Het antwoord, Diederik Samsom, is nee

Diederik Samsom is boos. Op Huib, emeritus krapuulredacteur. Want Huib stelde de retorische vraag of Anne Frank onder Diederiks en Teevens kinderpardon zou zijn gevallen. Het feit dat Samsom hier “dag” zegt, wijst er op dat hij de vraag weigert te beantwoorden en dat hij onze vriend Huib geblockt heeft. Het antwoord op de vraag is natuurlijk: nee.

In 1933, toen de Nazi’s in Duitsland aan de macht waren gekomen, voerden zij diverse anti-Joodse wetten in. Dit maakte het voor met name de beter gesitueerde Joden onmogelijk om de zaken en arbeid voort te zetten op de wijze die ze gewend waren. Daarom vertrokken er al direct duizenden Joden uit Duitsland, onder wie Otto Frank, een zakenman.

Otto Frank vertrok naar Nederland. Hij was een zogenaamde “economische vluchteling“. Iets wat tegenwoordig een vieze bijsmaak heeft in Nederland. Dat hoef ik u vast niet te vertellen. Economische vluchtelingen zijn hier niet welkom.

Maar in 1933 dus wel. Als je over geldige papieren beschikte en in je eigen bestaan kon voorzien dan was je hier van harte welkom. Het woord “vluchteling” kwam in de wetgeving die toen van toepassing was niet eens voor.

Naarmate de nazi’s erger te keer gingen nam het aantal vluchtelingen snel toe. De Nederlandse overheid greep al snel in. Op 16 mei 1934 kwam er een vergunningenstelsel die het voor Joodse vluchtelingen onmogelijk maakte om in Nederland in loondienst te werken. Op 30 mei in hetzelfde jaar besloot de Nederlandse regering dat uitsluitend zij die bij terugzending met lijfsgevaar zouden worden bedreigd mochten worden toegelaten. Dit lijkt, kortom, al veel op het beleid van tegenwoordig.

En lijfsgevaar, tja, in 1934 wist echt niemand dat in 1941 de Holocaust zou aanvangen hoor. Zelfs de nazi’s wisten toen nog niet wat ze moesten doen om hun “Jodenprobleem” op te lossen.

Nederland stuurde in ’38 nog politiemensen naar nazi-Duitsland om te kijken of het gevaarlijk was om Joden terug te sturen. En nee hoor, niets aan de hand.

De weinige Joden die wel toegelaten werden opgesloten in kamp Westerbork. Daar heerste een sober regime “zodat de betrokkenen een stimulans hebben om als het kan zo snel mogelijk uit ons land te verdwijnen.” Dat is eigenlijk ook precies zoals we tegenwoordig met vluchtelingen omgaan.

Dus de vraag stellen zou Anne Frank onder het kinderpardon vallen is simpel te beantwoorden: nee, omdat de familie Frank hier onder vrij gemakkelijke omstandigheden heeft kunnen binnenkomen. Er werd ze geen strobreed in de weggelegd, ook al waren het economische vluchtelingen.

De familie Frank werd in 1941 de Duitse nationaliteit ontnomen, en stierf, op Otto na dan, statenloos. Otto Frank kreeg pas in 1949 de Nederlandse nationaliteit, en Anne kreeg die nooit. Wel kreeg Anne een mooie flashy musical, met tapas en een rond draaiend decor, mede gemaakt door Leon de Winter, de man die vorig jaar nog stond te grappen over het steriliseren van Palestijnen in Gaza, ook al zo’n vervelend en onwelkom volk. Anne zou vast reuze trots op hem zijn, en vast ook op Teeven en Diederik Samsom.

8 gedachten over “Het antwoord, Diederik Samsom, is nee”

 1. Het andere ‘ Anne aspect ” , de familie Frank was perfect geintergreerd , pa zonder baard , ma zonder hoofdbedekking , kinderen naar een openbare school .. en toch was de haat van hun verraadster groot genoeg …

 2. Hoi, ’t Jong – we hebben elkaar weer perfekt begrepen en je weergave van de “ontvangst” van joodse vluchtelingen in het Nederland van de dertiger jaren is informatiever dan de mijne die hier op Krapuul exclusief straks ook verschijnt 🙂

 3. Een economische vluchteling is nu iemand die geld genoeg heeft om te boeken bij een reisbureau dat zorgt voor een oversteek in een propvolle lekke boot – van Birma naar Australië of omgeving, van Afrika naar Europa. Dit reisbureau wordt “mensensmokkelaar” genoemd. Zo zit de wereld in elkaar dezer dagen.

 4. @Al Bak, inderdaad: Het lot van de familie Frank, bewijst maar eens dat het geouwehoer over ‘integreren’ en ‘aanpassen aan onze cultuur’ kwaadaardig, fascistisch geleuter is.
  Trouwens: hoe goed bijvoorbeeld Marokkaanse jongeren het ook doen…in propaganda-uitzendingen als ‘Opsporing verzocht’ zie je dat niet terug en dat is waar de meeste Nederlanders graag hun wereldbeeld aan ophangen.’
  Het antwoord op Huib’s vraag is inderdaad zonder reserve ‘nee.’
  Overigens, heeft het geval Bas Paternotte al net als destijds toen schedelmeter Asscher ‘aanstoot’ nam toen hij advies kreeg inzake hoe de hobby’s van Stuckart en Heydrich op te poetsen Samsom al advies gegeven: ‘aangifte doen of negeren’?
  Briljant hè, zo’n ‘juridisch adviseur.’

 5. Trouwens…Diederik Samsom past heel, heel veel bescheidenheid als iemand die termen als ‘etnisch monopolie’ bezigt en in mensen handelt.

 6. Volgens diverse ministers en staatssecretarissen die zich bezig gehouden met asielbeleid, recentelijk zowel als heden ten dage, zijn landen als Afghanistan, Jemen, Nigeria, Mali en vele andere landen gewoon veilig. Net als China. Erg aardige regering daar, erg humaan beleid. Zij sturen daarom graag mensen terug. Ook is de Nederlandse Overheid zo dom om in die landen waar mensen uit gevlucht zijn te gaan vragen aan de overheid of die mensen kunnen terugkeren. TUURLIJK zegt die overheid dan, die al lang blij is dat ze een verzetsstrijder kunnen arresteren en doden bij aankomst. Ook dit is meerdere malen gebeurd.

  Dat onze regeringen de laatste jaren wat asielbeleid betreft misdaden tegen de menselijkheid gepleegd hebben is een feit. Maar wat wil je, hun ouders en grootouders vonden het niet meer dan normaal om voor 2 gulden 50 Joden aan te geven.

  Nederland is een KUTLAND en de regering zowel als tweede en eerste kamer bestaat uit misdadigers die wat mij betreft direct een Argentijnse helikoptervlucht aangeboden dienen te krijgen. Met gratis drankje en hapje natuurlijk, we zijn namelijk niet van steen….

 7. Nou, Dag Samson, dan maar. Nog een kindermoordenaar, die Nederland ‘schoon’ wil houden. Misschien kan Samsom het Nederlandse asielbeleid ook wel met ‘drones’ uitvoeren. Moet niet zo moeilijk zijn, als er een ‘illegaal’ kindje op straat loopt, dat zie je toch meteen. Maar als het dan om het verraden troetelmeisje Frank gaat, kan hij het niet hebben. Wat mij betreft: ‘Good riddance of stinking rubbish’.

Reacties zijn gesloten.