De participatiesamenleving: bij voorbaat mislukt

Ik ben geen fan van het concept participatiesamenleving. Niet dat ik te beroerd ben om anderen de helpende hand toe te steken als dat mogelijk is, maar in tegenstelling tot hetgeen de Volkspartij voor Verplichting en Dwang voor ogen heeft, behoud ik liever de vrijheid om zelf te bepalen waarin ik zoal participeer. Met andere woorden: flikker op met je opgelegde participatiesamenleving, Bruin II. Ik maak zelf wel uit of en wanneer ik een familielid, vriend of buur in nood kan of wil helpen.

Daar komt nog bij dat het gewoon niet gaat werken. Het is verspilling van geld en energie, zoals bijna alles wat Bruin II verzint. Net zoals die superprovincie er niet gaat komen, al gaat Plasterk op zijn kop het Smurfenlied staan zingen, want de drie betrokken provincies willen het niet en zullen de boel net zo lang frustreren tot Bruin II is opgehoepeld. Pure geldverspilling om daarmee verder te gaan.

En dat geldt ook voor de participatiesamenleving. Wie denkt Rutte eigenlijk dat hij voor zich heeft, een kleuterklas? Denkt dat jochie dat hij de Nederlandse samenleving even kan vertellen hoe en wanneer men een ander de helpende hand moet toesteken? Denkt die sukkel nu echt dat hij kan bepalen dat, mocht ik nog eens hulpbehoevend worden, de buurman mij in bed moet komen leggen in plaats van een thuishulp?

Ik maak er nog liever een eind aan.

Maar goed, dat is niet nodig, want Bruin II is gelukkig heel goed in staat om zijn eigen waardeloze plannetjes om zeep te helpen. Bijvoorbeeld: Bruin II wil dat iedereen aan het werk gaat, man en vrouw, jong en oud, auto- en vooral allochtoon, op straffe van vernedering en dwangarbeid, teneinde onze economie op te stuwen in de vaart des grootkapitaals en onze banken, multinationals en andere graaiers de winsten te bezorgen die men nodig heeft om elkaar vette bonussen te kunnen toeschuiven. Nu is dat vrij lastig als je beleid voert dat de werkloosheidcijfers tot angstaanjagende hoogten opstuwt, dat begrijpt een kind, maar Bruin II blijkbaar niet. Men blijft geloven dat indien men de luie burger maar genoeg treitert, vernedert en kort, hij vanzelf werk zal vinden.

En zo helpt Bruin II ook zijn eigen participatiesamenleving bij voorbaat om zeep door er beleid bij te voeren dat het participeren compleet ontmoedigt. Was je net van plan om je door Bruin II uit het verzorgingstehuis gekieperde oude moeder in huis te nemen om haar daar verder te verzorgen, wat begrijpelijkerwijs een paar centen kost, komt Klijnsma een mantelzorgboete bij je innen in de vorm van een maandelijkse korting van 300 euro op moeders AOW. Dat stimuleert het participeren niet, dat begrijpt een debiel, maar Bruin II blijkbaar niet. Of wel, en is het uiteindelijke doel van deze mix van idiote maatregelen om middels een hausse aan gezinsdrama’s en zelfmoorden onder ouderen en zieken hun aantal zodanig terug te brengen dat de overheid weer geld overhoudt voor leuke rechtse hobby’s als drones, straaljagers en dikke bonussen.

11 gedachten over “De participatiesamenleving: bij voorbaat mislukt”

 1. Wat is dit nou weer voor een bombarie
  het is er of het is er niet
  de 10.000 zinnen die erna komen
  moeten wel enige logica bezitten
  anders drijf je in het zand.

 2. Mooi stuk! scherp, kritisch en toch vol humor! T Is inderdaad ongelooflijk dat het knulligste kabinet ever nog steeds gewoon maar door mag gaan onze eens best te pruimen samenleving door de hakselmachine te halen. Waarschijnlijk is de succesformule van dit rampenkabinet dat het zo goed als elke politieke partij de kans geeft met scherp te schieten op de armoezaaiers. “Weg, paupers!” Dat is nog eens spelen met vuur, aangezien juist de pauper de economie in het zadel houdt met wegwerparbeid voor plastic pokermunten. Daarnaast zijn er volksstammen managers en subsidietrekkers die gebakken-lucht cursussen verzinnen, rijk worden van de werklozenindustrie, gefinancierd door het hetzelfde volk dat de nog laatste betaalde banen verliest aan de dwangarbeiders. De Volkspartij voor Verplichting en Dwangarbeid laat zo de razzia op “de nuttelozen van de maatschappij” uitvoeren door de partij die ooit ook opkwam voor de slachtoffers van Bruin. In de geschiedenis zijn soortgelijke voorbeelden te vinden. De VVD, een gevaarlijk criminele copy-cat met infiltranten en handlangers in de hoogste kringen!

 3. @3,Ja, Jan kan heel goed schrijven. Inderdaad is dit weer zo’n puik en raak stuk.

 4. De eischen de bruinbloedigen zijn niet gelijktijdig in te willigen …
  1) vanwege het beschikbaar zijn van een baan verhuisde ik naar Den Haag , 2 uur bij mijn moeder vandaan , beetje moeilijk om in haar zorg te participeren
  2) Traditionele Islam is slecht , fout en onaangepast , maar wel een groep van onderlinge participatie , nu ik zelf participatie-behoefend aan het worden ben mis ik als “niet -traditionele Moslim” wel de boot
  3) De zorg van mijn autistische kind , eventuele voorzieningen voor mij en mijn gehandicapte vrouw , allemaal gaan ze naar de gemeente , hoe kan ik de situatie dan nog verbeteren door naar de gemeente waar het gross van mijn familie woont te verhuizen ?? Dan zou ik alle bij elkaar gesprokkelde voorzieningen weer kunnen verliezen ..

 5. @Al Bakrastani:
  Niet verbazingwekkend dat je zelf participatie-behoevend aan het worden bent:
  De zorg voor een autistisch kind, gehandicapte vrouw, oude moeder en dan ook nog werken ook??
  Hoe komt het dat jij nog niet bent ingestort??
  Wat is er “slecht”aan traditionele Islam? Of is dat te gecompliceerd om aan een niet-Moslim uit te leggen?

 6. De totalitaire neoliberale corporatieve zorgmanagement heeft maar een doel: financiële efficiëntie ten koste van arbeidsplaatsen bewerkstelligen en zonodig kunstmatig alle kosten onder totalitair dwang doen verlagen.

  Dit maakt onderdeel van de West-Europese algemene verlaging van de levensstandaard uit.

  De rekening moet kloppen, niet de mensen.

 7. ‘Ik maak er nog liever een eind aan.’

  Helaas doen een toenemend aantal mensen dat.

 8. @Angy , het probleem isdat ik dat wél ben “Participatie ‘ hulpbehoevend , steeds zwaarder wordende reuma en nu voor mijn werk ongeschikt bevonden , Ik krijg nog een kans mij een half jaar bij de receptie “te bewijzen “dus nog meer stress .. het Ironische is dat ik voor mijn financiele situatie eigenlijk moet hopen dat mijn handicap snel toeneemt …. Natuurlijk neemt niemand een 54 jarige met Reuma aan .. maar volgens het UWV zijn er natuurlijk nog duizenden banen waar ik voor geschikt ben , dat die duizend niet bestaan doet er niet toe …

  Wat “de fout ” van de traditionele Islam betreft , niets mis mee voor hen die het aantrekt , maar wel als “fout “aangegeven door de Neder-supremacisten , Ironisch is dat die gemeenschap heel sterk en onderling steunend is , dus dat je niet bij hen aansluiten / aan hen conformeren je juist participatie-ondersteuning kost ..

 9. Ik ken iemand die nadat ze zei dat ze een subdurale hematomen heeft gehad pas met rust werd gelaten door het UWV. Ze was al 100% afgekeurd. Spierzwakte in de benen + Donornier en dus die hematomen. Maar omdat ze nu 5 jaar lang een goed functioneerde donornier heeft gingen ze toch maar even bellen (in opdracht van Schippers) of ze niet kon werken.

  Ze moet ook bij de bijstand(aanvullende bijstand niet eens volledige WIA) iedere keer een werkbriefje inleveren. Om haar toch ff te laten voelen dat ze geld krijgt. Ze zou heel graag willen werken wat ze toen ze nog niet ziek was ook deed. Want wie wil er nou niet werken ipv chronisch ziek zijn ?

  Daarom hekel ik rechts zo. En dat is toch niet meer dan logisch ?

Reacties zijn gesloten.