Schoonmakers verdienen veel meer

Salaris geldt als compensatie voor een geleverde dienst. Hoe groter de dienst hoe beter de betaling. Met hard werken kan iedereen er komen, nietwaar? Althans, dat denkt de kapitalismegelovige.

Wat moet ik echter doen om jou zover te krijgen mijn kots op te ruimen, mijn afval, mijn WC schoon te maken? Hoe krijgen we zeg maar een Hans van Baalen zover? Een Ton Elias? Diederik Samsom? Wim Kok? Mark Rutte? Mensen die gezien het eerder genoemd principe een werkelijk ENORME toegevoegde waarde voor deze samenleving zouden moeten hebben.

Is het werkelijk? Hoe zou uw leven er zonder hen hebben uitgezien? Nou dan.

Rijkman Groening
Rijkman Groenink

En dan hebben we het nog niet over de psychopaten in het bedrijfsleven als een Rijkman (what’s in a name) Groenink, die een veelvoud ‘verdiend’ hebben van wat voornoemde losers tot nu toe binnengehaald hebben (reeds een veelvoud van het salaris van menig uitermate nuttige schoonmaker), terwijl mensen als die man wél een merkbaar effect op de samenleving gehad hebben, zij het een negatief effect dat wij allen nog steeds voelen.

Maar volgens mij is er dus een dikke kans dat jij niet mijn zooi gaat opruimen, ongeacht wat ik je zou betalen.

Wie krijg je dan wel zover? Mensen die geen keus hebben, mensen die klem zitten. En die je vervolgens zoveel betaalt dat ze nog nèt niet uit wanhoop zelfmoord plegen. Zo werkt De Markt. Maar die mensen hebben er nu eens even genoeg van en dat merken we met zijn allen in de treinen en de metro.

En terecht, beste schoonmakers! Knijp ze af waar het kan, raak ze waar het pijn doet! Vette pech als mensen ziek worden van het vuil, eigen schuld dikke bult. Betaal schoonmakers dan maar eens MINSTENS 2000 per maand voor het zware, onaangename werk dat ze doen.

Want dat is ook zoiets leuks van onze heilzame marktwerking, nietwaar? Naarmate het werk leuker wordt, word je er (gemiddeld) beter voor betaald. Een beetje bijdehand op computers dingetjes prutsen levert zomaar 2500+ euro per maand op. Gewoon omdat je het geluk had dat soort nerdhersens te hebben (zoals ik bijvoorbeeld). Niet dat dat nu een enorm inkomen is (een echt goeie IT’er verdient nog een stuk meer natuurlijk), Maar toch, er zijn mensen die het met veel minder moeten doen. Vergaderen voor duizenden euro’s per vergadering, Anders Moberg doet het. Hoeveel woorden zeg je per vergadering? Elk woord van Anders Moberg is blijkbaar honderden euro’s waard.

De schoonmaker van de trein is geboren zoals ik, zijn of haar ouders waren toen (als het goed is) net zo blij als die van mij. En die schoonmaker heeft evenveel recht op een gelukkig en comfortabel leven als ik, ongeacht wat hij/zij of ik kan. Dat is het basis van het socialisme, en dat is iets wat ik, tot mijn schande, pas gedurende de afgelopen jaren van mijn leven heb leren begrijpen.

Dat een meritocratie niet eerlijk is. Ook al beloon je mensen naarmate wat ze presteren (iets dat zelfs in ons huidge kapitalistische paradijs niet gebeurt), dan nóg is het niet eerlijk. Veel mensen kunnen er niets aan doen dat ze niet zoveel kunnen, weten, begrijpen of niet zoveel energie als een ander hebben. En alsof dat nog niet erg genoeg is word je daar ook nog eens voor gestraft met een minimaal inkomen.

 

13 gedachten over “Schoonmakers verdienen veel meer”

 1. Werken onder rechts loont nooit. Ze zouden dan nu triljoenen moet betalen aan de nabestaanden van slaven om maar iets geks te noemen.

  Nee graaien dat is meer hun stijl. Lekker pensioenen roven van mensen die hun hele leven gewerkt hebben als bijvoorbeeld een schoonmaakster. Of stratenmaker etc.

  Of wat dacht u van de Zorg. Precies.

  GRAAIEN MAAR! De VVD in het bijzonder doet wel even voor hoe dat moet.

 2. Het is echt misselijk makend als je dan leest dat zon schoonmaak baas zegt dat 50 cent per uur loonsverhoging en bij ziekte doorbetaald krijgen een onrealistische eis is! Wat mij betreft mogen ze net zo lang staken tot het vuil 5 hoog opgestapeld ligt! Of nog beter dat ze het gewoon gaan halen bij zon verrekte schoonmaak baas! Pure walging van dit soort uitschot! Ik ga bijna over mn nek!

 3. Helaas, moet ik haast zeggen, heb ik nu een paar keer in de trein gezeten zonder dat die opvallend viezer was dan anders. Dus waar merk ik nu iets van DE staking, waar ik van harte achter sta, dat is het punt uiteraard niet…

 4. Mooi verwoord. Kleine kanttekening: ik ben ook schoonmaker en het is niet alleen kommer en kwel. Iets dat vies is, schoon achterlaten geeft voldoening. Je ziet resultaat en je ziet dat het zinvol is. Een salaris dat bij die zinvolheid hoort zou echter prettig zijn en een beetje waardering van de maatschappij voor het vak ook.

 5. Ik heb waardering voor jou en je collega’s, Technoot!
  En ik laat dan onder meer zien door nergens vieze zooi achter te laten. Want behalve het feit dat schoonmakers onderbetaald worden, worden ze blijkbaar (ook) door de ‘gewone burger’ als voetveeg gezien. Dat zie je nu wel aan alles wat er in het ov ligt: niet alleen papier, lege blikjes en andere troep, maar ook urine en kots.

  Volgens Wim van der Camp bereik je trouwens veel met hard werken. Dat twitterde hij toen hij een gloednieuwe motor had aangeschaft. Ach ja, de man zal een midlife crisis hebben. Maar goed, toen moest ik ook aan de stakende schoonmakers denken, want als Wim gelijk had, zouden die intussen een hele motorclub kunnen oprichten! Wel een blinkend opgepoetste, natuurlijk. Daar zou ik vrolijk van worden.

 6. Ik ben ook schoonmaker. Alhoewel ik natuurlijk vijftig cent loonsverhoging toejuich, is er voor mij vooral een andere eis die veel belangrijker is en dat is meer tijd voor het project waar je werkt. Ik ben namelijk bang dat als de looneis gehonoreerd wordt dit straks opnieuw gecompenseerd wordt door het verkorten van de tijd die je voor een project krijgt. Immers de schoonmaakbudgetten van bedrijven gaan niet omhoog. In tegendeel bij bezuinigingen wordt hier veelal op gekort.

  Laat ik een voorbeeld geven. Ik maak een gezondheidscentrum schoon. In dit centrum zijn vier huisartsen (8 ruimtes), een assistent huisarts, twee vroedvrouwen, thuiszorg, maatschappelijk werk (2 X), wijkverpleging, 4 fysiotherapeuten, een psycholoog en een psychiatrisch veerpleegkundige gehuisvest. Daarnaast zijn er drie ruimten waar administratie en ict zit, de receptie met drie doktersassistenten, drie extra onderzoekkamers, kantine, wachtruimte, entree hal, gangen en drie toiletblokken.

  Ik krijg daar twee uur voor om het schoon te maken…. Ooit was dat 2 uur en 3 kwartier

 7. Wat ik schandelijk vind is dat in de gelijkgeschakelde media de zaken omgedraaid worden: “De reden voor de smeerboel is de staking van NS-schoonmakers die betere arbeidsvoorwaarden willen.”
  De teringzooi wordt volgens mij veroorzaakt door asociale, hufterige viespeuken die kennelijk geen opvoeding hebben gehad. Niet door schoonmakers die voor hun hele normale rechten opkomen die ze kennelijk niet hebben in deze fijne maatschappij…
  Zie hier zo’n stukje smerige propaganda van tokkie-omroep RTL: http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/reizigers-balen-treinen-vol-bier-kots-en-modder

 8. @ Ina:

  Al die gezondheidswerkers zijn uiteraard hele arme mensen, onder andere huisartsen klagen steen en been. Voor de prijs van een uur werk van jou spreken zij nog gen twee woorden door de telefoon.

 9. Effe op ze tokkiesch,

  Ja nou en?
  Hunnie de rechtse en van de vvd komme teminste op voor ons.
  Enne ja hat de pvda maar geen sinteklaas motte splele enzo.
  En met rechts voor ons en geen multiekiulty enzo was niks toen.
  Dus ja moete ze maar gewoon schoonmake of salaris inkorte of zo hard aanpakke.

  Beter dat we gekort worde enzo zie maar als betje zellefkasteiding ja beter dan links als ze maar multiculty en buitelandes aanpakke wil ik wel minder salris of ingekort enzo

  Tja met zulke kiezers he?

 10. Zorgverzekeraar VGZ vorig jaar een enorme winst door hoger risico.

  Mooi man. Winst is toch het allerbelangrijkste. Wat zijn mensen ?? Oh mensen! Van die stukken vlees die de vullis komen ophalen en aan de weg werken. Of van die dingen die de schappen in een winkel vullen.

  Toch ?

 11. @ Natte Neel.

  Ja want die buitenlanders komen hier toch door links ? Links en met een kleurtje zijn anti Nederlands toch ? (toch daarin zie je hun twijfel) Ze eindigen altijd hun zin met toch ? Zo NIET geïnformeerd zijn ze doorgaans.

 12. @ Natte Neel

  Een van die VVD tokkies reageert als volgt op de winst van VGZ.

  71
  soylentgreenispeople! 16 minuten geleden door soylentgreenispeople!
  @TS: Wéér een onderbuiktopic over zorgverzekeraars en winst. Winst is slecht en iedereen die beter wordt van handel moet “aangepakt” worden is de strekking. Socialisten zijn net een pop met een trekkoord, roep winst en het is hetzelfde gemekker iedere keer weer! Bah bah, wat een reacties… Als je het niet zint, stap over en val anderen niet lastig met dom geroep.

  Zo smerig is de VVD’er dus. Van die 71 reacties waren er 70 logischerwijs niet te spreken over de praktijken van VGZ. En dan zeg ik het nog netjes.

Reacties zijn gesloten.