Identiteit

Pesten. Wie is er niet mee grootgebracht? Het ministerie van Onderwijs werkt aan een pest-protocol, volgens een mevrouw die op Radio 1 de zoveelste website waarin pesten centraal staat mocht aankondigen. Het is ook hier de bedoeling dat alle betrokkenen met elkaar gaan chatten. Pesten kan soms nare en blijvende gevolgen hebben. Het komt wel eens voor dat een kind na jarenlang door klasgenootjes te zijn getreiterd zelfmoord pleegt. Dan laait de nationale ophef over pesten weer even op, is iedereen verontwaardigd en zijn er talkshows met deskundigen en bekende Nederlanders die ook een mening hebben. Een week later heeft bijna niemand het er meer over.

In de wijk Duindorp in Den Haag worden allochtonen stelselmatig gepest, zo meldde Omroep West. Niet-blanke nieuwkomers worden bij aankomst bedreigd, ruiten worden ingegooid, muren worden met verwensing beklad, met varkenskoppen worden moslims verwelkomd. Ze worden zo lang gepest totdat ze vertrekken. Onomwonden vertellen buurtbewoners dat het goed is om je zo racistisch mogelijk uit drukken, want ‘buitenlanders horen hier niet’, die pakken woningen van blanken af. Je hoort aan de tongval en het woordgebruik dat het uitschot is dat op de PVV stemt, maar een roomblank Nederland nastreven moet je tegenwoordig serieus nemen en respecteren. Je kunt immers langs democratische weg politieke macht verwerven door zulke mensen te beloven dat jij dat even voor ze gaat regelen.

Net als in delen van Duindorp hangen op het Blaricumseplein, ook in Den Haag, de oranjevlaggetjes al klaar voor het komende WK over enkele maanden in Brazilië. Over het hele plein hangen oranje vaantjes, afvalbakken zijn oranje gespoten, hekjes rond het parkje zijn afgedekt met oranje folie, verkeersborden zijn beplakt met oranje plastic. De omwonenden hebben het Blaricumseplein omgedoopt in Oranjeplein. Het enige dat nog ontbreekt zijn de luidsprekers voor het bijbehorende gelal en gebral en de kratjes hoog opgestapeld naast iedere voordeur. Je zult er maar wonen en geen fan van voetballen of het koningshuis zijn. Verplicht drie tot vier maanden genieten van het volledig doorgeslagen plezier van je obsessieve buren.

In Nijmegen loopt deze dagen de helft van het winkelende publiek rond met een tas van Primark, bekend van misbruik van kinderen in derde-wereldlanden voor goedkope arbeid en ingestorte textielfabrieken in Bangladesh met talrijke doden. Voor sommigen mensen is het blijkbaar oké om identiteit te ontlenen aan het misbruik maken en uitbuiten van anderen. Eigenlijk is zulk consumptief gedrag het logische gevolg van pesten en treiteren. Als jij het maar leuk hebt en kunt lachen met je vriendjes en je niets hoeft aan te trekken van een ander die daar de dupe van is. Jezelf profileren ten koste van een ander en zwaaien met een vlag die waarschijnlijk gemaakt is ergens in een lage-lonenland.

3 gedachten over “Identiteit”

 1. Pesten is een der minder besproken typisch nationale trekken.
  Het wordt goedunkend door de wetgever alom toegestaan.

  Het is eigenlijk een wezenlijk veelal onbesproken onderdeel van onze cultuur waarop net als in het geval van de Zwarte Piet ligt een Nationale Fatwa om deze zaken in de wortel te doen onderzoeken.

  Typisch: mensen die worden ermee geconfronteerd net als in het recente geval met de Einstein college doen alles-om-alles om de deksel van deze doofpot, oftewel beerput, aan te trekken. Zo vaart Nederland nog steeds rond – alles onder het tapijt wegend. Hoe lang nog?

  Pesten is eigenlijk een wezenlijk onderdeel van de eeuwige Heilige Slavernij Drie-eenheid: Xenofobie-Racisme-Discriminatie.

  Je kan de Xenofobie niets bestrijden indien je gelijk ook het Pesten-syndroom niet aanpakt!

 2. “Voor sommigen mensen is het blijkbaar oké om identiteit te ontlenen aan het misbruik maken en uitbuiten van anderen. ”

  Het ergste is gekomen zodra dit principe gaat voortleven als onderdeel van de Nationale cultuur.

  De salaristrekkers van de Tweede Kamer zagen dit, vonden het goed en bleven ongestoord hun salaris trekken…

 3. Ik woon daar en ben het er niet mee eens. Mij is niks gevraagd net als de meeste bewoners daar niet. Deze mensen zijn van het slag Duindorp. Glazenzetters, klussers en werklozen. Zij parkeren hun auto waar ze willen en hoe ze willen. Ze laten hun pitbullhond overal schijten en ruimen niks op. Twee maanden voor het wk kijken we al tegen die kinderachtige shit aan en regelmatig zijn de Hollandse hits al te horen. Deze mensen verpesten de woonomgeving en proberen hun vorm van gezelligheid op te leggen aan de rest van de buurt. Ga niet met deze mensen in discussie want ze zijn agressief en staan niet open voor enige reflectie. Wat zij mooi of leuk vinden is het en verder niks. “Als iemand het niet bevalt dan hoepelt ie toch op”. Naar alle media sturen deze mensen hun foto’s om op de enige manier te horen te krijgen hoe leuk het toch is om een plein te versieren. Dat hun feestje bijna altijd ten koste van anderen gaat vergeten ze voor het gemak. Ze proberen hun lage moraal aan anderen op te leggen en het neer te zetten als een soort van Haagse identiteit waar je trots op moet zijn. Gelukkig bepalen weldenkende Hagenaars dat gewoon zelf.

Reacties zijn gesloten.