Oude mensen – slot

Vervolg van Deel II

Mijn vriendin is Amerikaanse en woont ook in de Verenigde Staten. Niet in een rijk gebied, maar in de omgeving van Flint (75 km ten noorden van Detroit). Haar ouders wonen aan de westkant van Michigan, en dat is een wat beter gebied. Ze redden het voorlopig nog wel, maar het is niet zo dat ze enorm bemiddeld zijn.

Wel zijn ze al erg oud, 85 en 87. De moeder is geestelijk nog messcherp, maar heeft Parkinson en is fysiek beperkt. De vader is welsiwaar fysiek nog erg fit, maar het lijkt alsof de eerste tekenen van dementie zich gepresenteerd hebben.

Hun kinderen maken zich zorgen over het moment dat vader echt dement zou worden, want dan moeten hun ouders naar een tehuis. En mijn vriendin heeft dertig jaar geleden in dergelijke tehuizen gewerkt en toen was het al een ramp.

Zo kreeg ze kreeg eens een keer op haar kop omdat ze 20 seconden met een patiënt was blijven praten nadat haar officiële werkzaamheden in die kamer waren afgerond. Dat was namelijk niet begroot.

Dus ja, ik kan me voorstellen dat ze haar ouders niet naar een tehuis wil sturen. Maar vooral in het geval van dementie hebben mensen vanaf een bepaald punt 24/7 toezicht nodig. Juist ook als ze fysiek nog goed zijn. Ze bij jezelf laten inwonen, of bij hen intrekken is dus ook geen oplossing als je nog moet werken. Maar wat dan?

En dat is mijn grote angst. Gaan we hier ook naar dat soort toestanden toe? De compleet uitgerekende, financieel geoptimaliseerde zorg waarbij een bejaarde gewoon een kostenpost is? Als je leest dat men nu zomaar hoogbejaarde mensen even uit hun tehuis terug naar huis gaat verplaatsen omdat het allemaal te duur wordt, die opvang in verzorgingstehuizen, lijkt het in elk geval al deels werkelijkheid geworden te zijn.

Iedereen die oude mensen van nabij kent weet dat het een enorme stap is op die leeftijd nog te moeten verhuizen, zelfs al is men nog helemaal niet dement. Oude bomen kun je niet zo makkelijk verplaatsen, je doet dat alleen als het echt niet anders kan. Maar als uit een of ander Excelsheet van een of andere Hans Hoogervorstachtige manager blijkt dat dat ‘moet’ gebeuren, dan doen we dat tegenwoordig dus gewoon.

Stemt u vooral VVD/D66 vandaag, als dit uw gewenste toekomstbeeld is. De mens in dienst van de economie, in plaats van andersom.

5 gedachten over “Oude mensen – slot”

  1. De Lovin’ Spoonful met Old folks niet op YT? Een gelijknamig nummer dan van Wes Montgomery

  2. Elk beweging, elke adem wordt in centjes uitgerekend. Paar seconden meer aan een handeling is gewoon geldverspilling. De kassa tikt aan en de neoliberale winstregels zijn draconisch. je moet enkel voor harde winst handelen. Onze beschaving is op de laatste rechte lijn gekomen. De mensen zijn ophouden te tellen, de centjes enkel tellen mee.
    Consumeren! Betalen!

  3. Ik heb eens een film gezien waar oude mensen werden verwerkt tot voedsel. Misschien een idee voor Rutte/Pechtold & trawanten, want zo heb je er tenminste nog iets aan.

Reacties zijn gesloten.