Onteigen de Telegraaf! o wacht…

Kort na de moord op Martin Luther King was er een naäper in Duitsland die vond dat “studentenleider” Rudi Dutschke naar de andere wereld geholpen moest worden. Het schot heeft ongetwijfeld diens leven veronaangenaamd en waarschijnlijk drastisch verkort, maar Dutschke overleefde de aanslag. Beide aanslagen hebben bijgedragen tot wat als “mei 1968” geschiedenis heeft gemaakt, zoals het altijd quasi-dramatisch wordt genoemd in mediataal. Hier gaat het nu niet om.

De aanslag op Dutschke was aanleiding tot de campagne ter onteigening van het Axel-Springer-concern, dat een vrijwel-monopolistische positie had op krantengebied in West-Berlijn en op veel andere plaatsen in West-Duitsland. En de Springerkranten hadden het politieke klimaat gekweekt waarin deze aanslag kon plaatsvinden, vond de linkse studentenbeweging. Het echode na in Nederland: een Telegraaf die huichelachtig schreef over een profeet van de geweldloosheid en liefde die wordt neergeknald en daarna een verkondiger van haat. Die laatste was Dutschke dan. MLK was al getemd, onschadelijk gemaakt.

Enteignet Springer! Ik moet aan de campagne denken in deze dagen waarin Telegraafdochters ongestraft de smerigste racistische taal mogen uitbraken en nog steeds als fris, vernieuwend en als kinderen van de Verlichting worden gepresenteerd door andere media die het verdienmodel wel ontwaren maar geen eigendom zijn van de Telegraaf. Woorden die zelfs niet voor citeren in aanmerking komen omdat zij te smerig zijn. GeenStijl kan het. Ik heb de moeite voor u genomen deze ochtend even op die site te kijken wie er nu nog adverteert en tot mijn verrassing zag ik in het geheel geen advertentie. Vergissing of succes van oproep niet meer te adverteren op deze schandesite?

Maar al met al. De Telegraaf heeft zo ongeveer de hele huis-aan-huisbladensector in handen, de eigen krant nog steeds. Het concern is in beslissende mate eigenaar van baggerstations als Sky Radio, ClassicFM, Radio Veronica en Hitradio. Het beheert Relatieplanet. Het is sinds 2005 eigenaar van Keesing (mag ik blij zijn dat ik daar al weg was, zeg).
Naast die vier commerciële flutstations heeft de Telegraaf Mediagroep maar liefst twee (2) eigen “publieke” omroepjes mogen lanceren van uw en mijn belastingcenten, onder goedkeurend geknik van Ome Roon, PvdA. Op dit punt aanbeland is mij allang de moed in de schoenen gezonken over de zin van een leuze als “Onteigen de Telegraaf!” Hoe het mogelijk is dat de eigenaar van vier commerciële stations er ook even twee publieke omroepjes op na mag houden moet u aan Plasterk zelf vragen. Dat zijn commissariaat verzekerd is zal duidelijk zijn, ondanks het onmiskenbare feit dat de man als minister op alle fronten een daverende mislukking is. Dit heeft hij toch voor elkaar: dat GeenStijl een omroep heeft en de Telegraaf zelf ook. naast vier “eigen” radiostations.

Dus de woedende oproep: Onteigen de Telegraaf! kan eenvoudigweg omgekeerd worden: de Telegraaf is allang de overheid! Onteigen de overheid dan maar? Als dat zou kunnen…

4 gedachten over “Onteigen de Telegraaf! o wacht…”

  1. Goede analyse van de macht van de TMG. De desinformatie van de TMG krijgen miljoenen mensen dagelijks te verwerken.

  2. Inderdaad: goede analyse van een enorme bedreiging voor de vrijheid van meningsuiting.

  3. En laat ik ook nog een keer benadrukken dat ik Nourdine Tighadouini en Frank v.d. Linden (http://www.krapuul.nl/overig/blog/154504/hulde-aan-nourdine-tighadouini/) met hun strijd tegen de nazi’s van de TMG ontstellend moedig vind. Steun ze! Wees solidair met ze en laat iedereen weten dat ze één van de weinigen zijn die de moed hebben het in het openbaar op te nemen tegen de nazi’s van het Telegraafconcern die lachen om verdronken vluchtelingen, haat zaaien jegens medeburgers op een ongekend grote schaal etc…..

Reacties zijn gesloten.