Het pinkwashen van de nieuwe koude oorlog door de Volkskrant

“Russische verontwaardiging over winst Conchita eindeloos groot” toetert de Volkskrant op zijn fp, trots aangekondigd als het meestgelezen artikel.
Conchita, gehele artiestennaam, Conchita Wurst, Schelpje Worst – ja leuk, u heeft hem door, niet? -, is een bebaarde man in een jurk die voor Oostenrijk de jaarlijkse oefening in camp en uithoudingsvermogen voor het onverdraaglijke, het Eurovisie Songfestival, heeft gewonnen. Zijn eigenlijke naam is Tom Neuwirth.
Buitengewoon interessant. Op twitter was te lezen dat deze grandioze overwinning van een zoals gewoonlijk volstrekt vergeetbaar lied een duidelijk “fuck you” was tegen de Russische president. Zo’n kreet kan lijkt mij alleen geuit worden door mensen die het Engels niet machtig zijn, of die verkrachting propageren.

Maar goed, die “eindeloos grote” verontwaardiging blijkt de allang uitgerangeerde fascistische dronkenlap Zjirinovski te betreffen. En dan heeft een vice-premier wat schampere woorden geuit over de winnaar. Dat is het dan. In de geschiedenis van zo’n 35 jaar exclusieve wansmaak (of langer, ooit heeft het Festival er wel toe gedaan, maar dat is lang voorbij) mag deze winnaar wel een hoogte- of dieptepunt, al naar gelang het standpunt, heten. Ik ben zo politiek-incorrect dit maar even als mijn opinie te laten weten.

Maar het Volkskrantstuk gaat dus helemaal nergens over, zoals dat hele festival nergens over gaat en de winnaar echt niet namens de Internationale Gemeenschap (oftewel: de VS en satellieten) spreekt. Een lichtgegeneerd gapen, dat zou de gepaste reactie zijn. Maar hysterie hoort er bij, dus “oneindig grote” (weet men wel wat dit betekent bij de Volkskrant?) verontwaardiging.
Die krant zal Le Pen ook wel als “ultranationalistisch” afschilderen. Krijgen wij eigenlijk ook te horen wat de bondgenoten van Wilders van deze daverende overwinning vinden? Niet dat het echt interessant is, maar te veel pinkwashing kan men van die bondgenoten niet verwachten dunkt mij.

P.S. Heeft iemand door dat die mijnheer Wurst een rip-off is van Kenny Everett’s Cupid Stunt?

“You can chuck in a word as ‘circumcision’, ‘cause we ain’t going in for Eurovision”.

2 gedachten over “Het pinkwashen van de nieuwe koude oorlog door de Volkskrant”

  1. Vroeger sprak men over de ‘bladen’. Daarmee werd de roddelpers bedoeld. Tegenwoordig is het onderscheid tussen roddelbladen en kranten zinloos geworden. Roddel is algemeen nieuws.

  2. Een verschrikking. Ik heb het verplicht gekeken omdat ik op bezoek was bij mensen die het gebeuren wel leuk vinden (goed, ieder z´n ding toch). Jan Smit vertegenwoordigde mooi de algemene buitenlandkennis van de Tros Nederlander. Toen Armenië voor Wit Rusland stemde (of andersom, weetikveel) zegt de Volendammer dat dit logisch is, want ´dat ligt ook in die hoek´. Ja Jan, dat zijn inderdaad ook Jassen. Mijn God.

Reacties zijn gesloten.