Europese Verkiezingen – GUE/NGL

Voor roeptoeteren op links kies je GUE/NGL, de Engelse afkorting van Europees Verenigd Links/Noords Groen Links. Het is een fractie in het Europees Parlement, geen partij. De Nederlandse SP maakt er deel van uit.

Veel woorden hoeven er niet aan vuil gemaakt te worden. Hoewel Europees Verenigd Links de suggestie van eenheid wekt, was geen overkoepelende partij – zoals de PES of EGP bij respectievelijk de Europese fracties S&D of EGP/EVA – in staat een gezamenlijk Europees verkiezingsprogramma in elkaar te flansen. Als je zodanig eurofrigide bent, dat je tegen euroscepsis aanleunt, en slechts op minimale punten Europese sturing wil – op milieugebied bijvoorbeeld – zou daarvoor een minimumprogramma opgesteld kunnen worden. Maar nee dus.

SP

De SP is in de fractie van GUE/NGL dan nog weer een eenling. Een associatie met een overkoepelende partij is er niet. SP-fractieleider Dennis de Jong houdt van zijn bestaan als Einzelgänger. Dat is ook wel zo gemakkelijk. Daarvoor moest hij eerst nog wel collega Kartika Liotard buitenspel zetten. Dat is inmiddels gelukt.

Het heeft geen zin op een partij te stemmen die niet kan steunen op een Europees programma. Nederland heeft in het Europarlement slechts 3,4 procent van de zetels. Niet veel dus. Populisme doet het op de (thuis)markt en in de kroeg altijd wel goed – zie de PVV – maar voor reële politiek moet je macht veroveren. Dat lukt alleen samen.

Syriza

Syriza is de Griekse partij in GUE/NGL. Ze heeft vanwege haar felle strijd tegen rechts in Griekenland de nodige populariteit in Europa verworven. Alexis Tsipras is haar leider. Hij is tevens leider van Europees Links (European Left), een overkoepelende partij waarvan bij GUE/NGL een aantal landelijke partijen deel uitmaken – niet de SP dus. Tsipras heeft een aantal weldoordachte ideeën. Zo heeft hij in zijn aanvaardingsspeech voor het leiderschap van EL gepleit voor euro-obligaties. Dit is voor de meeste partijen in de fractie van GUE/NGL uiteraard onacceptabel.

GUE/NGL

Wil je steun aan Tsipras geven, maar heb je niks met de SP, dan is de enige optie toch op de SP stemmen. Indirect via GUE/NGL is dat een stem voor Tsipras. Een vergelijking met een situatie op extreemrechts is hier mogelijk. Stel dat je sympathie uitgaat naar de Britse UKIP, dan kun je het beste op de SGP stemmen, want die partij werkt in het Europarlement samen met de UKIP in de EVD-fractie.

Piketty

Het populisme op links is ten hemel schreiend. Het kan anders. Het vergt echter hard werken om de ideeën van Thomas Piketty voor het voetlicht te krijgen. Hij is de man die een doorwrochte studie van de steeds rijker wordende rijken heeft gemaakt waar ook rechts niet omheen kan. Nu is het nog slechts een kleine elite die van zijn gedachtengoed kennis heeft genomen. Minimaal duurt het vijf jaar voordat hij in Europa algemeen bekend is. Politieke verandering gaat met een slakkengang. In ieder geval hij heeft met zijn manifest een richting gewezen die links in Europa vooruit helpt: een richting van eenheid, zowel op politiek als economisch terrein.

Gerelateerd:
Europese Verkiezingen – Inleiding
Europese Verkiezingen – ALDE
Europese Verkiezingen – EVP, PVV en christelijk grut
Europese Verkiezingen – PES
Europese Verkiezingen – EGP

12 gedachten over “Europese Verkiezingen – GUE/NGL”

 1. “Het populisme op links is ten hemel schreiend. Het kan anders.”

  Inderdaad, indien de officiële linkse partijen de rechte ideologie zouden achterlaten dat ze nu fervent propageren en echte sociale standpunten zouden aannemen, zullen de populisten minder ruimte kunne hebben.

  Doch neem Nederland als voorbeeld – er zijn op dit moment geen linkse standpunten en of sociale politiek. Alles is overwegend bruin.

  Hetzelfde mening delen de politicologen in Frankrijk tov François Hollande – kijk naar zijn populariteit: het laagste in de geschiedenis van Frankrijk.

  Conclusie: er is geen links meer in West-Europa. ( wel duurbetaalde salaristrekkers)

  Daarom ga ik op Alexis Tsipras stemmen.

 2. Even wat nuanceren – er zijn wel degelijk linkse partijen in Frankrijk, doch vinden ze dat Hollande niet hun president is.

  Ze vinden dat er geen onderscheid tussen Sarkozy en Hollande te maken is.

  In Nederlands vertaald betekent dit dat er geen onderscheid is tussen VVD en PvdA.

 3. Zo, Sjaak met z’n voorspelbare sneren richting de SP…Niveau wat je van de gemiddelde D’66 blaaskaak kan verwachten.

  -roeptoeteren op links-
  -geen partij. De Nederlandse SP maakt er deel van uit-
  -Veel woorden hoeven er niet aan vuil gemaakt te worden.- (Blijkbaar wel)
  -zodanig eurofrigide-
  -weer een eenling-
  -Dennis de Jong houdt van zijn bestaan als Einzelgänger.-

  Etc.

  “Populisme doet het op de (thuis)markt en in de kroeg altijd wel goed – zie de PVV –”

  Waarmee Sjaak dus de SP op één lijn zet met de PVV. Niet echt slim, als je verder ageert tegen fascistoïde invloeden binnen de maatschappij, zoals van de PVV komende.

  Nee, voor enig advies m.b.t. tot de aanstaande verkiezingen, hoef ik dit geratel niet verder te lezen. Maar goed, mijn (overigens beperkte) ‘keuze’ heb ik al gemaakt.

 4. Eerst een algemene opmerking. Het EP beschikt over geen enkele macht, dus hoe zouden enkele samenwerkende partijen dan binnen die machteloze club macht kunnen veroveren voor het bedrijven van ‘reële politiek’? Door olv van Ashton (EEAS) met de Amerikaanse spelletjes in de Ukraine (en Syria) mee te doen gaat de EU binenkort een gigantische economische schade oplopen, werkeloosheid onder jonge mensen zal oplopen van 40 miljoen naar 80 miljoen. Het wordt houtje bijten met een hoop sociale onrust. Afgezien van die schade zijn er ook gemiste kansen doordat de VS de EU effectief uit een veelbelovende Euraziatische samenwerking hebben gesleurd, met alles enig doel de EU en Rusland en China klein te houden en de Amerikaanse hegemonie voort te zetten. Overigens een strategie vn de VS die gaat mislukken. Maar daar gaat het nu niet om. Het punt is dat het EP over geen enkele macht zal beschikken om de problemen op te lossen maar dat de NATO dat wel zal doen op haar manier. In de ogen van de buitenstaander is de EU nu al Natostan.

  Nu wat betreft het Manifest voor politieke eenheid in de Eurozone: hoe stellen Piketty (en Sjaak) zich voor dat een machteloze EP (voor alle lidstaten) en een Europese Kamer (voor de Eurozone) naast elkaar kunnen werken? Of heb ik het niet begrepen?
  Nog even wat betreft de voorgestelde bundeling van staatsschuldenlasten in de eurozone: gaat dit ook de veelvoudige bancaire (speculatieve) schuldenlasten oplossen, of zijn die plosteling uit zicht verdwenen, nadat de bankiers de aandacht met succes op de staatsschulden verlegden en de ECB en IMF voor hun karretje wisten te spannen om hun eigen problemen door de belastingbetaler te laten oplossen?

  En nogmaals wat zou een tandeloos EP hieraan kunnen doen?

 5. Niet stemmen; zelfs Barroso roept ertoe op, dat zou een signaal moeten zijn.

  The EU/U.S. TAFTA Agenda: Deregulation in Disguise

  U.S. and EU TAFTA negotiators, advised by the world’s largest agribusinesses, have used coded language in pushing for TAFTA rules that could roll back food safety standards. A leaked EU position paper reveals that EU negotiators are pushing for TAFTA to impose sweeping restrictions on food safety policies by mandating that such measures “must be applied only to the extent necessary to protect human, animal, or plant life or health.” Such terms would enable foreign governments to second-guess the “necessity” of domestic safety standards. U.S. negotiators have called for parallel TAFTA restrictions. Some members of Congress have even openly called for TAFTA to do away with “spurious” sanitary regulations, asking that TAFTA-created tribunals be empowered to rule on the validity of domestic food safety standards challenged by foreign governments.

  http://www.attac.org/en/what-we-do/campaigns/say-no-attack-social-and-democratic-rights-europe
  blogs.mediapart.fr/blog/attac-france/150514/liberation-immediate-des-militants-arretes-ce-matin-bruxelles-en-marge-de-leuropean-business-summi

 6. @ Wiske, TAFTA (of TTIP) heb ik niet eens genoemd, maar juist ja, naast de Nato macht over de EU is er de corporatieve macht over de EU en haar lidstaten, opnieuw een reden om de stembus te mijden. Alle zg democratisch besloten wetgeving zoals bijv. betreffende voedselveiligheid en milieu, kan door de ondernemers via ‘investor-state’ rechtzaken te niet worden gedaan of tot gigantische schadeclaims leiden voor de belastingbetaler.

  Lees hier wat de Engelsman Gosling hier over zegt in Russian Today.

  Bilderberg’s latest wheeze is the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP). This treaty makes voting pointless by letting multinationals sue governments and will leave only the thinnest veneer of democracy for the mainstream media to chew on both in Europe and America. The ‘nation states’ will become mere prefectures and the European Commission will be the unelected government of the United States of Europe.

  http://rt.com/op-edge/159384-uk-budget-defense-bilderberg/

 7. @Leo,

  Het EP heeft wel macht, maar onvoldoende. Met je stem op de juiste partij kun je zorgen voor meer macht aan het EP.

  Ik ben het niet volledig eens met Piketty’s voorgestelde systeem. Maar het belangrijkste is dat hij pleit voor verdere democratisering van de EU, invloed van het EP op de belangrijkste beslissingen en een bicameraal parlementair stelsel.

  @wiske,

  Het TTIP is inderdaad een ramp voor de democratie. Maar het staat los van hoe de EU is georganiseerd. Weliswaar onderhandelt de EU over het vrijhandelsverdrag met de VS, maar de VS had een soortgelijk gedrag ook met onafhankelijke Europese staten proberen op te stellen. Vergelijk dit met het Trans-Pacific Partnership (TPP) dat de VS met Canada, Australië, Nieuw-Zeeland en een aantal Zuidoost-Aziatische landen wil sluiten.

 8. @Sjaak, wat ik vandaag weer gehoord heb over de TTIP is dat niemand weet welke bevoegdheden aan de EU onderhandelaar overgedragen zijn.
  Het is totaal ondoorzichtig, niet transparant en wordt volledig stiekem onderhandeld, daarom de grootste Franse verbond van veehouders heeft vandaag en open brief aan Hollande en premier Valls opgestuurd met de vraag om hiermee op te houden totdat duidelijkheid voor iedere EU-burger zou zijn wat deze TTIP werkelijk voor de burger zal brengen.

 9. Pingback: Is Karabulut ondeugend? | Krapuul

Reacties zijn gesloten.