Wat moeten we met de PvdA – met of zonder ideologische veren?

Ik heb wel eens op Wim Kok gestemd, en dat voelde goed. Achteraf is dat tegenwoordig één van de belangrijkste redenen geweest dat ik nu überhaupt niet meer stem. Ik heb zelfs meer dan eens op de PvdA gestemd. Meestal strategisch. Maar, wie het weet mag het mij vertellen, wat kan tegenwoordig nog een reden zijn om PvdA te stemmen? Masochisme? You tell me.

Als je graag iets doet voor de zwakkeren in de samenleving kan je de PvdA beter mijden als de zwarte dood. Als je graag iets doet tegen racisme idem dito. Een goeie reden om PvdA te stemmen kan zijn dat je graag wil dat VVD beleid wordt uitgevoerd. Voorbeeldje, voor de Bühne moest er iets gedaan worden tegen de strafbaarstelling illegaliteit. Dus kregen de hoogste inkomens een half miljard belastingverlaging cadeau van Samsom.

De strafbaarstelling, die volgens Samsom trouwens altijd al symboolwetgeving was, was symboolwetgeving. Zo werd het ook door o.a. premier Rutte bekend gemaakt op de dag dat die deal het nieuws haalde. Illegalen kunnen een inreisverbod krijgen en als ze dan toch in Nederland zijn dan zijn ze strafbaar. Zo is de wet nu al. Dus wat strafbaarstelling van illegaliteit dan nog toevoegt? Nobody knows. Toch vond de PvdA het nodig om voor het verwijderen van dit symbooltje een half miljard aan de happy few binnen de VVD te betalen. Dus waarom je op de PvdA zou stemmen, nobody knows.

Dwangarbeid verrichten doen de paupers al lang niet meer alleen voor de VVD-wethouders. De PvdA is precies hetzelfde. Het is niet alleen geen linkse partij, het is zelfs niet eens een fatsoenlijke partij.

“Fatsoenlijk” noem ik in deze bijvoorbeeld dat je niet asielzoekers en buitenlanders treitert, belastert en mishandelt. Een goed voorbeeld van zo’n fatsoenlijke partij, op rechts, is D66. Weliswaar vercomposteert deze partij de misdeelden in de samenleving, maar het bruine anti-buitenlander-randje zit er beslist niet bij. Heel fatsoenlijk rechts dus.

Het is zelfs nog gekker: ik heb nog nooit D66-politici horen brallen over uitkeringstrekkers die zich moeten wassen anders uitkering kwijt, of bevolkingsgroepen met een genetische aanleg voor bladiebla. PvdA’ers wél. En die voeren nog economisch VVD (=D66) beleid uit ook. Stel je wil dus eigenlijk per se op PvdA stemmen, dan kan je nog beter D66 stemmen met het zelfde resultaat alleen dan minder………… ranzig.

Fatsoenlijk rechts bestáát, het zit daar: D66.

Fatsoenlijk links? Bestaat niet. De Partij voor de  Dieren wil geen links heten (en zijn ook helemaal niet zo fatsoenlijk, ik noem bijvoorbeeld hun Ribbentrop-Molotov pact met de bruinen over onverdoofd slachten). Van GroenLinks, hoewel ze, ik geef het toe, weer een beetje naar boven aan het krabbelen zijn, zitten de antihoofddoekjespolemiekjes van Halsema tijdens de hoogtijdagen van de kopvoddenhaat ons nog te vers in het geheugen, en het oorlog voeren in ruil voor de macht van Jolande Sap heeft ook niet echt mee geholpen. En dan tenslotte de SP. SP’ers schrijven stukken op Der Muilkorver Online. En helpen Agema om de hoax te verspreiden dat ze is bedreigd door “links tuig”. Een Nederlandstalig quotum op de radio, daar heeft de SP ook voor gestemd. Dit zijn wij ook nog niet vergeten.

Dus we kunnen links kiezen of rechts. Maar fatsoenlijk valt er niets te kiezen, dan wordt het toch D66.

Ja, of niet stemmen uiteraard.

24 gedachten over “Wat moeten we met de PvdA – met of zonder ideologische veren?”

 1. Op 22 Mei gaat mijn stem zeer waarschijnlijk naar D66. Eigenlijk al eerder, ik stem per brief. Ik zie momenteel geen alternatief, maar ik sta nog open voor andere stemadviezen.

 2. Je kunt beter niet in zijn algemeenheid zeggen: “ik stem op partij X.” Het hangt af van de verkiezing – lokaal, provinciaal, nationaal, Europees – welke partij het minst slecht is.

  Je kunt ook niet stemmen, maar dan komt je virtuele stem sowieso verkeerd terecht.

 3. Je bent weer goed op dreef ’t Jong. Puik stuk. Niks aan toe te voegen, helemaal juist. Ik vind ze ook ontzettend deerniswekkend die PvdA’ers die in verkiezingstijd met hun standjes op zaterdagmorgen op de markt staan met foldertjes en ballonnetjes en andere spiegeltjes en kraaltjes….

 4. Godzijdank ben ik politiek opgevoed door mijn grootvader , deze oude communist had een haat voor Sociaal Democraten die alleen ( en dat zelfs niet altijd ) werd overtroffen door zijn haat voor alles wat naar fascisme stonk .. D’66 komt trouwens uit de zelfde gifbeker als de PvdA en het huidige Groen- Blerghhhh , zodra men liberalsme bij links “inmengt ” krijgt men een vorm van politiek waar opertunistische baantjesjagers op afkomen als vliegen op een hoop verse stront ,,,,

 5. K., het gaat me om Verhofstad in dit geval. Zijn rol in de Oekraine was meer dan dubieus, maar hij is wel een van de weinige die iets van een visie op de toekomst van de EU heeft. En dat vind ik belangrijk.

 6. Ben het met de beoordeling fatsoenlijk rechts eens. Met fatsoen valt het Nederland uit de etnische oorlog veroorzaakt door Wilders/PVV/Consorten weg te halen en opnieuw naar een fatsoenlijke gezamenlijk samenleving op te bouwen. De rest van Rechts heeft enkel splitsend en schade berokkenend al die jaren gewerkt.
  De economische kant van D66 moet fijngeslepen worden naar kleinschaligheid en duurzaamheid, doch komt niet alles in een klap, de bazen zijn niet gewend dat iemand ze wat vraagt.

  Zou ik liever ook fatsoenlijk Links willen zien als de Linke in Duitsland, doch zijn we daar altijd erg traag met deze soort ontwikkelingen in Nederland.
  (Anders is er geen marktwerking, he? :))

 7. Nexus, die Linke ontwikkelen zich ook steeds meer tot onconstuctieve Nee!-roepers. Bovendien doen ze nog steeds niks met hun uiteindelijk extreem-rechtse SED-verleden. Dat laaste neem ik ze nog zeer kwalijk.

 8. Toch wel nog een puntje. Kijk, D66 met haar verafgoding van ongebreideld kapitalisme en compleet vrij spel voor de banken die zo ontstellend veel ellende veroorzaakt hebben en veroorzaken staat daarmee wel iets voor dat welhaast onvermijdelijk tot de opkomst van fascisme moet leiden omdat dat m.i. nou eenmaal inherent is aan het kapitalisme. En in die zin heeft hetgeen bijvoorbeeld Pechtold te zeggen heeft over der Schlümpfe-Führer Wilders naar mijn gevoel iets hypocriet’s.
  Plus wat ’t Jong ook zegt: in het EP is D66 één met die andere (op zijn minst welhaast) fascistische club, VVD.

 9. @LRd, ik stem niet en zeker niet op D66. ’t Moet inderdaad niet gekker worden. Complimenten voor je mooie artikel van gisteren!

 10. @Cornelis , heb net paar dagen geleden een zeer zinvolle poster van Die Linke gezien en dat spreekt me heel veel aan:

  ” EU – meer geld voor de mensen, dus niet voor de banken!” (mijn vertaling)

 11. Tja, jongens, jullie moeten het zelf weten als je D66 stemt, en dus VVD. Maar ik raad het ten sterkste af. De enige partij die er voor mij toe doet, is de SP, die alhier weer eens verketterd wordt. De Socialistische Partij vindt armoede geen optie, Partij voor de Dieren heeft dezelfde mening. Gewoon fatsoenlijk omgaan met mensen. Ook al zijn ze GEEN miljonair of bankier.

  Sociale politiek betekent mensen niet in de stront laten zakken als ze het moeilijk hebben. En ook jullie, D66 stemmers, zijn niet immuun voor van alles en nog wat dat je leven op zijn kop kan zetten. Ik ken een echtpaar van midden 30. Beide een baan, koopwoning, en joechei. Toen kreeg mevrouw kanker, een lang slepende soort. Na 2 jaar werd haar loon gestopt, maar ging ze nog steeds ziekenhuis in en ziekenhuis uit. Hun huis staat te koop. Dat is VVD / D66 politiek. De SP vindt dit onmenselijk gedrag en ik ook. http://www.politiek9.webnode.nl

 12. @Martin007, De SP vindt racisme en vreemdelingenhaat promoten wel een optie…en jij?

 13. “is de SP, die alhier weer eens verketterd wordt.”

  Een mogelijk zelfopgelegde slachtofferrol, Martin007, werkt nogal op mijn lachspieren. Vooral omdat ik hier op Krapuul toch echt andere politieke partijen zie langskomen. Gebruik bijvoorbeeld de zoekfunctie voor de PVV eens. Zekers aan te bevelen. Je persoonlijke visie op een bepaalde politieke partij (in casu: de SP) is welkom, hoor. Maar laat ik er tevens bij vermelden…naah. Seen one, seen most of ‘em.

 14. De PVDA zijn de handlangers van de VVD. Dus ze zijn eender. Wat we met ze moeten is gewoon zo snel mogelijk opdoeken. En dat kan gerust. Want rechts is een blijft de dode tak aan de boom der evolutie. We zijn stukje en beetje een Ronny Retard (was hij echt tijdens zijn ambt) Reagan land aan het worden en dat moeten we we echt niet willen.

 15. vandaag in de Metro:
  Lodewyk Ascher PvdA ministervan social zaken===
  “Door het verhogen van de pensioenleeftyd zullen er veel minder personeelstekorten optreden.
  bovendien verdynt veel werk door automatisering of doordat bedryven activiteiten verplaatsen naar lage lonen landen.

  myn vraag, dit alles wetende welk masterplan heeft de PVDA????

 16. @Richard Walter, dat plan hebben ze niet. De PvdA heeft visie noch talent. Racistische en fascistische ideeën hebben ze in overvloed en schedelmeter Asscher met de hobby’s van de Holocaust-organisatoren Stuckart en Heydrich is er de verpersoonlijking van samen met ‘etnisch monopolist’ Samsom die geïnspireerd door zijn kinderen iets met illegaliteit rommelt in ruil voor 500 miljoen Euri – op te brengen door de armsten – aan de VVD.
  Verder zijn de dwangarbeidpraktijken die zogenaamd naar werk leiden, gewoon een vunzige leugen. Mensen moeten eens ophouden klakkeloos achter dat tuig aan te lopen en te doen wat ze denken te kunnen voorschrijven…

 17. Helaas mensn fatsoenlijk rechts bestaat helaas niet! Alles wat naar rechts riekt en waar rechts de kop op steekt moet het bestreden worden! Kapitalistisch tuig is het!

 18. Kun je als je meer dan 200.000 verdient nog steeds beweren dat je links bent???
  Link, dat wel.
  Net zo min als Groenlinks betekent een milieu vriendelijke maatschappy gebaseerd op mensvriendelyk gedrag volstaat het met links of rechts kreten te slaken.
  Groen is dingen anders doen

Reacties zijn gesloten.