Bij die waardeloze dodenherdenking

Ik heb zo mijn bedenkingen bij deze herdenking. Ten eerste vind ik het ronduit achterlijk dat iemand die is doodgemarteld omdat hij een (links) verzetsblaadje verspreidde, op dezelfde herdenking wordt herdacht als een militair die is omgekomen bij de “politionele acties” in “Nederlands Indië”, een evenement waar de Nederlanders zich als ware SS’ers hebben misdragen. Of Nederlandse gesneuvelden in Afghanistan, waar wij met pantserhouwitsers schoten op dorpjes. En dan kan je wel zeggen “we herdenken gewoon iedereen toch”, maar dat is niet zo. Bepaalde mensen hebben meer recht op herdenking dan anderen. En sommigen worden helemaal uitgesloten van herdenking. Gevallen SS’ers aan het Oostfront worden in zekere zin ook herdacht, gezien de definitie van wat wij geacht worden te herdenken:

Tijdens de Nationale Herdenking herdenken we allen – burgers en militairen – die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog (men gaat hierbij uit van 10 mei 1940), in oorlogssituaties en bij vredesoperaties (wikipedia).

Met deze definitie herdenken we in feite dus ook Adolf Hitler. Die is ook omgekomen in een oorlogssituatie.

Maar goed, Duitsers mogen eigenlijk niet herdacht worden volgens het “Gezonde” Volksgevoel. Dat maakt deze herdenking dus tamelijk suf. We herdenken wel Nederlanders die onschuldige burgers hebben afgeslacht, maar Duitsers die onschuldige burgers hebben afgeslacht en vervolgens omkwamen, die herdenken we alleen in theorie maar niet in de praktijk.

Niet dat de Duitsers altijd afwezig zijn geweest, neem bijvoorbeeld oud SS’er Bernhard von Lippe-Biesterfeld, die is regelmatig prominent aanwezig geweest. Evenals zijn schoonzoon, voormalig Wehrmachtsoldat Claus von Amsberg. En tegenwoordig hebben we een nieuwe telg in de familie, zelfs een heusche “Koningin”, die de dochter is van een man die minister was in een junta die politieke tegenstanders uit vliegtuigen in de oceaan liet dumpen. Er zijn aanwijzingen te over die aanleiding geven om te geloven dat de oud SS’er op het eind van de oorlog de Duitsers nog actief heeft gestimuleerd tot het uitroeien van (linkse) verzetsstrijders. Die we nu herdenken. Hannie Schaft kan er (niet) over meepraten.

Me dunkt er valt genoeg te herdenken.

Vandaag is er nog een extra zieke dimensie aan de dodenherdenking. Hij valt namelijk op een zondag. En bepaalde fundamentalistische christenen die trekken dat niet, herdenken op een zondag. Dus hebben zij dit gisteren al gedaan en houden zij zich vandaag aan de zondagsrust. En dat trekt de rest van Nederland dan weer niet. Dus moeten wij deze christenen dwingen om iets te doen dat ze niet aan hun eigen geweten kunnen verantwoorden. We organiseren zelfs hele petities om deze “misstand” aan de kaak te stellen. Enorme ronkende blogposts, o.a. van die mondsnoerende vrijheidshatende randdebiel Bart Schut die vorig jaar nog de heksenjacht tegen deze site opstartte die ons bijna kapot heeft gemaakt maar in ieder geval klauwen vol met geld heeft gekost.

Het komt werkelijk in niemands achterlijk hoofd op om rekening te houden met deze christenen. Rekening houden kan op 2 manieren: je kan gewoon accepteren (iets van een ander accepteren, probeer het eens) dat zij dit niet op zondag willen doen. Of je past je traditie aan zodat hij nooit op een zondag valt. Dat maakt de doden echt heus niks uit.

Nou herdenk ze hè.

26 gedachten over “Bij die waardeloze dodenherdenking”

 1. Nu herdenk ik bij de dodenherdenking gewoon wat ik zelf wil herdenken.

 2. Chapeau bis.

  Maar het blijft een moeilijke afweging wie te gedenken. Laten we in ieder geval bedenken dat militaire actie een aller-allerlaatste optie is, als we als bevolking als het ware oog in oog met de vijand staan.

 3. Ach ja. The Post online. Met een test van de nieuwe Volkswagen Touareg. Daar komen natuurlijk alleen maar keurige mensen met keurige meningen. Hoe ze aan de brandstof voor die Touareg komen, hoef je niet te weten. Ze betalen er netjes voor.

  Dodenherdenking lijkt me iets persoonlijks. Stel je voor dat je je moest verantwoorden voor het herdenken van je eigen vader, omdat die fout geweest is in de oorlog ? 1 Keer per jaar met z’n allen tegelijk naar een virtueel kerkhof. Wat je er bij denkt, mag je zelf weten.

 4. En op dit stuk valt werkelijk niks op af te dingen. Ik zie het exact zo als het hier verwoord is.

 5. @knutselsmurf
  Een auto genoemd naar een volk waartegen het Nederlandsche leger op “vredesmissie” wordt ingezet in Mali, broedervolk van de Berbers waar men op die site zo graag op scheldt.
  Kolonialen hebben het maar moeilijk met hun logica.

 6. Helemaal eens. Waardeloos. De herdenking is gekaapt door juist diegene waartegen het is gericht en voor de gevallenen van welk rechts conflict door de eeuwen heen.

 7. juist verwoord, ik denk dat er inmiddels miljoenen nederlanders net zo over denken.

 8. In aanvulling op mijn eerdere reactie. Marc de Hond heeft een prima verhaal geschreven over een recente oorlogstragedie. Herdenkt Balkenende de slachtoffers van de oorlog in Irak, waarbij zijn regering operationele steun verleende?

 9. Ik herdenk de miljoenen doden die er aan zitten te komen, met hulp van NAVO en andere boeven.

 10. Dat gedoe op de Dam zegt mij ook niets, maar wel het herdenken op zich. Maar dan alle onschuldige slachtoffers van welke oorlog/ vredesoperatie dan ook. En het stilstaan bij wat we nog steeds niet geleerd hebben.

 11. Om aan jouw definitie te voldoen, herdenken we óók Adolf Hitler, bij deze “waardeloze dodenherdenking”! Echter, was Adolf Hitler geen Nederlands staatsburger dan wel millitair. Maar mischien zegt wikipedia daar wel iets over?!

  Maar we herdenken dus onze Nederlandse gevallenen. En ik vindt het helemaal niet achterlijk dat er Nederlanders worden herdacht die deel hebben genomen aan de politionele acties tegen indonische seperatisten of Afghaanse terroristen. Het is maar net hoe je het bekijkt.

  Echter, in die landen wordt er echt géén enkele traan gelaten om onze slachtoffers! Laat staan dat ze worden herdacht! Mar denk nou niet dat het soort lui die deze Nerderlandse slachtoffers maken, dan wel onze mensen “vermoorden”, énig begrip hebben van de “westerse normen & waarden”!

  Het feit dat wij (hier op Krapuul) met één morealistisch vingertje kunnen wijzen naar “onze”eigen fouten, wil zeker nog niet zeggen dat dat ook wordt gedaan door onze (vroegere) vijanden!

  En religie is een ideologie, ze mogen in Urk verdomd blij zijn dat de Nazi’s niet gewonnen hebben! Ik houd rekening met christenen, maar ik houd geen rekening met christenen die “kerk en staat” niet gescheiden kunnen houden! Schijnbaar hebben jouw christenen (K. ’t Jong) daar nogal moeite mee!

 12. @Cornelis.

  Volgens Jan Terlouw:

  ‘Hoe voorkomen we oorlog? Mijn eerste antwoord daarop is: door het bevorderen en tot wasdom brengen van democratie.’

  Daar ben ik in principe wel mee eens, het helpt iets, maar ik zal er niet te veel op vertrouwen, want

  ‘niet vergeten: PvdA en D66 stonden achter Irak-oorlog’ (Nujij).

 13. Opnieuw een uitstekende link van Duif, ditmaal naar het Historisch Nieuwsblad met een stuk over de moordpartijen olv Oranje in de Meijerij van Den Bosch. Een smerige kleur, dat oranje. En daar loop ik dan mee rond met mijn bankpasje.

 14. Tijl, ik ben het niet vergeten. Maar Terlouw zegt terecht dat de democratie die wij kennen nog niet volwassen is.
  Maar het mooiste van zijn lezing vind ik de, welliswaar voorzichtige, verwijzing naar de schuld van vele Nederlanders, toen en nu, en het huidige gebrek aan broederschap.
  Ik zie grote kritiek op de Wilderiaanse xenofobie en het neo-liberalisme.

 15. @ Ralph Eens! Jezelf een spiegel voorhouden is weer ver te zoeken bij sommigen.

  En het is ook nog een leugen van Ron want de christenen hadden niks te vrezen. De Paus en zijn holocaust ontkenningen en medewerkingen destijds liegen er niet om. Wie wel te vrezen hadden waren de linkse verzet strijders (Waalsdorpervlakte iemand ?), Joden (nu nog steeds lees stormfront maar eens), zigeuners (nu nog steeds lees stormfront maar eens), homosexuelen (nu nog steeds lees stormfront maar eens) en tal van andere groepen. Want daar heeft het rechtse deel van een volk van oudsher nooit wat mee gehad. EN NU NOG STEEDS NIET! Ja eventjes voor de zetels voor de PVV maar meer niet.

  Maar goed feiten en geschiedenis…. daar heeft meneertje Ron niets mee. Nu is hij weer weg want hij reageert altijd zeer selectief.

 16. En dat rechts van oudsher niets met andere mensen behalve rijke gelovige blanken van doen hebben bewijst ook nog eens deze zin.

  Een grote verbanning van Joden vond plaats NA de herovering van moslim-Spanje, die door de Spaanse Inquisitie (1492) werd gevolgd, waarin de volledige Spaanse Joodse bevolking van circa 200.000 Sefardische Joden werd verdreven.

  Frapant dus na het verdrijven van de moslims (ik heb verder zelf niks met religie) maar pas ERNA… kwam er dus een jodenvervolging door rechts religieuze christenen.

  http://nl.wikipedia.org/wiki/Joodse_geschiedenis#Europa

  Zo zie je maar weer Ron. Je zit in het verkeerde kamp om uberhaupt nog wat te kunnen zeggen. 60 jaar geleden zat jij bij de NSB zonder twijfel. Of ging je met de Waffen SS mee strijden aan het oostfront maar daar heb je de ballen niet voor. Lekker in het geniep joden verraden hier. Past meer bij PVV’ers zoals jij. Oude stromfronter!

  Ik herdenk ook de 150.000.000 indianen die nog steeds geen land hebben gekregen van hun kolonialen slavendrijvers. En dat zelfs de Amerikaanse holocaust doorgaat in met name Zuid Amerika met de kap van de longen van de aarde het regenwoud en landjepik en moord op indianen. En daar zitten huichelaars die kransen leggen op de dam VUISTDIEP IN!

  HYPOCRIET NEDERLAND!

 17. Nederland een land dat jankt over Somalische Piraten en zelf niks anders doet dan Piraterij.
  Een Koningshuis dat zelf rijk is geworden over zowel de slaven als ook het werk plebs. Toen de Duitsers hier waren waren zij allang veilig met al dat slaven goud in Engeland. Nu staan zij voor aan kransjes te leggen. Hun gedachten is niet bij de slachtoffers maar bij dat nieuwe vakantie huis in Kenia of wat dan ook.

  Een koningshuis die KNILLERS lintjes geeft. Want ja zelf zijn we bezet geweest maar om dan na de oorlog te stoppen met onze eigen 400 jaar lange bezetting van Nederlands Indie….. HOEZO HYPOCRIET ?

  En vooral rechtse V.O.C. minnend geboefte dat eerst nog even samen met de NSB vrolijk aan zelfverrijking deed staan nu lekker vlaggetjes te zwaaien en hebben nu dankzij hen die gevallen zijn KIESRECHT en een WAOOTJE! MOTHERFUCKERS! andermaal HOEZO HYPOCRIET.

  Oh en Nederland kreeg OOK GEWOON ONTWIKKELINGSHULP. MARSHALL HULP IEMAND ??? HOEZO HYPCORIET.

  En dan Apartheid, slavenhandel SHELL NU wapenhandel NU.

  ONGELOFELIJK !!! echt ongelofelijk.

 18. Ter aanvulling: als Nederlanders zich bij de Politionele Acties ‘als ware SS-ers hebben gedragen’, was dat omdat ze dat (voor een deel) inderdaad waren. Die kregen namelijk strafverkorting als ze voor voor de klus tekenden.
  Maar goed, dat zijn zaken die we liever niet herdenken.

 19. En vooral rechtse V.O.C. minnend geboefte dat eerst nog even samen met de NSB vrolijk aan zelfverrijking deed staan nu lekker vlaggetjes te zwaaien en hebben nu dankzij hen die gevallen zijn KIESRECHT en een WAOOTJE! MOTHERFUCKERS! andermaal HOEZO HYPOCRIET. – See more at: http://www.krapuul.nl/overig/blog/154256/bij-die-waardeloze-dodenherdenking/#sthash.3W3eKd8b.dpuf

  Klopt niks van, alsof het Nederlandse verzet de oorlog een dag heeft verkort. DAT is hypocriete praat, de oorlog is bepaald in Volgograd en St. Petersburg. Herdenk dan de tientallen miljoenen die in Oost Europa zijn gesneuveld i.p.v. de Geallieerde bommengooiers op onverdedigde Duitse steden. Ik ben tegen alle geweld tegen burgers, dus herdenk ik ook heel bewust de omgekomen Duitse burgers.

  Daarnaast: kiesrecht bestond in Nederland allang voor WO2 en heeft wederom niets te maken met het Nederlandse verzet. Heb jij dan 1 gulden overgemaakt naar de oorlogsgeneratie in Oost Europa die is verraden door Gorbatsjov en GEEN pensioen heeft gekregen door diefstal door de oligarchen?? Die oorlogsgeneratie stond letterlijk langs de kant van de weg bloemen te verkopen om in leven te blijven. Dankzij het verraad van Gorbatsjov en Yeltsin. Maar links lullen is makkelijker dan daadwerkelijke solidariteit.

 20. Mikhail, ik betaal maandelijks voor de Kriegsrentner uit de ex-DDR. Solidaritätszuschlag heet dat. Telt dat ook?

 21. Pingback: #geen4meivoormij bij die waardeloze dodenherdenking | Krapuul

Reacties zijn gesloten.