Een wereldoorlog ingerommeld?

220px-Nagasakibomb

De NAVO stuurt binnen enkele dagen vliegtuigen en schepen naar zijn oostelijke NAVO-lidstaten als reactie op de Russische agressie in Oekraïne.

Wie neemt de bron van zo’n zin nog serieus? De Volkskrant, zou die echt als enige spreekbuis zijn van de Leiders van de Internationale Gemeenschap, de Wereldorde, of wat ze voor namen durven te debiteren verder, “het vrije westen”, noem maar op.

Er zijn maar heel weinig mensen in leven die het begin van wat de Eerste Wereldoorlog zou blijken te worden bewust hebben meegemaakt. Zo ja, dan was dit als kind – en hun kinderlijkheid lijkt overeen te komen met het niveau dat het veracht publiek momenteel volgens een medium als de Volkskrant dient te hebben. “Russische agressie”. Brandstichting, sluipschutters, bestormen van overheidsgebouwen, het in elkaar rossen van politie door nazimilities – dit alles werd ons verkocht als een democratische opstand tegen een dictator die weliswaar gekozen was maar dat moest niet te veel beklemtoond worden. De “Internationale Gemeenschap” wilde een nazibewind in Kiev en het is er gekomen.

Dat dit regime moet bouwen op zijn eigen milities, zeg maar eigen SA en SS, en dat die nog niet zo ver zijn om tegen de woedende opstand op te treden, blijkbaar is het niet van belang. Als het leger van Oekraïne iets had voorgesteld zou dit wel gebleken zijn toen de gekozen regering werd afgezet door de meute van Maidan. Of bij de confrontatie over de Krim. Wij weten dat het niets was, dat het niets is en dat de tijd om iets te worden zal ontbreken.

Welnu, laat ik het even zeggen als iemand die niet in een kletsprogramma op de treurbuis zal worden uitgenodigd maar die er wel voor doorgeleerd heeft. De enige grote speler rond Oekraïne die zich rationeel opstelt momenteel is Rusland. Het heeft er niet veel baat bij een groot deel van Oekraïne te annexeren, het wil een zich enigszins betrouwbaar gedragend bewind in Kiev, niet de nazi’s die nu de dienst uitmaken. Heel waarschijnlijk wilden Washington, Berlijn en Brussel dat ook, ze hebben een of andere louche bankier naar voren geschoven die plotseling voor president speelt. Maar de nazi’s zijn op sleutelposten gezet, net als in 1933 ja, en een “technocratisch” regime dat er voor zal zorgen dat de bevolking in alle rust crepeert, zoals in Italië, Ierland, Portugal, Griekenland (ach, de rust) zal er zo te zien niet komen zonder nieuwe staatsgreep. Of er tijd voor is en of de “Internationale Gemeenschap”, wat ongeveer hetzelfde is als de NAVO, rationeel handelt, ik heb er geen vertrouwen in.

Hoe geweldig de verslaggeving is bij zo’n Volkskrant blijk wel uit een zin als

Militaire vliegtuigen zullen naar verschillende punten in Oost-Europa gevlogen worden. Ook zullen er schepen geleverd worden aan de Oostzee en de oostelijke Mediterraanse Zee.

(Dan valt het wel weer mee dat de Oostzee inderdaad Oostzee heet en niet Baltische Zee wordt genoemd, wat ook vaak voorkomt).

Genoeglijk vanachter het bureau werkt de Wereldorde ons allen de derde wereldoorlog in, als de politici in “het westen” doorgaan met irrationeel gedrag en provocatie. Niemand heeft zich afgevraagd waar de NAVO nog voor moest dienen en waarom deze club moest worden uitgebreid, hoewel Servië, Afghanistan en Libië als eerste landen de bommen hebben mogen ontvangen van de Democratische Marktgeoriënteerde Beschaafde Orde. Waarschijnlijk vond u het allang best. En misschien denkt u, en denken “ze” in Washington, dat Rusland ook een klein rotlandje is dat je door het tegen de muur te slaan duidelijk maakt wie de baas in de wereld is, zoals een of andere zogenaamde neocon over Irak zei, ruim tien jaar geleden.

Ik zou er niet op rekenen dat dit een juiste gedachte is.

Een klemmende vraag: is er in Nederland nu echt helemaal niet meer zoiets als een vredesbeweging die van zich kan laten horen tegen de waanzin van Hennis en de rest? Of vindt men dat Nederland pas echt sterk en sociaal wordt als het een derde wereldoorlog ingerommeld wordt?

6 gedachten over “Een wereldoorlog ingerommeld?”

 1. Het is zaak dat “Het Westen” de huidige regering in Kiev onmiddelijk laat vallen en de vorige regering opnieuw, maar demissionair wordt geinstalleerd. Onder voorwaarde, en daar komt Rusland in het spel, dat er snel verkiezingen worden uitgeschreven. Al dan niet in een federaal Oekraine.
  Nog is er geen burgeroorlog en is het aantal burgerdoden beperkt. Nog bestaat de kans dat de verschillende partijen zich niet tot wraak genood voelen..

 2. “De EU zorgde voor een lange periode van vrede” zo zeggen de voorstanders, “al die extra welvaart”.

  Kijk eens naar alle verlegde grenzen vanaf pakweg 1980 tot vandaag, dan wordt duidelijk hoe de expansie verliep. Het masker valt nog verder af, als je het uiteraard nog kan en wil zien door alle vrije marktpraatjes heen. Gevaarlijke grote blokken van macht die elkaar gaan testen vrees ik.

  Bedrijven en politiek zijn inmiddels volkomen “intertwined”, de kapitalistische economie loopt vast, de geschiedenis herhaalt zich.

 3. Ja nu moeten de soldaten ineens verstandig zijn.

  “Papa wat dacht u eigenlijk toen H.van Baalen en G. Verhofstadt stonden te krijsen op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev dat Europa hen niet in de steek zou laten?”

  Misschien zou invoeren van het vak geschiedenis niet zo’n gek idee zijn. Of wordt dat nog onderwezen?

 4. Volgens buitenlandse analisten gaat vandaag de situatie naar zijn logische ontknoping.

  Rusland/Poetin hebben het control op dit moment volledig in handen wat de Oostelijke deel van Oekraïne betreft.
  Of het goed is of niet, hebben de EU tevens NAVO volledig gefaald, eerder omdat NAVO blijkt een onderdeel van probleem ter plaatse te zijn. Vooral door het betrekken van huurlingen aan de kant van de fascistische putschisten.

  Men heeft de strategische fout begaan een fascistische putsch te gaan rechtvaardigen/steunen terwijl men had helemaal niet in ogen de etnische verscheidenheid van Oekraïne. Wat handjevol mensen in Kiev wouden aan de rest van het land opleggen is nu volledig tot stilstand gekomen.

  De EU heeft aan passant ook een Morele les door Oekraïne gekregen: de soldaten willen niet tegen het eigen volk schieten.
  De neoliberalen hebben gevaarlijk openbaar hun innige verband met fascisme en neo-nazi’s tentoon gesteld, wat we nu reeds in onze land hebben kunnen gadeslaan.

  Einde verhaal.

 5. Nu zal men, voorla wat de NAVO betreft, hard op de PR-roeptoeter gaan luiden over allerlei soorten geldverslindende “maatregelen” op de proppen komen om enige geloofwaardigheid te behouden.

  NAVO heeft voor de wereld in deze situatie aangetoond dat het een archaïstische organisatie is die hopeloos in de tijden van de Koude Oorlog achtergebleven is.

  Wat kost dat ons allemaal – EU burgers?
  Hoe lang gaan we dit allemaal betalen?

Reacties zijn gesloten.