De kliko van de democratie

Democratie is een hoog goed. Afgelopen donderdag kon er gestemd worden op kandidaten voor het Europarlement. Maandenlang werd ons door de media wijsgemaakt dat de PVV de grootste zou worden en dat het enige dat Nederlanders bezighield was: ben je voor of tegen de EU. De exit poll na sluiting van de stemlokalen toonde een heel ander beeld. De PVV verloor fors en wordt misschien wel vierde in plaats van eerste. Let wel, dit is een exit poll en geen uitslag dus er zullen ongetwijfeld nog kleine verschuivingen plaatsvinden; bij de laatste Kamerverkiezingen was er een verschil van 4% tussen exit poll en definitieve uitslag. Desalniettemin kopten alle kranten dat de PVV verloren had en zelfs het buitenland haalde opgelucht adem. In Nederland hadden de eurosceptici en extreemrechts toch niet gewonnen.

Bijzonder was ook dat de uitslag niet bekend gemaakt mocht worden omdat de verkiezingen nog tot en met vandaag zullen duren. In Sicilië sluit vanavond het laatste stemlokaal om 23 uur. Pas daarna mogen de uitslagen bekend gemaakt worden. GeenStijl nam hiermee geen genoegen en organiseerde een alternatieve telling, want volgens hen was het ondemocratisch dat de uitslagen niet meteen bekend gemaakt zouden worden. Resultaten die drie dagen wachten op openbaarmaking, dat riekt naar fraude. In ruim 500 van de 9000 stemlokalen zaten vrijwilligers met laptops ijverig mee te tellen en op sociale media werden de lokale resultaten gepost. Van alle kanten werd geroepen dat het wantrouwen in de democratie iets moois was en was er veel waardering voor het initiatief van GeenStijl.

Maar voor sommigen was dit niet genoeg. Er zijn spontaan allerlei acties gestart op basis van geruchten van bijvoorbeeld de extreemrechtse actiegroep Identitair Verzet, dat er zou zijn gesjoemeld en gefraudeerd. Op Facebook zijn er pagina’s te vinden, waarin niet alleen een hertelling wordt geëist maar zelfs een herverkiezing. Een individu roept zelfs op handtekeningen te verzamelen en die als aanvullende stemmen mee te tellen. Het kan gewoon niet zo zijn dat de PVV verloren heeft, want nota bene Geert zelf en vrijwel alle media hebben ons maandenlang verteld dat de PVV de aller- aller- allergrootste zou worden. Eerste onderzoeken wezen uit dat veel PVV-kiezers (65%) waren thuisgebleven. Logisch, als iemand al heeft gestemd en de PVV gaat toch winnen, waarom zou je dan nog gaan stemmen? Wilders bedankte alle trouwe PVV-kiezers en concludeerde dat de thuisblijvers eigenlijk ook op de PVV hadden gestemd.

Screen Shot 2014-05-25 at 07.35.38Maar het was nog steeds niet genoeg. De uitslag die er niet is kan gewoonweg niet kloppen. Er is zelfs een petitie gestart waar mensen kunnen reageren en hun handtekening kunnen geven om hun ongenoegen te uiten over de uitslag die nog niet bekend is. De gedachte achter de petitie is dat men zo hoopt te achterhalen hoeveel mensen er werkelijk op de PVV hebben gestemd. Henk en Ingrid melden dat zij en hun demente oma ook op de PVV hebben gestemd dus het niet zo kan zijn dat de PVV niet voor meer dan 100% heeft gewonnen. Volgens veel reageerders op de petitie is het met hun stemverklaring onomstotelijk bewezen dat de verkiezingen zijn gestolen, dat er is gefraudeerd en dat de media dit geheim willen houden. Het is nu wachten op de volgende deceptie: de definitieve uitslag. Die komt waarschijnlijk pas maandag en tot die tijd zullen we genoegen moeten nemen met nog veel meer speculaties.

De enige conclusie die je op dit moment voorzichtigheidshalve zou kunnen trekken is dat veel PVV-aanhangers geen flauw benul hebben van democratie. Veel weten blijkbaar niet, dat je niet op je stempas mag schrijven, dat je maar één vakje mag inkleuren en dat als de verkiezingen op donderdag zijn je dus niet op zaterdag daarna nog mag stemmen ook al staat er een kliko buiten het stemlokaal. En dat de uitslag in Purmerend of Rucphen natuurlijk niet representatief hoeft te zijn voor de landelijke uitslag. Wantrouwen in de democratie is prima — leve de vrijheid —, maar snappen hoe het werkt is nog beter. Misschien dat de media in plaats van interviews met ultraconservatieve ondergoedmodellen op piano’s hun energie beter kunnen steken in het informeren van burgers zodat die echt een mening kunnen vormen, in plaats van zich te wentelen in hun waanvoorstellingen.

5 gedachten over “De kliko van de democratie”

 1. “ultraconservatieve ondergoedmodellen op piano’s” Auw, vinger op de zere plek… Ik heb mijn abbonement op NRC Handelsblad inmiddels opgezegd.

 2. Van jongsafaan democratisch opgegroeid zou je van volwassenen, die hier risicoloos persoonlijk kunnen stemmen, verwachten, dat als ze dat dan niet doen, dat ze daar zichzelf toch de schuld van moeten geven. PVV-ers, als ze al niet gestemd zouden hebben met de toch aangekondigde aardverschuiving van Wilders, zouden zichzelf de grootste onverantwoordelijken van deze stemming moeten noemen. Op hun Hollands, als dat zo is, gezegd: eigen schuld, dikke bult! Dat ze nu wild(ersd) om zich heen gaan slaan, maakt op wel democratische Nederlanders echt geen indruk!

 3. Er zijn een aantal dingen goed mis in de bovenkamer van de gemiddelde Nederlander. Ik wijt het aan een overvloed aan informatie, teveel keuzes en te weinig echte problemen.

  – ze snappen het verschil tussen feiten en meningen niet. Als iedereen vindt dat 2 + 2 gelijk is aan 3, dan is het toch niet eerlijk dat het 4 is ?
  – ze vertrouwen aangereikte informatie niet. Het kan alleen waar zijn als een presentator het zegt.
  – ze menen overal recht op te hebben, want je bent verzekerd en je krijgt je smartphone.
  – ze hebben geen respect voor kennis, autoriteit, voor bezit of voor andermans grenzen.
  – ze menen tot een superieur ras te behoren met een uitzonderlijk hoge intelligentie.

 4. Kwam een tijdje terug deze link ergens tegen. Vermakelijk leesvoer over domrechts en het geloven in complotten.

  http://imagine2050.newcomm.org/2014/03/25/islamophobes-discard-humanity-in-favor-of-conspiracy-theory-conjecture/

  Oh, en deze:
  http://www.alternet.org/why-right-wingers-think-way-they-do-fascinating-psychological-origins-political-ideology?paging=off&current_page=1

  Teksten van beide zijn veel te lang voor de gemiddelde PVV-stemmer om te begrijpen, maar goed.

 5. @knutselsmurf, top verhaal.

  – ze geloven in de absolute waarheid “het is waar omdat Wilders het zegt”.
  – Tis nie anders.

Reacties zijn gesloten.