Europese verkiezingen – epiloog

Een kwart van de kiezers? Een lage opkomst bij de verkiezingen voor het Europees Parlement is gegarandeerd. Verwonderen doet het niet. De verkiezing is een grote verwarring. Waarop stemmen we?

De sociaal-democraten hebben het relatief nog het gemakkelijkst. Ze stemmen in Europa op dezelfde vage, linksachtige partijen als de PvdA, waar het altijd tegelijk kan vriezen en dooien.

Liberaal rechts stemt op de VVD of op D66. Ze zitten samen in de ALDE. Maar stem je dan pro een federaal Europa (D66) of ertegen (VVD)? Je moet al dagelijks met je neus op de Europese politiek zitten om het te kunnen volgen.

Voor conservatief rechts is er het CDA in de EVP-groep. Dan stem je ook op de Hongaarse Fidesz en op Silvio Berlusconi. Maar heb je als CDA-kiezer veel op met genoemden?

Bij een groene stem krijg je er gratis een stel afscheidingspartijen bij, zoals de Schotse Nationale Partij of de Baskische Eusko Alkartasuna. Wat is daar groen aan?

Antoon, een Vlaamse blogger, verwoordde het aldus:

Ik zal even uitweiden:

Europese verkiezingen interesseren de gewone burger totaal niet. Niemand kijkt naar die debatten, niemand weet echt wie er zich kandidaat stelt, en van de paar namen die de mensen kennen uit hun eigen landen weet niemand wat ze daar eigenlijk doen.

Neem mijzelf als voorbeeld. Ik ben geïnteresseerd in politiek, weet wat af van onze Belgische partijen en politici, zowel Federaal als regionaal. Ik lees en luister ook over Internationale politiek en kan dus ook veelal meepraten over allerhande regeringen en hun leiders.

Maar over het Europees Parlement weet ik bitter weinig. Ik weet wel dat Van Rompuy President is, en ook Barroso, maar ken hun bevoegdheden niet echt en weet ook niet wat het verschil tussen hun twee functies inhoudt.
Ik weet ook dat Verhofstadt en De Gucht daar mee staan te lullen, maar niet echt wat en hoe.
Ik weet ook dat Van Brempt er rondloopt en dan is er die Duitser met zijn kale kop (naam kwijt). En af en toe hoor ik een bekende naam uit België of elders die een bel doet rinkelen met betrekking tot Europa, bijvoorbeeld Ashton, Cohn-Bendit, Sterkcx? Afijn, da’s alles wat ik erover weet.

Wat betreft de ‘Europese politiek’ weet ik eigenlijk niks, behalve dat ze allerlei regeltjes invoeren om ons het leven nog moeilijker te maken, en dat heel dat Europees gedoe onnoemelijk veel geld kost voor veel te veel mensen die veel te dik betaald worden met veel te veel vrijheid en veel te veel ongecontroleerde onkosten en veel te onduidelijke opdrachten.

Het Europees Parlement is een onderonsje voor mensen van een ander planeet, die werkelijk denken dat ze het centrum van de wereld zijn, terwijl er nog amper burgers zijn die er überhaupt weet van hebben, laat staan aandacht aan besteden.

Antoon vertelt zijn verhaal nog genuanceerd. Met zo’n relaas is het niet gek dat veel mensen denken: de ballen. We stemmen niet of we stemmen gewoon tegen, m.a.w. Wilders.

Een lage opkomst doet de democratische legitimatie kelderen. Aan de andere kant zullen vooral mensen stemmen die zich bewust voor politiek interesseren. Er ontstaat een soort van censuskiessysteem. Europese politiek is niet te begrijpen voor mensen met de focus op dagelijkse beslommeringen, maar slechts voor politiek bewuste mensen.

Willen we geen censussysteem, maar een politiek die iedereen enigszins kan begrijpen, dan zullen Europese politieke partijen zich eenduidiger moeten profileren. Misschien komt er een omslag wanneer Jean-Claude Juncker, Martin Schulz of Guy Verhofstadt voorzitter van de Europese Commissie wordt. Dan ervaren veel Europese kiezers hun keuze.

Tenslotte. Niet stemmen is sowieso een keuze op de verkeerde partij. Je virtuele stem wordt verdeeld over partijen die je zelfs zou negeren in je ergste nachtmerries. Laat ik er nog een vleugje J-P Sartre aan toevoegen: ‘Ne pas choisir, c’est encore choisir’.

Gerelateerd:
Europese Verkiezingen – Inleiding
Europese Verkiezingen – ALDE
Europese Verkiezingen – EVP, PVV en christelijk grut
Europese Verkiezingen – PES
Europese Verkiezingen – EGP
Europese Verkiezingen – GUE/NGL

4 gedachten over “Europese verkiezingen – epiloog”

 1. Stem voor Alexis Tsipras en GUE/NGL.

  Deze mesen weten wat ze willen, ze hebben de totalitaire neoliberalisme aan hut blote lijf ervaren en hebben duidelijke sociale plannen voor de toekomst.
  Voor iedereen, niet alleen voor zichzelf net het grote bedrog van PVV die gepropageerd wordt.

 2. Misschien is de situatie dat Sjaak omschrijft direct uit de bewuste politieke manipulatie ontstaan (een de velen, hoor!), waarbij Pharao Neelie Kroes door de neoliberalen steeds op handen werd gedragen zonder dat het volkje veel te zeggen had om alle sociale wetten te doen slopen en deze Europa die de gruwel van iedereen is te doen ontstaan.

  Vandaag kunt voor een keertje iets tegen doen – stem daarom GUE/NGL.

  Straks zit u jarenlang weer onder de totalitaire curatele van de neoliberalen.
  Dat is wat ze van u en voor u willen.

 3. Ik had wel willen gaan. Ik heb sinds mijn 18-e nog geen verkiezing overgeslagen. Maar er kwam geen stempas, en ik had niet in de gaten dat ik uiterlijk gisteren had moeten reclameren.

 4. Heb met kennissen hetzelfde gesprek gehad.
  Moet je nooit die kans laten varen dat je stem democratisch zou kunnen uitbrengen.

  In het tegen geval is het altijd winst voor de bruine cohorten. Hun afkeer voor Europa heeft ze hu parten gespeeld.

Reacties zijn gesloten.