Soeverein

In opdracht van de EO deed marktonderzoekbureau TNS NIPO een enquête onder de noemer ‘Hoe deed Willem-Alexander het in zijn eerste jaar als koning?’ Daaruit kwamen weinig verrassende resultaten. Volgens 84% had onze koning het goed gedaan, het vertrouwen in hem was gestegen van 70% tot 88%. Driekwart van de ondervraagden vindt dat er ruimte moet blijven voor een christelijke geloofstraditie binnen de monarchie. Ongeveer de helft vindt dat hij een deel van zijn inkomen moet inleveren uit solidariteit met landgenoten die er op achteruit zijn gegaan. Het gaat dus om het gevoel, denk je dan, want in werkelijkheid zal dat weinig bijdragen aan een verbetering van de positie van die mensen. 76% vindt dat Willem Alexander voldoende gezag uitstraalt. Dat konden we al eerder zien in het Heineken Holland House, waar hij een biertje dronk met de ex-KGB-agent tegenwoordig president Poetin, die een geschat privé vermogen heeft van 70 miljard dollar.

Er staan wel twee buitengewoon opmerkelijke bevindingen in het rapport. Zo vindt 66% dat de koning zich best mag uitspreken over actuele kwesties, behalve als het om de ‘recente Marokkanenkwestie’ gaat. Dan vindt een meerderheid dat hij zijn mond moet houden. Tegelijkertijd vindt 60% dat hij meer moet opkomen voor mensenrechten. Of dat dan inclusief of exclusief Marokkaanse Nederlanders is is niet onderzocht. Er zijn ook maar ruim 1000 mensen ondervraagd, dus de kans dat er iemand uit Volendam, Duindorp of Rucphen tussen zat is heel erg klein. Maar het is opmerkelijk dat men aan de ene kant vindt dat de vorst geen mening mag hebben over wat er speelt rond Marokkaanse Nederlanders, maar men wel vindt dat hij meer aan mensenrechten moet doen. Nu kan ons staatshoofd daar niet veel aan doen, want hij heeft in staatskundige zin weinig macht. Zijn macht is vooral symbolisch, dus hij mag het een keer zeggen, maar daar blijft het dan bij. Het zal weinig veranderen aan de mensenrechten, ook niet in Nederland.

Dat er fundamentele rechten voor de mens zijn hebben we ook niet te danken aan een monarch of een enkel landje als Nederland. Dat hebben we te danken aan de Verenigde Naties, internationale samenwerking, de arbeidersbewegingen en de inzet van actievoerders en non-gouvermentele organisaties. Als het gaat om mensenrechten heeft Nederland geen beste staat van dienst, zo weet ook het  Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Buiten Malta zitten nergens in Europa zoveel minderjarige vluchtelingen opgesloten als in Nederland. Vrouwen krijgen gemiddeld 18% minder betaald dan mannen voor exact hetzelfde werk. Allochtonen hebben aantoonbaar minder kansen op de arbeidsmarkt en worden dagelijks gediscrimineerd door medeburgers, bedrijven en autoriteiten. Ook ouderen hebben aanzienlijk minder kansen op de arbeidsmarkt. De gang naar de rechter is voor de meeste Nederlanders onbetaalbaar geworden dankzij het neoliberale beleid van de afgelopen decennia. Maar over zulke kwesties worden zelden enquêtes gehouden. Waarom zou je ook het geluk van een gratis Droomboek van een genereuze vorst willen verstoren?

4 gedachten over “Soeverein”

 1. Het koningshuis wordt gebruikt als bliksemafleider.
  Steeds opnieuw was er de discussie of Prins Bernhard een foute man was.
  Zelfs onlangs werd dit weer opgerakeld.

  In het boek van Frans Dekkers Eindhoven 1933 – 1945 staat dat het
  Nederlandse bedrijfsleven rond 1933 direct een goede samenwerking realiseerde
  met het nazi regime van Adolf Hitler.
  De politici, die toen aan de macht waren, hebben dat toegestaan.
  Als gevolg daarvan kreeg het Nederlandse bedrijfsleven grote militaire orders
  van het regime van Adolf Hitler en maakte gigantische winsten
  in de Tweede Wereldoorlog.

  Toen de oorlog begon in 1939, was de Gestapo al jaren aktief in Nederland.
  Met name in het Zuiden was men succesvol vanwege de grote armoede daar.
  Joden stonden al genoteerd met een J.
  Nergens zijn er verhoudingsgewijs in Europa zoveel Joden afgevoerd
  naar concentratiekampen als vanuit Nederland.

  Onlangs hoorde ik dat Nederland het enige Europese land was
  dat de Wiedergutmachung richting de Joden niet toepaste.
  De Duitsers boden aan dit af te kopen met een eenmalig bedrag
  en de Nederlandse regering ging daar mee akkoord.
  Het is dus nog erger dan ik al wist.

  Opvallend is ook dat het CDA in de Tweede Kamer zo goed op
  de hoogte is van het oorlogsverleden.
  Hun voorgangers waren toen aan de macht.
  Samen met de liberalen.
  Een senator CDA in de Eerste Kamer zei dat Hanns Albin Rauter
  in de Tweede Wereldoorlog ook al een Nationale Politie wilde.
  Vervolgens blijkt deze Rauter zo ongeveer de grootste
  oorlogsmisdadiger te zijn die in Nederland aktief was.

  Toch heel vreemd dat ik me niet kan herinneren
  dat me dit vroeger ooit is verteld.
  Neen dan wordt de aandacht afgeleid met Anne Frank.

 2. Die laatste zin omschrijft precies hoe het er in Nederland voor staat….

 3. “Maar het is opmerkelijk dat men aan de ene kant vindt dat de vorst geen mening mag hebben over wat er speelt rond Marokkaanse Nederlanders, maar men wel vindt dat hij meer aan mensenrechten moet doen.”

  De Ministerie van Waarheid is het blijkens dit langzammerhand gelukt om een hele groep rechtse mensen Cognitief Dissonant te maken. Bestaat er geen prijs voor deze prestatie?

  Overigens Trendwatcher bedankt voor je informatie.

Reacties zijn gesloten.