Onwetendheid is macht, lijfspreuk van de VS

220px-Національний_заповідник_«Херсонес_Таврійський»_2Als nieuwsconsument moet je steeds goed afgericht zijn. Vijftien jaar geleden werd de laatste deelstaat van Joegoslavië door bombardementen van industrie ontdaan, en van bewoners (weten we de slachtofferaantallen van de NAVO-bombardementen eigenlijk?) – dit ter wille van de zogenaamd met genocide bedreigde inwoners van Kosovo. (Wellicht denkt u nog steeds dat dit de reden van die bombardementen was). Dat dit de ertsrijkste streek van Servië was en dat er inmiddels de grootste basis van de VS in Europa is ingericht staat natuurlijk geheel los van de bommencampagne. Servië was een verschrikkelijke vijand, dat weet u.
Zij hebben dan ook helemaal niet teruggeschoten, de lafbekken. En Jeltsin bromde wat maar deed niets.

Terug naar nu. Vanuit Moskou is geen ogenblik een verhaal verkocht dat de Russen van de Krim of het vasteland van Oekraïne met genocide worden bedreigd. Met een door nazi’s gedomineerd door de NAVO geïnstalleerd regime in Kiev zou het nog niet zo’n gek idee zijn dit te verkondigen. De Krim is wel geweldloos zestig jaar na de aanhechting aan Oekraïne terug bij Moedertje Rusland. Het naziregime in Kiev had als eerste decreet na de installatie afgekondigd dat alle talen behalve Oekraiens in het openbaar verboden waren – wat natuurlijk vooral de Russischtaligen treft maar niet hen alleen. Er worden 23 andere talen gesproken in het land, en ook de Krimtataren, die eerst tegen de terugkeer van de Krim naar Rusland heetten te zijn zouden kunnen bedenken dat een dergelijke taalpolitiek hen treft.

Nu de hele voormalige Sowjet-Unie is opgenomen in het Wereldkapitaal – iets wat al ingezet was voor de grote instorting van de regimes in Midden- en Oost-Europa in 1989-91 – is er geen economisch argument voor oorlogstoken tegen met name Rusland (of China, maar dat is weer een ander verhaal). De belangrijkste reden – als de bijna allesbeheersende oorlogsindustrie buiten beschouwing blijft – is dan toch politiek: de VS moeten domineren, niet alleen via McDonald’s en Starbucks. Rationaliteit lijkt voorts ver te zoeken. Weet men in Washington dat Rusland toch echt nog steeds een kernmogendheid is die in staat is de wereld vele malen op te blazen? Zo ja, waarom dan oorlog riskeren om – de Krim? Donetsk?

Opmerkelijk: hoe minder men in de VS weet van de wereld, hoe meer men geneigd is in te stemmen met het idee dat er op geslagen moet worden. Slechts een zesde van de respondenten in een onderzoek gepubliceerd in de Washington Post wist de Oekraïne op de kaart aan te wijzen. Toch weten heel wat stemgerechtigden in de VS heel zeker dat zij vreselijk bedreigd worden door de Russen in Donetsk of op de Krim en dat de tuchtigende hand van de luchtmacht orde op zaken dient te stellen.

Een Nobelprijswinnaar van de Vrede die een wereldoorlog begint – evengoed zullen we het niet kunnen navertellen.

2 gedachten over “Onwetendheid is macht, lijfspreuk van de VS”

  1. in de USA zitten meer mensen in de gevangenis dan in Poetins Rusland.
    merkwaardiger wys veelal lieden met een kleurtje.

    Griezelig is dan ook dat nederland zoveel van USA overneemt,

  2. ‘Onwetendheid is macht’ is dat ook niet de lijfspreuk van de Taliban?

    Soort zoekt soort, dus in zoverre kan ik het wel begrijpen.

Reacties zijn gesloten.