Heilstaat

Morgen zijn de verkiezingen voor het Europarlement. Anders dan in de afgelopen decennia staan de Europese verkiezingen in het teken van nationale politiek en politici en of je voor of tegen de Europese Unie bent. Vroeger ging het nog wel eens over grensoverschrijdende zaken, beleid of standpunten, tegenwoordig is het voldoende om te roepen dat de EU ons bedreigt en alles wil afpakken. De opkomst zal ook weer laag zijn net als de vorige keer. Het vertrouwen in de democratie is laag en de roep om een sterke man wordt groter. Dat werkt het beste door gekozen volksvertegenwoordigers en ambtenaren voortdurend te diskwalificeren en jezelf onder allerlei valse voorwendselen te laten kiezen om het parlement te saboteren waar mogelijk. Blijkbaar is er bij een deel van de bevolking een behoefte daaraan. Dat was vroeger ook al zo, maar zo populair als vandaag was het nog nooit. Zelfs in Oostenrijk, waar een partij die is opgericht door oud-SS’ers, hoge ogen gooit is die wens van het volk niet zo groot als in Nederland. Verschil is wel dat in Nederland veel op TV gezien worden bepaalt of je iemand bent. Als je een sterretje uit een Europese vlag kunt knippen ben je een leider.

Dagelijks worden we verrast met peilingen en voorspellingen die nog maar over één onderwerp lijken te gaan. Wordt de PVV ‘de grootste’, of toch niet? Zulke opinieonderzoeken worden begeleid met bijvoorbeeld een twee pagina’s lang interview met theoloog Marcel de Graaff, lijsttrekker voor de PVV, waarin weinig verrassende zaken te lezen zijn, maar de PVV is het onderwerp van iedere dag en je wil als uitgever natuurlijk een goede omzet maken. Daarom krijgen zulke individuen geen vragen gesteld, waarom ze de moord op de Rohingya in Myanmar toejuichen, maar wel de vrije ruimte om valselijk te suggereren dat asielzoekers worden ingehuurd om bejaarden uit verzorgingstehuizen te verjagen en dat ze allemaal een wasmachine krijgen van 1500 euro per stuk. Het gaat immers niet om feiten of een waarheidsgetrouw beeld schetsen. In Nederland wordt volksopruiing onder veel media-aandacht, politiebegeleiding en met overheidssteun mogelijk gemaakt. De meest bizarre spook- en samenzweringsverhalen circuleren niet langer in de obscure uithoeken van de informatiemaatschappij, maar in de Tweede Kamer, in dagbladen en tijdschriften, op TV-zenders en op hun websites. Dit bijzondere spektakel van politiek en media krijgt zelfs wel eens belangstelling uit het buitenland, want het is en hilarisch en je kunt er geld en macht mee verwerven.

Gisteren was er een manifestatie van Front National in Marseille met in de hoofdrol de antisemiet Jean-Marie le Pen. Volgens Wilders is Marine le Pen de baas binnen Front National en heeft zij zich afgekeerd van het gedachtegoed van haar vader en heeft hij niets te maken met Jean-Marie, die erevoorzitter is van de partij die hij heeft opgericht en prominent kandidaat is voor de volgende termijn van het Europarlement. Volgens Wilders heeft hij Marine le Pen recht in de ogen gekeken en hij legt ons uit dat de feiten bedriegen. De Graaff ging nog een stapje verder door zonder gêne te vertellen dat hij geen enkel probleem heeft met de veroordeling van Le Pen voor antisemitisme. Ook moest hij nog kwijt dat de hereniging van Duitsland vooral heel duur was geweest. Daarmee raak je in Nederland een gevoelige snaar, want alles gaat immers om geld. Als je mensen wijs kunt maken dat ze er beter van worden als grenzen worden gesloten en mensen die oorlog en ellende ontvluchten buiten de deur worden gehouden, dan slikken ze alles. Vreemdelingenhaat, racisme, antisemitisme, islamofobie, dat moet allemaal kunnen als het geld oplevert. We zijn immers een handelsnatie en zo zien wij ook de verkiezingen voor volksvertegenwoordiging. Die kost immers wat en willen we er wel voor betalen?

Het is de vraag wat er morgen gaat gebeuren. Of de peilingen kloppen en de eenmanspartij PVV wordt ‘de grootste’, of alles blijft ongeveer bij het oude en het CDA zal tot de grootste partijen behoren. De ‘grootste partij’, dat is tegenwoordig wanneer je 20% van het electoraat kunt overtuigen op jou te stemmen. Wat zeker zal gebeuren is dat de tamtam rondom Wilders’ capriolen zal aanhouden. Met vier zetels zal de fractie van de PVV in het Europarlement bestaan uit de radicale katholieke theoloog Marcel de Graaff; de volstrekt onbekende Vicky Maeijer, beleidsmedewerker van de Tweede-Kamerfractie van de PVV en Statenlid voor Zuid-Holland; oud D66- en VVD-lid en LPF-lijsttrekker Olaf Stuger, begonnen als sales manager in de automatiseringsbranche, tegenwoordig partner van een lobbykantoor actief in Den Haag en Brussel; en Hans Jansen, ooit hoogleraar Arabistiek, ingehuurd als dè islam-deskundige door de AIVD en pleitbezorger voor het inzetten van doodseskaders tegen moslims. Mocht de PVV een vijfde zetel krijgen dan zal huidig Europarlementariër Auke Zijlstra terugkeren in het Europese parlement. Hij volgde de wegens aanrijding met 5x de toegestane hoeveelheid alcohol veroordeelde Daniël van der Stoep op, die nu een eigen partij heeft die nog rechtser zegt te zijn dan de PVV. Zijn Artikel 50 wil helemaal uit de EU en heeft als ster een hedge fund adviseur onder de arm genomen.

Wat zeker gaat gebeuren is dat de PVV aansluiting zal zoeken bij andere ultranationalistische en extreemrechtse partijen om een fractie te vormen, want dat levert geld en andere voordelen op. De vrijages met Marine Le Pen, die in Poetin een bondgenoot ziet en Filip Dewinter (VB), die onlangs nog waarschuwde voor ‘verbruining’ en Heinz-Christian Strache (FPÖ), die geheel in traditie met de oprichters van zijn partij bankiers met haakneus en jodenster afbeeldt, zijn bekend. Andere kandidaten zijn Lega Nord en de Zweden-democraten. In werkelijkheid stemmen PVV en bijvoorbeeld FN maar in 50% hetzelfde, dus het vormen van een extreemrechts blok met een redelijke houdbaarheidsdatum zal geen gemakkelijke opgave zijn. Men zal moeten concurreren met UKIP van Nigel Farage die zich stoort wanneer een vreemde taal wordt gesproken in de trein — zijn kinderen spreken Duits als voertaal — en graag immigranten het stempel ‘crimineel’ opdrukt en zegt begrip te hebben voor ouderen die een hekel aan homo’s hebben. Dat weerhoudt zijn partij er niet van Roemenen in te huren om verkiezingsfolders uit te delen. In Nederland doen we dat anders. Hier zijn volstrekt verzonnen werkelijkheden leidend en wordt iedere mogelijkheid om dingen beter te doen bij voorbaat betwijfeld of beter nog hard afgestraft. Als Nederland zal lijken op Volendam zal eindelijk het paradijs op aarde komen.

3 gedachten over “Heilstaat”

 1. Kritisch nadenken kost tijd. Tijd kost geld. Dat hebben we wegens de bezuinigingen niet. Daarom denken we (de meeste Nederlanders) niet na over de EU. Wie de meest simpele voorstelling van zaken – al dan niet totaal verzonnen – kan geven wint.

 2. Goed stuk. Er kan nog aan toegevoegd worden dat de premier van ‘alle Nederlanders’ het blijkens een interview dat ie onlangs gaf het prima vindt dat meer dan 2 miljoen Spaanse kinderen honger lijden zolang ‘het belang van Nederland’ maar gediend wordt.

 3. “Als Nederland zal lijken op Volendam zal eindelijk het paradijs op aarde komen.”

  Door PVV/Wilders lijkt Nederland inderdaad op Vollendam. Ons-kent-ons. Het 1000 jarige Rijk van ons-kent-ons en uitsluiting voor de “anderen”.
  Dit is reeds in alle maatschappelijke sferen en niveaus doorgedrongen, doch door het algemene etnisch-gebonden censuur wordt dit feit zo veel mogelijk onderdrukt.

  De Nederlandse maatschappij is uiteindelijk een kasten maatschappij geworden waar de wetenschappelijke feiten niet meer tellen, enkel de mening van ons-kent-ons.

  Dit sfeer vertoont sterke overeenkomst met ingesloten psychiatrische inrichtingen, wat het eigenlijke doel van PVV/VVD en grotendeels CDA met betrekking tot Nederland is.

Reacties zijn gesloten.