eten – het kan

Gratis en gezond eten. Het bestaat. Maar je moet er wel wat voor doen. Plukken. De wildplukwiki geeft o.a. de volgende pluk- en verzameltips voor maart: Adelaarsvaren: Jonge scheuten, Berkensap, Brandnetel, Gewoon barbarakruid, Hop: Scheuten, Kleine Veldkers, Paardenbloem: Molsla, Vogelmuur, Daslook en Ganzeneieren. Wanneer je bijvoorbeeld op Vogelmuur klikt krijg je een pagina met een beschrijving van de plant, tips over wanneer en waar je hem kan vinden, wat je er mee kan doen, en recepten.

Maar er is meer. Er is ook ook een wildplukwijzer. Hier kun je je woonplaats opzoeken en kijken wat er in de buurt te plukken is. Als je iets ziet, in mijn geval vond ik bijvoorbeeld vlier, dan kun je via de wildplukwijzer weer op de wildplukwiki terecht komen.

Wildplukwiki meldt:

Van de vlier kun je het hele jaar door eten: Judasoren in de winter, jonge scheuten in het vroege voorjaar, later bloesem, de groene bessen, en tenslotte de rijpe bessen. (vlier)

Behalve van vlier eten kun je er ook bijna gratis (want je hebt suiker en citroen nodig) alcoholische drank van maken.

Rechtstreeks in de natuur plukken is oneindig veel goedkoper dan bij de Albert Heijn kopen. Maar het zou me ook niks verbazen als het ook erg gezond is. Mits je het goede plukt natuurlijk.

9 gedachten over “Gratis eten – het kan”

 1. Oh, maar dat is geweldig! Net wat ik zocht, aangezien ik afgelopen week net met een buurjochie (jaar of 7) over giftige besjes etc. heb gehad, nadat hij vroeg wat dat voor een bes was en of deze ook opgegeteen kon worden.

  Er is ook een site, ergens, waar je op kan aangeven wat voor eetbaars in je eigen buurt/ dorp/ stad is. Weet alleen het adres niet meer. Dacht dat ik die onder m’n bladwijzers had gezet, maar helaas.

 2. Gratis eten is leuk, maar gratis wonen zou leuker zijn, want dan kon je bijna leven zonder geld. Onderwijs kun je al bijna gratis vinden, maar net niet helemaal. Zonder geld geen internet. Gratis gezondheidszorg is er ook niet, al lopen er best veel werkloze gezondheidswerkers rond.

 3. Hallo, ja…maar…ik had een andere site in gedachten. Andere layout in ieder geval. Zal later/ morgen wel even kijken of ik de site die ik bedoel terug kan vinden.

 4. Ja, dat is die ik bedoelde, Arnold!

  Dank, en zeker ook aan Joke voor haar link. Alle link kan & ga ik zeker gebruiken om de interesse van mijn buurjongen iets meer te prikkelen (op een gezonde en verantwoorde wijze, uiteraard).

  Ga ik dalijk even de link van knutselsmurf smurfen (ook dank!)

  Even een “pretpakketje” voor die blaag samenstellen. Nogmaals heel veel dank!

  Had ik al ‘dank je wel’ gezegd? Nee? Bij deze! ;-]

 5. ik eet al jaren vanaf 1 april tot eind oktober 1x per week 7blad als groente.
  das in elke tuin te vinden als “onkruid”
  ook eet ik 1x per week citroenmelisse en druivenbladeren..
  voor de leut af en toe wat viooltjes en oostindische kersblaadjes en bloemetjes door de sla
  gratis en voor niks groeit dat in mijn tuin!!
  vlierbloesem plukken onderweg en thuis dopen in beslagje en frituren is een heerlijke variant op pannenkoeken.
  bij veel vlierbloesem maak ik er limonade van.
  zomers geen probleem om van mijn kleine inkomen rond te komen!
  in de herfst wilde bramen overal te pluk.
  en de bessen van de vlier en lijsterbes.(maak een gelei van lijsterbes en je weet opeens waar crodino naar smaakt)
  meidoornbesjes zijn ook lekker..
  tip: weet u niet precies welke bessen allemaal eetbaar zijn..volg uw turkse buren.. die weten nog precies wat je kan eten in een park !

Reacties zijn gesloten.