Moordmachine: de wijzigingen van het PGB in de praktijk

Een verhaaltje over schrijftafelmoordenaars dit keer en over politici die maar wat lullen en mensen die bereid zijn kritiekloos elk beleid uit te voeren. Het is een persoonlijke ervaring die ik vertel maar het zal zeker voor veel meer mensen gelden. Omdat ik Cystic-Fibrosis heb (taaislijmziekte) moet ik minimaal twee keer per dag fysiotherapie krijgen voor mijn longen na het inhaleren van enzymen en andere medicatie. Deze zorg wordt niet geleverd door de reguliere fysiotherapeuten, die werken van 9 tot 17 uur, hun winkeltjes zijn in de avond, nacht en tijdens zon- en feestdagen gesloten. Daarbij heb ik het regelmatig zo benauwd dat ik vaker en ook extra lang moet worden “geklopt”, zo heet deze therapie. Bij zaken die niet in te plannen zijn moet je uiteraard al helemaal niet aankomen bij de reguliere zorgverleners, “kan niet” is steevast het antwoord.

Indicatie ciz-1
KLIK VOOR GROTER BEELD

De laatste vijf jaar heb ik dit gelukkig goed kunnen regelen door een Persoons Gebonden Budget vanuit het AWBZ, twee hulpen in dienst kunnen nemen die te allen tijde oproepbaar waren en deze kloptherapie aangeleerd hebben. De salarisadministratie was uitbesteed aan de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Deze zorg valt onder de functie Verpleegkunde. Prima geregeld al met al. Mijn hulpen hebben vrijwillig afstand gedaan van de bestaande tarieven en hebben gewerkt voor minder dan de helft van de bedragen die hiervoor staan. O ja, het teveel betaalde wordt netjes terugbetaald hoor, daar wordt geen flatscreen van gekocht.

Eind mei loopt de huidige indicatieperiode af en ik moest een nieuwe aanvraag indienen bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Ruim op tijd gedaan. Het CIZ wachtte echter tot op de laatste dag met het toekennen van de beschikking, na 6 weken rolde deze in de bus. Telefonisch werd me eerder verteld dat er geen enkel probleem zou zijn, had ik het maar opgenomen dat gesprek. De beslissing van het CIZ luidde: “De indicatie wordt niet verlengd omdat niet uw huisarts verantwoordelijk is voor uw behandeling, maar de specialist”. In dit geval moet je dan aankloppen bij de Zorgverzekeraar en vragen om een oplossing waarin voorzien is (zeggen ze) middels artikel 13 van de Zvw. Een medisch adviseur van de zorgverzekeraar bestudeert dit en neemt een beslissing. Deze procedure kan echter maanden duren. De ZORGverzekeraar, u weet wel, die er is om zorg niet te geven want er moet geld verdiend worden en zéker niet uitgegeven aan zieken.

Hoezo is mijn specialist nu verantwoordelijk verklaard voor mijn behandeling? Om de regels toe te kunnen passen? Hoe valt dit nog te ontkennen of te bevestigen? Moet de huisarts zeggen dat hij het is? Doet hij niet. De longarts verantwoordelijk voor de fysiotherapie? Is niet zo. Waar gaat dit in hemelsnaam nog over? Het CIZ gevraagd of ik de indicatiesteller kon spreken. Antwoord: Nee, doen we niet.

Het VGZ gebeld, drie cent per minuut, starttarief vier cent:” O, daar weet ik niets van , ik zal u terugbellen, ik zit hier maar om informatie te geven”.

Een andere optie is dat ik in beroep ga tegen de beslissing van het CIZ. Dit gaat 6 tot 10 weken duren. In tussentijd is er geen enkele voorziening. Als mijn bezwaar al gegrond verklaard zou worden duurt het weer twee maanden voordat ik de salarisadministratie geregeld heb bij de SVB. Inmiddels ben ik dan bijna een half jaar verder. Zonder een behandeling die moet voorkomen dat ik stik, letterlijk in mijn situatie.

Met dank aan alle beleidsmakers en politici. Dank ook aan de banken en zorgverzekeraars. Dank ook aan de krijsers die meegilden: PGB’s : FRAUDE ! FRAUDE ! Dank ook aan de smerige PvdA, VVD, CDA, SGP, PVV, CU en allen die vóór de “modernisering” en “beheersbaarheid” van de zorg stemden. Schande! gilde Klijnsma als sociaal-democraat in de oppositie. Dit zal nóóit gebeuren jammerhuilde Marlies Veldhuijzen van Zanten (CDA) die maar niet snapte dat velen zo bezorgd waren, het zou ECHT verschrikkelijk goed geregeld worden, ze keek er droevig van, zo afschuwelijk onbegrepen voelde zij zich. Ja Van Zanten, zeker jij bent verantwoordelijk, jij ontwierp deze plannen en ramde ze erdoor, hoeveel er ook gewaarschuwd werd voor de gevolgen, je zei te luisteren maar deed het niet.

Dit kost mensenlevens. Iedereen verschuilt zich achter beleidsregels en computers. De Schreibtischmörder zijn onder ons, en ze zijn met velen. Ook met Vluchtelingen werkt dit systeem zo. Als ik eerder dood zou gaan komt dit nooit “in de boeken” als zijnde dood door nalatigheid en zelfs actief beleid van de Staat.

(Mijn hulpen laten mij – letterlijk – niet stikken, ze werken nu voor niks. Instanties en politici mogen zich hier melden, ze krijgen dan mijn naam en adres.)

30 gedachten over “Moordmachine: de wijzigingen van het PGB in de praktijk”

 1. Kijk mijnheer Danse, Uwe majesteit, wij hebben niets persoonlijks tegen u hè, wij moeten ons aan de Regels houden.
  Adolf Eichmann had nu eenmaal ook niets tegen Joden.

 2. Je zou toch denken dat niemand zich meer over dat soort dingen verbaast, zeker Ik niet. Maar nu ben ik toch even in tranen uitgebarsten. Als iemand dood wíl staat iedereen te gillen dat het leven beschermd moet worden, en intussen mogen mensen die midden in het leven staan wel gewoon stikken.
  Denk je dat de ombudsman kan helpen? Ik zou het in ieder geval bij hem melden, want er zijn natuurlijk nog veel meer mensen het slachtoffer van dit fijne beleid.

 3. Beste schrijver van dit stuk. Absurd natuurlijk maar heb dit idd al vaker gehoord. Het is triest hoeveel mensen op deze manier al buiten de boot vallen en ik vrees dat het alleen maar erger wordt. Hier is de herindicatie (x3 vanwege volledig gezin met chronische aandoeningen) altijd een enorme bron van stress, en wat mij betreft moeten ze bij het CIZ eerst maar eens gaan leren LEZEN!
  Eén tip:
  Als er een bezwaar loopt kun je wél voorlopige voorzieningen aanvragen via de rechter, maak gebruik van deze mogelijkheid!!

 4. Wat ik erg vreemd vind is dat dit nieuwe beleid pas in 2015 start.
  CIZ lijkt alvast een voorschot te nemen en gemeenten en zorgverzekeraars houden juist de boot af.
  Misschien kan je het voorleggen aan Per Saldo, er zijn momenteel volop besprekingen over de invulling van de nieuwe awbz/wlz en zvw, misschien dat zo’n specifieke zaak net even het verschil maakt.

 5. Amerikaanse toestanden zijn het, doodzieke mensen met allerlei onontwarbare bureaucratie laten moeten omgaan. Heb dat daar ook meegemaakt.

 6. Nee Jan, dit beleid bestaat al langer, ik meen sinds 2012, dat als bepaalde zorghandelingen gerelateerd zijn aan een aandoening waarvoor je onder controle staat van een specialist, dit ineens onder de zorgverzekering valt, darmspoelen is daar een voorbeeld van, bovenstaande fysiobehandeling (kloppen) blijkbaar ook. Het belachelijke is dat specialisten dit vaak niet weten en zorgvezekeraars ook niet. Je kunt zeker succesvol bezwaar maken bij het CIZ, als je kunt aantonen dat je deze zorg voorheen wel altijd middels een PGB kreeg, het probleem is echter dat bezwaarprocedures lang duren en niemand zolang zonder dit soort noodzakelijke zorg kan en dat maakt je als patiënt/zorgvrager enorm kwetsbaar tegen al die logge bureaucratische instanties!

 7. Bureaucratische instanties die natuurlijk wel de winst van de “zorgverzekeraars” in de gaten houden.

 8. @Anne, oh ja dat klopt inderdaad je hebt gelijk. Wij hebben er wel eens mee te maken gehad met iemand die bij ons thuiszorg kreeg en voor een hardnekkig wondje naar een specialist moest. Toen viel een klein stukje van de thuisverpleging ineens onder de Zvw en dat is niet mogelijk met een PGB.

  Overigens heel veel sterkte Lrd in deze lastige situatie!! Misschien raadzaam om contact met CIZ voortaan via een professional te laten lopen, er zijn mensen die zich hierin specialiseren en die kunnen een hoop zorgen uit handen nemen.’t is voor een leek haast niet meer te doen.

 9. Een van de gemaakte beslissingen is dat de gemeenten bij het aanvang van het systeem maar 90% krijgen van wat er in hun gemeente als PGB’s werd uitgekeerd , wat later na 75 % zal gaan …. Waarschijnlijk zal Drion66 als ” humane maatregel ” in iedere door hun bestuurde gemeente sterf (maar) huizen stichten .. Met mooie filmbeelden en muziek naar je einde , net als in Soylent Green ….

 10. Nou dat zien ze graag he, bij de zorgverzekeringen, die helemaal geen verzekeringen zijn 🙁 Hulp die gratis en voor niks hun werk doet, hadden ze dat niet eerder kunnen doen? Dan had dat een hoop geld gescheeld.

  Maar alle gekheid op een stokje, wat een verschrikkelijk idioot systeem en wat een verschrikkelijk idiote mensen werken daar. Ik zeg weg met die marktwerking in de zorg en laat die managers maar eens voor een normaal salaris gaan werken, dan blijft er veel meer geld over voor dingen die ECHT nodig zijn, zoals lucht voor onze LRD!!!

 11. Ik mag aannemen dat dit o.a. via de social media als twitter onder de aandacht is gebracht van de dames/ heren die zich (ex-)politicus durven te noemen?

  Le Roi, ik heb geen verdere woorden over je uiterst penibele situatie. Maar geef in ieder geval je hulpen een paar dikke klapzoenen van me, voor hetgeen ze blijven doen. Van gepaste afstand, intens veel dank aan hen.

 12. LeRoi – goed dat Krapuul er is waarin je dit schrijnende voorbeeld van dodelijke (letterlijk!) werking van de zogenaamde marktwerking in de zorg kwijt kunt!
  Je hebt het duidelijk opgeschreven en NIEMAND kan eromheen: DIT is nu het resultaat van de neoliberalisering van de zorg!
  Zeker. Het beleid is doorgevoerd onder een kabinet-Balkenende (door VVDer Hoogervorst) waar de PvdA niet in zat.
  Maar intussen hebben we Balkenende-Bos en Rutte II gekregen, waarin de PvdA weinig tot niets heeft gedaan om de zeggenschap van de patient en van de gezondheidswerker te versterken in dit inhumane stelsel. Om maar te zwijgen van Rutte I, waarin de PVV even zijn asociale gezicht kon laten zien.
  Zoals Ina al aangaf op twitter: Diederik en kornuiten zijn er als de kippen bij om misverstanden te framen over Anne Frank. Maar een zo schrijnend geval als het jouwe: Doodse Stilte.
  Want het gaat ze om de cijfers. LRD dood betekent een fikse besparing, dus kijk maar -> de crisis is over!
  Ik zal wel weer met pek en veren worden overgoten als ik dit beleid definieer als een technocratische (dus verstoken) versie van de Nazistische euthanasiepolitiek.

 13. Enfin. Pek en veren. IK heb in elk geval mijn eigen ideologische veren die nog lang niet zijn afgeschud!

 14. Ziehier opnieuw de zegeningen van marktwerking in de zorg. Een werkelijk fantastisch systeem, dat blijkt keer op keer. LRD, ik hoop van harte dat je de dingen alsnog voor elkaar krijgt zoals je die nodig hebt en ik hoop dat er tenminste een of een paar politici zijn die dit lezen en zich er iets van aantrekken.

 15. Ik kan helaas niet op iedereen reageren, maar jullie reacties doen me goed, dank!
  Nu nog even de boel voor iedereen zien te veranderen, ik doe mijn best 😉

 16. Deze regering en de politici in de Tweede Kamer dienen aangeklaagd te worden wegens misdaden tegen de menselijkheid.

 17. Lieve LRD, ik vind dit echt zo erg, zo schrijnend! Ik voel me altijd vrij machteloos ten opzichte van “de overheid”, de “markt” enz. Maar ik weet dat we eigenlijk niet machteloos zijn maar zo machtig dat deze lieden ons proberen de grond in te drukken met hun nazi-regels.
  Ik zou een fonds voor je willen beginnen om jouw hulpen een beetje te steunen, totdat dit is opgelost met een goede, respectabele en waardige oplossing nl jou je noodzakelijke zorg geven.

 18. Lieve Rab,

  Ik kan toch altijd nog die 39 supergrote flatscreens verkopen die ik kocht van het PGB ? 😉
  Mijn hele huis staat boordevol met die zo felbegeerde machines, zelfs op de wc hangen er drie.

 19. Ik ben al een paar dagen niet op Krapuul maar ik zie dat er nog geen flikker is veranderd. Er zit nog steeds een Rechts = Regime. Met alle ellende van dien.

  Mensen vooral PVV stemmen het kan nog rechtser en onsmakelijker. Alles voor geld en macht.

  Ik had al eens iets over een vrouw die naast een donor nier 2 kinderen in een inrichting en dan ook nog subdurale hematomen werd opgebeld door het UWV of ze nog wel ff kon werken vanwege een goed functionerende donornier. Totdat ze zei ik heb ook nog subdurale hematomen gehad en ze is al gauw ziek vanwege die vele medicatie.

  Edith “Mengele” Schippers (VVD) at your service.

 20. En het sneue is ze zou graag WILLEN WERKEN!…. WHO THE FUCK WIL ER NU CHRONISCH ZIEK ZIJN!

 21. Eens hadden we een samenleving waar we trots op konden zijn, In 1964, terwijl er geen cent te makken was, de hele sociale wetgeving op poten gezet, en op de werkvloer waren we er allemaal trots op.
  Eerst die achtelijke discussie over zorG: hoeveel mag er bested worden?Mate van zorg?
  Dat is heel simple; de mate van zorg wordt bepaald door de vraag.
  En omdat we wat ouder worden zal die stijgen. Nou en?

  Als ik dit sort gevallen lees denk ik weleens: wat jammer dat de Nazis de oorlog niet gewonnen hebben; dan hadden we het beter gehad dan nu

  Natuurlijk moet er wat veranderen.
  Begin eens met ziekenhuis; als je naar de horeca gaat en je zegt :kamer voor 6 personen met kost en inwoning wat kost dat? Dan is dat altijd niet meer dan 25 euro per dag.
  Groot ziekenhuis kan meer economisch draaien, dus goedkoper.
  Eigendom van gebouwen van ziekenhuizen: nationaliseren.
  Een weekje orrog minder en het is betaald.
  De medische verzorging op minutenlijst, gespecificeerd op een rekening; rekening eerst naar patient ter goedkeuring.
  Specialisten en dokoren lager loon; kan de helft af.Waarom zouden ze in NL de hoogstbetaalden ter wereld moeten blijven? Ze zijn ZEKER niet de besten!!
  Dan: alle doktoren en medischpersoneel in loondoienst; niet die eindeloze oncontroleerbare onzinnige constructies die ze nu hebben.

  Ziekenfondsen herstellen zoals ze waren.
  Die hele “zorg” onzin: opheffen; is een volledige mislukking.

 22. Dan: deze man heft een bijzondere ziekte.
  Ik neem aan, dat daar alles van in dossiers staat en dat er dus geen redden is, de behandeling te veranderen.

  Maar wat denkt U van de grote groep daklozen? De staat geeft alleen cijfers van degenen die een uitkering hebben–de rest niet.
  In een provincie stad waren er 17 met uitkering., maar ruim 600 zonder
  Dus “bestonden” die 600 niet.

  Als die bij een ziekenhuis komen, denktU dat die enige acceptabele behandeling krijgen??????
  Dan geloft U ook in sinterklaas en wondertjes en zo.

  Wie die mensen zijn/ Ex psychiatrische patienten; alcoholisten, junks, mensen met schulden,uitgeprocedeerden mensen die net buiten de boot vallen.

  Er is zelfs een groot deel hooggeschoolden bij…..kunnen zo aan het werk volgens Rutte.

 23. Ik heb begrepen dat jvdheuvel toverkol Klijnsma en mensenhandelaar Samsom op twitter om een reactie heeft gevraagd n.a.v. het verhaal van LeRoi. Het resultaat zal vast een block zijn in de trant van ‘ik kan veel hebben maar…’.

 24. Hier het bewijs wat een onmenselijke zooitje de neoliberale zorgstelsel is.
  Sterkte LRD, hou ons op de hoogte elke dag.

 25. @Huib, ook met je scherpe opmerking helemaal eens.

  De mensen veranderen niet, alleen de methodes worden verfijnd.

 26. le roi, het lykt nodig dat je evt. via een rechter een voorlopige voorziening aanvraagt.
  huib, de pvda kampioen bureaucratie en regelzucht zal weinig soulaas bieden.
  marktwerking in de zorg EN bureaucratie oude styl de motor voor rampspoed

Reacties zijn gesloten.