Hoe de wereld in elkaar steekt

Kijk, het zit zo: de Verenigde Staten en de Noordatlantische Verdragsorganisatie verdedigen van oudsher Vrijheid en Democratie. Het zit die instellingen gewoon in de genen. Misschien heeft u het niet meegemaakt als nieuwsconsument: Zuid-Vietnam was de democratie die verdedigd moest worden. Met bombardementen, ontbladering en zoveel mogelijk schietpartijen. En ter beveiliging van de burgerbevolking brachten De Geallieerden daar mensen samen in beschermde dorpen tegen de Viet Cong (zelf noemden ze zich Nationaal Bevrijdingsfront, maar wij wisten wel beter). Ik hoor het die goeie president Nixon nog zeggen, toen er presidentsverkiezingen in Zuid-Vietnam met één enkele kandidaat waren: ze hebben in ieder geval iets te kiezen, daar is in communistisch Noord-Vietnam geen sprake van.

*
Zo had je een volk zonder land en een land zonder volk. Die goede democratie en vrijheid om zich heen strooiende Britten beloofden zomaar tijdens de oorlog tegen de Turken in 1917 dat land aan dat volk. Nou, en dat ging mij toch aan het werk daar, dat voelt u aankomen. Handige jongens hoor, dat volk zonder land. Er werd zo’n welvaart opgebouwd dat er allemaal Arabieren gingen werken uit de omliggende landen. En toen het volk zonder land besloot dat het een Staat moest hebben zeiden de afschuwelijke regimes van die Arabieren over de radio tegen hun volksgenoten: joh, ga even weg daar van je werk, dan kunnen wij vrij schieten op die joden, die zijn zo weer weg. Nemen wij de boel over. Nou, en dat was een ernstige misrekening. Democratie en vrijheid hebben overwonnen, en sindsdien doen die Arabieren net of ze verdreven zijn terwijl zij daar helemaal niet horen. Nooit gehoord hebben. Ooit van de bijbel gehoord? Overigens is die Staat natuurlijk seculier, dat snap je.

*
En dan heb je het sprookje van de gruwelijke slavenhandel. Dat zat toch allemaal wat genuanceerder dan de dagelijkse hersenspoeling u wil doen geloven.
In de eerste plaats leverden de Afrikanen zelf die slaven af ter verscheping.
In de tweede plaats was die handel helemaal niet zo rendabel als altijd maar beweerd wordt. Eigenlijk mogen ze in Afrika in hun handjes knijpen dat de Beschaving daar gebracht is, dat was tenslotte het hoofddoel van de handel. Handel is goed. Dat er geld bij moest bewijst juist hoe liefdadig het Vrije Westen is.

*
Die Janoekowitsj was dan zogenaamd wel gekozen, maar het was wel mooi een smerige dictator met een crimineel verleden. Voorstanders van Vrijheid en Democratie hebben die vent volkomen terecht verdreven. Waar gehakt wordt vallen spaanders, dat is nu eenmaal zo, maar dacht u dat een Prominent Lid van de Volkspartij voor Vrijheid en Democratie dat zou toejuichen als het niet waar was? Ach, die brandstichtingen, dat aftuigen van politieagenten, die sluipschutters – de omelet en de eieren, nietwaar.
En nu is Oekraïne op weg naar Vrijheid, Democratie, Markt en Broodnodige Bezuinigingen want We Lenen Niet zomaar zeventien mljard uit, dat voelt een kind. Die moeten wel terugverdiend worden.

En die antidemocraat Poetin zit dan te stoken tegen die weerloze democraten in Kiev. Het is een schande en eigenlijk is Loegansk wel een wereldoorlog waard. Het is een teken hoe menslievend, vrijheidsgezind en democratisch Het Westen is als die wereldoorlog toch maar afgeblazen wordt.

*
Zo, prettig gewerkt?
Volgende keer leggen wij uit dat Hitler een socialist was, dat die babyboomers er voor zorgen dat opa in een achtenveertiguursluier verkommert en dat u nodig moet doorwerken tot uw zeventigste. En hoe het komt dat u als joodse homofiele vrouw niet meer veilig over straat kunt tegenwoordig.
Democratie en Vrijheid gedijen nu eenmaal bij goede meningsvorming.

8 gedachten over “Hoe de wereld in elkaar steekt”

 1. Leg dan ook even uit dat Somosa van Nicaraqua een democratisch gekozen president was en dat de Sandinisten een stelletje geteisem was, de sjah van Perzië een hele normale man met hele normale ideeën was en uiteraard dat Pinochet en Videla toffe kerels waren die er voor zorgden dat de treinen weer op tijd reden en de winkels weer bevoorraad werden, dat die muts van een Femke Halsema gelijk heeft dat Thatcher een wereldwijf was, vakbonden en vredesbewegingen destijds allemaal door ‘Moskou’ gefinancierd zijn enzovoorts enzovoorts….

 2. Goed zo Arnold, dit stuk blijkt de missende deel 6 bij het betoog van Bart van den Boom te zijn. Gewoon lezen!

 3. Sorry Arnold, je was gewoon inspirerend bezig 🙂
  En nexus heeft zeker gelijk: je maakt een goede verbinding tussen ‘damals’ en wat erna kwam…

 4. Oh, en de doodseskaders in El Salvador en Guatemala zijn eigenlijk niks anders dan bezorgde burgers….
  En natuurlijk bestaat er een ‘extremistisch islamisme’ dat volgens massamoordverheerlijker Bart Schut alsook Tony Blair uitgeroeid moet worden en ook die muts van een Carolien Roelants komt in de NRC niet op het idee dat een belangrijke oorzaak van hetgeen Tony Blair en de rest van die leugenaarsbende ‘terrorisme’ en ‘islamitisch extremisme’ noemen hem gelegen is in tientallen jaren bemoeienis van het zogenaamde ‘vrije westen’ met landen en volkeren die daar niet om gevraagd hebben:http://www.nrc.nl/carolien/2014/04/29/onthoofders-bedreigen-de-wereld-van-tony-blair/
  Met andere woorden: mevrouw Roelants van de NRC stelt niet die bemoeienis en de rooftocht van het Westen in die landen an sich ter discussie, hoogstens de manier waarop die bemoeienis gestalte krijgt en ingegeven door de angst voor het feit dat er zijn die terugslaan omdat ze geen andere mogelijkheid meer zien.
  Stom wijf die Roelants.

 5. En gelukkig had de Company op de Amerikaanse ambassade in Jakarta in 1965 de dodenlijsten met een half miljoen namen van PKI-leden al klaar liggen om de Indonesische democratie te redden en het land daarna vooruit te helpen onder de bezielende leiding van korporaal Suharto, die daarvoor nog 30 jaar lang subsidie mocht ontvangen van de International Mother… en de Washington Bank.

 6. Ondertussen lijkt het erop dat niet iedereen snapt hoe de wereld in elkaar steekt.

  Leg dat die russofiele separatisten in Slavyasnk maar eens uit. Company directeur Brennan heeft het vorige week nog geprobeerd, nou moet Byden het nog eens proberen, maar het wil er maar niet in bij die rebellen achter de Dnjepr dat Banderestan de nieuwe International Mother… heilstaat wordt.

  http://rt.com/news/156372-ukraine-helicopter-down-pilot/

 7. fraai stuk. Gelukkig kunnen wy 22 mei voor Europa en Nederland stemmen op de PVDA= Sterk en Sociaal.
  Immers korten op deAOW van Oma met 300 euro, wanneer je haar in huis neemt is echt sociaal, in de meeste landen in Afrika krygen oude omaas helemaal geen AOW.

  Als de verzorgingshuizen dicht gaan waar zyn dan de Pechtold banen voor psychologen, social managers, welzynseconomen??
  Of gaan we de tweede kamer 200 ipv 150 leden maken??

Reacties zijn gesloten.