Hallo Europa, gaan we hier nog iets aan doen?

eurofascismeDat de uitslagen van de Europese verkiezingen ten dele de christen-democraten en sociaal-democraten blij maakt omdat zij nog steeds een groot machtsblok vormen binnen de EU doet niet echt meer ter zake.

Wat wel ter zake doet is dit plaatje. De opkomst van extreem-rechts is van een grootte die een inherent gevaar inhoudt voor de Europese orde. En al helemaal omdat deze partijen landelijk erg hoog scoren.

Een paar cijfers : 9.3% Griekenland, 13% Finland. 25% Frankrijk. 22% Verenigd Koninkrijk, 23% Denemarken.

Je vraagt je dan af en toe af of alle soldaten die in de Tweede Wereldoorlog hun best deden om Nationaal-Socialistisch Duitsland aan te pakken dit wellicht voor niets gedaan hebben als blijkbaar een toch substantieel deel van de bevolking in verscheidene landen deze hele periode vergeten is en denkt dat rechts populisme de oplossing biedt voor hun zogenaamde problemen.

Waar is Generaal Prayut Chan Ocha als je hem nodig hebt denk ik dan weleens, maar die zit in Thailand de boel rustig te houden.

Prayuth Chan-ochaHelaas is ook dit niet de beste manier om een democratie tot de orde te roepen. Het leger dient zich te allen tijde buiten de politiek te houden volgens onze rechtgeaarde democratische principes.

Wat dan wel ?

Zorgen dat de welvaart dusdanig groot wordt dat niemand meer wat te klagen heeft ?
Dat er geen xenofobie meer bestaat ?
Dat Godsdiensten elkaar respecteren en hun volgelingen elkaar ook respecteren ? Dat iedereen lief is voor elkaar ?

 

Wat mij betreft komt er maar één nieuwe Europese President en dat is deze man, José Mujica:

jose-mujica-2Dat ie president is van Uruguay doet niet ter zake. Hij heeft tenminste het hart op de goede plaats zitten.
Onlangs besloot hij om een enorm aantal vluchtelingen in zijn presidentiële villa onderdak te geven.

En dat hebben we echt nodig. Leiders die niet geld en economisch gewin boven de bevolking plaatsen maar leiders die de menselijkheid als éérste agendapunt hebben en daar aan vasthouden.

 

 

Dat kunnen we van de neoliberale machthebbers van dit moment helaas niet zeggen.

9 gedachten over “Hallo Europa, gaan we hier nog iets aan doen?”

 1. nou wat dacht je nou; Koning W en SamSom staan te trappelen om enkele Eritreeers een tydelijke woonruimte aan te bieden.

  en als je al enkele duizenden euroos aan een criminele organisatie hebt betaald om in ons gidsland te komen is een kamertje in paleis noordeinde of op het loo wel verdiend.

 2. De reden dat deze man Jose Mujica helemaal buiten het aandacht van de gecontroleerde media valt is eenvoudig – hij hoort niet tot de bevoorrechte elite. Dus hoeven de journalisten niet voortdurend langs hem te zwijmelen.

  In plaats van zijn zaken propvol met geld ten koste van anderen te stoppen doet hij grotendeels zijn salaris afstaan en loopt gewoon zonder poespas tussen de burgers om ze aan te horen.
  Inmiddels heeft Uruguay het wiet officieel toegestaan en inderdaad heeft hij vluchtelingen in zijn paleis toegelaten zonder enige franje.

  Menselijkheid in werking.

  Het is zodanig onwerkelijk voor onze westerse graaimaatstaven dat velen blijven nog met de mond open gadeslaan. Je begrijpt toch niets van!

 3. Waar het om gaat is al duidelijk.
  Na crisisberaad vanmorgen bij Hollande belooft Valls de arme Fransen vrijstelling van inkomstenbelasting.
  Hoe hij deze nog verdere verlaging van z’n bezuiniging in overeenstemming kan brengen met de Heilige Drie Procent is een raadsel.
  Dan blijft alleen de euro verlaten over, als Parijs dat doet is dat het EU einde.
  Niemand heeft een woord gezegd over Nationaal Socialisme, hoewel je zou kunnen zeggen dat Valls en Hollande nu ineens nationale socialisten zijn geworden.

 4. @kraterkrots: “Hoe hij deze nog verdere verlaging van z’n bezuiniging in overeenstemming kan brengen met de Heilige Drie Procent is een raadsel.”
  Da’s niet zo heel ingewikkeld, hoor. De Fransen hebben de laatste tijd al 1 miljard aan achterstallige belasting van de rijken ingevorderd. Lijkt me een goeie actie, dus wat ik dan weer niet begrijp is waarom dat volgens jou het einde van de EU zou betekenen.

 5. Een stap terug voor de mensheid dat deze extremistische partijen aan macht lijken te winnen. Maar vergeet niet dat dit wel een onderliggende reden heeft. Je kan de mensen die op extremistische partijen stemmen wel als simplistisch bestempelen, maar niet iedereen word geboren met het vermogen maatschappelijke problemen in het juiste context te zetten en de onderliggende redenen daarachter te doorgronden. De schuld geven aan externe factoren (europa) is hierbij de makkelijkste oplossing. Het lijkt mij daarom belangrijk deze mensen het nut van europese samenwerking duidelijk te maken dmv publieke voorlichting, zodat zij een constructievere kijk op europa krijgen.

  Overigens lijkt extreem links ook te winnen bij deze europese verkiezingen. Dit heeft dezelfde onderliggende redenen. Bij zowel de PVV en SP is onwetendheid en persoonlijke onvrede in combinatie met een onvermogen problemen te omvatten een belangrijke reden om hun stem aan een van deze partijen te geven. Niet de constructieve ideeen die ze er op na houden. Hier is wat aan te doen, en ik denk dat het een taak van de staat is het publiek hierover te informeren.

 6. Lees het SP programma nog eens na zou ik zeggen.

  De SP is op geen enkele wijze te vergelijken met de PVV.

  Extreem Links zoals u dat noemt strijdt juist voor integratie en anti-discriminatie.
  Ook wordt er gestreden tegen de uitbuiting van werkende mensen door de grote conglomeraten van Neo-Liberale financiëel-economische fascisten. Deze groeperingen, waar helaas ook gevestigde partijen zoals de VVD, die niet meer Liberaal genoemd kan worden volgens de oorspronkelijke definitie, bij horen, veroorzaken juist de splitsing. Dat de EU niet democratisch is en dat er meer wordt gekeken naar geldelijk gewin dan naar menselijkheid is het kernprobleem. NIET dat de mensen een onvermogen hebben om problemen te omvatten. Dat geldt wellicht voor sommigen maar in elk geval laat extreem Links zich niet door angst en haat tegen buitenlanders leiden.

  Marine Le Pen riep gisteren op tot ontbinding van het Franse Parlement, verandering van de kieswet en dan nieuwe verkiezingen. In haar ideale maatschappij ontbreekt elke vorm van Liberté, Égalité en is al helemaal geen sprake van Fraternité.

  Bij haar marcheren de laarzen.

 7. @Henry, volgens deskundigen is de vote van afgelopen week ingegeven door grondige afwijzing door de burgers van de politiek van bezuiniging inclusief het onvermogen van de politieke elite naar de mensen te luisteren.

  Nader zou je wat meer op Krapuul.nl moeten lezen omdat je zou treffen dat we bekend zijn dat een heleboel middenklassers, CDA-ers, VVD-ers,christelijken enkel uit ondergedrukte haatgevoelens op de Grote Verslosser stemmen. De hooivorkenmassa zijn gewoon de stormtroepen van extreem-rechts die makkelijk door de aanvoerders voor gek gehouden worden, wat jij ook eigenlijk beweert.

 8. “en ik denk dat het een taak van de staat is het publiek hierover te informeren.”

  Eerder van de partijen zelf, Henry. Dat kan je van de SP verwachten, maar niet bij de PVV. Zoals meermalen overduidelijk is geworden.

  “Bij iedere politieke partij is onwetendheid en persoonlijke onvrede in combinatie met een onvermogen problemen te omvatten een belangrijke reden om hun stem aan een van deze partijen te geven.”

  Een kleine aanpassing van je tekst. Hoop dat je doorhebt dat je “argument” er geen is.

Reacties zijn gesloten.